Električen motor

Zbirka razlag tehničnih pojmov, fizike, enačbe, pretvorbe enot

Moderatorji: moderator2, moderator

NOVI FOSIL
Admiral
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

Električen motor

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » To Avg 23, 2016 17:20

:D
Zanima me nakup motorja na elektriko. A kdo morda pozna kateri proizvajalec vgrajuje najbolj varčne elektromotorje. Moč naj bi bila od 30 do 35 lbs potiska.

Zanima me razmerje poraba toka za določen potisk pri 12V.
Gledal sem Minn Kote ki so dokaj interesantne.
A se dobijo še kaki drugi bolj kvalitetni :?:
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » To Avg 23, 2016 20:40

Vsi proizvajalci elektro motorjev navajajo statični potisk. Z velikim propelerjem, ki se vrti počasi, dobiš velik statični potisk ob majhni porabi energije. Pa še čisto vseeno je, kako velika "buča" je motor v peti, torej v vodi. Čoln pa bo s tem plul obupno počasi.
Navajanje potiska je po mojem podobna oslarija, oziroma marketinška fora, kot navajanje navora pri avtomobilskem motorju. Saj imaš med motorjem in cesto še prenosno razmerje.

Nisem pa nikjer našel ene prave primerjave e-motorjev v smislu na čolnu tem in tem pokuri en e-motor pri hitrosti 4 vozle 0,5kWh na miljo, drug e-motor pa 0,6kWh na miljo.
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » To Avg 23, 2016 22:15

Elektromotor ima naceloma 100% izkoristek. Razlika lahko nastane le pri prenosih. Tako d neke znanosti se tu ne da odkriti...
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
NOVI FOSIL
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » To Avg 23, 2016 23:44

Imaš motorje ki imajo velike in tudi take z malo izgub. Ti motorji nimajo prenosa in imajo propeler direktno na osovini motorja.
mato
Admiral
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a mato » Sr Avg 24, 2016 07:52

mamaMicka napisal/-a:Elektromotor ima naceloma 100% izkoristek. Razlika lahko nastane le pri prenosih. Tako d neke znanosti se tu ne da odkriti...

Ne bo držalo.
Starejši krtačni motorji od 70 do max 80%
novejši brez krtačni tja do 90-95% brez elektronike z elektroniko nekje okoli 90%.
Razen neki hudi razvojni projekti pa pridejo tudi bližje 100%.
Govorimo seveda o motorjih manjših moči do par kW večji par 100 Kw so pa boljši.
Mato :wink:
NOVI FOSIL
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » Sr Avg 24, 2016 08:40

:D
Vidiš pa sva zelo blizu.
Rabim takega ki je najboljši za tak namen, katerga se dobi na trgu.
A je to Minn kota ali kateri drugi proizvajalec ( Yamaha, Parsun itd) :?:
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Avg 24, 2016 11:19

mato napisal/-a:
mamaMicka napisal/-a:Elektromotor ima naceloma 100% izkoristek. Razlika lahko nastane le pri prenosih. Tako d neke znanosti se tu ne da odkriti...

Ne bo držalo.
Starejši krtačni motorji od 70 do max 80%
novejši brez krtačni tja do 90-95% brez elektronike z elektroniko nekje okoli 90%.
Razen neki hudi razvojni projekti pa pridejo tudi bližje 100%.
Govorimo seveda o motorjih manjših moči do par kW večji par 100 Kw so pa boljši.

Se posipam s pepelom. Dobil info da imam narobe.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Avg 25, 2016 07:47

Nekaj utrinkov...
  • Znanost lahko doseže le približen - cilj je pa za uporabo dovolj dober - opis stvarnosti. Kadarkoli 'znanost' meni, da je njena 'slika stvarnosti dovršena, je gotovo kaj resno 'falila'. Dosedanja zgodovina, kolikor jo poznam, to potrjuje.
  • Znanost dvomi v marsikatere svoje trditve, ampak fiziki mislim da jemljejo entropijski zakon iz termodinamike za eno od zadnjih reči, v katere bi podvomili.
  • Kakršnakoli pretvorba energije iz ene oblike v drugo - v tem primeru iz električne v mehansko - brez povečanja entropije - izgub - skrajno sumljiva. Če bi bilo res, bi bilo treba ta 'zakon' o entropiji (in najbrž še marsikaj) dati takoj in skrajno temeljito pod lupoi :wink:

mamaMicka napisal/-a:...
Se posipam s pepelom. Dobil info da imam narobe.

Priden. Vzeto na znanje... Zdaj greš lahko spet pod tuš :lol:
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost