Kalibriranje GPS

Zbirka razlag tehničnih pojmov, fizike, enačbe, pretvorbe enot

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Pozejdon
Admiral
Kraj: Ljubljana

Kalibriranje GPS

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » To Jul 04, 2017 15:23

Ob priklopu GPS-a Geonav 6+ sem ugotovil, da mi ne kaže točne pozicije. Marino kjer sem to ugotovil in okolico zriše v nulo. Mojo dejansko pozicijo pa zamakne za cca. 300m. Karta je original na kartici od Navionicsa. Obstaja kakšna opcija kalibracije in ali je to "napaka" GPS-sa oz. zapisa na kartici? Vem, da so odstopanja od dejanskih točk a ne za toliko.
Navigacija na tablici, ki je prav tako od Navionicsa je točna. Problem te pa je le, da mi med vožnjo pogosto zmrzuje in se ustavlja. Skratka imam dve navigaciji in slabš k n'č.

Hvala za pomoč!
Pozejdon,
Grem spet na morje, da se spomnim kako diši morski zrak, da vsaj malo znebim se vsakdanjih debat ...
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » To Jul 04, 2017 20:10

Vsak koordinatni sistem ima svoje koordinatno izhodišče (map datum). Stare papirnate karte so imele koordinatno izhodišče Bessel 1848, to je tisto, ki so ga določili geometri Franca Jožefa. Sedanji navigacijski sistemi imajo koordinatno izhodišče WGS84. Tudi v oglasih za pomorce so koordinate z izhodiščem Bessel 1848, vsaj leta 2011. ko sem poslal to vprašanje, je bilo tako.
Razlika med obema je cca 300m.
Torej preveri, kako imaš nastavljen "map datum"
Pozejdon
Admiral

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » Sr Jul 05, 2017 09:29

Sem pregledal vse in v SETUP-u nikjer ne najdem opcije za nastavitev "map date". Kar mi je pa še bolj zanimivo je tudi to, da sem z neta snel original navodila in v njih je tudi opcija CALIBRATION. V navodilih so lepo opisani vsi postopki nastavljanja v SETUP--u tudi za kalibriranje a kaj, ko pri meni manjka le opcija izbire CALIBRATION. Mogoče kdo ve, če je kakšna drugačna opcija za nastavitev tega modela. Ker vse ostalo je identično kot je v navodilih.
Pozejdon,
Grem spet na morje, da se spomnim kako diši morski zrak, da vsaj malo znebim se vsakdanjih debat ...
Uporabniški avatar
Pozejdon
Admiral

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » Sr Jul 05, 2017 14:06

Po vsem igranju z GPS-som kompletnem resetiranju in ni, da ni je očitno napaka zapisa na kartici. Ko preverjam koordinate na tablici in nato na GPS-su so ti identične, le da je na GPS-u pozicija zamaknjena. Zanima me ali se, da kartico posodobit ali pride v poštev le nova. Je pa original Navionics.
Pozejdon,
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Jul 05, 2017 21:46

Vzrok zakaj starejši ploterji "pokažejo" na karti zgrešeno lokacijo, čeprav jo GPS izračuna popolnoma točno je delno že opisal Motorni.

Z mojim odgovorom sem malo počakal, da si prej prebereš navodila, da boš razumel kaj bom napisal. Kot vidim jih nisi.
Na 26. strani navodil ti lepo piše kako POPRAVIŠ to napako. Avtor teh navodil pa je brcnil v temo in napačno interpretiral razloge za napako pri PRIKAZU pozicije na karti.
Position calibration
Most position sensors have intrinsic errors that make the boat’s position incorrect (from few meters to several hundred meters) with respect to the background display of the chart. This error is caused by the principle at the root of the satellite-derived position system. The position calibration allows the user to manually correct the position error present in all GPS.

Press PAGE until the menu bar is displayed, select SETUP, CALIBRATION and then ON. A message will prompt the user to move the cursor to the boat’s true position by using the CURSOR key. Press ENTER to move the GPS boat’s position to the point indicated by the cursor. This operation will save the calibration for use in future calculations.
NOTE:
When the calibration is activated, the coordinates will be marked by (*) for safety purposes. To cancel calibration, press PAGE until the menu bar is displayed, select SETUP, CALIBRATION and then OFF

LP Iztok
Uporabniški avatar
Pozejdon
Admiral

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » Če Jul 06, 2017 07:56

Nikola sem prebral navodila izčrpno večkrat in jih tudi jasno razumel. Identična katera si priložil tudi ti. Zato si še toliko bolj razbijam glavo. Naredil sem celo kompletni reboot naprave na tovarniške nastavitve (PVR + CLR). Potem je težava v napravi. Po treh pritiskih na PAGE že pridem v menu kjer izberem opcijo SETUP in ko se ta odpre je prikaz identičen kot v navodilih le brez opcije CHART ROTATION in CALIBRATION. Zato me še bolj bega v čem je fora oz. ali je kakšna drugačna opcija popravka. Vse ostalo dela BP.

Lp., Boštjan
Nazadnje spremenil Pozejdon, dne Če Jul 06, 2017 08:25, skupaj popravljeno 1 krat.
Pozejdon,

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta