Nižji obrati pri motorju
Moderatorji: moderator2, moderator
Nižji obrati pri motorju
Pozdravljeni,
Imam diesla 165km Volkswagen Marine. Prosti tek ima nastavljen na 800 obratov. vendar z nogo Bravo Tree na minimumu mi gliser potuje 4,3NM. Pa me zelo moto pri pristajanju v marini ,saj je hitro odziven in hiter.
Poskusil sem z trimom vendar ni kaj dojsti upliva.
Zanima me ali se lahko te motorje spravi na nižji minimum. ( do take mere do ko vklopiš nogo se ne ugasne ).
LP
Marko
Imam diesla 165km Volkswagen Marine. Prosti tek ima nastavljen na 800 obratov. vendar z nogo Bravo Tree na minimumu mi gliser potuje 4,3NM. Pa me zelo moto pri pristajanju v marini ,saj je hitro odziven in hiter.
Poskusil sem z trimom vendar ni kaj dojsti upliva.
Zanima me ali se lahko te motorje spravi na nižji minimum. ( do take mere do ko vklopiš nogo se ne ugasne ).
LP
Marko
Namenjen je za zmanjšanje obratov propelerja, za motorje ki jimajo hidravličen menjalnik, vedno se dodatno vgrajuje. Imaš potem še dodatno ročko gasa, s katero uravnavaš ventil. Namenjen pa je predvsem za panulo(trolling) za zmanjšanje hitrosti. Paziti moraš, da ga vedno izklopiš, ko daš gas, drugače ga uničiš.
Precej bark ima enake probleme, da so na "štandgasu" dokaj hitre. Kot ti je Gaso napisal so tehnične rešitve (drage & komplicirane) za panuliranje, kjer ne gre drugače. Za sam premik po marini, pa enostavno mečeš v ler.
Kako pa misliš, da pristaja Pershing z arnesoni (tam je štandgas 8 kn!). Praktično non-stop drka ročico naprej pa v ler, pa zopet naprej, pa v ler ...
To ti je enostavnejše in cenejše.
lp
Kako pa misliš, da pristaja Pershing z arnesoni (tam je štandgas 8 kn!). Praktično non-stop drka ročico naprej pa v ler, pa zopet naprej, pa v ler ...
To ti je enostavnejše in cenejše.
lp
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Kot ti je napisal kr en, ni rešitve. Troling ventil spušča olje na hidravličnih lamelah, vendar tega pri Z nogi ni... Tu imaš konusni vklop, kjer regulacija ni možna...
Glede visoke hitrosti v prostem teku je pa to pomoje prej prednost, kot slabost. S takim plovilom je precej lažje manevrirati, saj praktično vse opraviš samo z menjavo prestav, na plin pa lahko pozabiš...
Vsi diesel motorji so na prostem teku precej hitri, vrtljaji so običajno vsaj 700, običajno pa 800, maksimalni pa so pri hitrohodnih okrog 4.000, pri kakšnih bolj delovnih pa celo pod 3.000. Sedaj pa malo kalkulacije in vidiš, da že na prostem teku dosegaš 20% končne hitrosti...
Pri kakšnem Pershingu pa to res ni več prednost. Tam zna biti zanimivo pristajanje. Nisem še poskusil, upam pa da bom enkrat.
Sem že poskusil s površinskimi Jolly drive na Performance-u, vendar so tam propelerji po premeru precej manjši in je tako pospešek tudi manjši. Če imaš nekaj časa v prestavi je hitrost res ogromna, vendar pa ni takih sunkov. Na Arnesonu pa je premer propov ogromen in zato barka kar poskoči in želi že naslednji moment pluti z 8 vozli...
LP
Glede visoke hitrosti v prostem teku je pa to pomoje prej prednost, kot slabost. S takim plovilom je precej lažje manevrirati, saj praktično vse opraviš samo z menjavo prestav, na plin pa lahko pozabiš...
Vsi diesel motorji so na prostem teku precej hitri, vrtljaji so običajno vsaj 700, običajno pa 800, maksimalni pa so pri hitrohodnih okrog 4.000, pri kakšnih bolj delovnih pa celo pod 3.000. Sedaj pa malo kalkulacije in vidiš, da že na prostem teku dosegaš 20% končne hitrosti...
Pri kakšnem Pershingu pa to res ni več prednost. Tam zna biti zanimivo pristajanje. Nisem še poskusil, upam pa da bom enkrat.
LP
Pozdravljeni,
prej sem imel elise na bravo tree 24 pitch sedaj pa popravljene na 22,5
Ker nisem tako vešč tehniki vas prosim za eno mnenje.
Pri 24 pitch je gliser potoval 29,5 vozlov pri 3200 obratih
pri predelanih 22,5 pa 29,5 pri 3330 obratih.
sedaj pa pri tej tabeli
http://file.si/public/viewset/72405
ne vem kam se bazirat, na KW ali na navor.
Glede navora nimam nobenih težav, ali sem sam ali jih je 6 na plovilu. ( nisem začutil pomanjkanja moči )
Glede na to da so elise kar drage ne bi rad ugibal.
Moje mnenje je da povečam velikost in se držim v okviru 3000 obratih, ( ne vem pa kaj to pomeni za motor če se nikoli ne zavrti do konca )
A ja pa še ostali podatki
Motor volkswagen marine 165 km
teža plovila 1730 kg.
prej sem imel elise na bravo tree 24 pitch sedaj pa popravljene na 22,5
Ker nisem tako vešč tehniki vas prosim za eno mnenje.
Pri 24 pitch je gliser potoval 29,5 vozlov pri 3200 obratih
pri predelanih 22,5 pa 29,5 pri 3330 obratih.
sedaj pa pri tej tabeli
http://file.si/public/viewset/72405
ne vem kam se bazirat, na KW ali na navor.
Glede navora nimam nobenih težav, ali sem sam ali jih je 6 na plovilu. ( nisem začutil pomanjkanja moči )
Glede na to da so elise kar drage ne bi rad ugibal.
Moje mnenje je da povečam velikost in se držim v okviru 3000 obratih, ( ne vem pa kaj to pomeni za motor če se nikoli ne zavrti do konca )
A ja pa še ostali podatki
Motor volkswagen marine 165 km
teža plovila 1730 kg.
Marko1977
Tvoj motor ima 165hp pri 4000rpm, če teh obratov ne dosežeš, ne dosežeš niti moči 165hp.
Gledano po krivulji moči imaš pri 3000rpm samo 100kW namesto 125kW.
Poglej si krivuljo moči na 6. sliki:
http://www.vw-m.de/uploads/vwm/VWM_Plan ... 102337.pdf
Nabavi si manjši propeler.
P.s
Za bit siguren, preden nabaviš nov propeler, preveri obratomer, če kaže pravilno.
Tvoj motor ima 165hp pri 4000rpm, če teh obratov ne dosežeš, ne dosežeš niti moči 165hp.
Gledano po krivulji moči imaš pri 3000rpm samo 100kW namesto 125kW.
Poglej si krivuljo moči na 6. sliki:
http://www.vw-m.de/uploads/vwm/VWM_Plan ... 102337.pdf
Nabavi si manjši propeler.
P.s
Za bit siguren, preden nabaviš nov propeler, preveri obratomer, če kaže pravilno.
Sicer sem rjuhar, a me tema zanima, pa se bom pridružil debati.
Prvo vprašanje je ali ti motor pri maksimalnem plinu doseže teh 3200 obratov ali le ti nastaviš na te obrate?
Če se prav spomnim, je cilj ta, da izbereš tak propeler, ki ti pri maksimalnem plinu doseže maksimalno moč, torej nekaj manj kot teh 4000 obratov. Če prav razumem, so ti obrati pri tebi precej nižji, kar kaže na to, da je propeler predimenzioniran.
Sami obrati načeloma ne bi smeli vplivati na porabo. Pri isti hitrosti boš verjetno imel zelo podobno prabo, če pa boš želel, boš dosegel tudi (še malce) višje hitrosti.
Glavna poanta je v tem, da bo motor delal optimalno in ne bo preobremenjen.
Da ne bo pomote, zgoraj napisano je le moje (javno) razmišljanje. Upam, da bo kak stari maček potrdil ali ovrgel zgoraj napisano.
LP
Prvo vprašanje je ali ti motor pri maksimalnem plinu doseže teh 3200 obratov ali le ti nastaviš na te obrate?
Če se prav spomnim, je cilj ta, da izbereš tak propeler, ki ti pri maksimalnem plinu doseže maksimalno moč, torej nekaj manj kot teh 4000 obratov. Če prav razumem, so ti obrati pri tebi precej nižji, kar kaže na to, da je propeler predimenzioniran.
Sami obrati načeloma ne bi smeli vplivati na porabo. Pri isti hitrosti boš verjetno imel zelo podobno prabo, če pa boš želel, boš dosegel tudi (še malce) višje hitrosti.
Glavna poanta je v tem, da bo motor delal optimalno in ne bo preobremenjen.
Da ne bo pomote, zgoraj napisano je le moje (javno) razmišljanje. Upam, da bo kak stari maček potrdil ali ovrgel zgoraj napisano.
LP
Kot je napisal sly drži.
Doseči moreš 4000rpm in, ker nimaš menjalnika s prestavami, boš to dosegel z menjavo propelerja. S tem boš samo pridobil. Dobil boš, manjšo porabo, večjo hitrost in optimalno delovanje motorja.
Glede večje hitrosti ti je v primerjavo 5. prestava pri avtomobilu in klanec. Ko v 5. ne gre več nižaš v 4. pridobiš obrate in hitrost.
Doseči moreš 4000rpm in, ker nimaš menjalnika s prestavami, boš to dosegel z menjavo propelerja. S tem boš samo pridobil. Dobil boš, manjšo porabo, večjo hitrost in optimalno delovanje motorja.
Glede večje hitrosti ti je v primerjavo 5. prestava pri avtomobilu in klanec. Ko v 5. ne gre več nižaš v 4. pridobiš obrate in hitrost.
Pri polnem plinu doseže 3200 obratov. Do te številke pride zelo hitro in tukaj se ustavi. Neglede na to ali imam ročico za plin nastavljeno na 3/4 ali na 4/4 ni razlike.
Ko pa pogledamo tabelo porabe ki sem jo pripel pa vidimo da
da pri 2800 obratih porabi 13 litrov
3200 18
3600 24
4000 33,9 litra
( kar vidimo da se drastično poveča poraba)
Moja sedanja potovalna hitros je pri 2550 obratih pri 22-23 vozlov
poraba pa nekje okrog 10 litrov.
Skupna poraba pa nekje 2 NM na liter goriva ( mešan ciklus )
Če pa menjam eliso z manjšo pa bi bilo povprečje 1 NM na 1 liter goriva.
Kot sem pa že omenil ,da če je gliser prazen ali polno obremenjen ni take občutne razlike kot če imaš benzinarja in to še podhranjenega.
Ko pa pogledamo tabelo porabe ki sem jo pripel pa vidimo da
da pri 2800 obratih porabi 13 litrov
3200 18
3600 24
4000 33,9 litra
( kar vidimo da se drastično poveča poraba)
Moja sedanja potovalna hitros je pri 2550 obratih pri 22-23 vozlov
poraba pa nekje okrog 10 litrov.
Skupna poraba pa nekje 2 NM na liter goriva ( mešan ciklus )
Če pa menjam eliso z manjšo pa bi bilo povprečje 1 NM na 1 liter goriva.
Kot sem pa že omenil ,da če je gliser prazen ali polno obremenjen ni take občutne razlike kot če imaš benzinarja in to še podhranjenega.
dinksi napisal/-a:Če si tako prepričan v svojo teorijo pa zamenjaj propeler za še večjega!!
Potem boš imel isto hitrost, nižje obrate in še manjšo porabo.
![]()
![]()
če bi bil prepričan v svojo teorijo ne bi spraševal.
Spoštujem vse vprašanja, naj so bo pametno ali butasto, in prav tako tudi odgovore.
Več idej več mnenj več možnosti.
če bi vse vedeli ne bi potrebovali šol,literatur,seminarjev,člankov,izmenjava mnenj......
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti