612 - rt Ploča
Moderatorji: moderator2, moderator, kr en
612 - rt Ploča
Še ena nostalgična.

Nazadnje spremenil Marchi, dne Ne Dec 09, 2012 00:18, skupaj popravljeno 1 krat.
Za tiste, ki ne poznajo, tu je ločnica med N in S Jadranom. Cerkvica pa stoji na zelo starih temeljih svetišča iz pred krščanskega obdobja. Ob rtu so močni tokovi in v podmorju vsaj štiri potopljene ladje.
Ima mikro klimo in se tu dogajajo včasih čudni vremenski pojavi. Glej J.Mušiča: "Jadral sem na jug po lahki burji, proti meni pa od tam jadrnica s špinakerjem, kako je to možno.......?"
LP hrast
P.s.: je na koncu polotoka, ki je obrnjen na SW, a ja, pa svetilnik so naredili šele pred nekaj leti!
Ima mikro klimo in se tu dogajajo včasih čudni vremenski pojavi. Glej J.Mušiča: "Jadral sem na jug po lahki burji, proti meni pa od tam jadrnica s špinakerjem, kako je to možno.......?"
LP hrast
P.s.: je na koncu polotoka, ki je obrnjen na SW, a ja, pa svetilnik so naredili šele pred nekaj leti!
Nazadnje spremenil hrast, dne Ne Dec 09, 2012 12:02, skupaj popravljeno 2 krat.
tomaz_slo
upam, da ti bo povsem jasno, če pogledaš na splet pod:
rt ploča>dalmacija news
da ne naštevam še druge literature, kjer se navaja takšna delitev. Kar se pa oznak neba tiče, bi pa lahko videl, da sem takšno označevanje (mednarodno) predlagal tudi v forumu.
Čeprav se rad pošalim pa mi pri resnih stvareh ni do zafrkancije in vsakomur, kateremu kaj oporekam, preverim na vse možne načine, zato svetujem tudi tebi, da narediš tako. Bo lepše za oba!
LP hrast
rt ploča>dalmacija news
da ne naštevam še druge literature, kjer se navaja takšna delitev. Kar se pa oznak neba tiče, bi pa lahko videl, da sem takšno označevanje (mednarodno) predlagal tudi v forumu.
Čeprav se rad pošalim pa mi pri resnih stvareh ni do zafrkancije in vsakomur, kateremu kaj oporekam, preverim na vse možne načine, zato svetujem tudi tebi, da narediš tako. Bo lepše za oba!
LP hrast
Naj še nekaj malega dodam glede delitve. Od antike naprej, je bil Jadran razdeljen na dve vremenski področji: severni in južni. Razdelitev na tri dele pa je bolj odraz regijske delitve in sicer med Reko, Splitom in Dubrovnikom. Za pokritost z radijskimi valovi, imajo ta mesta tudi obalne radio postaje, ki ob določenih urah oddajajo tudi vremensko poročilo.
Vsi tisti, ki že dovolj dolgo plujejo pa vedo, da je vremenska ločnica prav pri tem rtu. To se pogosto vidi na oblakih, ki so ali na črti Žirje-Šibenik proti NW ali pa S proti Drveniku.
Prav zaradi te posebnosti, je morje proti Visu pogosto vzvalovano z visokimi križnimi valovi in se poleg Kvarnerja (bolj Kvarneriča), smatra za težavnejše.
LP hrast
Vsi tisti, ki že dovolj dolgo plujejo pa vedo, da je vremenska ločnica prav pri tem rtu. To se pogosto vidi na oblakih, ki so ali na črti Žirje-Šibenik proti NW ali pa S proti Drveniku.
Prav zaradi te posebnosti, je morje proti Visu pogosto vzvalovano z visokimi križnimi valovi in se poleg Kvarnerja (bolj Kvarneriča), smatra za težavnejše.
LP hrast
Ja tu je vremenska prelomnica, je kot mikro kopija Rta Horna, če zelo pretiravam, ker tam sploh še nisem bil. Sicer je pribl. tako dogajanje kot pri vsakem izpostavljenem rtu, npr. Rt Kamenjak (Istra) ipd., kjer se srečata dve lokalni podnebji, kar se pravilom odraža v nasprotnih smereh vodnih tokov in navzkrižnem valovanju, pa seveda v vetrovnem zasuku.
Pa še glede orientacije. Sam nimam nekih težav z orientacijo in vendno vem kje je N, S, E, W in ko plujem od Istre do Primoštena, je sever vedno tam nekje vzporedno z jadransko obalo, z manjšim zamikom v desno, gledano proti severu. Tramontana pa itak vleče vzdolž obale. Ko pa prideš mimo rta Ploča, se obala zalomi proti vzhodu in logika se mi podre in kar naenkrat vetrovi pihajo iz čudnih smeri, gledano v odnosu na kopno, tako da potrebujem kar nekaj časa, da se navadim na to, ker v sevenem Jadranu izbiram zalive sidranja na pamet, glede na vremensko napoved, v južnem pa moram kar malo pomisliti in pošpegat na karto in kompas, da ugotovim lego zaliva in napovedano smer vetra.
Se še komu to dogaja?
Pa še glede orientacije. Sam nimam nekih težav z orientacijo in vendno vem kje je N, S, E, W in ko plujem od Istre do Primoštena, je sever vedno tam nekje vzporedno z jadransko obalo, z manjšim zamikom v desno, gledano proti severu. Tramontana pa itak vleče vzdolž obale. Ko pa prideš mimo rta Ploča, se obala zalomi proti vzhodu in logika se mi podre in kar naenkrat vetrovi pihajo iz čudnih smeri, gledano v odnosu na kopno, tako da potrebujem kar nekaj časa, da se navadim na to, ker v sevenem Jadranu izbiram zalive sidranja na pamet, glede na vremensko napoved, v južnem pa moram kar malo pomisliti in pošpegat na karto in kompas, da ugotovim lego zaliva in napovedano smer vetra.
Se še komu to dogaja?
hrast napisal/-a:tomaz_slo
rt ploča>dalmacija news
LP hrast
Hrast, sem že gor besedo vzel nazaj. Sam sem res navajen na severni, srednji in južni, ker so tako posredovane tudi vremenske prognoze za pomorce... Verjetno nisem edini. Z odojkom sem pa želel namigniti na kraj Ražanj, ki je v neposredni bližini.
Aja hrast, pa preden sem ti oporekal sem pogledal tudi na Wikipedijo, kjer je tudi zapisano da obstaja severni, srednji in južni del Jadrana. Tako da - meni je ful lepo. Naj bo tudi tebi.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti