Spoštovani morjeplovci,
zanima me, če mi lahko kdo kaj pove o tem čolnu, so plovne lastnosti zadovoljive, glede na to, da ima zložljivo dno in leseno kobilico. Prijatelj se zanima za komplet tomos 18.
Hvala za pomoč.
LP
Urban
Maestral h35
Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino
Maestral h35
MARLIN 18 - 115hp
Mi smo imeli maestral 40 z leseno kobilco in yamaho 30, max. moč 40 Ps in se je dobro obnesel. Dolg je bil 4,10 m in širok 1,70 m, 35 je manjši model, mislim da je dolg 3,6 m. Je veliko boljši od maestrala 18, ki ima skoraj ravno kobilco. Glede na to, da ima zložljivo dno ima dovolj trdno in špičasto kobilco, da se da vozit kar po velikih valovih. Guma je pa pomoje boljša od vseh zložljivih gumenjakov, ki so sedaj na trgu.
morje, morje...
Ja vendar maestral 40 in maestral 35 ne gre primerjati. 35 ima plastično dno, m40 pa je upogibajoča klobasa. Pa ne mi zamerit, vse dobro o m40, mel sem ga 20let ampak vseeno. Togosti (vzdolžne in torzijske) m40 nima, lahko počneš karkoli z njim pa je ne bo imel in temu primerne so vozne lastnosti.
M35 ima plastično dno, precej agresivne oblike, vendar zna malo špricati. Več informacij o 35-ki boš sigurno našel na hrvaških forumih.
Kakor se spomnim je 18ka malo švoh za tak čoln, največ sem jih videl s 30kami.
M35 ima plastično dno, precej agresivne oblike, vendar zna malo špricati. Več informacij o 35-ki boš sigurno našel na hrvaških forumih.
kasaudio napisal/-a:Ja vendar maestral 40 in maestral 35 ne gre primerjati. 35 ima plastično dno, m40 pa je upogibajoča klobasa. Pa ne mi zamerit, vse dobro o m40, mel sem ga 20let ampak vseeno. Togosti (vzdolžne in torzijske) m40 nima, lahko počneš karkoli z njim pa je ne bo imel in temu primerne so vozne lastnosti.
Obstaja tudi verzija z lesenim dnom in leseno kobilico, za to verzijo bi bil T-18 še dovolj, je lažja. Dolžina je pa 3,8 m, če se prav spomnim. Plovne lastnosti bi morale biti v rangu Maestralov in BG Sportov z leseno kobilico. Se pravi boljše držanje smeri in plovnost, v primerjavi z napihljivo kobilico.
Jaz sem mel maestrala h35- tomos 18 in morm rečt da sm bil ful zadovoln z njem ker je lesena kobilca in je neprimerno bolš kot pa čolni z napihljivo kobilco!
Je pa res da še zmeri pa je trd podn zakon in ni primerjave z nobenim zložljivim podnom,ker je čoln dost bolj vodljiv in mnogo bolš seka valove!
Kar se pa tiče TOMOSA 18 na tem čolnu ga jz nebi priporočov ker ta motor ma za hlajenje tko narjen da črpa vodo iz morja v tak škorn k ga ma v seb in ko je ta škorn poln ti začne voda navrh tečt čez motor da ti ga hladi,problem se pa nardi ker zgleda da ta čoln k ma mehk podn pad sabo nardi tak zračni mehur in zato doskrat motor potegne zrak vase namesto vode,in ko to nardi ti neha hladit motor!
Pol pa če maš srečo da si opazu da voda ne teče več ga morš ugasnt počakat ene 2 min da vsa voda steče iz škornja in posledično gre iz njega tud zrak,ponovno zalaufat in it naprej v upanju da tega neboš nikol spregledov ker ti bo zakuhov!
Drugač pa je men TOMOS delov odlično!
LP
Je pa res da še zmeri pa je trd podn zakon in ni primerjave z nobenim zložljivim podnom,ker je čoln dost bolj vodljiv in mnogo bolš seka valove!
Kar se pa tiče TOMOSA 18 na tem čolnu ga jz nebi priporočov ker ta motor ma za hlajenje tko narjen da črpa vodo iz morja v tak škorn k ga ma v seb in ko je ta škorn poln ti začne voda navrh tečt čez motor da ti ga hladi,problem se pa nardi ker zgleda da ta čoln k ma mehk podn pad sabo nardi tak zračni mehur in zato doskrat motor potegne zrak vase namesto vode,in ko to nardi ti neha hladit motor!
Pol pa če maš srečo da si opazu da voda ne teče več ga morš ugasnt počakat ene 2 min da vsa voda steče iz škornja in posledično gre iz njega tud zrak,ponovno zalaufat in it naprej v upanju da tega neboš nikol spregledov ker ti bo zakuhov!
Drugač pa je men TOMOS delov odlično!
LP
Sam en komentarček...
"Škorenj" o katerem govoriš zalije voda, ki je blok motorja že obšla in v večji meri opravila hlajenje. Del vode pa hladi še izpušni sistem. V primeru da impeler sesa zrak se bo motor pregreval, vendar ne toliko zaradi tega ker vode ni v škornju, ampak zato, ker je moten pretok vode v bloku.
Zrak oz. mehur pod čolnom pa se rad dela v primeru, da je lesena kobilica malo postrani postavljena ali pa je preveč "našponana". Maestral 40 je imel na kobilici nek vijak, preko katerega je kobilica nategovala čoln. In če je ta vijak preveč (oz. sploh prišraufan), se je kobilica uklonsko malo zvila in to je sisal luft da je bilo veselje.
Če je bilo pri mojem m40 vse ok sestavljeno, se mehur pod čolnom ni delal. Domnevam da je situacija podobna tudi pri drugih čolnih.
"Škorenj" o katerem govoriš zalije voda, ki je blok motorja že obšla in v večji meri opravila hlajenje. Del vode pa hladi še izpušni sistem. V primeru da impeler sesa zrak se bo motor pregreval, vendar ne toliko zaradi tega ker vode ni v škornju, ampak zato, ker je moten pretok vode v bloku.
Zrak oz. mehur pod čolnom pa se rad dela v primeru, da je lesena kobilica malo postrani postavljena ali pa je preveč "našponana". Maestral 40 je imel na kobilici nek vijak, preko katerega je kobilica nategovala čoln. In če je ta vijak preveč (oz. sploh prišraufan), se je kobilica uklonsko malo zvila in to je sisal luft da je bilo veselje.
Če je bilo pri mojem m40 vse ok sestavljeno, se mehur pod čolnom ni delal. Domnevam da je situacija podobna tudi pri drugih čolnih.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta