In spet o nakupu gumenjaka...
Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino
In spet o nakupu gumenjaka...
Lep pozdrav,
letos se po 28 letih (torej sem bil takrat skoraj se cisto majhen) odpravljamo na Vis. Špekuliram glede nakupa gumenjaka. Robni pogoji so sledeči:
- prevoz brez prikolice
- na čolnu 3 - 4 odrasli + 1 otrok
- delali bi krajše izlete, pač ob obali otoka (relacija mesto Vis - Stiniva,...)
- glisiranje ni pogoj
Razmišljam o dolžini 3,5 do 4,0m (nekaj v stilu Honde ali Yam), pa motor Honda ali Yamaha 10KM, pač aluminijasto dno in napihljiva kobilica, glede na to, da bi se rad izognil prikolici.
Kaj svetujete glede nakupa motorja (nekako se bi raje odločil za novega, motor in morje, to ni hec), tudi ne bi maral nekega Parsuna ali Loncin ali kaj podobnega iz PRC. Kako je glede štarterja pri npr. 10KM (ročno:električno)?
Kako je z izpitom (kje se ga da opraviti (sem iz MB), kako izpit izgleda, okvirni stroški, kje ta izpit potem velja,...)?
Kakšno moč bi glede na Vaše izkušnje potreboval na takem gumenjaku za hitrosti 12-15 milj/ura?
Pač, v lepem spominu imam Vis, sicer smo takrat vlačili s sabo jadrnico (klasa 470)...
Brez zamere, če sem vprašal katero preveč laično vprašanje, vseeno prosim za nekaj razlage in odgovorov.
Hvala in lp...
letos se po 28 letih (torej sem bil takrat skoraj se cisto majhen) odpravljamo na Vis. Špekuliram glede nakupa gumenjaka. Robni pogoji so sledeči:
- prevoz brez prikolice
- na čolnu 3 - 4 odrasli + 1 otrok
- delali bi krajše izlete, pač ob obali otoka (relacija mesto Vis - Stiniva,...)
- glisiranje ni pogoj
Razmišljam o dolžini 3,5 do 4,0m (nekaj v stilu Honde ali Yam), pa motor Honda ali Yamaha 10KM, pač aluminijasto dno in napihljiva kobilica, glede na to, da bi se rad izognil prikolici.
Kaj svetujete glede nakupa motorja (nekako se bi raje odločil za novega, motor in morje, to ni hec), tudi ne bi maral nekega Parsuna ali Loncin ali kaj podobnega iz PRC. Kako je glede štarterja pri npr. 10KM (ročno:električno)?
Kako je z izpitom (kje se ga da opraviti (sem iz MB), kako izpit izgleda, okvirni stroški, kje ta izpit potem velja,...)?
Kakšno moč bi glede na Vaše izkušnje potreboval na takem gumenjaku za hitrosti 12-15 milj/ura?
Pač, v lepem spominu imam Vis, sicer smo takrat vlačili s sabo jadrnico (klasa 470)...
Brez zamere, če sem vprašal katero preveč laično vprašanje, vseeno prosim za nekaj razlage in odgovorov.
Hvala in lp...
Glede izpita imaš link, 2.april 2012 v Mariboru.
Sicer pa vse piše.
http://navtikon.si/voditelj_colna/
Sicer pa vse piše.
http://navtikon.si/voditelj_colna/
bobiboss napisal/-a:za to dolžino bo 10 km malo švoh neglede, da ti glisiranje ne pomeni veliko.pa štirje odrasli je kr nekaj teže, pa hladilne torbe s pivom in malicosam imam 3,80 z 18km motorjem Tohatsu in zadeva špila v nulo.
tako je - tri leta sem imel Zodiac Cadett 360 + 15 km Suzuki in najverjetneje bolj racionalno ne gre. poraba dobre dva litra, glisira tudi s 4 odraslimi, simpel za premikanje (pametno je imeti s preklopnimi kolesi za ven/not...) pa pokneš ga lahko v prtljažnik karavana...
10 KM ni ne tič ne miš!
-
Peter25
- Višji štabni praporščak
- Kraj: kranj - červar
Evo, za lažje odločanje en link, ker sem še sam presenečen k ga gledam da zadeva sploh lahk zglisira:) mal podatke o motorju Tohatsu 18km, pribl. 294ccm, 37kg
www.youtube.com/watch?v=5ctJNCFInGc
v takem primeru, če boste 4-je gor, boste lahko vzel še 100 amperski akumulator, domači hladilnik pa še dve gabi pira
v takem primeru, če boste 4-je gor, boste lahko vzel še 100 amperski akumulator, domači hladilnik pa še dve gabi pira
Ok, hvala za mnenja, mogoce bo se boljsa varianta da letos naredim izpit in na dopustu kaj najamem, da vidim kako bo ostala klientela to sprejela (predvsem otrok). Potem pa ob nakupu res rajsi 15 do 20KM, kako pa je, ce se gumenjaka z napihljivo kobilico zavlece na pesek ali prod? Koliko je ta guma trpezna?
Ok, saj bi raje dolzino npr 5m pa 50KM, ampak me caka se nakup parcele pa mala gradnja in bo tak cudez ce se bo vse skupaj izslo.
Lp, fajn ponedeljek vsem!
Ok, saj bi raje dolzino npr 5m pa 50KM, ampak me caka se nakup parcele pa mala gradnja in bo tak cudez ce se bo vse skupaj izslo.
stajerc napisal/-a:Ok, hvala za mnenja, mogoce bo se boljsa varianta da letos naredim izpit in na dopustu kaj najamem, da vidim kako bo ostala klientela to sprejela (predvsem otrok). Potem pa ob nakupu res rajsi 15 do 20KM, kako pa je, ce se gumenjaka z napihljivo kobilico zavlece na pesek ali prod? Koliko je ta guma trpezna?
Otrok na čolnu je tazden problem. Babe so hudič. Enkrat je en napisu, da je na čolnu vse mogoče samo, če imaš babo zdravo.
Izpit za čoln sedaj imam, kaj pa zdaj... na morje seveda.
stajerc napisal/-a:Ok, hvala za mnenja, mogoce bo se boljsa varianta da letos naredim izpit in na dopustu kaj najamem, da vidim kako bo ostala klientela to sprejela (predvsem otrok).
Pozdravljen.Če misliš dopustovat na Visu potem vedi da z rentom bo bolj slabo.Sam sem dol že več let pa v vsem tem času je blo za najem 3-4 čolni in še to v takem stanju da se sam nebi upal peljat z njimi kaj še z otrokom,toliko za opozorilo in lp
LP
Jaz bom v roku par dni dobil 4 metrski gumenjak, ki pa ga ne rabim, nabavil sem ga bolj za čolnarjenje po Dravi, a ga zaradi nejasnosti v zakonu o celinski plovbi zaenkrat ne bom rabil. Zanj sem dal s prevozom vred 940 EUR, če te slučajno zanima, ga po tej ceni prodam dalje.
Do poletja ga ne bom niti razpakiral, če mi bo kdo dal toliko zanj, ga prodam ( no, za kako pivo ali špricar spustim ).
http://www.captainbluesky.com/en/schlauboot/inflatable-boat-schlauboot-model-750.html
Primož
Jaz bom v roku par dni dobil 4 metrski gumenjak, ki pa ga ne rabim, nabavil sem ga bolj za čolnarjenje po Dravi, a ga zaradi nejasnosti v zakonu o celinski plovbi zaenkrat ne bom rabil. Zanj sem dal s prevozom vred 940 EUR, če te slučajno zanima, ga po tej ceni prodam dalje.
Do poletja ga ne bom niti razpakiral, če mi bo kdo dal toliko zanj, ga prodam ( no, za kako pivo ali špricar spustim ).
http://www.captainbluesky.com/en/schlauboot/inflatable-boat-schlauboot-model-750.html
Primož
Vsak dan v vsakem pogledu vse bolj in bolj napredujem...
Peter25 napisal/-a:Evo, za lažje odločanje en link, ker sem še sam presenečen k ga gledam da zadeva sploh lahk zglisira:) mal podatke o motorju Tohatsu 18km, pribl. 294ccm, 37kg
Res neverjetno, nikoli ne bi rekel, da bo tole glisiralo. Me prav zanima kakšne kilaže so tisti na čolnu.
Hja,
po nekaj tednih tuhtanja, branja mnenj na forumih ipd. bi se odločil za sledeče:
čoln Quicksilver "Heawy Duty" 365
motor Mercury 15KS
Izkušnje z zgoraj omenjeno opremo?
Kako prakticirate tisti, ki čolna ne vozite na prikolici, ga nekje sidrate za čas dopusta ali ga vsakodnevno vlačite iz vode (problem, zgoraj navedena kombinacija tehta cca. 150kg)...
Lp iz vzhoda drzave (MB:))
po nekaj tednih tuhtanja, branja mnenj na forumih ipd. bi se odločil za sledeče:
čoln Quicksilver "Heawy Duty" 365
motor Mercury 15KS
Izkušnje z zgoraj omenjeno opremo?
Kako prakticirate tisti, ki čolna ne vozite na prikolici, ga nekje sidrate za čas dopusta ali ga vsakodnevno vlačite iz vode (problem, zgoraj navedena kombinacija tehta cca. 150kg)...
Lp iz vzhoda drzave (MB:))
Pozdrav,
torej, od včeraj si celo lastim izpit za plovbo s takšno malo rečjo, zdaj pa imam še 3 tedne za nakup (malo vraževerja, nisem maral kupiti preden ne naredim izpita), pač zložljiv gumenjak cca. 3,8m dolžine, glede motorja se mi dopade cena, ki jo ima Mercury za 20KS, mogoče pa celo Evinrude 25KS, je 300EUR dražji, a najbrž precej cenejši za vzdrževanje, pa nasploh tele e-tec strašno propagirajo pa hvalijo.
Pa komaj čakam letošnji dopust...
Lp...
torej, od včeraj si celo lastim izpit za plovbo s takšno malo rečjo, zdaj pa imam še 3 tedne za nakup (malo vraževerja, nisem maral kupiti preden ne naredim izpita), pač zložljiv gumenjak cca. 3,8m dolžine, glede motorja se mi dopade cena, ki jo ima Mercury za 20KS, mogoče pa celo Evinrude 25KS, je 300EUR dražji, a najbrž precej cenejši za vzdrževanje, pa nasploh tele e-tec strašno propagirajo pa hvalijo.
Pa komaj čakam letošnji dopust...
Lp...
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost