Izdelava poliesterskega dna gumenjaka

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

Peter25
Višji štabni praporščak
Kraj: kranj - červar

OdgovorNapisal/-a Peter25 » So Mar 31, 2012 23:41

Kej tazga si bo treba umislt:) k nikol ni dost,ampak tole je pa res proti koncu:)

http://www.youtube.com/watch?v=TA9khGGbQlc
Peter25
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Peter25 » To Apr 03, 2012 11:32

Lepila mi je zmanjkal:( dosedaj sem ga porabil 750ml in čakam na novega.

Slika

Slika

Slika

Slika

Stvar je taka, topcoat bom verjetno enkrat kasnej spolirov. Notranjost bom pa zaenkrat pustil surovo, ker moram videti ali bo zadeva dost močna, v kolikor ne bo, bom v notranjosti dal še kakšne ojačitve, kot mi je svetoval kolega na tem prispevku. Itak pride en lep tepih notr :)

Steno moram pa znižati za prib. 2-3cm, tako da bo antikavitacijska plošča motorja 30mm(navodila proizvajalca motorja) pod najnižjo točko podna.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » To Apr 03, 2012 12:09

Lepo , upam da ti ne bo kje puščalo, vidim da imaš rad tepike, a ti to kar v dnevni pedenaš?
Vzpodbuden projekt:)
Peter25
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Peter25 » To Apr 03, 2012 17:21

Pušal ne bo, razen če se mi bo kje odlepil, itak bo PVC okol in okol prišu zalepljen. Delam pa v bivši garaži :) Mama mi je šenkala en tepih, ki je bil prej v dnevni sobi :)
Peter25
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Peter25 » Če Apr 05, 2012 17:55

Evo fertik:) ta vikend pa test na morju komej čakam, upam da nau kakšnih težav:) vam še poročam!

Slika

Slika
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Če Apr 05, 2012 20:31

Tolk le pazi da se ne boš nazaj prpelal z samim dnom brez tub :D :D :D
pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » Če Apr 05, 2012 21:36

zastavil uredu in upam da bo tudi pelao :wink:
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Če Apr 05, 2012 22:21

srečno. javi , dokumentiraj
lp
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Ne Apr 15, 2012 21:36

Kaj si šel do dalmacije in nazaj ali kaj je s testom?
upam da nisi na urgenci končal
lp
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Po Apr 16, 2012 07:43

Tako leti, da se še sedaj vozi. :lol:
Guma je guma, zaenkrat.
Peter25
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Peter25 » Po Apr 16, 2012 23:28

Hehe, ne tolk sm razočaran da glava boli:), sej je skorej vse lepo in prou, sam na površini, ki glisira mi je verjetno mal stiropor upognil(ker je bil precej tanek) in je nastala ena manjša uvala, tako, da mi pri hitrosti prednji konec porine v vodo:( F..K). Drgač spoje sm dobr naredu, podn je prilepljen in drži, sekira spredaj pa odlično valove reže. Zdej me mot to kr sm zgoraj napisov pa mrbit je mal pretežak. Uglavnem če bi se še enkrat lotu zadevo bi stiropor zadaj ojačal, ne bi ga prelepil s selotejpom ampak z netoplijvo folijo, mrbit bi še dodal tiste vzdolžne profile(rebra), ki jih je že prej Gorki omenjal. Jeb.. ga tko je če prvič neki delaš, napake stanejo:)
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » To Apr 17, 2012 08:49

Pišeš in razlagaš pa tako kot bi z marsovcem govoril.
Kaj je to na površini ki glisira, kaj je to površina ki glisira.
Nisem vedel, da si stiropor pustil notri, pa da ni prečk in zgornjega dna, kdo je tanek poliester ali stiropor?, vsaj 7 plasti bi bilo treba.
No, a kdor ne dela ne greši, tudi edison je ne vem koliko miljonov poizkusov predno je žarnica trajno zagorela.
Si se pa vsaj nekaj naučil, pogumno naprej?
Videa ni?Kakšen motor imaš že gor?
LP
Peter25
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Peter25 » Sr Apr 18, 2012 14:12

Mah, mam tolk u glav! jest sebe že razumem kva hočem povedat in mi je jasno k za sabo preberem:) Uglavnem, stiropor je bil kalup, kjer je bil na zadnjem delu čolna precej tanek in ko sem polagal vlakna se mi je zgleda mal upognil. Tko da je bilo faliran že na začetku:)
Uporabniški avatar
Gorki
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gorki » Če Apr 19, 2012 08:42

Hmmm, moje sožalje, da razultat ne ustreza vloženemu trudu in pričakovanjem. Puške še nebi metal v koruzo... Če bi vedno vse iz prve uspelo bi bilo sicer krasno za naše egote... Če hočeš stvari izboljšat imaš verjetno dve možnosti: nadaljevanje s TUP metodo (Tehnika Uzaludnih Pokušaja) ;) ali pa se stvari lotiš malo bolj analitično. Druga varianta se bo zelo verjetno prepletala s prvo varianto, ker popolnoma analitično zadeve ne boš rešil. Boš pa hitreje prišel do željenega rezultata.

Premec rine v vodo kljub spremembi trima oz nagiba motorja? Ali lahko to malo bolj definiraš? Ali ga s povečevanjem hitrosti vedno bolj rine v vodo ali pa čoln samo ne glisira na zadnjih 30 cm dna kot si pričakoval?

Da ne vpliva na to tudi tista stopnica tik pred zrcalom?

Ko boš prespal, in te bo zopet pričelo žuljit, bi zadnji del obrusil do kompozita in na debelo nanesel mešanico epoksi smole in mikrobalonov http://shop.r-g.de/en/Fillers/Fillers-s ... aram=micro . Mešanici dodaj še malo silike http://shop.r-g.de/en/Fillers/Fillers-p ... icate.html , da se bo mešanica bolj gelasto obnašala in bo ostala do strjevanja tam kjer hočeš. Potem pa vse "speglaj" z vibracijsko. To bo bistveno lažje od kakega poliesterskega kita z vlakni. Za material se obrni na Mirnika ali pa PrimusR trgovino, ki dobavlja R&G robo. Potem pa še ene dve plasti tkanine čez dele, ki si jih pokital, da dobiš neke vrste sendvič (povečana debelina ti bo dala večjo togost laminata).

Vprašanje kako na vso situacijo vpliva lepo zaokrožen rob na za zaključku dna pri zrcalu.

Pri dvigovanju premca, bi ti morda pomagale tudi vzdolžne stopničke oz "lifting strakes".

Tole ti zna bit zanimivo branje: http://www.dillon-racing.com/pro-vee/pl ... -index.htm

Nekaj na temo tvojih stopničk: http://www.navaldesign.co.za/articles/S ... 0Feb07.pdf

Mogoče tudi tole: http://www.navaldesign.co.za/articles/P ... 202006.pdf

Dejansko pa je lahko kriv tudi premalo tog laminat na zadnjem koncu in ga pritisk vode usloči v notranjost čolna...

Lp
Peter25
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Peter25 » Ne Apr 22, 2012 22:42

Hvala za info! Nevem če se bom kej preveč trudu, ker me mal matra sama teža gumenjaka, tud samo izglisiranje je slabše zaradi teže in nekaj tudi zaradi podna. Prej, če sem kobilco lepo naštimov mi je celo s tremi osebami zglisiral(85kg+56kg+73kg osebe+7kg rezervoar). Sej bi verjetn lahko ta problem rešil tako kot je zgoraj opisano. Drugače sem se pa odločil, da enkrat za vselej rešim zadevo, da kupim lepo od Marinar-ja 222 gumenjaka, v kolikor se bo enkrat jadrinca prodajala, da ga bom lahko lepo pospravil v avto (ima namreč okoli 30kg moj gumenjak jih ima cca 50kg) + 25kg motor. Življenska doba je pa kr dolga(+15let), ker je hypalona, cena pa je res kr velika 1200eur. Sam kokr imam izkušnje s temu, enkrat plačaš pa maš potem mir za dolg cajta. Sm že mal sit tega pacanja in šraufanja:) je pa še ena zadeva upam da mi bo lahko kdo kej iz svojih izkušenj povedu. Moj gumenjak ima v originalu 400kg nosilnosti TRI 222 pa 550kg, mislim da ima dost boljšo plovnost kar se tiče posedanja v vodo(ugreza), kar verjetno pripomore k izglisiranju. Upam, da se bom prav odločil, mrbit bi mi prav prišel kakšen nasvet. Uglavnem pa ne bi imel daljšega od 270cm. LP!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost