nasveti za gumenjaka

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

yuno
Poročnik korvete

nasveti za gumenjaka

OdgovorNapisal/-a yuno » Če Maj 03, 2012 13:29

Cao pomorscaki :) Ze kar nekaj casa spremljam forum in sem tudi ze prebral veliko postov, sedaj pa se tudi sam odlocam za nakup gumice in bi prosil za komentarje in pomoc pri odlocanju.
Imam nekje okvir 4,5-5m najraje bolj pri 5m, s prikolico in motorjem ce je dobra kombinacija. Motor nekje 40-60 4T novejsi.
Preden se vlije plaz kritik naj se povem da sem prebral mnenja o nasih uvoznikih tako da prosim ostanimo pri colnickih. V kratkem grem pogledat par variant ki jih bom spodaj postal, pa me zanima ce jih je ze kdo gledal. Preverjal sem tudi na vpisniku in vecina stima.. mogoce kako leto+- ampak vec po ogledu :)
Toraj mnenja:
http://www.salomon.si/oglas.aspx/09/01/06?id=2144I.2251201&rubrika=/Plovila%20in%20oprema/Prodam/Gumenjaki

http://www.avto.net/mornar2003/view/ad.asp?ID=127188

http://www.avto.net/mornar2003/view/ad.asp?ID=126021

http://www.salomon.si/oglas.aspx/09/01/06?id=2175I.2305549&rubrika=/Plovila%20in%20oprema/Prodam/Gumenjaki

http://www.avto.net/mornar2003/view/ad.asp?ID=130368

Zdaj nekega finega cenovnega okvirja nimam ker nevem koliko so realne cene na teh colnih. Zelo cca je okvir med 6 in 9k €.
Zanima me pa tudi na tazadnjem BAT-u bi dal evinrude 90 dol pa bi vzel 60 4t yamaho tudi od istega dilerja- bi moral kaj doplacat oz koliko je vrednost tega motorja ki je zdaj gor?

Hvala v naprej in LP
Matej
Uporabniški avatar
Zmago1
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Zmago1 » Če Maj 03, 2012 14:46

Časi niso ugodni za prodajalce čolnov, imej to v mislih ko boš hendlal ceno, vsak prodajalec bo orenk spustil ceno ko boš prišel s šuški,....tile oglaševane cene so pomoje vsaj 10-15% ali celo več previsoke,....
Tudi sam prodajam en čoln in je med najcenejšimi primerljivimi, pa bi vsi nekaj menjali; za motokultivator pa za drugo kramo itd,... samo šuškov noben ne prinese :)
Tudi ko jaz kličem za večjega okol se vidi da ni zanimanja zato mi že po telefonu spuščajo ceno ponavadi,....

Zanima me pa tudi na tazadnjem BAT-u bi dal evinrude 90 dol pa bi vzel 60 4t yamaho tudi od istega dilerja- bi moral kaj doplacat oz koliko je vrednost tega motorja ki je zdaj gor?

To ti bo najbolje povedal diler, pokliči pa vprašaj ane :) Če gre za isti letnik pomoje bo cena tam-tam ker Yamahe so bolj cenjene, zna pa te olupit še za montažo in inštalacije,....Sam bi raje obdržal ta motor ker je močnejši in 2T Etec naj bi bil špica, kaj te pa moti pri tem motorju?
Drugače pa veliki rabljeni motorji nimajo neke visoke cene,...

lp, Z
yuno
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a yuno » Če Maj 03, 2012 15:09

nebi rekel da me kaj moti pri tem motorju... zdi se mi da bo prevec za moje potrebe in tale coln in da bi lahko za yamahico 4t 60 bolje prisel skozi... tudi pri kasnejsi prodaji najverjetneje kolikor vidim v oglasih...

vsekakor bom vprasal dilerja.. malo sem hotel slisat kaksno mnenje o tem.

Pa hvala za hiter odgovor... in ja nenako nimam dost stvari za zamenjat...tak da pridem s kovckom grem s camcem :)
Nole
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a Nole » Če Maj 03, 2012 17:47

Kaj še kupil ga nisi, pa bi ga že prodajal :lol: ...no taprvi čoln, ki je seveda brez konkurence :mrgreen: bo drug teden doma v garaži čakal, da lastnik, torej jaz, pride z enotedenskega dopusta :| Če te zanima, me pokliči, ampak bom na morju...
yuno
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a yuno » Če Maj 03, 2012 19:32

no jutri grem v vrhniko tja pogledat kaj imajo. Se pa lahko slisiva ni problema... lahko pa malo poves - objektivno prosim - kako je coln, kako si zadovoljen, koliksna je povprecna poraba in avtonomnost s tem tankom itd.. lahko tudi na ZS ce si bolj sramezljiv :)
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Pe Maj 04, 2012 07:13

Tako na prvi pogled so vsaj meni vsi nekak "čudni", prvi ima antifoling gor, kar je lahko problem če ga ne rabiš, izgleda grdo in tudi njegova navedba da ga je uporabljal 14 dni na leto verjetno ne drži. Drugi, sacs je tudi malo čuden na izgled, zadaj nima klopi ampak samo sedalno desko, problem za shranjevanje, tretji spet antifolig gor, pa brez motorja, cena bo potem okrog 10.000 EUR, trimarin nima nobene prave slike, če je od prvega lastnika bi znal biti dober nakup, na tazadnjem pa so tube na sliki videti utrujene, motor pa je gor res ta pravi za to dolžino.
Guma je guma, zaenkrat.
Nole
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a Nole » Pe Maj 04, 2012 09:41

janadino napisal/-a:Tako na prvi pogled so vsaj meni vsi nekak "čudni", prvi ima antifoling gor, kar je lahko problem če ga ne rabiš, izgleda grdo in tudi njegova navedba da ga je uporabljal 14 dni na leto verjetno ne drži. Drugi, sacs je tudi malo čuden na izgled, zadaj nima klopi ampak samo sedalno desko, problem za shranjevanje, tretji spet antifolig gor, pa brez motorja, cena bo potem okrog 10.000 EUR, trimarin nima nobene prave slike, če je od prvega lastnika bi znal biti dober nakup, na tazadnjem pa so tube na sliki videti utrujene, motor pa je gor res ta pravi za to dolžino.

Zakaj čudni, napisal sem že v enem prejšnjih postih, da je antifauling dal gor prvi lastnik (jaz sem drugi), jaz ga pa nisem dol šmirglov, ker me ne moti, ker je bil nanešen samo na plastiko, na tube in motor pa ne. Če je zarad tega čudn, prav. :shock:

lahko pa malo poves - objektivno prosim - kako je coln, kako si zadovoljen, koliksna je povprecna poraba in avtonomnost s tem tankom itd.. lahko tudi na ZS ce si bolj sramezljiv Smile

Jaz sem s čolnom zelo zadovoljen, čoln in motor sta lepo ohranjena. Povprečna poraba pri takih motorjih, pravijo, je prbl. 1 l/Nm. Nikol nisem testiral. Lani sem skuru prbl. 4 tanke (od tazadnga je še mal ostal). O prednostih in slabostih tako 2 kot 4 taktnih motorjih je bilo pa že veliko napisanega. Malo pobrski po postih.
lp, R
Nole
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a Nole » Pe Maj 04, 2012 14:08

Aja, pa za karkoli se že boš odločil, pojdi prej dobro pregledat, pa mašine užgat... Fajn je, če maš slušalke s sabo, da ni pol izgovorov, da se ne da kurblat motorjev... :wink:

L, R
yuno
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a yuno » Pe Maj 04, 2012 15:56

danes sem bil v vrhniki in sem pogledal kaj imajo.. odkrito povedano sem bil presenecen nad nekaterimi odkritji... gledal sem med drugim 490 sacsa ki ga nisem limal gor imajo ga pa na mornarju v ponudbi... lajicno bi rekel da se lahko skrije proti BAT-u ... kar se tice ohranjenosti, prostornosti, pa se brez motorja in prikole se prodaja...

mislim da si dobro ocenil da je na batu vredu motor gor... grem pa se 1x dol s clovekom ki se malo bolj spozna. Pa da tudi vzgemo motor pa to... na batu je najvec opreme, najbolj je ohranjen od teh tam sicer ima ob strani fliko (na obeh enako da je lepsi :)) pa vidijo se sledi uporabe ampak mislim da ni fejst zmatran... vsaj moje laicno oko ni zasledilo tega... spoji so najbolj ok proti dvema sacsoma ki sem jih gledal. Motor na 1. pogled dobro ohranjen (nisem strucko) kobilica ocuvana,... ce bo dal dobro ceno ga verjetno peljem.

Sacs se pozna letnik... ampak je vseeno kar dobro ocuvan. Res nima klopi zadaj ampak samo sedez, pa novo konzolo so nardili gor pa to... bi raje vzel tega kot 490 ki jo ponuja na kateri bi moral kar nekaj lepit in obnavljat...

led nautica je tudi zelo lep camac. Ampak tako kot si rekel... brez motorja... je pa krajsi od bata in opticno kar manjsi zgleda :)

To so laicne informacije... sem pregledoval po najboljsih moceh ampak proti izkusenem ocesu ne morem konkurirat ;) vec naslednji teden.

Se kako mnenje tudi nebo odvec .. ostalim hvala ki so ze prispevali.
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Po Maj 07, 2012 07:16

Če je bil na čolnu antifoling gor, pomeni da se je čoln uporabljal čez celo poletje, pomeni da je dosti bolj utrujen, kot tisti, ki ga nimajo in so se uporabljali res samo 14 dni letno. Seveda so tudi izjeme.
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Maj 09, 2012 12:22

Antifouling je bil nanešen samo na plastiko, na tube in motor pa ne.

:shock: :?
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kraj: Izola
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Ne Maj 13, 2012 20:23

janadino napisal/-a:.... tretji spet antifolig gor, pa brez motorja, cena bo potem okrog 10.000 EUR, ....

:)) probaj imet gumenjak recimo v izoli na komunalnem privezu 2 meseca brez antifoulinga pa boš takoj vedel zakaj nekateri premažemo gumenjake tudi z antifaulingom ;)
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Po Maj 14, 2012 07:05

Saj popolnoma razumem, da se premažejo z antifolingom, če so čez celo sezono v vodi, samo potem vem, da se je gumenjak dosti uporabljal in je ponavadi dosti bolj uničen in zmantran od sonca kot tisti, ki se uporabljajo 20 dni na leto. Samo to je moj point. Pa tudi če bi ga kupil in antifolinga nebi rabil več, je kar nekaj dela, da se čoln porihta v osnovno stanje ali pa vsako drugo leto maže in so dodatni nepotrebni stroški.
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kraj: Izola
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Po Maj 14, 2012 10:13

janadino napisal/-a:Saj popolnoma razumem, da se premažejo z antifolingom, če so čez celo sezono v vodi, samo potem vem, da se je gumenjak dosti uporabljal in je ponavadi dosti bolj uničen in zmantran od sonca kot tisti, ki se uporabljajo 20 dni na leto. Samo to je moj point. Pa tudi če bi ga kupil in antifolinga nebi rabil več, je kar nekaj dela, da se čoln porihta v osnovno stanje ali pa vsako drugo leto maže in so dodatni nepotrebni stroški.

Hja.. kot vzameš..
Če je v morju se nanj prilepijo apnenčaste tvorbe in trava..
Jaz svojega redno barvam z hardrace po tubah in plastiki.. sicer iz tub s časoma barva odpade ker ni elastična in popoka..
Drugače pa se čoln lahko speska in spulira...
Moj je recimo star 10 let in ima 370 ur.. (torej je malo rabljen)..
Je pa res, da guma z leti preperi in zbledi.. (ali uporabljaš ali ne)..

Večjo škodo narediš če konstanstno drsaš dubuse s kakšno krtačo kot pa če nanje naneseš antifauling in potem travo enosatvno pobrišeš..

Prve tri leta (ko sem še imel TM500) sem ga pustil v vodi brez barvat..
na 14 dni od maja do septembra lahko drgneš čoln ker se konstantno nabira apnenec (alge niti niso takšen problem)..

Če gledam iz vidika uporabnika gumenjaka s tem, da imam komunalni privez.. ne vem če bi se še enrkat odločil za gumenjak.. res da je komot in vse vendar je po drugi strani delikat... (življenska doba je recimo 15 let če je konstantno v vodi).. potem se ti začnejo počasi odlepljat stvari, hypalon se začne lupit itd itd..)
yuno
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a yuno » So Maj 19, 2012 19:29

evo da razjasnim malo situacijo :idea:

kmalu bom postal tudi v rubriko plovila nasih uporabnikov. In sicer danes sem v Ankaranu stestiral BAT490 in Evinrude 90KM (link je postan v morejm 1. postu). Nebom lepil se 1x bom potem sciscenega poslikal ko posel zakljucimo. Cakam se na pregled motorja pri Jurci, homologacijo prikolice in registracijo, ter seveda cash flow :)

Popraviti bo treba kar nekaj malenkosti tako da je delo za jesen ze zagotovljeno. Vse stvari bolj ali manj zaradi ocesa ki ga gleda oz ker me motijo.

cca 40 min voznje po rahlo zvalovanem morju moram rect da vse BP. Motor vzgal s prve (po izpisu nobenih napak in problemov), pospesek ni vprasanje 8) 4 smo bili gor motor nic ekstra triman spuscen najnizje, kar valovito cca 4800 obratov, nevem tocno koliko vozlov ker sem se moral fino drzat in gledat na "cesto" :oops:
coln zelo stabilen in prostoren,...

Posebna zahvala KASAUDIU za cas in trud in vse nasvete. Bom te se 1x vprasal par stvari za ziher :lol:

Zahvala tudi vsem ostalim za nasvete ne samo v tej temi ampak v vseh ostalih zelo uporabnih temah, da sem sploh prisel do odlocitve :!: :!: :!:

Slike pa konec naslednjega tedna.
LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov