Spet eden potreben nasveta pred nakupom
Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino
Imam Cadeta 340 s 15 YAMAHO ki mi bodeta zadostovala za ogled bližnjih plaž.Želja za poletje 2013 je potovanje Korčula -Vis ,Korčula -Lastovo,Korčula -Mljet.Svetujte mi velikost gumenjaka(prozvajalca) ter potrebno konjenico ki me bo brez problemov pripeljala malo dlje od bližnje plaže.Sem nov pomorščak ter totalen laik na tem področju .Hvala.
Od 5m naprej,še bolje okol 6m in nekje od 100KM naprej.S tako velikostjo in močjo motorja,boš brez problema preplu vse kar si napisal.
Katero znamko gumice je pa drug pojem,odvisno kaj ti je všeč.Tako da izbire je veliko,jest bi ti svetoval recimo Sacs,Joker boat,Novomar,....
Glede znamke motorja pa glej da je čim novejši letnik,4 takt ali novejši 2 takt z vbrizgom.
Vse je pa odvisno koliko si pripravljen odkartati.Ampak mislim da bo to nekje v rangu 10k do 17k ali več.
Katero znamko gumice je pa drug pojem,odvisno kaj ti je všeč.Tako da izbire je veliko,jest bi ti svetoval recimo Sacs,Joker boat,Novomar,....
Glede znamke motorja pa glej da je čim novejši letnik,4 takt ali novejši 2 takt z vbrizgom.
Vse je pa odvisno koliko si pripravljen odkartati.Ampak mislim da bo to nekje v rangu 10k do 17k ali več.
Do poletja 2013 je še kar nekaj časa, zato pridno šparaj in si naberi čim več znanja ter izkušenj.
Ostalo ti je pa vse acrobat že krasno opisal.
Ostalo ti je pa vse acrobat že krasno opisal.
no rain, no rainbow
Vidboy....seveda se da,sem se tudi sam 4,2 Maestralom podil na kar oddaljenih otokih,sam ti povem da ni bilo čistega užitka,ker moraš skos vreme spremljat,pa gledat,pa vsak veterček te že zmot,čeprav je bilo dobro napovedano,...
Je pa res,da je že 4,7 bolje od 4,2.Sem sprobal,in je že kar razlika,glede plutja po vsakodnevnih valovih ki jih naredi maestral.
Je pa res,da je že 4,7 bolje od 4,2.Sem sprobal,in je že kar razlika,glede plutja po vsakodnevnih valovih ki jih naredi maestral.
acrobat napisal/-a:Vidboy....seveda se da,sem se tudi sam 4,2 Maestralom podil na kar oddaljenih otokih,sam ti povem da ni bilo čistega užitka,ker moraš skos vreme spremljat,pa gledat,pa vsak veterček te že zmot,čeprav je bilo dobro napovedano,...
Jap, sam je razlika med trdnim podnom ali sestavljivim gumonom.....
Je pa res, da je med 4,5m in 5m (trd poden) kar konkretna razlika.....in sicer stanje morja 2-3 - 4,5 gumon težko "sfolga" (beri šprica in premetava), medtem, ko 5m gumon 2-3 stanje morja z lahkoto.... ...govorim brez premetavanja in špricanja....
Hodi v planine in plovi po morju dokler je še čas, ker prišel bo čas, ko ne bo več čas, in kmalu bo ta čas!
BohVar napisal/-a:acrobat napisal/-a:Vidboy....seveda se da,sem se tudi sam 4,2 Maestralom podil na kar oddaljenih otokih,sam ti povem da ni bilo čistega užitka,ker moraš skos vreme spremljat,pa gledat,pa vsak veterček te že zmot,čeprav je bilo dobro napovedano,...
Jap, sam je razlika med trdnim podnom ali sestavljivim gumonom.....
Je pa res, da je med 4,5m in 5m (trd poden) kar konkretna razlika.....in sicer stanje morja 2-3 - 4,5 gumon težko "sfolga" (beri šprica in premetava), medtem, ko 5m gumon 2-3 stanje morja z lahkoto.... ...govorim brez premetavanja in špricanja....![]()
Hmm.. se ne bi glih strinjal da boš pri stanju morja 2 - 3 suh, da te ne bo špricalo in premetavalo. Stanje morja 2 je od 0.1 do 0.5 m (to pustim pri miru in je dejansko primerno za gumico od 4.5 do 6 m in motorje od 30 do 150 KM), stanje 3 pa so od 0.5 - 1.25 m visoki valovi (lestvica: http://www.jk-optimist.si/povezave/stanjemorja.htm ). Kot vidim so razdalje med otoki kar dolge in odprte za vse vetrove. Z gumenjakom ( pa tudi s kakšnim odprtim ali zaprtim gliserjem) dolžine do 8 m boš pri potovalni hitrosti (cca 20 - 30 milj) na valovih višjih od 1 m 100 % moker, še posebej če boš plul proti valovom ali vetru.. in tudi premetavalo te bo.. tak, da če maš kakšno plašljivo žensko ali manjše otroke ti potovanj po takem morju ali ob najavi takega morja ne priporočam.. če pa se že odločiš in greš reskirati imej s seboj vnaprej za vsakega člana posebej po velikosti pripravljene in lahko dostopne rešilne jopiče (prej si jih sprobajte), preglej bakle ali rakete.. pa še kakšno tubo si vzemi.. in dovolj brezalkoholne (poleg alkoholne) pijače.. pa na pot... ma v glavnem če bodo valovi 1 m. se boš po moje takoj obrnil ali spremenil ruto.. Ti govorim iz izkušenj.. sem vozil Trimarina 600 TM (notranji motor 140 KM), sedaj vozim Campiona 645 (plastika 7m) in je špricalo prej in šprica zdaj pa lahko voziš gor ali dol, levo ali desno.. če so valovi bo butalo in veter bo nosil kapljice na barko.. Če pa je lepo morje boš tudi z enim gumonom 5 m in od 50 - 90 KM na katerem bodo štiri člani, lepo glisiral in hitro prišel.. Povprečna poraba motorjev pri potovalni hitrosti je nekje dvakratnik konjev deljeno z 10 minus 20%, dočim je max poraba nekje krat 1.5 do krat 2 če je čoln full obremenjen...
Če ma še kdo kaj dodati ali popraviti... svobodno po prešernu... vse je verjetno dobrodošlo.
Naš kolega mladi pomorščak msajina je začel z dolžino 3,40 m in mu moramo svetovati nekaj primernega glede dolžine, da si pridobi nove izkušnje.
Lep dan vsem

Lep dan vsem
no rain, no rainbow
Re: Spet eden potreben nasveta pred nakupom
marcus napisal/-a:Naš kolega mladi pomorščak msajina je začel z dolžino 3,40 m in mu moramo svetovati nekaj primernega glede dolžine, da si pridobi nove izkušnje.![]()
![]()
Lep dan vsem![]()
Ja.. je res da je mlademu pomorščaku potrebno svetovati in pomagati in to dobro. Ker ne bi rad da bi ga pralo kot je mene ene trikrat... V glavnem jaz dol od Šibenika še nisem bil.. če pa primerjam razdaljo med Korčulo in Visom je nakako isto kot čez Kvarner od Kamenjaka do Unij - s tem, da imaš tu nekako na tretini poti - gledano od Unij proti Istri otoček Galijola, ki ti da vsaj nekaj samozavesti in korajže za naprej ali pa je zadnja možnost, da se obrneš, lahko pa tudi zasidraš... dol pa je vse odprto... če ob mirnem morju pri hitrosti 25 milj to prevoziš v cca 30 min. se ob valovih čas vsaj še enkrat podaljša, pa kolneš ko te zaliva, še bolj ko pomisliš na pucanje, bog ne daj da je gor še panična žena in mulci. Na kakšno okvaro čolna ne smeš pomisliti niti v lepem vremenu, kaj šele v grdem, nekaj motoroznanstva pa moraš poznati, kakšen dodaten liter goriva tudi ne škodi in predvsem se na tako pot ne bi skoraj nikoli odpravil sam (enkrat sem se, ko so rekli, da je morje čez Kvarner 1-2 pa je bilo 3-4 malo tudi 5 (jugo v dolgih valovih in upadanju) samo izbire nisem mel ker sem moral nujno čez in potem me je šibalo še do Červarja 2-3, razen ko sem se skril za kakšnimi otoki (Brioni, Sestrice in nekaj malih od Rovinja do Poreča). Vožnja za se ubit.. počasi in čeprav z valovi te še vedno opere in pretrese ...
Ja z majhnimi čolni je tako, da če vidiš kakšno jahtico od 15 m gor ima že sama valove cca 1 m, ki te lahko prevrnejo, bog ne daj da je okoli 30 ali 40 m pa da pluje enih 25, pol ma valove od 2 m gor in lahko samo bežiš ali se skriješ za kakšen otok, ki valove razbije.. pa tudi vreme je hudič.. malo podpiha in že maš na odprtem 2 - 3.. saj z valovi v isto smer se še nakako da, kontra valom pa nikakor... tako, da za na bolj odprto moraš biti 100 % v vreme in se na daleč izogibati večjim ladjam.... če imaš kaj manjšega pa drži pregovor: "Ljubi more, drž se kraja!" Hja.. upam, da si napravil izpit korektno in da si si zapolnil področje o meteorologiji, drugače si ga obnovi.. pa tudi drugo ne škodi.. saj veš oznake na morju, pa drugo.. jaz si pred vsako sezono (že ene 8 let) še vedno pregledam gradivo, zjutraj poslušam radio ali TV, pogledam v marini za vreme.... tudi domačine je dobro povprašati kako kaže... če že greš naj gre še kdo s kakšnim čolnom zraven ali vsaj poglej po obzorju če je kdo kje ki bi ti lahko pomagal... lahko pade kakšna meglica ali je vidljivost slabša ne vem zakaj in če zgubiš vidni kontakt z obalo in si brez kompasa, GPS-a ... kaj hitro ne veš kje si in kam greš, ker se ti kurz zaradi morskega toka in vetra menja in lahko fališ cilj in greš na odprto.... Dosti je tega in še daleč ni tako enostavno kot si nekateri mislijo.. se pa še slišimo.. še bomo pomagali..
Uf pa sm naložu pa verjetno še vsega nisem povedal...
Mirno morje...
aleks09 Dobro si "naložu", toliko izkušenj, da je že kar disertacija o plovbi in če še nisi vsega povedal se pa še oglasi, če se spomniš še kakšne dobre izkušnje za mlade Morjeplovce
Lep deževen dan
Lep deževen dan
no rain, no rainbow
Seveda je aleks09 prva liga, res se je potrudil
Jaz bi pa poudaril tisto, kar piše proti koncu, da je skoraj obvezno pred plovbo povprašati domačine glede trenutne situacije z vremenom in izglede do konca dneva. Domačini pač poznajo lokalne razmere
LP
Jaz bi pa poudaril tisto, kar piše proti koncu, da je skoraj obvezno pred plovbo povprašati domačine glede trenutne situacije z vremenom in izglede do konca dneva. Domačini pač poznajo lokalne razmere
LP
no rain, no rainbow
Re: Spet eden potreben nasveta pred nakupom
marcus napisal/-a:Seveda je aleks09 prva liga, res se je potrudil![]()
![]()
Jaz bi pa poudaril tisto, kar piše proti koncu, da je skoraj obvezno pred plovbo povprašati domačine glede trenutne situacije z vremenom in izglede do konca dneva. Domačini pač poznajo lokalne razmere![]()
LP
Še precej boljše pa je sproti aladina spremljat... In pluti le bo belem in zelenem, pa vedno imeti oko na zahodnem obzorju....
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti