Krilca ali "flapi" za gumenjaka

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

kotulc
Kontraadmiral

Krilca ali "flapi" za gumenjaka

OdgovorNapisal/-a kotulc » Če Sep 03, 2009 23:15

Zanima me ali se kaj od tega splača namestiti na gumenjaka z napihljivo kobilico in 10-20 KM

Na mornarju ima veliko takšnih čolnov nameščena krilca na izvenkrmnih motorjih pa me zanimajo vaše izkušnje?
Slika

Obstaja pa tudi možnost neke vrste flapov ima kdo izkušnje s tem? Kako lahko to kombiniraš s kolesi za prevažanje čolna? (na sliki je Zodiacova vrsta flapov)
Slika
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Sep 03, 2009 23:54

O dodatnih krilcih na izvenkrmnem motorju smo že ogromno pisali na forumu. Če boš malo pobrskal boš našel.
Mogoče je uporabno na takem manjšem čolniču o katerem govoriš, pri malce večjih pa je samo slabše... To sem vedno govoril, pa mi niso ravno vsi verjeli, no nazadnje pa se je z mano strinjalo kar nekaj članov, ki so preizkusili plovbo z in brez krilc.

LP
kotulc
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a kotulc » Pe Sep 04, 2009 13:49

Tisto temo o krilcih sem pred tem dobro prebral in iz tega potegnil skep, da ta krilca pridejo v upoštev samo pri teh čolnih z napihljivo kobilico, kjer ne ovirajo toliko manevriranja, saj se plovilo ne nagiba.

Na mornar.net sem opazil, da ima veliko takšnih čolnov z motorji med 10 in 20 konji namščena ta krilca, tako me zanima, če lahko kdo iz lastnih izkušenj potrdi, da se montaža teh krilc izplača?

Prav tako bi bil vesel kakšnega komentarja glede teh "flapov" za te majhne čolne, mogoče ima kdo izkušnje?
plinko
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a plinko » Pe Sep 04, 2009 16:46

Krilca sem sam testiral na gliserju Elanu 080, kar si verjetno že bral. Če želiš preizkusiti, se lahko zmeniva za moje za simbolično ceno, da ne boš kupoval novih.
pushmycar
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a pushmycar » Po Sep 07, 2009 03:54

Jaz sem jih dal gor na novo yamaho 25, tako da ne morem vedet kaj v resnici pridobim. Kakor razumem so prednost pri manjših močeh. Imam občutek, da motor predvsem pri višji hitrosti sili k vztrajanju v ravni črti, krmiljenje je trše. Čoln pa izglisira v dveh sekundah, do štiri osebe. Verjetno bi moral še precej preizkušati naklon noge in globino montaže motorja ampak za dva tedna na leto ni vredno. Končna hitrost je primerljiva z Mercury 25 2-taktni, ampak tam sedita dva lažja otroka in gumenjak je 50 kg lažji. Poraba najmanj 30% večja. Sem pa opazil, da v tem razredu plovil kar precej montirajo tale krilca.
Bojan5
Poročnik bojne ladje
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Bojan5 » Če Sep 24, 2009 00:18

Moje izkušnje:
1. Guma 380 cm Tomos 18. S krilci na motorju: Boljše vodenje čolna
Manj tolčenja
Vsekakor hitreje izglisira
2. Opatija (khm gliser) Tomos 18 brez krilc NE potegne smučarja
s krilci pa
veliko večja vzdolžna stabilnost čolna
hitreje zglisira
manj plina (gasa) za glisiranje(optimalno 2 osebi)

3. Opatija Mercury 25 Brez krilc: Ob malo večjem zavoju zajame zrak.
Smučarja dvigne ven kot Tomos 18
S krilci: Smučarja potegne lepo ven.
Zrak potegne samo v ekstermih zavojih.

Je pa res, da je končna hitrost manjša za 1 KN.
Nič ni zastonj.

Samo moje izkušnje.
"Na vod ni zajebancije" je rekel in ostal živ.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

Re: Krilca ali "flapi" za gumenjaka

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Sep 10, 2012 22:10

kotulc napisal/-a:...ima kdo izkušnje s tem?
Slika

In na čolnu istega tipa kot moj
Slika

NOVOST. Pri Selvi so flapi pravzaprav podaljšano napihljivo dno.
Slika

Na mirni vodi mi gumenjak 2,3m s trdim dnom in Parsunom s petimi konji lepo zglisira vendar na meji. Me jezi, ker mu manjka samo pikica, da bi zglisiral tudi ob normalnih poogojih na morju, ko je malce valov.
To zimo bom zopet podrl motor in natančno pregledal vse od batov, do ventilov. Motor ima za 5hp dovolj moči vendar ne pridobiva na obratih, ko zglisira. Takoj po servisu motorja je brez problema zglisiral sedaj pa le s težavo in ne dobi več tistih obratov pa nisem nič menjal propelerja niti z njim kam udaril. Sem imel probleme z preveliko dizo ampak sem raje nabavil nov vplinjač in sedaj zopet dobro dela ima navor vendar končnih obratov pa še vedno ne doseže. Morda je vzrok temu tudi predvžig pa ventili... moram vse še enkrat podret in pregledat.

Takoj po obnovi motorja in na mirni vodi je takole glisiral. VIDEO.
Slika

Zanima me, če je kdo montiral flape na gumico in s tem podaljšal vodno linijo. Ali se je to poznalo in koliko, da bi gumenjak zglisiral prej in lažje kot brez flapov.

Na netu sem našel zanimivo študijo za izračun flapov, An experimental and theoretical study of planing surfaces with trim tabs iz leta 1971
LP NT
arch
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a arch » To Sep 11, 2012 19:37

Nikola Tesla napisal/-a:NOVOST. Pri Selvi so flapi pravzaprav podaljšano napihljivo dno.
Slika

Na mirni vodi mi gumenjak 2,3m s trdim dnom in Parsunom s petimi konji lepo zglisira vendar na meji. Me jezi, ker mu manjka samo pikica, da bi zglisiral tudi ob normalnih poogojih na morju, ko je malce valov.

...

Zanima me, če je kdo montiral flape na gumico in s tem podaljšal vodno linijo. Ali se je to poznalo in koliko, da bi gumenjak zglisiral prej in lažje kot brez flapov.

Mislim, da tako podaljšano dno ni ravno novost, moja 5 let stara gumica ima popolnoma enak zadek, le tube niso špičaste, ampak bolj tumpaste. Pozna se, da zadek kljub veliki teži motorja (glede na velikost in težo gumice) manj potone kot bi sicer. Izglisira prej, ni pa bistvene razlike. Sem mnenja, da ima pri danem čolnu glavno vlogo moč motorja in razporeditev teže po čolnu, z raznimi flapi morda pridobiš malenkost in zna pomagati samo, če si tik pod mejo izglisiranja.

Prejšnja gumica je bila 2,70 brez flapov, s 5 konji in je z mano, tankom in opremo z lahkoto letela tudi proti valovom, ki so se že penili. Z dvema odraslima je pa tudi v mirnem morju samo rila. Prav tako je samo rila, če sem držal direkt za ročko in se samo nagnil naprej. Obvezen je bil podaljšek ročke, pa sedet na dnu čolna spredaj.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Sep 11, 2012 19:41

Kaj pa, če za start sedeš naprej, ko zaglisira pa se premakneš nazaj na običajno mesto za ročko brez podaljška. Kako se to pozna?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Sep 11, 2012 20:06

SR 290 napisal/-a:Kaj pa, če za start sedeš naprej, ko zaglisira pa se premakneš nazaj na običajno mesto za ročko brez podaljška. Kako se to pozna?

To je nekako tudi najbolj pametno. To itak sam veš, da med glisiranjem je težišče bolj zadaj zaželeno in ima ugoden vpliv... :wink: Seveda pa ne preveč zadaj.
Dimen
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Dimen » To Sep 11, 2012 20:27

Prodam flap-e, ki se montirajo na peto. Interesenti pišite na zs.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » To Sep 11, 2012 21:42

arch napisal/-a:
Nikola Tesla napisal/-a:NOVOST. Pri Selvi so flapi pravzaprav podaljšano napihljivo dno.
Slika

...

Mislim, da tako podaljšano dno ni ravno novost, moja 5 let stara gumica ima popolnoma enak zadek, le tube niso špičaste, ampak bolj tumpaste. Pozna se, da zadek kljub veliki teži motorja (glede na velikost in težo gumice) manj potone kot bi sicer. Izglisira prej, ni pa bistvene razlike. Sem mnenja, da ima pri danem čolnu glavno vlogo moč motorja in razporeditev teže po čolnu, z raznimi flapi morda pridobiš malenkost in zna pomagati samo, če si tik pod mejo izglisiranja.

Prejšnja gumica je bila 2,70 brez flapov, s 5 konji in je z mano, tankom in opremo z lahkoto letela tudi proti valovom, ki so se že penili. Z dvema odraslima je pa tudi v mirnem morju samo rila. Prav tako je samo rila, če sem držal direkt za ročko in se samo nagnil naprej. Obvezen je bil podaljšek ročke, pa sedet na dnu čolna spredaj.

Tako narejeno dno je mel že moj Metzeler 310 iz leta 70 če smo že glih pri novostih :D in čoln je z yamaho 5 iz istih časov izglisiral takoj v "vseh" pogojih. Glisiranje pa se je ustavilo pri obremenitvi okoli 100kg. Bil je neprimerno boljši čoln od Maestrala ki sem ga mimel za njim in je dost težje prišel iz vode z istim motorjem.
arch
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a arch » To Sep 11, 2012 22:56

Zanimivo. In danes to prodajajo kot novost. Drugače pa sem za prejšnjo gumico gledal bolj profi flape za gumico, ki jim sicer rečejo lifters:

http://www.allinflatables.com/shopping/lifters/

Kasneje sem se raje odločil za nov čoln in motor, ampak če kateri flapi pomagajo izglisirat, bi rekel, da tile.

Nekateri trdijo, da jih uporabljajo tudi, da lahko glisirajo z manjšo hitrostjo, kot bi bilo možno brez lifterjev. Nisem probal, a se sliši smiselno.
animal
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a animal » Sr Sep 12, 2012 09:19

Takšne je nabavil sodelavec za svojo gumico. Dolžina 3,8 m, motor 15 KM. Upam da preizkusiva v kratkem.
Uporabniški avatar
marcus
Admiral

OdgovorNapisal/-a marcus » Sr Sep 12, 2012 09:35

Pa nam ne pozabi sporočiti, kako se je obnesla preizkusna vožnja s temi novimi flapi :!: :idea: :lol:
LP
no rain, no rainbow

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost