Nov Gumenjak- Mnenja

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

vstante
Kapitan

Nov Gumenjak- Mnenja

OdgovorNapisal/-a vstante » Pe Avg 16, 2013 13:19

Pozdravljeni!

Ogromno je teh tem že na forumu, pa sem vseeno odprl novo, saj nameravam čez leto nakup in bi želel vsa moja vprašanja, ki se bodo pojavila, zbrati v to temo.

Sem strastni ribič, nimam pa veliko izkušenj s čolni na morju. Nekajkrat sem vozil Carolina Skiff 40PS in gumo 200 na el. motor, pa še to na reki.

Želel bi zložljivi gumenjak 3,40 - 4m za poletne radosti, torej obisk bližnjih plaž med otoki (do 4 osebe) in mogoče kakšno panulanje v priobalnih vodah (2 osebi)

Uporabljal bi ga maksimalno do 3 tedne na leto, v poletnih mesecih, moral bi biti portable, da ga lahko transportiram v avtu, brez prikolice.
Motoriziral bi ga do 10KM.

Zavedam se, da v rangu 10KM ne bo šlo poskočna stvar, ampak, mislim, da se s tem lahko (za enkrat) sprijaznim.

Za katero dolžino in model bi se odločili vi, glede na zgoraj opisana področja uporabe?
Nazadnje spremenil vstante, dne So Avg 31, 2013 01:18, skupaj popravljeno 1 krat.
gorenjc
Admiral
Kraj: LJ

OdgovorNapisal/-a gorenjc » Pe Avg 16, 2013 22:31

Kar se tiče dolžine - za 5 oseb in ribičijo dveh , zaradi prostora, pojdi kar na zgornjo mejo - 4m. Je več vredno, kot pa to, ali boš lahko glisiral z dvema ali eno osebo.
msajina
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a msajina » So Avg 17, 2013 06:44

Pozdravljen.Z ženo se prevažava s Zodiacom Cadet 340 in 15HP kar naju povsem zadovolji.Vendar si ne predstavljam 5 ljudi na taki gumi.Sicer so taki čolni deklarirani za 5 ali cello 6 ljudi vendar je to možno le teoretično.Če razmišlaš o takem številu potnikov razmisli tudi o močnejšem motorju ki ob spodobnem maestralu zna še kakoprav priti.Med 3.4 in 4 m je kar spodobna razlika.LP
Uporabniški avatar
pinosat
Admiral
Kraj: Maribor
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a pinosat » So Avg 17, 2013 08:16

Poslal sem ti zasebno sporočilo, poglej.

Primož
Vsak dan v vsakem pogledu vse bolj in bolj napredujem...
vstante
Kapitan

OdgovorNapisal/-a vstante » So Avg 17, 2013 13:05

pozdravljeni!

@ gorenc
včeraj smo spet v troje ribarili z gumice 2,80m (slatka voda). Mogoče bi res blo boljše 4m če ne celo 4,2m

@msajina
če še enkrat pomislim 5 oseb bi se to res zgodilo res redko, pa še to verjetno samo 200m čez zaliv do prve plaže v senci...drugače bi se vozli trije.

Verjetno bi bilo lepo 4m+ in okoli 25PS. Na nekem neškem forumu sem bral, da prevozijo ljudje z zložljivimi gumicami in 25PS motorji ožino med Rabom in Cresom ob mirnem morju. Podobnih podvigov ne načrtujem, kot tudi načrtno plutje v vremenskih neprilikah.

Upoštevat moram tudi, da:
-imam Opel Corso, kjer sicer lahko podrem sedeže, in dobim prostor, vseeno pa ni karavan.

-grem na morje tudi sam s punco, in moram cel setup opravit sam...verjetno to ni mogoče pri prevelikem gumenjaku in pretežkem motorju.

-kar se tiče riboloval, ljudje panulo vlečejo s hitrostjo 1 do 1,5 vozla, za kar so idealni manjši, 4 taktni motorji.

Za vsako mnenje in praktične izkušnje sem res hvaležen, za odločitev mam itak celo zimo:)

@pinosat
Maš ZS!

Lp Valentin
aleksander67
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a aleksander67 » Ne Avg 18, 2013 08:17

Do lani sem bil lastnik gumenjaka,4m,in tudi ne vem,kako se vas bo 5 oseb peljalo.Imel sem motor TOHATSU 30KM,s tremi osebami je še nekako izglisiral.Svetujem ti,da bolj paziš na obliko trdega dna,ker z MARINAR 400 ni bila mogoča normalna vožnja,če je bilo le malo valov,kot bi bil čoln delan za jezero ne za morje.
mrdaco
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a mrdaco » Po Avg 19, 2013 12:49

aleksander67 napisal/-a:Do lani sem bil lastnik gumenjaka,4m,in tudi ne vem,kako se vas bo 5 oseb peljalo.Imel sem motor TOHATSU 30KM,s tremi osebami je še nekako izglisiral.Svetujem ti,da bolj paziš na obliko trdega dna,ker z MARINAR 400 ni bila mogoča normalna vožnja,če je bilo le malo valov,kot bi bil čoln delan za jezero ne za morje.

Ti si z 30KM komaj zglisiral z tremi osebami??? shock:

Jaz sem z 20KM in 4 metersko Hondo glisiral z 4 odraslimi in otrokom in vso prtljago (torej dve ženski, jaz in kolega od 105kg, moj 3 letni mulc, nekaj pijače, dve mareli, brisače...). Res da z gasom na max a je zglisiral, kasneje sem lahko nadaljeval na 3/4 pa smo glisirali.
Je pa res da trdo dno dosti dosti boljše, ker če imaš valove večje 30-40 cm, potem bolje da lepo počasi plužiš, ker začne nabijat in ropotat. Zjutraj na mirnejšem morju pa se da lepo peljat.
aleksander67
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a aleksander67 » Po Avg 19, 2013 13:43

Ja,s tremi osebami,skupaj cca 200kg,sem malo "oral",pa je šlo,ampak se je morala ena oseba naprej nagniti,da se je čoln prisilno spredaj spustil,s 4 odraslimi,cca 300kg,pa ni šlo.Drugače pa ta MARINAR 400S res ne sme videti valov,sicer trdo dno,vendar le v "bonaci",imel sem ga 2 leti,zato verjemi,da imam kar nekaj izkušenj z njim,več slabih kot dobrih.
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » Po Avg 19, 2013 17:10

Sam sem po preizkusu v naravi zelo zadovoljen s sledečo varianto gumic.

http://www.lodestarinflatables.com/Trimax-3D-V.html

Res so PVC, vendar ponujajo veliko udobja za svojo velikost.

Aja, 15KM in TriMAX 3D-V 320 je sposoben vleči smučarja, wake, glisira s štirimi odraslimi, v praksi vsakodnevno opravlja pot Poreč - Crveni otoki (v skoraj vseh varinatah vremena).

Za menoj je plul tudi 20 vozlov (1x rahlo okajena duša za krmilom).

Vsekakor je tole občutno boljše, kot tiste "žabice" z napihljivmi kobilicami.
https://vodovod-rh.si/
vstante
Kapitan

OdgovorNapisal/-a vstante » Sr Avg 21, 2013 12:05

Hvala vsem za številne odgovore!

@aleksander67
Tisto s 5 osebje mogoče mal pretirano...za 5 oseb je blo mišljeno kvečjemu čez zaliv 200m na plažo. Drugače bi ga uporabljale 2-3 osebe.

Zabavi ob glisiranju bi se nekako lahko odpovedal, stabilnost pa je vsekakor dobrodošla...Ko praviš trdno dno pri Marinar 400, misliš dno iz steklenih vlaken? Če prav zastopim, ne gre tu potem za zložljivo varianto?

Roberth1
Hvala za link,sem pogledal in zgleda zanimivo. Zarad ribolova sicer imel raje les, alše boljše aluminij kot pa napihljivo dno.
Bral sem tudi, da je napihljivo dno najmanj stabilno (za stanje v čolnu)

Glede materiala bi se, glede na svoje potrebe in ceno raje odločil za PVC.
Kolk sn lahka razbral iz neta, so 3 dimenzije PVC-ja.
1,100mm
0,900mm
0,750mm (prisotna pri cenejših modelih)

vem da so več slojni,nikjer se pa ne da razbrat,kolk slojni je določen model določene firme

Tule sem našel zanimivo tabelo enega nemškega testa različnih malih gumenjakov. Poleg številnih informacij se lahko razbere tudi materialčolna in pa realna debelina materiala, lasersko izmerjena

Abmessungen----> Materialdicke
Ausstatung--------> Materialzum info

http://www.carphunter.net/vergleichstes ... hboote.htm

Pred kratkim sem v LJ obiskal 2 trgovini, pa nažalost razen 2m gumic ni blo razstavljenega nič drugega...

Mogoče kdo pozna trgovine pri nas, kjer imajo malo večjo ponudbo in si človek lahka mal v živo pogleda razstavljene modele?
Nazadnje spremenil vstante, dne Sr Avg 21, 2013 14:37, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
marcus
Admiral

OdgovorNapisal/-a marcus » Sr Avg 21, 2013 12:46

vstante preštudiraj še tole

JUCCA NAVTIKA, Ljubljana, Cesta v Mestni log 88, prodaja napihljive čolne "Mercury" in "Valiant". Zelo solidna izdelava, poglej na linku:

http://www.jucca-nautica.si/gumenjaki

LP
no rain, no rainbow
gorenjc
Admiral
Kraj: LJ

OdgovorNapisal/-a gorenjc » Sr Avg 21, 2013 13:27

aleksander67 napisal/-a:Ja,s tremi osebami,skupaj cca 200kg,sem malo "oral",pa je šlo,ampak se je morala ena oseba naprej nagniti,da se je čoln prisilno spredaj spustil,s 4 odraslimi,cca 300kg,pa ni šlo.Drugače pa ta MARINAR 400S res ne sme videti valov,sicer trdo dno,vendar le v "bonaci",imel sem ga 2 leti,zato verjemi,da imam kar nekaj izkušenj z njim,več slabih kot dobrih.

Tole pa ni bil problem čoln, jaz z 18 KM nimam toliko težav na enakem čolnu glede glisiranja. Trim si verjetno nastavljal, kaj pa propeler? Da ni bil neustrezen.
Kar se tiče valov, ima pa ta čoln res premalo izrazit V, tudi manevriranje pri malih hitrostih je lahko problem, dokler se človek ne navadi.
vstante
Kapitan

OdgovorNapisal/-a vstante » Sr Avg 21, 2013 14:40

marcus napisal/-a:vstante preštudiraj še tole

JUCCA NAVTIKA, Ljubljana, Cesta v Mestni log 88, p

LP

Hvala, bil sem tam in v BTC, Yucca niso meli nič, dobil pa sem katalog in cenik.
aleksander67
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a aleksander67 » Če Avg 22, 2013 09:22

Ja,tako je bilo.Z ženo sva večkrat opravila relacijo UMAG-LIM.KANAL,iti sva morala zgodaj zaradi mirnega morja,povratek okoli 13.00,14.00 ure pa je bil običajno "muka",borba z morjem.Pri zavijanju ga je dobesedno nosilo,kot na ledu.Edino,s čimer sem bil zadovoljen,je bila poraba.Tud smučali smo,vendar do 9.00AM in od 19.00PM dalje.Največje veselje mi je pa naredil,ko se je prodal.
vstante
Kapitan

OdgovorNapisal/-a vstante » So Avg 31, 2013 01:14

10KM bi še šlo za panulat, sam bi mogoče blo bolš rableno 15KM al pa 20KM pa še eno rableno 2,5KM dokupit.

Druga varianta pa je kupit cel komplet Čoln+ glavni motor rabljen pa sam
dokupit lahkega...

recimo kaj takega...

http://www.mornar.net/view/ad.asp?id=159483

Ma kdo kak komentar?

LP
Nazadnje spremenil vstante, dne Po Jun 13, 2016 17:16, skupaj popravljeno 1 krat.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti