Gumenjak + motor Parsun 5HP
Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino
Gumenjak + motor Parsun 5HP
Pozdravljeni,
imam zgoraj omenjeni gumenjak in motor. Imam nekaj težav, pa bi jih želel objaviti na forumu, pa mi nikakor ne pusti odpreti nove teme. 3 x sem že napisal prispevek in ko kliknem objavi mi izpiše nekakšno napako, da nimam pravic...
Mi lahko prosim kako pomagate? so lahko mogoče problem povezave do slik in videoposnetkov, ki jih želim dodati prispevku?
Hvala!
Lp, Dean
imam zgoraj omenjeni gumenjak in motor. Imam nekaj težav, pa bi jih želel objaviti na forumu, pa mi nikakor ne pusti odpreti nove teme. 3 x sem že napisal prispevek in ko kliknem objavi mi izpiše nekakšno napako, da nimam pravic...
Mi lahko prosim kako pomagate? so lahko mogoče problem povezave do slik in videoposnetkov, ki jih želim dodati prispevku?
Hvala!
Lp, Dean
Pozdravljeni strokovnjaki!
Lani smo si namislili gumenjaka in motor. Kupili smo Parsunovo gumico 380 cm.
Skupna teža motorja + čolna je 113kg (po podatkih iz papirjev) + gorivo (notranji rezervoar 1 liter + 5l kantica) = 6kg = skupaj cca. 120kg.
In kar me tare in teži - čoln ne gre nikamor. Niti zdaj, niti ko smo kupovali, nismo imeli želje po "divjanju", ampak samo po premiku iz točke A v točko B (bližnji otoček, divja plaža in podobno).
Na čolnu nas redno pluje 6 oseb - 3 odrasle, 2 najstnici, 1 otrok - skupaj imamo cca. slabih 400kg in še nekaj prtljage (brisače, ležalke, pijača).
Lani ko smo čoln prvič postavili v vodo smo (ali bolje sem) bil zelo razočaran. Ko sem ga prvič sam "prestavljal" po vodi sem bil prepričan, da sem nekje nekaj "pozabil". Pa sem celih 14 dni odkrival kaj bi bilo, prestavaljal naklon motorja gor in dol, se vozil sam, pa vzel še nekoga, pa vzel vse na čoln... Nekako ni razlike.
Kaj sem do zdaj opazil in ugotovil:
- motor vžiga brez težav, kompresijo se občuti ob zagonu
- do polovice plina čoln lepo pluje, ko dodam plin do konca, se samo dvigne premec in čoln skorajda obstane
- če smo na čolnu vsi, se pri hitrosti ne pozna popolnoma nič, če dodam samo pol plina ali ga obrnem do konca (preverjeno z GPSom)
- vsak dan sem prestavjlal naklon pete (motorja) in za vsako ko sem prestavil se mi je zdelo da sem nastavil pravilno, ampak čez 2 min je bilo spet vse po starem - če ga popolnoma dvignem ali popolnoma spustim ne opazim bistvene razlike
- čoln smo obtežili bolj spredaj pa tudi neke razlike ni
- ko sem opazoval druge, se mi zdi, da brazda za motorjem pri ostalih izgleda čisto drugače - pri meni (kot vidno na posnetku spodaj) se mi zdi, da se voda za motorjem samo peni
Verjetno je še več opazk in ugotovitev, ampak mi je kaj ušlo iz glave. Upam, da je za začetek razprave dovolj podatkov, bom se pa potrudil čimbolj opisati in izbrskati vse potrebne podatke in informacije, da zadevo rešim ali izboljšam.
Poskusil sem tudi tako, da sva bila na čolnu dva. Tamala je sedela spredaj v premcu, jaz pa sem sedel na klopi na sredini in se stegoval nazaj do motorja. Motor sem čisto dvignil in čisto spustil - v obeh primerih je do polovice plina čoln lepo "drsel" po vodi, ko sem plin obrnil do konca se je premec le dvignil in čoln je "obstal". Isto se zgodi tudi, če sem na čolnu sam.
Še ena opazka, ki se meni zdi nekako čudna ali nelogična: ko sem ali smo pluli proti valovom, tako da sem jih s premcem sekal pod "nepravim" kotom, smo pluli zelo solidno in lepo. Ko pa plujemo tako, da imam valove v krmo pa se čoln nikamor ne premakne - vsake toliko ga val potisne naprej, potem čoln obstane, motor se vrti na polno, potem ga spet potisne val naprej in spet obstane....
Kaj mi je storiti, da bi lahko zadevo izboljšal? Imam namreč občutek, da bi se ta čoln s tem motorjem moral veliko lepše premikati po vodi kot pa dejansko se. Bi mogoče pomagala kakšna zakrilca, mogoče drugačen propeler?
Za vse informacije in predloge bom zelo zelo hvaležen.
Me pa še zanima, kje pri nas bi lahko to zadevo preizkusil (jezero, reka), da ne čakam vsako leto na letni dopust in morje, tam pa potem razočaran ugotavljam iste stvari kot prejšnje leto
Sem iz Štajerskega konca.
Hvala!
Lp, Dean
Lani smo si namislili gumenjaka in motor. Kupili smo Parsunovo gumico 380 cm.
Skupna teža motorja + čolna je 113kg (po podatkih iz papirjev) + gorivo (notranji rezervoar 1 liter + 5l kantica) = 6kg = skupaj cca. 120kg.
In kar me tare in teži - čoln ne gre nikamor. Niti zdaj, niti ko smo kupovali, nismo imeli želje po "divjanju", ampak samo po premiku iz točke A v točko B (bližnji otoček, divja plaža in podobno).
Na čolnu nas redno pluje 6 oseb - 3 odrasle, 2 najstnici, 1 otrok - skupaj imamo cca. slabih 400kg in še nekaj prtljage (brisače, ležalke, pijača).
Lani ko smo čoln prvič postavili v vodo smo (ali bolje sem) bil zelo razočaran. Ko sem ga prvič sam "prestavljal" po vodi sem bil prepričan, da sem nekje nekaj "pozabil". Pa sem celih 14 dni odkrival kaj bi bilo, prestavaljal naklon motorja gor in dol, se vozil sam, pa vzel še nekoga, pa vzel vse na čoln... Nekako ni razlike.
Kaj sem do zdaj opazil in ugotovil:
- motor vžiga brez težav, kompresijo se občuti ob zagonu
- do polovice plina čoln lepo pluje, ko dodam plin do konca, se samo dvigne premec in čoln skorajda obstane
- če smo na čolnu vsi, se pri hitrosti ne pozna popolnoma nič, če dodam samo pol plina ali ga obrnem do konca (preverjeno z GPSom)
- vsak dan sem prestavjlal naklon pete (motorja) in za vsako ko sem prestavil se mi je zdelo da sem nastavil pravilno, ampak čez 2 min je bilo spet vse po starem - če ga popolnoma dvignem ali popolnoma spustim ne opazim bistvene razlike
- čoln smo obtežili bolj spredaj pa tudi neke razlike ni
- ko sem opazoval druge, se mi zdi, da brazda za motorjem pri ostalih izgleda čisto drugače - pri meni (kot vidno na posnetku spodaj) se mi zdi, da se voda za motorjem samo peni
Verjetno je še več opazk in ugotovitev, ampak mi je kaj ušlo iz glave. Upam, da je za začetek razprave dovolj podatkov, bom se pa potrudil čimbolj opisati in izbrskati vse potrebne podatke in informacije, da zadevo rešim ali izboljšam.
Poskusil sem tudi tako, da sva bila na čolnu dva. Tamala je sedela spredaj v premcu, jaz pa sem sedel na klopi na sredini in se stegoval nazaj do motorja. Motor sem čisto dvignil in čisto spustil - v obeh primerih je do polovice plina čoln lepo "drsel" po vodi, ko sem plin obrnil do konca se je premec le dvignil in čoln je "obstal". Isto se zgodi tudi, če sem na čolnu sam.
Še ena opazka, ki se meni zdi nekako čudna ali nelogična: ko sem ali smo pluli proti valovom, tako da sem jih s premcem sekal pod "nepravim" kotom, smo pluli zelo solidno in lepo. Ko pa plujemo tako, da imam valove v krmo pa se čoln nikamor ne premakne - vsake toliko ga val potisne naprej, potem čoln obstane, motor se vrti na polno, potem ga spet potisne val naprej in spet obstane....
Kaj mi je storiti, da bi lahko zadevo izboljšal? Imam namreč občutek, da bi se ta čoln s tem motorjem moral veliko lepše premikati po vodi kot pa dejansko se. Bi mogoče pomagala kakšna zakrilca, mogoče drugačen propeler?
Za vse informacije in predloge bom zelo zelo hvaležen.
Me pa še zanima, kje pri nas bi lahko to zadevo preizkusil (jezero, reka), da ne čakam vsako leto na letni dopust in morje, tam pa potem razočaran ugotavljam iste stvari kot prejšnje leto
Hvala!
Lp, Dean
Ok, uspelo mi je objavit prispevek, zdaj bom poskusil še s slikami in videi...
https://www.dropbox.com/s/d60e1vi83yt6v4x/20130813_132831.mp4
https://www.dropbox.com/s/zbopy9zu27r62s9/20130815_193129.mp4
Tako, videa mi je oba uspelo dodat, povezav do spletne strani Parsun pa ne morem prilepit. Pa saj niso tako pomembne, spodaj so slike čolna in motorja

https://www.dropbox.com/s/d60e1vi83yt6v4x/20130813_132831.mp4
https://www.dropbox.com/s/zbopy9zu27r62s9/20130815_193129.mp4
Tako, videa mi je oba uspelo dodat, povezav do spletne strani Parsun pa ne morem prilepit. Pa saj niso tako pomembne, spodaj so slike čolna in motorja

- p4pe
- Kapitan bojne ladje
- Kraj: Kranj - Sv Marina - Lošinj
Sem imel lansko leto isti motor Parsun 5 z 310cm z-ray gumico. Zglisiral je težko z dvema osebama (skupaj 130kg) po čisti šajbi, drugače pa nikoli. Pa še po šajbi je glisiral do prvega malo večjega valovčka, potem je bilo pa takoj konec. No, letos sem kupil Yamaho 8HP in obdržal isti čoln. Z dvema osebama zglisira z lahkoto, ko smo bli pa 3-je in še en 3-letni otrok, pa ni šlo. Ampak tu dopuščam možnost da je to zaradi čolna, ker se mi zdi da je prešvoh za 8HP. Imam napihljiv podn in se čisto preveč zvija. Drugo leto bo treba menjat. 
ejjejej vsi bi imeli limuzine pa notri od fička motor.enostavno ne gre.na 380 gumenjaku sem imel 18 km motor in je šlo ko šus tudi ful naložen zglisiral in letel.tole kar se gresate vi tule je za v vrtec.poglejte si maksimum moči za tele vaše gumice in če greš ene 5 km dol bo še v redu ostalo je samo matranje in pluženje po vodi.brez nič ni nič.čolni niso krivi za glisiranje če ni prave konjenice.
deanw napisal/-a:Zdravo
Sploh ne gre za glisiranje ampak le za udoben premik po vodi. Zdaj dosegamo hitrost dobrih 5 vozlov. Predvsem mi ni vsec sled motorja v vodi kar je vidno tudi na posnetkih. Zato racunam na mogoce kaksno napacno nastavitev ali napacno dimenzioniran propeler...
Žal je to vse kar se bo dalo doseči v tej kombinaciji. Kar mirno brez odvečnega plina, saj je od polovice plina naprej samo obremenjevanje motorja brez efekta in povečevanje porabe goriva. Hitrost pa je kakršna je in s tem se bo treba sprijazniti prej ali slej
z vetrom v laseh
Ok hvala tak odgovor sem potreboval. To da ne bom glisiral mi je bilo jasno ze ob in pred nakupom. Tega niti nisem pricakoval ker glisiranja ne potrebujem. Kar bi si zelel je le to da bi se lahko z namesto 5kn premikali recimo z 10kn kar pac ocitno ne bo slo. Jebiga pa drugic
tisto mesanje vode za motorjem pa torej ni posledica mojega neznanja ampak tako pac je to?
Hvala se enkrat
Hvala se enkrat
deanw napisal/-a:Ok hvala tak odgovor sem potreboval. To da ne bom glisiral mi je bilo jasno ze ob in pred nakupom. Tega niti nisem pricakoval ker glisiranja ne potrebujem. Kar bi si zelel je le to da bi se lahko z namesto 5kn premikali recimo z 10kn kar pac ocitno ne bo slo. Jebiga pa drugictisto mesanje vode za motorjem pa torej ni posledica mojega neznanja ampak tako pac je to?
Hvala se enkrat
mogoče se da kaj še doseči z ustreznim trimom to pa je tudi vse.
Ampak tudi to mi ne uspe. Sem se igral s polno obtezenim in ko sem bil sam. Prva luknja, druga, vse do zadnje pa se mi zdi da neke opazne razlike ni bilo. Skoda pac kar je je in kar smo kupili to imamo. Mogoce pa nekoc bo kaj vec in kaj mocnejsega. Ce bo po sreci bo motor crknil in zaribal pa bom imel vsaj tehten razlog za drugega...
deanw napisal/-a:Ampak tudi to mi ne uspe. Sem se igral s polno obtezenim in ko sem bil sam. Prva luknja, druga, vse do zadnje pa se mi zdi da neke opazne razlike ni bilo. Skoda pac kar je je in kar smo kupili to imamo. Mogoce pa nekoc bo kaj vec in kaj mocnejsega. Ce bo po sreci bo motor crknil in zaribal pa bom imel vsaj tehten razlog za drugega...
tale motor lahko menjaš za močnejšega.marsikdo rabi taakle motorček, daj v oglase da vidiš odziv.in gori obesi vsaj 10 km in bo čisto drugače.
Sem tudi ze razmisljal o tem ja. Ne vem pa prav iskreno kaksna bi bila primerna cena za tak motor. Ima cca 20 ur, julija je bil star eno leto. Cena novega je 820 eur.
Kaj pa predlagas potem za zamenjavo? Kaksen Tomos 18 ali je to cisto mimo?
Na mojem je bilo menjano se olje v peti ter zatici pri potezni vrvici ki so v originalu plasticni in drsijo ter izpadajo so bili zamenjani z novimi kovinskimi.
Kaj pa predlagas potem za zamenjavo? Kaksen Tomos 18 ali je to cisto mimo?
Na mojem je bilo menjano se olje v peti ter zatici pri potezni vrvici ki so v originalu plasticni in drsijo ter izpadajo so bili zamenjani z novimi kovinskimi.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta