Gumenjak + motor Parsun 5HP

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

bobiboss
Viceadmiral
Kraj: lj-podgorica

OdgovorNapisal/-a bobiboss » Po Avg 19, 2013 21:50

ma kakšen Tomos neki, kupi motor ala Tohatsu, suzuki, Yamaha,...če je motor vpisan v register, lahko kupiš tudi 2t je še cenejši.drugače vzami 4t in pa seveda potem ti sledi tudi registracija čolna.
kotulc
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a kotulc » Po Avg 19, 2013 21:57

Evo ti en posnetek kako mora it in kako izgleda krmni val pri kombinacii 5KM motor in 2,75cm gumenjak http://www.youtube.com/watch?v=wFCVSPlKVOI

Skratka obvezno kupi bistveno močnejši motor ali pa manjši in boljši čoln (samo ne bo za 5 oseb). Vsekakor pa čoln registriraj, trenutno si v prekršku!
jure1
Kapitan

OdgovorNapisal/-a jure1 » Če Avg 22, 2013 13:03

jst mam pa gumenjak 3,6 m in yamaho 8 km, pa mi isto dela kot tebi,če nas je pet gor, se pa bolj počas peleš pa je, sej si na dopustu.
lp
TadejX
Kapitan korvete
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a TadejX » Pe Avg 23, 2013 10:21

deanw napisal/-a:Ok hvala tak odgovor sem potreboval. To da ne bom glisiral mi je bilo jasno ze ob in pred nakupom. Tega niti nisem pricakoval ker glisiranja ne potrebujem. Kar bi si zelel je le to da bi se lahko z namesto 5kn premikali recimo z 10kn kar pac ocitno ne bo slo. Jebiga pa drugic :) tisto mesanje vode za motorjem pa torej ni posledica mojega neznanja ampak tako pac je to?

Hvala se enkrat

Za primerjevo, da dobiš občutek

naš gumenjak 3,5 m (trdo dno, 30 KM, 2 odrasla in 2 otroka + krama za na plažo) pri hitrosti 10 kn (18 km/h) že glisira. Glisirati začne pri 12 km/h. Tako so mi letos neki pravičniki domačini v Telaščici v tistem delu, kjer je omejitev 10 kn vneto mahali z rokami v smislu zmanjšaj hitrost, ker vozim prehitro pa, sem šel po Garminu točno 10 kn.

V tistem delu Telaščice, kjer je omejitev 5kn čoln "orje".

Od prehoda od 5 kn do 10 kn, da čoln zglisira, moram konkretno dodat gas, potem ko enkrat zglisira, pa lahko gas odvzamem. Od oranja do glisiranja potrebuješ največjo moč. Takrat tudi čoln konkretno zleze iz vode. Naš kakšnih 25 cm.

Prej smo imeli 15 KM 4T na istem čolnu, pa se je morala hčerka vedno postavit na kljun, če smo goteli zglisirat (2 odrasla in 2 otroka + krama za na plažo), pa še to je trajalo nekaj časa pod polnim gasom. Motor se je matral. Ko pa je enkrat čoln zglisiral, je pa glisiral naprej na 1/3 gasa.

Po mojem laičnem mnenju bi vi (3 odrasli, 2 najstnici, 1 otrok + krama) rabili vsaj 25 KM in ta "vrteči se" propeler.

Za vašo top speed je vseeno ali poln gas ali pol gasa. Tistih več kot pol gasa je premalo, da bi začelo premagovati upor vode, ki ne narašča premočrtno ampak s kvadratom (se mi zdi)
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Avg 23, 2013 10:44

Kot je bilo napisano, ta motor je enostavno prešibak, da bi ta čoln zglisiral, pri plovbi v izrivnem načinu pa ne opaziš nobenih problemov, le da brez izglisiranja s tem gumenjakom ne moreš hitreje.

Pod tole sliko je povezava na stran prodajalca za Slo, ki te je zezala.
Slika
Maksimalna obremenitev 6 oseb.
Maksimalna dovoljena moč motorja je 30 KM

Če bi rad, da ta gumenjak vsaj za silo zglisira s tolikšnim bremenom, kot si opisal (6 oseb in še malo ropotije, blizu največje dovoljene obremenitve), gotovo rabiš motor z max močjo, ki jo smeš obesiti nanj.

Okrog tiste reči, ko ti ni uspelo objaviti (forbidden...), nisi ti nič kriv, težave ima forumov SW (zato tudi jaz do nadaljnjega ne uspem vzdrževati kazal v bazi znanja). Problem je število (zlasti lepo narejenih) povezav v prispevku, tako da je tak prispevek za zdaj treba objaviti v več kosih in/ali z manj lepimi povezavami (skritimi pod besede, slike...). Večji del tega si itak 'pogruntal' sam in objavil v več kosih...

Tule pa za primer, če komu pride prav razlaga, zakaj in kako ti pelje kot si opisal

Počasna vožnja OK
    Med počasno vožnjo gumenjak plove 'v izrivnem načinu' - in po opisu sodeč lepo.

Dalo bi se razmišljati o številu vrtljajev (in v povezavi s tem koraku propelerja), trimu...

Ampak nič od tega ne bo bistveno vplivalo na to, kar te moti, torej da s tem motorjem ne gre hitreje.

Vplivalo bi na to, kako se motor ogreje in hladi (zgodbe s problemi z vožnjo s 'štandgasom' oziroma pri veliko premajhnih vrtljajih, ampak tu to ni problem) in na porabo goriva, ki je pa pri tako majhnem strojčku in plovbi v izrivnem načinu že tako majhna.

Izrivni način, izglisiranje, glisiranje
    Gumenjak v izrivnem načinu gospodarno (in z malo vala) plove do hitrosti, pri kateri je dolžina odrinjenega vala približno enaka dolžini čolna - čoln 'sedi' v valovni dolini, ki jo je sam naredil. Ko se hitrost poveča in postane val daljši, se tam, kjer bi se moral 'odlepiti' za čolnom, začne vrtinčenje za njim in za razmeroma nepomembno povečanje hitrosti potrebuješ veliko več moči.

Če je plovilo primerne oblike - in tak gumenjak je - ga dovolj moči potisne iz valovne doline, odrinjeni val pa se - zdaj brez vrtinčenja - loči od barke in čoln zglisira, in ko je enkrat 'zunaj', je potrebna moč za glisiranje bistveno manjša, kot je bila za izglisiranje.

Potrebuješ torej motor, ki bo dovolj močan za izglisiranje pri bremenu, ki ga takrat imaš. Lahko, da je za to breme (6 ljudi+prtljaga) potrebna tudi večja moč, kot jo prenese ta čoln (krmno zrcalo itn.) in v tem primeru s takim bremenom pri tem čolnu ne bo šlo.

Pri takem bremenu bo šlo v izrivnem načinu (in tam z razmeroma malo vrtljaji in manjšo porabo, pri manjšem bremenu pa bi moral lepo glisirati.

Kaj mislim, da se zgodi, ko dodaš plin
    Ko dodaš poln plin, motor poskusi pospešiti čoln in ta doseže hitrost, ko bi valovna dolina lastnega vala postala daljša od dolžine čolna in za povečanje hitrosti potrebna moč je bistveno večja, kot dotlej.

Propeler se torej zavrti hitreje, gumenjak pa v izrivnem načinu ne more več ustrezno povečati hitrosti, in voda pred lopaticami propelerja zakavitira (zaradi podtlaka del izpari), potem pa propeler v to mešanico vode in mehurčkov ne prime več dobro, tako da bolj meša vodo kot jo poganja oziroma se odriva od nje.

Zadeva je podobna, kot če bi peljal po snegu in bi se povečal nagib klanca - pogonska kolesa zdrsnejo.

In ko enkrat zakavitira v taki meri, se propeler obnaša bolj kot nožek v mešalcu v kuhinji kot propeler v vodi, in takrat tak ali drugačen trim seveda nič ne pomaga.

Teoretično bi lahko povečal površino krakov propelerja (večkraki, z večjim premerom...) in zmanjšal korak, tako da do kavitacije ne bi prišlo, ampak še vedno ne bi bilo dovolj moči, da bi gumenjak zglisiral, tako da je to samo poskus razlage, kaj se zgodi. V praksi bi bilo to za tvoj primer - ko bi rad zglisiral - čisto brez smisla. Ta motor je enostavno - verjetno čisto dobro - uglašen za manjše plovilo.

Tudi gre - tak kot je - za plovbo samo v izrivnem načinu, ampak pri tem bi le utegnil priti prav propeler z manjšim korakom itn. zato, da bi motor lahko prenesel vso moč na vodo pri tako majhni hitrosti recimo za plovbo v močnejšem vetru.

Ampak ker bi ti rad - vsaj z manjšim bremenom - tudi zglisiral, je vsako spreminjanje na motorčku, ki ga bo treba najbrž prodati, nesmiselno.

Sklep
    Kot so ti napisali, za hitrejšo vožnjo rabiš močnejši motor. Če se vas običajno vozi šest, gotovo toliko močnega, kot ga še smeš obesiti na ta čoln, torej 30 KM.

Upam, da ga boš še lahko dvignil in spravil v avto...

Če pa boš vozil samo v izrivnem načinu, morda vseeno ne bo odveč poiskati propelerja, ki bo lahko prenesel več moči na vodo, kar bi znalo priti prav, če bi zašel na močnejši veter in nemirno morje.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
TadejX
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a TadejX » Pe Avg 23, 2013 12:01

Marjan Tomki napisal/-a:
Sklep
    Kot so ti napisali, za hitrejšo vožnjo rabiš močnejši motor. Če se vas običajno vozi šest, gotovo toliko močnega, kot ga še smeš obesiti na ta čoln, torej 30 KM.
    .

Še malo za razmislek. Meni čoln s 4 odraslimi, 2 otrokoma z originalnim 13 colskim hodom propelerja po mirnem morju ni zglisiral. Naredil je krmni val, potem mu je pa čisto malo zmanjkalo. Čoln je šel ist hitro s polovico gasa ali pa s polnim gasom.

Nato sem zamenjal propeler z 9 colskim hodom in čoln zglisira s šestimi odraslimi. Hitrost zglisiranja, v mojem primeru 12 km/h, doseže pri večjih obratih in posledično večji moči. Žal nimam obratomerja, da bi ti lahko povedal pri katerih obrati je to.

Marjan Tomki napisal/-a:
Upam, da ga boš še lahko dvignil in spravil v avto...

Sam imam 173 cm in 80 kg in našega, ki je težak 75 kg sam lahko dam v prtljažnik od karavana, ga pa tudi sam namestim na gumenjak, ko je ta ob avtu na kolesih.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti