Gumenjak Avon luknje ??

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Pe Mar 09, 2012 08:40

To kar ti Kocka pravi je zelo zelo priporočljivo upoštevati. Najdi motor z dolgo nogo, ali pa čoln za motor s kratko. :)
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Pe Mar 09, 2012 10:06

Točno tako je reži najprej pojdi probat koliko zalije krmni val, že tako če je optimalno in če nimaš zadaj"lovilca" in nisi pozoren dobiš lahko kar zajetno količino notri od krmnega vala.
LP, G
kost64
Desetnik

OdgovorNapisal/-a kost64 » To Okt 22, 2013 13:33

Pozdravljen....
Sicer je že precej časa od zadnje objave, pa vseeno.
Tudi jaz sem lastnik enega od teh AVON gumenjakov ....
Ti čolni so izdelani za plovbo po bolj "težkih" severnih vodah.
Luknje služijo temu, da se dno čolna napolni z vodo in tako plovilo postane pri počasni plovbi zelo stabilno. Ko naviješ gas prednji luknji prideta nad vodo, voda zaradi lege čolna začne iztekati skozi zadnjo večjo luknjo na zrcalu, pri tem pa ji pomaga tudi elisa, ki pred sabo ustvarja podtlak.
Ko voda izteče postane ta čoln raketa na vodi...
Če boš luknje zamašil bo čoln zelo nestabilen in majav že na rahlih valovih.

Uživaj T
saso323
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a saso323 » To Okt 22, 2013 15:56

kost64 napisal/-a:Pozdravljen....
Sicer je že precej časa od zadnje objave, pa vseeno.
Tudi jaz sem lastnik enega od teh AVON gumenjakov ....
Ti čolni so izdelani za plovbo po bolj "težkih" severnih vodah.
Luknje služijo temu, da se dno čolna napolni z vodo in tako plovilo postane pri počasni plovbi zelo stabilno. Ko naviješ gas prednji luknji prideta nad vodo, voda zaradi lege čolna začne iztekati skozi zadnjo večjo luknjo na zrcalu, pri tem pa ji pomaga tudi elisa, ki pred sabo ustvarja podtlak.
Ko voda izteče postane ta čoln raketa na vodi...
Če boš luknje zamašil bo čoln zelo nestabilen in majav že na rahlih valovih.

Uživaj T

No tole pa ne verjamem da bi najprej obtežil z vodo pa potrm izpustil da bolj gre.
kost64
Desetnik

OdgovorNapisal/-a kost64 » To Okt 22, 2013 20:03

:-) seveda ne sluzijo temu. Preberi se enkrat,. Sluzi za povecanje stabilnosti pri pocasni plovbi v tezkih pogojih...
LpT
Uporabniški avatar
pinosat
Admiral
Kraj: Maribor
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a pinosat » Sr Okt 23, 2013 11:22

kost64 napisal/-a::-) seveda ne sluzijo temu. Preberi se enkrat,. Sluzi za povecanje stabilnosti pri pocasni plovbi v tezkih pogojih...
LpT

Bi se kar strinjal s tem...sam sem imel letos problem na morju, ker mi je na mojem gumenjaku ( zložljivem ) non stop padal ven čep za odprtino za izpust vode in pri počasni vožnji sem kar hitro imel v čolnu 50-100 l vode...prvič sem jo še metal ven s pomočjo korca ( pi**a, vedro s korcem...rodil sem, predno sem ugotovil,da je to šefla...se pa ne spomnim, če se je leta 98 , ko sem delal izpit temu tudi tako reklo :) ) potem sem pa kar hitro ugotovil, da pri glisiranju voda izteče nazaj skozi odprtino v minuti , dveh in je bil čoln takoj brez vode. Seveda jaz nisem imel čolna z namenskimi luknjami, enostavno mi ta gumijasti čep med vožnjo zaradi tresljajev ni držal. Saj potem sem menjal čep in je bil mir.

tako, da če so te luknje namenjene vdoru vode za povečanju stabilnosti, ima kost64 prav. Ker moj čoln, če bi pustil, da teče voda vanj , bi tudi bil stabilen, saj bi blo v njem vode do polovice , le da ne v dvojnem podnu :)

Primož
Nazadnje spremenil pinosat, dne Sr Okt 23, 2013 20:09, skupaj popravljeno 1 krat.
Vsak dan v vsakem pogledu vse bolj in bolj napredujem...
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Okt 23, 2013 11:41

Se pravi da smo vsi tisti, ki mamo gumenjake z dvojnim dnom našli rešitev za težko morje. Eno pumpo da nafila poden in gre k tank. :roll:
Uporabniški avatar
pinosat
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a pinosat » Sr Okt 23, 2013 12:02

:lol: samo malenkost več porabi :lol:
kost64
Desetnik

OdgovorNapisal/-a kost64 » Sr Okt 23, 2013 15:29

:) Ja tako pač je....
Sem imel namen nekomu pomagat z informacijo, da ne bi poizkušal nečesa kar sem preizkusil sam, pa se ne obnese...

Tistim, ki vas zanima:
gre za gumjake proizvajaca AVON in sicer modele sr4.0, sr4.7 in sr5.4... (sr =kratica za searider), v tem primeru verjetno za model sr 4.0 in si lahko pogledate kaj ti čolni zmorejo in čemu so namenjeni...

Ostalim pa:
bodite previdni, ko se delaš norce moraš pri tem paziti da to tudi ne ostaneš ;-)
Pa brez zamere.

LpT
Uporabniški avatar
pinosat
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a pinosat » Sr Okt 23, 2013 15:39

LP

Če si mislil mene, jaz se nisem delal norca, sem samo opisal, kako mi je z odprto luknjo v krmi takoj izpraznilo vodo, ki sem jo imel v čolnu.

Ostalo pa tako ali tako tu piše

http://www.rib.net/forum/f45/avon-searider-water-ballast-system-23565.html

Primož
kost64
Desetnik

OdgovorNapisal/-a kost64 » Sr Okt 23, 2013 18:58

pravzaprav prepuščam vsakemu posamezniku, da se opredila "kam paše"...

Ja na tem linku, ki si ga poslal opisujejo sistem balastne vode. Je pa ta čoln delan v nekaj različicah. Najbolj opazna razlika je v zaščitni obrobi, ki je pri vojaških, reševalnih in delovnih čolnih precej široka. Ti modeli imajo tudi centralno konzolo in so v celoti odprti, turistična različica pa ima prednji del zaprt (kar je precej nerodno pri privezovanju in sidranju), temu pa sledi prečna konzola z zaščitnim steklom in sedeži. Voziš se kot v kabrioletu...
Sličice za predstavo na:
http://www.rib.net/forum/f8/avon-sr4-se ... 30600.html

Moj je tak kot tisti v rdeče sivi kombinaci, če ga boš kdaj opazil (na Jadranu jih ni prav dosti), me le pocukaj pa bova še kakšno rekla...

Pozdrav! T[/url]

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost