gumenjaki Aermarine/Siner ''G''

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

admiral
Kapitan korvete

gumenjaki Aermarine/Siner ''G''

OdgovorNapisal/-a admiral » Sr Feb 26, 2014 14:31

Spoštovani Morjeplovci! :D

Iščem tender okoli 250cm/+-20cm, prostora na ploščadi je sicer nekaj več, vendar ne bi želel zasesti celotne ploščadi, naj ostane nekaj prostora za pot v in iz vode / kopanje.
Sedaj imam Excel SR240 in Yam8, kar je sicer v redu, vendar bi želel, da bi imel čoln volan in konzolo, za udobnejšo vožnjo, predvsem ko si sam na čolnu. to bi seveda pomenilo malo močnejši motor, ki omogoča priklop komand.
Dviga in spušča se s pasarelo in teža v tem velikostnem okviru ni kritični faktor.

Če ima kdo kakšen predlog za moje želje, kar pogumno na dan z besedo ;)

Sam sem zasledil naslednji čoln http://www.aermarine.com/tubolari_eng.htm
zanimiv se se mi zdi 250cm jet z 40HP.
Zanima me, če ima kdo že kakšne izkušnje z temi čolni, kvaliteta, itd.....
Prav tako ni nikjer podatka o proizvajalcu motoja, razbral sem edino, da gre za vanklov motor. Z vanklovimi motorji prav tako nimam izkušenj, kako se to obnese... :?:

Lp
LD
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Feb 26, 2014 16:29

Kolikor sem videl na strani proizvajalca, bi rekel, da ne gre za Wanklov motor. Piše 4 stroke OHC. Zanimiva varianta čolna.
Uporabniški avatar
glens
Admiral
Kraj: ACI Ičići

OdgovorNapisal/-a glens » Sr Feb 26, 2014 18:40

Na kak način si ti zračunal da gre za Wanklov motor? (4 stroke OHC)
Uporabniški avatar
Žabar
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a Žabar » Sr Feb 26, 2014 18:45

Teli Jet tenderji imajo Wanklov Rotary motor. Kako se obnese v navtiki ne vem, drugače so Wanklovi motorji huda stvarca. Malo kubikov, izredno velik izkoristek moči. Hiba - izredno požrtni!
Sem imel priliko vozit Mazdo RX8 z W. motorjem, 1300 ccm, 230 KM. Mašina se zavrti do 8500 rpm, poraba okoli 15 L!
admiral
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a admiral » Sr Feb 26, 2014 19:04

Se posipam s pepelom, malenkost sem prehitro sklepal, in bil nenatančen.
Nazadnje sem pogledal tale filmček
http://www.youtube.com/watch?v=rGVeHiYQWHo
v njegovem naslovu piše, da gre za ''Rotary engine'', potem sem spet naredil prehitro predpostavko, da gre za Wanklov motor, ravno iz naslova, da bi bil v bistvu lahko zelo primeren zaradi dobrega razmerja moč/teža. Prav tako gre v posnetku za drug/starejši model čolna.

http://www.boat24.com/en/AerMarine/AerM ... il/132040/
tale ima prav tako Wanklov motor, samo je spet starejši model...

Sem prebral še enkrat in res povsod piše, da gre za OHC, in to 4ventilni, 4-taktni, iz česar je jasno, da gre za 4-taktni Ottov motor.

Sedaj ko smo to razščistili, se lahko vrnemo, na samo kvaliteto izdelavo/izkušnje z omenjenimi čolni, oz. na predloge za moje želje. :D

Lp
LD
Nazadnje spremenil admiral, dne Če Feb 27, 2014 13:36, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Če Feb 27, 2014 12:20

Takšen tip gumenjakov (z jet pogonom) meni deluje bolj kot šminka, ima tak pogon svoje prednosti ob precej slabostim; še najhuje je pomoje nedostopnost servisnega materiala in servisi na sploh.

Te stvari niso poceni, niso namenjene "raji" in zato gre sklepati da je tudi material in izdelava na visokem nivoju. Ne zdi se mi ravno kombinacija za "hvatanje krivin" pri izdelavi v smislu uporabe cenejših materialov.

Po drugi strani pa kvaliteten hypalon gumenjak z neko "znano" 25konjsko izvenkrmno motorizacijo - ne morš falit.
admiral
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a admiral » Če Feb 27, 2014 13:20

kasaudio napisal/-a:Po drugi strani pa kvaliteten hypalon gumenjak z neko "znano" 25konjsko izvenkrmno motorizacijo - ne morš falit.

To je vsekakor najbolj racionalna odločitev, obstaja samo en problem.
Za takšno motorizacijo z outboardom čolna pod 3 metre vsaj jaz nisem našel. :(

Sicer mi ni jasno v čem je fora, če ima lahko Williamsov jet 285(290cm), 100HP, zakaj imajo ti z outboardom predpisano največ 20HP, kot npr tale http://www.brig-ribs.com/ribs/falcon-tenders/f300/

Kot že rečeno, niti mi ni pomembna moč motorja, kot to, da bi imel čoln okoli 250cm in konzolo, za udobnejše vožnjo in upravljanje (tudi s strani nežnejšega spola).
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Feb 27, 2014 13:47

Admiral ti jeti imajo Piaggio motor (podoben kot v skuterjih).

Tudi jaz sem ga opazil na sejmu v Genovi. Zanimiv je, ker je lahek in ga je možno dvignit iz vode že s pasarelo z nosilnostjo do 200kg. Ne vem pa kako bi se obneslo samo 40 konjev pri vleki tube ali smučanju.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Feb 27, 2014 14:04

admiral napisal/-a:Sicer mi ni jasno v čem je fora, če ima lahko Williamsov jet 285(290cm), 100HP, zakaj imajo ti z outboardom predpisano največ 20HP, kot npr tale http://www.brig-ribs.com/ribs/falcon-tenders/f300/.

Ker bi ga težek sto (al pa že 50) konjski izvenkrmni motor potopil.
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Če Feb 27, 2014 17:07

Poglej kolega. Moje izkušnje.
Gumenjaki z jet pogonom so sicer fancy, ampak pretežki za dvigovanje s pasarelo. Zato sem opustil tovrstno iskanje. Tudi faktor kvarjenja je pripomogel k temu (jih imajo prijatelji, ki imajo pokrite bokse za tenderje in se jim non-stop kvarijo).
Zato sem iskal gumenjak cca 3 metre z volansko konzolo in z izvenkrmnim motorjem. Iskal sem rabljene in nove. Na koncu sem kupil novega Brig-a 300 z volanom in morjeplovskim popustom pri AS boats. Na oglasu pa našel dvotaktni Tohatsu 25, ki je bil že vpisan v Sloveniji. Zadeva gre noro. Aja. Malo smo pofudlali in je sedaj 20KM :oops:
Kar se tiče pretiravanja z močjo na teh majhnih čolnih, je pa tako. Ne izplača se, ker postane dobesedno nevozen. Kot je že Brane40 povedal, ga jebe teža. Ko nehaš glisirat, ga hoče res prevrniti nazaj in zadaj te zaliva voda. Zato ti priporočam predpisan motor in močnejšo eliso. Tako boste lahko z 20-imi konji lepo tubali.¸

Če te zanima, kako zadeva izgleda in koliko je velik, ga imam trenutno doma v garaži.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
admiral
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a admiral » Če Feb 27, 2014 19:07

brane40 napisal/-a:Ker bi ga težek sto (al pa že 50) konjski izvenkrmni motor potopil.

Normalno, da bi ga 100 konjski motor potopil, ampak recimo med 8HP in 9.9 HP, je pri yamahi razlike 3kg, naprej do 20HP, pa samo 10kg, kar se teže tiče bi se sigurno dalo v razumnih mejah urediti nosilnost. Trdnost zrcala bi se tudi dala enostavno dimenzionirati. Strinjam pa se, da zelo hitro postanejo neobvladljivi. Trenutno imam Excel240 in Yam8, pa že to gre okoli 18 vozlov, in pri tej teži se mi zdi to že kr nevarna hitrost. Vendar pa če pogledamo Jet-e, to proizvajalcev niti ne skrbi pretirano.
Npr. tale http://www.mornar.net/view/ad.asp?ID=119802

@kr en
Vidim, da si imel popolnoma enake težave :D
Se popolnoma strinjam, omenjeni jet ima sicer ''samo'' 170kg, tako, da bi to šlo tudi z pasarelo. Sicer nisem preveč naklonjem Jet-om, ravno zaradi tega kar si napisal, vendar vsaj na papirju razen cene zgleda dokaj praktičen, potem pa damo na vago vse te stvari.....
Vse kar si jaz želim je čim manjši gumenjak s konzolo, izključno iz vidika enostavnosti upravljanja. Ne potrebujem velikega čolna, močnega motorja (se mi zdi da bi tender izgubil svoj čar če bi bil preglomazen). Šlo bi tudi z 300ko, vendar pa bi nastala gužva... Če bi bilo možno bi že na svojega montiral konzolo, vendar pa ima največji dovoljeni motor 8HP, kateri pri Yamahi ne omogoča daljinskih komand, poleg tega bi verjetno dodatna teža konzole odvzela sposobnost glisiranja z dvema osebama, tako da bi bilo fino imeti vsaj 10HP, kar pa ne bi bilo več legalno....

Še naprej se torej išče gumenjak okoli 250cm in konzolo :)
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Feb 27, 2014 19:24

Jaz sem imel 250cm tender z volanom in 10 konjskim 4T izvenkrmnim motorjem, pa sem ga prodal. Mislim, da ga novi lastnik že prodaja. Poglej na mornar.net.
admiral
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a admiral » Če Feb 27, 2014 19:25

@brane40

Bi mogoče zaupal znamko čolna, oz. karkoli, verjetno ni potrebno, da kupim ravno tvojega, če ni več na voljo....

lp
LD
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Feb 27, 2014 19:28

Callegari. Motor je bil Tohatsu 9,8 novi lastnik je montiral pa Hondo 10. Ampak te opozarjam, da boš sam še izglisal, z dvema pa ne več.

Še slika:

Slika
admiral
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a admiral » Če Feb 27, 2014 20:01

Na mornarju ga nisem našel. Prav tako nisem uspel najti njihove spletne strani, tako da zgleda s tem ne bo nič, čeprav izgleda zelo lepo ;)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost