nasvet, prosim - gumenjak + električni motor

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Jun 18, 2014 08:42

@janadino
    Jemljem na znanje...

Čeprav mi za nekoga za pridobivanje prvih izkušenj s plovbo - igranje poleti v gneči ob obali - vseeno ne bi bila prva izbira, da naj kupi rabljen tender v dobrem stanju in bencinski motorin, in se gre vozit ob obali...

En konec bi bil, kako prepoznati, da je v dobrem stanju, drugi izpit zaradi motorina, tretji predpisane najmanjše razdalje od obale, četrti...

Izpita za moj predlog ne rabi takoj, bližje obale sme - in ko bodo izkušnje, bo tudi izbira širša.

@ttomi73
    Ali slučajno ne maraš žensk, da bi jih rad odgnal? Ali jih samo ne maraš na forumu?

Kaj če je že imela poizkušnjo s kakim takim, ki se ga je bilo potem treba rešiti? In če zdaj rajši ne bi ponovila istega še z gumenjačkom?

Pri obojem ni problem najti 'enga'..., pri obojem je problem najti takega, s katerim bo šlo.

ttomi73 napisal/-a:
allj napisal/-a:Heh .... zgleda da ne bo nč .. :-S

Da kupim nekaj, česar se bom potem želela samo še znebiti - pa ne bo šlo, je brez veze... da kupim dobro zadevo, pa tudi ne bo šlo ...

Res hvala vsem ki ste odgovarjali, se tako zelo potrudili in razpisali .... lp

Ej ženska, pa daj si za poizkušnjo prvo nabav enga DEDCA k te bo prenašal in kasnej še gumenjaka z motorjem, pa vrjem bo bolj zabavno, kot da furaš puščavo :lol: :lol: :lol:
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Splav
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Splav » Sr Jun 18, 2014 11:10

Splav napisal/-a:Lani sem v paškem zalivu v zgodnjih jutranjih urah opravil meritve porabe in prišel do zanimive tabele, ki pa je sedaj nimam pri roki - jo objavim kasneje.

Tu je ta tabela:

Prvi stolpec je moč iz baterije v watih, merjeno z vgrajenim merilnikom moči. Drugi stolpec je hitrost v vozlih, merjeno z vgrajenim GPS merilnikom.

20 ___ 1,1
40 ___ 1,6
53 ___ 2,1
75 ___ 2,5
115 __ 3,0
160 __ 3,5
240 __ 4,0
410 __ 4,5
650 __ 5,0
980 __ 6,0

Motor: Torqeedo 1003L
Plovilo: HC Wave
Obremenitev: 70 kg
Stanje morja: 0
Lokacija meritve: Paški zaliv

Se strinjam s pripombo, da je ta podforum namenjen gumenjakom, a ko je že govora o elektičnih motorjih, jih drugje po forumu ni prav veliko.
Mirno morje in široko obzorje.
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Če Jun 19, 2014 07:00

Sploh ni problema za debato o elektro motorjih na tem podforumu. Kar naprej. :)
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Jun 19, 2014 19:42

Tole je pa Gregorjeva izkušnja z električno kombinacijo, ki je najbližja temu, po čemer je spraševala allj:
  • majhen - 2 m dolg skupaj - gumenjak: bombard AX1
    Slika

• AGM svinčev akumulator - €120
    Slika

• električni motor - €190
    Slika

Gregor je napisal, da mu to gre eno uro - ampak upam, da še kaj doda (kako se izkaže proti vetru, kako če je malo več vala in tako naprej).

(Splavov opis je odličen, ampak ko bolj piha, ima on jadra in bolj ko piha, več je moči v njih; elektromotor pa je za brezvetrje in to je videti odlična kombinacija, ni pa to čisto tisto, kar zanima allj).

(Po naključju je Gregijev prispevek zadnji na prejšnji strani in ni bil dovolj opažen - jaz sem samo čez njegove povezave dal slike.)

gregihaha napisal/-a:Torej, jaz imam kombinacijo- električni motor+ gumenjak ... obnese se (ni veliko težav s popravili paziti pa moraš le, da ti motor ne pade preveč po tleh :). Cenovno se sicer ne obnese:
akumulator AGM- 120E
+ motor, ki je 190E (vsaj moj). Malo moraš še preračunati koliko časa ti bo stvar delala (meni dela eno uro).
Imam ta motor: http://www.blinkersport.si/index.php?st ... rodid=4057

In ta akumulator: http://www.bolha.com/stroji-orodja/akum ... 53771.html

Bolj pripoporočam kakšnega tomosa 4 - gre hitreje je ceneje...
Sicer gre z ektričnim motorjem (čoln 2 metra el. motorjem 55lb, obremenitev čolna 120 kg) v mirnem morju 6-7 km/h

LP Gregor
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
gregihaha
Kapitan fregate
Kraj: Kamnik

OdgovorNapisal/-a gregihaha » Pe Jun 20, 2014 08:43

Bom dodal torej še nekaj podatkov :) .
Jaz imam sicer še dva akumulatorja, ki sem ju dobil, zato se lahko peljem še 4 km dalj.

Pri manjših valovih in malo vetra gre super, brez problemov. Motor je zelo zanesljiv (ne more ga zaliti, ne more zaribati)...

Pri malce večjih valovih ga jaz še vozim :D , vožnja sicer izgleda malce grozljiva, ker šprica voda v čoln (zato sem si za sprednji del čolna iz stare šotorke izdelal prevleko (ne spomnim se točno kako
se temu reče čeprav sem vedel :) ) pod katero spravim stvari in lahko voda odteče nazaj in ne v moj čoln ( vsaj večina)).

Z vetrom je tako, da nisem imel posebnega problema, plul sem tudi po še kar močnem vetru, seveda pa sem si prej dobro ogledal vremensko napoved, tako da me nič ni moglo presenetiti. Seveda pa sem imel dobro ogledano tudi obalo.
Skoraj vedno plujem z rešilnim jopičem ( največkrat plujem sam zato ne bi bilo dobro, če padem iz čolna (še posebej ne sredi maja ko lovim s panulo).

Kar mi pri tem motorju ni všeč je to, da se ne ustavi, če neham držati ročico ter nima tistega ključka, ki je ponavadi privezan na roko. Zatorej če padeš gre čoln naprej brez tebe.
Stvar je sicer zanesljiva in nas zagotovo pripelje do cilja.
Zelo velikokrat se peljem tudi z dvema osebama na čolnu ter nikoli ni nobenega problema. Čoln upočasni skoraj neopazno.

Če sem na čolnu sam (največkrat zato ker iz čolna lovim) Imam na čonu približno 150 kg oprema (vključno s tremi AKU- ji, ki skupaj tehtajo kakšnih 50 kg ter motorjem 11kg )

Nekaj inf. o motorju.

motor je še kar velik - 130 cm v višino ( najverjetneje zaradi tega, da ne bi prerezali tub.

Ima 11 kg

Nositi ga je zaradi palice še kar lahko
( vse druge inf. pa so napisane na sliki pri Marjanu Tomkiju) .

Če vas še kaj zanima, pa ker vprašajte :wink: .

LP Gregor
Always think like a fish, no matter how wierd it gets
Uporabniški avatar
DR76
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a DR76 » Pe Jun 20, 2014 12:00

Zanimivo spisano gradivo prodajalca, moram priznati.
http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=14681
novisux
Poddesetnik

OdgovorNapisal/-a novisux » So Avg 12, 2017 11:15

letos bom testiral Seahawk 3 in 55lbs motor ter dva 12V 100Ah akumulatorja.
V Seahouku bom naredil še trdo dno in potem gremo :)
Poročam v Septembru ko se vrnemo :)

BTW:

kak predlog kako narediti trdo dno?
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » So Avg 12, 2017 11:28

mi smo se včeraj vozili po blejskmu jezeru s 5metrskim gumenjakom in temle motorjem

http://www.torqeedo.com/en/products/out ... 42-00.html

z zunanjimi akuji...4je gor, "bonaca" in oprema za potapljanje. mene osebno ni prepričal, da bi šel pa na morje s tem, mi pa na kraj pameti ne pade.
Uporabniški avatar
Splav
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Splav » Po Avg 14, 2017 09:26

Glede zunanje baterije ne razumem prav dobro. Omenjeni motor ima svojo litijevo integrirano baterijo. Zunanji priključek služi le za polnjenje baterije z 12V napetostjo, ki je običajno prisotna na barkah. Načeloma je lahko vir za polnjenje integrirane baterije tudi zunanja 12V svinčeva baterija. Kakorkoli, preko 12V polnilca je moč polnjenja omejena na 48W, kar je bistveno premalo, da bi se to poznalo pri potisni sili motorja.
Kakšne vrste je bil ta zunanji akumulator?
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Avg 14, 2017 10:13

Za primerjavo
Notranja LiIon baterija je 530Wh/12V= 44,1Ah > ker ne smemo sprazniti do konca je na voljo le cca 38Ah pri 12V. To pa je izjemno malo energije.

1 liter bencina ima energijsko vrednost 9,4kWh
9,4kWh/0,53kWh=0.056 > torej je to enaka energijska vrednost kot dobrega POL DECI BENCINA :shock:

Koliko in s kakšno hitrostjo bo gnala taka baterija gumenjak si lahko le predstavljate kako daleč lahko prideš z dvema štampeljnoma bencina recimo v izjemno varčni 4 taktni yamahi 4hp.
:wink:
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Po Avg 14, 2017 10:51

Splav napisal/-a:Glede zunanje baterije ne razumem prav dobro. Omenjeni motor ima svojo litijevo integrirano baterijo. Zunanji priključek služi le za polnjenje baterije z 12V napetostjo, ki je običajno prisotna na barkah. Načeloma je lahko vir za polnjenje integrirane baterije tudi zunanja 12V svinčeva baterija. Kakorkoli, preko 12V polnilca je moč polnjenja omejena na 48W, kar je bistveno premalo, da bi se to poznalo pri potisni sili motorja.
Kakšne vrste je bil ta zunanji akumulator?

dve bateriji vezani zaporedno - dva AGMja. V nasledno lahko slikam, da ne bom preveč pisal ker bom ispadel mal papak (nisem neki štromar).
Uporabniški avatar
Splav
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Splav » Po Avg 14, 2017 11:00

Primerjava ni najbolj korektna.
1. Baterija je LI-Mn in jo lahko izprazniš do konca -ni poškodb zaradi tega, lahko potrdim iz prve roke.
2. Izkoristek omenjenega električnega pogonskega sklopa je 48%. Tu je vključen izkoristek krmilja, motorja, reduktorja in propelerja. Torej od energije, ki jo da baterija do mehanskega dela pri rinjenju čolna po vodi. Sam elektromotor s krmiljem ima izkoristek na gredi okrog 90%. To pomeni, da je tudi izkoristek samega propelerja zelo dober. Primerjava z bencinskim motorjem skoraj ne zdrži, saj le najboljši dosegajo izkoristek okrog 30%. Potem pa je treba to pomnožiti še z izkoristkom prenosa in samega propelerja. Številke so na koncu zelo nizke. To pomeni, da tvoji decilitri ne držijo, saj se v mehansko delo pretvori le majhen del od tistih 9,4kWh.

S tem ne trdim, da je električni pogon nasplošno boljši od bencinskega.
Odvisno, kaj je komu všeč, saj so tu tudi druge prednosti in slabosti vsakega. Doseg bencinskega motorja bo naprimer večji, ker je shranjevanje električne energije drago in vzame več prostora in teže v primerjavi z gorivom.
Trdim pa, da je tehnologija električnih pogonov zelo napredovala in se tudi s takim motorčkom v mirnem morju kar daleč pripelješ. Jaz se približno 12 Nm.
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Po Avg 14, 2017 11:41

Halo Splav,

pri novih 4 takt motorjih lahko računaš na nekih 25% izkoristka pretvorbe v mehansko delo. Od tu dalje, sta elektro pogon in motor na notranje izgorevanje ista. Sploh primerjava propelerja - kaj ima to s samim delom? Predpostavljamo da je nazivna moč pri obeh ista in merjena na propelerju, oziroma da smo korektni - na izhodni osi.

ob predpostavki: Motorja imata deklarirano moč 2kW

Je dejanska poraba energije brez stranskih izgub

E-Motor: 2.2kW
Bencinar: za 8kWh dela porabe energije bencina (0,83L/dh)

Jaz osebno nimam problemov z elektrifikacijo sklopov ki so bili do pred kratkim rezervirani samo za motorje na notranje izgorevanje. Konec koncev so le ti izpodrinili parne stroje, ti pa pred tem konje in vole.

Osebno bi imel električni avto že nekaj časa, če ne bi imel relacij po 400-500 km skoraj vsak dan.

Ni pa to za resno plovbo. Sploh pa ne za na morje. Mogoče enkrat, ko bodo pogruntal medije, ki ne bodo tehtal več na tone za neko primerljivo hrambo energije z klasičnimi energenti.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Avg 14, 2017 12:20

Splav, s koliko energije narediš 12nm?

V prospektu piše, da so vgrajene baterije 0,53kWh Li-Ion in energetsko gledano bi to v najboljšem primeru pomenilo 1,5dcl (0,15 litra) bencina napram tej bateriji!
Uporabniški avatar
Splav
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Splav » Po Avg 14, 2017 12:33

Pozdravljen,

Ne mešati stvari. Eno je mehansko delo samega motorja, drugo pa mehansko delo komplet pogona. Ti lahko na izhodno os namesto propelerja obesiš mlinček. Mehansko delo motorja ostane enako, premikal se pa ne boš. Izkoristek propelerja še kako ima zvezo z mehanskim delom celotnega pogonskega sklopa, ki te po morju potiska z neko silo in pri tem opravi določeno pot.
Kar se pa tiče pojma resna plovba, ne vem kaj je to. Mogoče potniška ladja, trajekt ali tovorna ladja, ki pripluje v luko Koper? Večina od nas tu, ima plovila za zabavo in razvedrilo. To lahko imenujemo resna plovba ali pa tudi ne.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta