gumica z trdim dnom 3,2m
Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino
gumica z trdim dnom 3,2m
Pozdravljeni imam 3,2m dolg gumenjak v startu sem kupil 5 konjski motor. Sedaj bi rad da bi 4 članska družin tudi glisirala pa me zanima kako močan motor bi rabil za glisiranje kaj mi svetujete.
Za začetek prvo poglej lastnosti tvojega gumona.. torej kakšen motor po max. teži in max KM lahko daš gor in koliko kg lahko obremeniš celoten gumon in pol ti bo že jasno al boš glisiral ali ne. Če so pa dovoljena kakšna odstopanja navzgor od lastnosti gumona pa naj povedo drugi ali tisti, ki imajo kaj podobnega.
@x5x;
Z tvojo kombinacijop je nekaj rarobe!
25 konjev je dovolj za 4 osebe z skupno maso kakih 300 kg, gorivo..., saj je skupna masa naloženega plovila verjetno okrog 500 kg.
Kak motor imaš in kak propeler na gredi? Po zapisanem sodeč spet eden z predimenzioniranim propelerjem.
@primozvel;
Štiričlanska družina z povprečno maso bi na takem čolnu lahko glisirala že z 10, zanesljivo pa z 15 konji, ampak ne pretirano hitro. Ob tem bi se moral sprijaznit, da ne bo smučanja na vodi in tudi z enim v čolnu ne bi šlo pretirano hitro, 20 konjev bi bilo pa že zanimivo, če jih čoln dovoljuje.
Z tvojo kombinacijop je nekaj rarobe!
25 konjev je dovolj za 4 osebe z skupno maso kakih 300 kg, gorivo..., saj je skupna masa naloženega plovila verjetno okrog 500 kg.
Kak motor imaš in kak propeler na gredi? Po zapisanem sodeč spet eden z predimenzioniranim propelerjem.
@primozvel;
Štiričlanska družina z povprečno maso bi na takem čolnu lahko glisirala že z 10, zanesljivo pa z 15 konji, ampak ne pretirano hitro. Ob tem bi se moral sprijaznit, da ne bo smučanja na vodi in tudi z enim v čolnu ne bi šlo pretirano hitro, 20 konjev bi bilo pa že zanimivo, če jih čoln dovoljuje.
Jaz imam za drekec pekec daljšo (3,3 m) gumico, tudi s trdnim dnom (Novomar) in zadaj 15 konjičev (2T). Ko smo vsi gor (2 odrasla + 2 predšolska mladiča), ni glisiranje nikakršen problem. Za kaj več folka pa tudi prostora ni na taki mali banjici. Če bi lahko še enkrat izbiral, bi dal 20 konjičev - da bi šli lahko tako hitro, kot grem sam 
@sr 290
Ventilator je 9 7/8 x 14-F motor Yamaha 25VM 2 taktni, čoln Novomar nm320
Nekako smo poskušali z nastavitvijo višine,vendar nekih drastičnih sprememb nismo dobili. Tank (23l) je montiraj v premcu ostalo je razporejeno bolj v sredini(oprema, rezervni bencin). Je pa tako da dejanska teža posadke je bila okoli 250kg.
Po eni strani upam da je kaj narobe ter da so še možnosti:)
Končna hitrost s posadko dveh je bila dobrih 30 milj/h.
lp
Ventilator je 9 7/8 x 14-F motor Yamaha 25VM 2 taktni, čoln Novomar nm320
Nekako smo poskušali z nastavitvijo višine,vendar nekih drastičnih sprememb nismo dobili. Tank (23l) je montiraj v premcu ostalo je razporejeno bolj v sredini(oprema, rezervni bencin). Je pa tako da dejanska teža posadke je bila okoli 250kg.
Po eni strani upam da je kaj narobe ter da so še možnosti:)
Končna hitrost s posadko dveh je bila dobrih 30 milj/h.
lp
30 mph je povsem dobra hitrost, lahko bi bilo še malenkost več, vozljev je bilo pa manj. Če bi bil dober trup in se tube med glisiranjem tudi z zaključki ne bi vlekle po vodi, bi lahko dober propeler dodal kar nekaj dodatnih milj.
Kakšne vrtljaje si dosegal, če si meril? Menim, da si nevarno v nizkem področju z vrtljaji in pregrevaš motor.
Recimo propeler zmanjšan na 9,4", bi verjetno potegnil poln čoln iz vode, ampak koraka imaš vsaj za colo, če ne dve preveč. Nabavi propeler Mercury Black max 9-1/4" x 12-1/2" in bo šlo hitreje, iz vode te bo pa vrglo, pa tudi z štirimi bo izglisiral. Menim, da bi bil tudi 9-1/2x11" vsaj enako hiter kot ta, ki ga imaš gor, tudi ta bi izrazito bolje potegnil iz vode.
Kot sem si si mislil spet en z prevelikim.
Vsaka čast prodajalcem, da se trudijo in vztrajajo v teh za navtiko izrazito žalostnih časih, ampak jih pa sploh ne razumem zakaj za vraga ogromnemu odstotku kupcev poturijo prevelike propelerje. Predvsem na premerih ga izjemno radi pofiksajo.
Če imaš možnost daj tank v krmo, bo lepše glisiral.
Kakšne vrtljaje si dosegal, če si meril? Menim, da si nevarno v nizkem področju z vrtljaji in pregrevaš motor.
Recimo propeler zmanjšan na 9,4", bi verjetno potegnil poln čoln iz vode, ampak koraka imaš vsaj za colo, če ne dve preveč. Nabavi propeler Mercury Black max 9-1/4" x 12-1/2" in bo šlo hitreje, iz vode te bo pa vrglo, pa tudi z štirimi bo izglisiral. Menim, da bi bil tudi 9-1/2x11" vsaj enako hiter kot ta, ki ga imaš gor, tudi ta bi izrazito bolje potegnil iz vode.
Kot sem si si mislil spet en z prevelikim.
Če imaš možnost daj tank v krmo, bo lepše glisiral.
Čez hitrost nimam kaj rečt( z 2 osebama).
Merjeno pa z telefonom, tako da so lahko neka odstopanja.
So bile pa kar idealne razmere(mirno morje)
Za vrtljaje pa nimam za merit(treba nabavit)
Bom vzel na znanje in poiskal omenjeni propeler..
Drugače pa ja majhen čoln velik propeler:) To sem letos kupil v kompletu in se v bistvu šele navajam(prej 5hp).Za tank mi pa nekako ne pride v poštev drugje predvsem zaradi placa je le majhen čoln(se že oziramo za večjim)
hvala za nasvet
re: zmanjšana slika
Merjeno pa z telefonom, tako da so lahko neka odstopanja.
Za vrtljaje pa nimam za merit(treba nabavit)
Bom vzel na znanje in poiskal omenjeni propeler..
Drugače pa ja majhen čoln velik propeler:) To sem letos kupil v kompletu in se v bistvu šele navajam(prej 5hp).Za tank mi pa nekako ne pride v poštev drugje predvsem zaradi placa je le majhen čoln(se že oziramo za večjim)
hvala za nasvet
re: zmanjšana slika
Nazadnje spremenil x5x, dne Po Avg 11, 2014 22:40, skupaj popravljeno 1 krat.
Hm no ja, kar dobr gre. Očitno si ga dobr uvagal, prop je pravi,... Fajn bi bilo videt koliko časa je teh 31.5 kts trajalo in na kakšni osnovi je telefon meril lokacijo oz. izračunaval hitrost. Če je bila osnova le GPS modul, potem kapo dol, sicer pa je nekaj "lufta" za napake.
Se spomnim, da smo se tuki že enkrat jajcali, da gre 20 hp tenderček 25 vozlov... Če je bilo tisto takrat res, potem bi tole tudi moralo vsaj neki časa vodo držat.
Se spomnim, da smo se tuki že enkrat jajcali, da gre 20 hp tenderček 25 vozlov... Če je bilo tisto takrat res, potem bi tole tudi moralo vsaj neki časa vodo držat.
primozvel napisal/-a:ali ima kdo daljši gumenjak do 4m z trdim dnom in kakšna je teža moj 3,2m ima dobrih 50kg in ga vozim na strehi avtomobila in sem nekoliko omejen z težo čolna
Jaz imam Suzumarja 350 RIB, ki ga prav tako vozim na strehi avtomobila. Ima 75 kg. Je iz PVC. Če bi bil iz hypalona, bi bil težji.
- Marcel_Mastnak
- Admiral
- Kraj: Celje
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti