Izbira propelerja Suzuki df90

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

Uporabniški avatar
DIDImau
Štabni vodnik
Kraj: Cesta (Ajdovščina)

Izbira propelerja Suzuki df90

OdgovorNapisal/-a DIDImau » Ne Maj 06, 2018 23:13

Pozdravljeni,

pri hiši se je pojavil letos nov gumenjak ZAR 47 z motorizacijo Suzuki DF90. Za 1. maj sva z bratom šla na testno vožnjo po slovenski obali kjer sva ugotovila da nam propeler nekje pri 4200 rpm začne zdrsovati (vleči zrak), ko ga poskušaš pravilno natrimati. Trenutni propeler je original od Suzukija 3 x 13,75 x 19.

Danes smo s celotno familijo skočili do Ankarana z nekaj propelerji na en mali test. Testirali smo s propelerjem, ki je bil zmontiran na Hondi bf225: 3 x 14 x 21, ter propeler iz Mercurija 115hp 3 x 13,25 x 17 (na žalost poškodovan propeler, ki ni prinesel nekih pametnih rezultatov).

Rezultati testov na WOT (skupna masa plovila z nami na krovu malo čez 1000kg):

3 x 13,75 x 19 (original):
5400 rpm, 29,3 knot, 10% slip

3x 14 x 21 (propeler ima večji premer na peti zato mi ni padel točno v peto Suzukija)
5200 rpm, 29,5 knot 15% slip

3 x 13,25 x 17 (poškodovan)
6500 rpm, 25 knot, 21% slip :D

Še test na 20 knot hitrosti:

3 x 13,75 x 19 (original):
4000 rpm, 17% slip

3x 14 x 21 (Honda bf 225):
3800 rpm, 21% slip

Te rezultate sem vstavil v Mercuryjev kalkulator propelerjev in mi je za generalno rabo predlagalo njihov propeler Laser 2 (inox) s korakom 3 x 13,25 x 21, ali pa black max (alu) 3 x 12,75 x 21. Realno se mi zdita propelerja kar primerna, bolj me pa skrbi za slabši "oprijem" zaradi manjšega premera in s tem veliko vrtenja v prazno, kot se mi trenutno dogaja pri originalnem propelerju ki smo ga dobili zraven motorja. Kakšno vaše mnenje bo zelo dobrodošlo.

Zanima če ima kdo tak propeler kje doma ali na čolnu in bi ga bil pripravljen posoditi za test preden ga nabavim novega, seveda dobi zraven tudi kak liter domačega belga za sabo :)

Lep morjeplovski pozdrav.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

Re: Izbira propelerja Suzuki df90

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Ne Maj 06, 2018 23:24

Kakšna je trenutna višina motorja (razdalja med ravnino antiventilacijske plošče in linijo dna čolna, ko je motor triman v paralelo? Prestava je 2.59:1? Kolio zob je na gredi propelerja?
Xilinx Vivado HLx trainee
Uporabniški avatar
DIDImau
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a DIDImau » Po Maj 07, 2018 00:03

kasaudio napisal/-a:Kakšna je trenutna višina motorja (razdalja med ravnino antiventilacijske plošče in linijo dna čolna, ko je motor triman v paralelo? Prestava je 2.59:1? Kolio zob je na gredi propelerja?

Antikavitacijska je približno 10mm nad dnom čolna (motor je spuščen do konca dol na zadnji luknji),
gred ima 15 zob, ja prestava je 2,59:1.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Po Maj 07, 2018 07:21

OK. Ko pluješ (glisiraš) in trimaš tako, da še ne vleče lufta je antiventilacijska izven vode ali v ravnini z vodo ali nižje?

A motorju v trenutku, ko predvidevaš da vleče zrak poskočijo obrati in začutiš da zgubi oprijem?
Xilinx Vivado HLx trainee
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Maj 07, 2018 07:48

Če je na premcu preveč potnikov bo propeler kavitiral in trim bo pri polnem plinu slabo prijel.
Suzukijevi inox propelerji lepo grabijo tudi ob višje postavljenem motorju, ampak težišče plovila mora biti dovolj zadaj-nekje na 35% dolžine gledano od krme. Vem za morjeplovca, ki je dobil tovarniško vgrajen Suzuki 90 z kavitacijsko 4 cm nad dnom krme, pa ni vleklo nobenega zraka. Z zmanjšanjem propelerja za 1" je pridobil 3 vozle, ampak to je bil precej težaven poseg.

Manjši premer Laserja ne bi smel biti noben problem. Ob pravi porazporeditvi mase bi moral biti hitrejši v vseh režimih.

Koliko kg ste približno "naložili" na premčno klop?
Uporabniški avatar
DIDImau
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a DIDImau » Po Maj 07, 2018 09:05

kasaudio napisal/-a:OK. Ko pluješ (glisiraš) in trimaš tako, da še ne vleče lufta je antiventilacijska izven vode ali v ravnini z vodo ali nižje?

A motorju v trenutku, ko predvidevaš da vleče zrak poskočijo obrati in začutiš da zgubi oprijem?

Antikavitacijska je v ravnini, lahko da celo malenkost pod, ampak res malenkost.

Ko povleče zrak poskočijo obrati, čoln pa se dejansko začne ustavljati, čutiš preskok v hitrosti.

SR 290 napisal/-a:Če je na premcu preveč potnikov bo propeler kavitiral in trim bo pri polnem plinu slabo prijel.
Suzukijevi inox propelerji lepo grabijo tudi ob višje postavljenem motorju, ampak težišče plovila mora biti dovolj zadaj-nekje na 35% dolžine gledano od krme. Vem za morjeplovca, ki je dobil tovarniško vgrajen Suzuki 90 z kavitacijsko 4 cm nad dnom krme, pa ni vleklo nobenega zraka. Z zmanjšanjem propelerja za 1" je pridobil 3 vozle, ampak to je bil precej težaven poseg.

Manjši premer Laserja ne bi smel biti noben problem. Ob pravi porazporeditvi mase bi moral biti hitrejši v vseh režimih.

Koliko kg ste približno "naložili" na premčno klop?

Mislim da tukaj nebi smel biti nek hud poseg, edin če propeler nebi pasal direkt 1 na 1 in bi blo treba kako pušo narest vmes. To govorim za nased v peti, ne za gred.

Z zgoraj napisanimi dimenzijami sem dobil Balistic propeler v Italiji takoj čez mejo pa so me mal zasrbeli prsti. Kakšna je dejanska razlika v performancu, ker je že na oko precej drugačen propeler?

odspredaj mislmim da je bilo realno nekje 150kg - 200kg. Ima pa ZAR 47 vse skupaj precej premaknjeno naprej. Rezervoar goriva je recimo pod mostom, rezervoar vode (30L) je pod prednjo klopjo, tudi most je precej naprej premaknjen. Tokrat tudi nismo meli neke hude opreme s sabo in je bil zadnji odlagalni prostor prazen.

Prerez čolna kjer se vidi da je vse skupaj precej naprej:
http://www.zar-formenti.net/wp-content/ ... uotata.jpg
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Maj 07, 2018 09:12

Menim, da imaš težišče preveč naprej in zato propeler hitreje zakavitira, čoln je počasnejši, ampak minimalka je pa nižja in lahko zelo počasi glisiraš. Do neke zmerne hitrosti je tudi udobnejši v ne prevelikih valovih.

Tu ti med propelerji pomaga le tak, ki ima veliko cupa in velik rake, ob globoki lopatici manjšega premera. Balistic z prirezanimi ušesi po moje tega nima. Znalo bi biti, da bo Laser najboljši, ni pa nujno.
Uporabniški avatar
DIDImau
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a DIDImau » Po Maj 07, 2018 13:38

SR 290 napisal/-a:Menim, da imaš težišče preveč naprej in zato propeler hitreje zakavitira, čoln je počasnejši, ampak minimalka je pa nižja in lahko zelo počasi glisiraš. Do neke zmerne hitrosti je tudi udobnejši v ne prevelikih valovih.

Tu ti med propelerji pomaga le tak, ki ima veliko cupa in velik rake, ob globoki lopatici manjšega premera. Balistic z prirezanimi ušesi po moje tega nima. Znalo bi biti, da bo Laser najboljši, ni pa nujno.

Hvala za odgovor. Drugače sem dobil še en propeler v Trstu ki mi je tudi zelo zanimiv:

https://www.subito.it/nautica/elica-suz ... 591447.htm

Pomojem bom kar tega kontaktirav in se poskušal zmenit še za testno vožnjo, kjer se bo najbolj videlo kaj se dogaja.

Drugače me pa še vedno zanima če ma kdo tazga Laserja slučajno na barki (ali pa kaj tazga podobnega) in bi mi ga bil pripravljen posoditi za testno vožnjo :)
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Maj 07, 2018 14:13

Pa tale 13x21 paše na tvojo gred?

Morda bi kontaktiral proizvajalca gliserjev in mu pojasnil problem?
ZAR naj bi imel dno, ki dviguje krmo, da med potovalko čim manj skuri. To pomeni, da ne more biti hiter, ker mu polaga premec na gladino in v povezavi z dnom naprej je neizbežno spustit motor še nižje. :cry:
Sicer pa taka oblika Suzukijevega propelerja kot je tale 13x21 iz linka odlično grabi. Zdi se mi, da za 90 hp obstaja le 13,7/8" premer, ki je v bistvu 14,2", a nisem prepričan.
Uporabniški avatar
DIDImau
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a DIDImau » Po Maj 07, 2018 15:21

SR 290 napisal/-a:Pa tale 13x21 paše na tvojo gred?

To bom moral tako ali tako preveriti preden ga grem sploh pogledat :)

SR 290 napisal/-a:ZAR naj bi imel dno, ki dviguje krmo, da med potovalko čim manj skuri. To pomeni, da ne more biti hiter, ker mu polaga premec na gladino in v povezavi z dnom naprej je neizbežno spustit motor še nižje.

To sm pa že opazil da mu ful premec dviguje, bol k je pokonci lažje motor "diha" odzadej. Zato mi je bilo tudi čudno da kar naenkrat "zrak vleče" v propeler. Prej k smo meli Lomaca si dejansko začutu kdaj je motor preveč zunej k te je začelo zaustavljati enako kot če je bil motor pregloboko spuščen, tle pa preide prej v kavitacijo kot pa začne zgubljati na obratih.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Maj 07, 2018 18:43

MareC jih je menda že veliko testiral in vsi ZARi naj bi se neobičajno obnašali. Najbolj všeč jim je, če je kavitacijska 2 cm pod dnom krme. :shock:
Možno, da to v določenih pogojih mirno pluje, ampak o porabi se pa po moje tu ne bi pogovarjal. Verjetno je najbolj učinkovit tik nad "polizpodrivno" hitrostjo, več plina pa mu najverjetneje ne ustreza.
Uporabniški avatar
DIDImau
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a DIDImau » To Maj 08, 2018 22:03

Zanimive ugotovitve :D

Ta Suzuki (L noga) nižje tako ali tako ne gre ker je spuščen do konca na zrcalu.

Glede plutja v polizpodrivnem načinu bi pa kar verjel, ker ima zelo velik ugrez za "gumenjaka".
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Sr Maj 09, 2018 23:47

Nimaš kaj dosti narediti glede na to, da imaš že zdaj max spuščenega. Elisi sta pa obe dobri (in 19 in 21)
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Maj 10, 2018 13:42

DIDImau napisal/-a:Glede plutja v polizpodrivnem načinu bi pa kar verjel, ker ima zelo velik ugrez za "gumenjaka".

Ugrez nima veze, kvečjemu je obratno. Manjši je z nižjo hitrostjo glisira.
Fora je v obliki trupa, ki ima na koncu proti krmi obliko spojlerja. Amiji temu rečejo hook in zaradi tega gliser zelo hitro izglisira, ima nizko najnižjo hitrost glisiranja, ampak v zameno je pa počasen in nemiren v valovih, ker mu krma zaradi tega spojlerja posledično rine premec v vodo. Ob minimalni hitrosti glisiranja verjetno porabi zelo malo goriva na uro, ampak če pogledaš na prevoženo pot pa v nobenem režimu ne bo varčen, ker ga je vedno preveč v vodi.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost