Hitrost vašega plovila

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

Re: Hitrost vašega plovila

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Po Sep 24, 2018 12:40

Aegir to kar si prlepo ni čist pravi površinc ampak je bolj instant. Pa te pete so res sam za racing use ker nimajo prestave in ne izpuha kar rezultira s preglasnim motorjem za vsakdanjo rabo. Jackplate je prvi pogoj pri taki aplikaciji. In pa sama razporeditev teze colna da ga ne rabis ravnat na tiste 3-5* s trimom ampak on sam sedi tak. Torej odmik motorja od krmne stene kar tudi pripomore h gostejsi vodi(manj mehurckov) izpod colna v prop. Taki colni so specialke in niso za daylije.

Taka žival pa ima prestavo ampak to so le naše mokre sanje vse skup :roll:
https://goo.gl/images/qoUMC2

Slika
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Po Sep 24, 2018 12:48

Ja v dirkalnem svetu seveda imaš take zadeve. Najbrž pa vseeno govorimo o rekreativnem morjeplovstvu. Trim res spreminja kot pogona... vendar če je motor že v osnovi postavljen na pravilno višino, ta vpliv ni tako hud, idealno pa seveda ni. V fiziki si dostikrat privoščijo sin(fi) = fi; če je kot pod 5 stopinj v radianih.

Jackplate je seveda najboljša rešitev, ki pa spet ni prav pogosto zastopana pri rekreativcih.
Xilinx Vivado HLx trainee
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Po Sep 24, 2018 13:43

Zna bit tudi problem pri jackplate volanska zajla, če je krmna stena prekratka je treba navpično režo za zajlo narest.. :? Tko da skupaj z jackplate bi bil proporočljiv še hidravlični volan in tle Aegir že malo sanja. :D Ampak sej enkrat bo.

Drgač pa Predvsem me zanima propeler, ki bi pri navadnem intake-u omogočal, da bi ga tolk zdignil ven, da bi malo tepel po vodi in da bi dvignil performance idealno za ene 10%. :D

Kolikor sem govoril z enim strokovnjakom tle gor naj bi bil to prop s čimveč rake naklona..
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Po Sep 24, 2018 14:55

Kolikor sem govoril z enim strokovnjakom tle gor naj bi bil to prop s čimveč rake naklona..

Točno tako. Pri BRP maš nekaj takih...
Xilinx Vivado HLx trainee
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Po Sep 24, 2018 15:31

Ja sam BRP ne maram ker je versatility za en qrtz.

Če sem pri motorjih večji fan OMCjevih kreacij, sem pri propelerjih definitivno na Mercury strani. :)

Flo-Torq2 sistem je moje pesmi moje sanje propelerjev. Kupiš propeler pol maš pa sam vstavke za OMC, yamaho, tohatsu, mercury, kar češ. One prop to rule them all.

Si lahko kupiš svoj izbor propelerjev in menjaš motorje kolkr hočeš. Men to glede na to, da sem malo hoarder mašin kar prav pride. Samo še FT2 propelerje gledam.

https://www.boatownersworld.com/quicksi ... b-kit.html

Slika

Tale tempest plus je bojda dober propeler.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Po Sep 24, 2018 19:44

Ko sem mel motor visje je tud alu prop sel iz vode in deloval ampak samo nad 30mph ko je bilo dovolj tlaka pred propom. Seveda pa je tisti prop zmanjsan in tud cup je dost vecji kot standard. In pa namesto tistega konusa sem dal gor raven podaljsek. Pri 40 mph se je ze tudi izpuh zacenjal slisat in je bilo res katarzicno ampak prevec na meji vse skup.
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » To Sep 25, 2018 07:11

Malo ste mi vi zašli s teme. :roll:
To je že bolj znanstvena fantastika kot pa morjeplovska debata.
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » To Sep 25, 2018 08:44

Sploh ne. Vse je dostopno na trgu in prav je da tisti ki nas to zanima spoznamo dobre in slabe strani ter potenciale hp/kg/knts
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » To Sep 25, 2018 12:49

Naslov teme je hitrost vašega plovila.
Tote izboljšave pa lahko nadaljujete v novi temi, ali pa že kateri obstoječi, bolj primerni. Tu so navedene dejanske hitrosti, dolžina in moč motorja, ki so lahko marsikomu v korist pri nabavi in je tema prav všečna. Tako pa bo sedaj vse pomešano z idejami, kaj bi če bi in kaj je vse možno.
Drugače sploh nisem proti potencialnim izboljšavam.
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Sep 25, 2018 13:12

janadino napisal/-a:Malo ste mi vi zašli s teme. :roll:

Res je.
janadino napisal/-a:To je že bolj znanstvena fantastika kot pa morjeplovska debata.

Janadino, lahko tole o površincih odcepilš v novo temo, recimo z naslovom "Razmišljanje o površincih" - recimo od vključno tegale AEgirovega naprej, vanj pa na začetek daš citat iz Marcelovega?
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
sealine
Kapitan

OdgovorNapisal/-a sealine » To Sep 25, 2018 16:04

janadino napisal/-a:Naslov teme je hitrost vašega plovila.
Tote izboljšave pa lahko nadaljujete v novi temi, ali pa že kateri obstoječi, bolj primerni. Tu so navedene dejanske hitrosti, dolžina in moč motorja, ki so lahko marsikomu v korist pri nabavi in je tema prav všečna. Tako pa bo sedaj vse pomešano z idejami, kaj bi če bi in kaj je vse možno.
Drugače sploh nisem proti potencialnim izboljšavam.

Se strinjam, temo sem odprl, da dobim izkušnje uporabnikov glede brzin čolnov. Za vse ostale tematike pa je boljše, da se odpre novo temo.
Uporabniški avatar
mravla74
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a mravla74 » To Sep 25, 2018 17:44

Zadnjič sem v bližnji mlakuži posnel video pospeševanja čolna (sicer malce prekratka pista). Končna po gpsu 67,2km/h pri cca 5150 rpm.
Guma SACS 5,2m z E-TEC 90.
https://www.youtube.com/watch?v=BG8mpFrvoXI
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » To Sep 25, 2018 17:56

A ma ta etec tak nizke obrate predpisane al mas predolgi prop? Ker dobiva tud razmeroma pocas za tako kombinacijo.
Uporabniški avatar
mravla74
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a mravla74 » To Sep 25, 2018 18:11

Za ta motor piše proizvajalec:
operating range: 4500-5500 rpm
optimum: 5000-5200 rpm

Je pa to propelerjem 13 1/2 x 17, imam še 13 3/4 x 15, s tistim so pospeški precej boljši, obrati pa pridejo do 5600 rpm pri hitrosti 62 km/h.
Uporabniški avatar
jozko
Admiral

OdgovorNapisal/-a jozko » To Sep 25, 2018 21:53

mravla74 napisal/-a:imam še 13 3/4 x 15, s tistim so pospeški precej boljši, obrati pa pridejo do 5600 rpm pri hitrosti 62 km/h.

To je pa verjetno že blizu idealnega :idea:
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost