Nov ali rabljen gumenjak?

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

Uporabniški avatar
sportivo
Naddesetnik

Nov ali rabljen gumenjak?

OdgovorNapisal/-a sportivo » Če Jun 18, 2020 09:54

Pozdravljeni, že dalj časa prebiram vaš forum in mi je zelo zanimiv. Še posebej Polančeve zanimivo opisane dogodivščine na morju! :D

Da pridemo k temi: Rad bi kupil prvi gumenjak, lovim se še z vsem kako in kaj, do sedaj sem samo rental čolne. Moja draga ima apartma na Cresu v Zaglavu pri Miholaščici - Martinščici imajo tudi malo klet (špajza), da bi lahko zložil in spravil gumenjaka kadar nas ne bi bilo na morju. Opazil sem, da ima družina Porenta v zalivu lušen mali gumenjak Honwave, ko sva z njim prvič malo debatirala na katamaranu in jih še ne poznam dobro. In je tudi meni še kar všečen Honwave.
Zanima me, ko opazujem te rabljene Honwave PVC gumenjake, ki so stari tudi po 10-14 let. Ali so tubusi še vedno dobri za nekaj let? Zna že kje kaj puščat ali odstopat lim ali varjeni šivi? Da niso tubusi že preraztegnjeni od vseh teh let in od sonca?
https://www.mornar.net/Show/boat.asp?ID ... 03600.-EUR

Želel bi imet tendo, koleščke zadaj za lažji transport (na avtomobilu nimam vlečne kluke). Všeč mi je tudi konzola ampak mislim, da zaradi praktičnosti, ko bi zlagal skupaj samo odžira prostor in je najbrž še težje zložiti skupaj? Bi pa večinoma gumenjak uporabljali jaz in moja draga ter najina dojenčica,(hladilna torba plus kakšna prtljaga) še ne vem točno kako velikega vzet da bo za vse dovolj in da bo še vedno praktičnost in funkcionalno.

Drugače pa ne vem, ali so boljše splača kupit nov Honwave in posebej še motor zanj? Zdaj spet rabljenega ali novega pa da bo vse delalo, koliko močnega? Trgovci sem pa videl pri nas sta Vrtinc navtika in Luxury Marine v LJ za Honwave. Nekateri tudi hvalijo trgovca iz benetk, ki naj bi imel dobre tudi rabljene in prodaja baje tudi nove honwave ugodno.
https://www.mornar.net/Show/boat.asp?ID ... 03315.-EUR

Kasneje se bom ubadal pa še z začasnim privezom v zalivu spodaj pod apartmaji:
Slika
Tukaj nekam ga bom moral umestit, razmišljam, da bi kupil sidrno bojo in sidro zanj Delta 15kg in sidrno verigo kjer bi vsakič na začetku dopusta z čolnom vse dal notri in ven po dopustu. skrbi me in nevem ali bi to zdržalo tudi, če bi bila hujša nevihta? Da ne bi vsega skupaj pred nevihto nosil gor v hrib do apartmajev in verjetno še vse razpakirat + motor in po nevihti spet vse nazaj notri v vodo ...
Nazadnje spremenil sportivo, dne Če Jun 18, 2020 11:22, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
franc5e
Admiral

Re: Nov ali rabljen gumenjak?

OdgovorNapisal/-a franc5e » Če Jun 18, 2020 10:28

15 kg sidro za bojo bo zadostovalo, tudi jaz imam tako, pa kaka utež pol na koncu verige. Hja, glede na to, da prevažaš otročička, se jaz ne bi igral z kakimi starimi jajci.....
strupar
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a strupar » Če Jun 18, 2020 23:34

a se samo meni zdi čudno nizka cena za tisti hondin komplet z drugega linka saj je že samo motor okoli 2,8k. Če je to res, mi je žal da tega lani nisem videl :D. Kar se pa čolna tiče je pa super, edino kar sem jst dodal je še ena klop za sedet zadaj. Mi smo 2 odrasla, otrok in pes pa je dovolj prostora za celodnevne izlete.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Pe Jun 19, 2020 00:29

Ta zaliv ki je na sliki je za jugo odprt, bolje da ne dam primerjave. 1x - 2x na poletje je orenk štala in gre na obalo vse kar ni vsaj pribl. privezano. Celotna ta obala vzdolž naselja Zaglav je slabo zaščitena oz. neugodna ob slabem vremenu. Levo oz. desno je problem tramontana.

Kar ti človek tu svetuje ne bo dobro oz. le to, da ob slabi napovedi ne veži tu. Ali čoln ven ali pa v Martinščico na komunalni vez. Smo doživeli, tudi preživeli in ga ni boga, da tu še kdajkoli vežem čoln.
Xilinx Vivado HLx trainee
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » Pe Jun 19, 2020 05:49

strupar napisal/-a:a se samo meni zdi čudno nizka cena za tisti hondin komplet z drugega linka saj je že samo motor okoli 2,8k. Če je to res, mi je žal da tega lani nisem videl :D. Kar se pa čolna tiče je pa super, edino kar sem jst dodal je še ena klop za sedet zadaj. Mi smo 2 odrasla, otrok in pes pa je dovolj prostora za celodnevne izlete.

Cena brez DDV: 3.315,00
Davčna stopnja: 22,00%
DDV: 729,30
Cena z DDV: 4.044,30
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Pe Jun 19, 2020 06:51

Sidro bi znalo zdržat neurje, vendar ti privezne rinke ne bodo, jih bo odtrgalo. Bi ga bilo bolje na obalo potegnit v neurju.
Uporabniški avatar
sportivo
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a sportivo » Pe Jun 19, 2020 11:15

Najprej hvala vsem za odgovore, sem vedel da boste pomagali in dobro svetovali. Sem že slišal, ko je nekomu tukaj utrgalo kar konkreten čoln. Nevem ali je potrgalo vrvi, al so šle bitve, rinke ... Še pomislil nisem na rinke gumenjaka, da morda res nebi zdržale neurja.

Slika
Vseeno razmišljam, ali res ne bi rinke zdržale pa če bi morda nekako povezal vse sprednje tri enako da bi se sila porazdelila na vse tri? Nevem ali morda kdo na koncu še kakšen amortizer montira, če se to sploh dela ali splača na takem malem čolnu? Za komunalni privez se moram pa še pozanimat, še nisem nikoli probal, nevem kako se dogovoriš, ali kar privežeš nekam pa ti tam povejo kje ga lahko privežeš in pustiš / plačaš.
strupar
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a strupar » Pe Jun 19, 2020 12:42

MareC napisal/-a:
strupar napisal/-a:a se samo meni zdi čudno nizka cena za tisti hondin komplet z drugega linka saj je že samo motor okoli 2,8k. Če je to res, mi je žal da tega lani nisem videl :D. Kar se pa čolna tiče je pa super, edino kar sem jst dodal je še ena klop za sedet zadaj. Mi smo 2 odrasla, otrok in pes pa je dovolj prostora za celodnevne izlete.

Cena brez DDV: 3.315,00
Davčna stopnja: 22,00%
DDV: 729,30
Cena z DDV: 4.044,30

aha hitro pa površno sem prebral. hvala za popravek
Uporabniški avatar
franc5e
Admiral

OdgovorNapisal/-a franc5e » Ne Jun 21, 2020 12:15

sportivo napisal/-a:Najprej hvala vsem za odgovore, sem vedel da boste pomagali in dobro svetovali. Sem že slišal, ko je nekomu tukaj utrgalo kar konkreten čoln. Nevem ali je potrgalo vrvi, al so šle bitve, rinke ... Še pomislil nisem na rinke gumenjaka, da morda res nebi zdržale neurja.

Slika
Vseeno razmišljam, ali res ne bi rinke zdržale pa če bi morda nekako povezal vse sprednje tri enako da bi se sila porazdelila na vse tri? Nevem ali morda kdo na koncu še kakšen amortizer montira, če se to sploh dela ali splača na takem malem čolnu? Za komunalni privez se moram pa še pozanimat, še nisem nikoli probal, nevem kako se dogovoriš, ali kar privežeš nekam pa ti tam povejo kje ga lahko privežeš in pustiš / plačaš.

Vse tri rinke poveži tako, da najprej malo španata stranski in šele nato glavna, jaz imam glavno še prelepljeno. Me je prejšnjič šlepal z 90ks na dravi in smo skoraj glisirali, nobeno neurje to ne utrga - dobro, ekstremi izključeni. Seveda pa lahko spusti spodaj sidro. Moj gumenjak je zodiac futura2.
Uporabniški avatar
franc5e
Admiral

OdgovorNapisal/-a franc5e » Ne Jun 21, 2020 12:21

https://www.mornar.net/Show/boat.asp?ID ... 03600.-EUR

Meni se zdi teža motorja kar visoka, ko je v vodi, je sprednji del skoraj v zraku, kako mora to obremenjevati krmno steno, neglede na to, da je verjetno dovoljena taka moč motorja. Jaz raje peljem motor v prtljažniku, nekako se mi ne zdi ok, da ta teža nabija odzadaj po jamah na prikolici....
arch
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a arch » Pe Jun 26, 2020 16:39

Tile gumenjaki so zelo dobri. Jaz sem imel podobnega. Čeprav material ni famozni hypalon, se da lepo zalepiti stvari gor in tudi rinke super držijo, če so le profesionalno zalepljene. Na mojem je bila glavna sprednja rinka pred leti poškodovana in popravljena in še zdaj drži kot nova. No, bolje kot nova, ker jo je takrat mojster dodatno utrdil z večjo fliko. Pred viharnim vremenom pa itak čoln ven. Saj si rekel, da hočeš kolesa in ne bo problem potegnit ven. Jaz sem ga sam izvlekel.

Priporočam nakup rabljenega, seveda če je čoln primerno vzdrževan. Na servisu sem že videl enak gumenjak v obupnem stanju. Kot marsikje, je veliko odvisno od vestnega ali nemarnega lastnika. Na srečo se pri gumenjakih to kar hitro vidi tudi če nisi ekspert.

Glede teže motorja ni problema, tudi jaz sem imel podobno stvar zadaj kar precej let in še vedno deluje pri novem lastniku. Brez skrbi, ne bo se prevrnil nazaj ali odlomil krmne deske :D
Rekel bi le, da ni potrebe po tako močnem in težkem motorju pri tem čolnu, zato lahko nekaj privarčuješ pri moči motorja.
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kraj: Izola
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Sr Jul 08, 2020 07:45

Problem so UV žarki, razni razmaščevalci..

UV s časom prežre zgornjo plast hypalona in se ta začne mrviti,
razmaščevalci s katerimi se čistijo tube se zna zažreti v pore gume in če ga ne spereš do konca ti ta nažira gumo (opaziš pa tako, da ko greš čez nekaj časa na gumenjak in zmočiš tubo, ti ta spušča "barvo".

Imam gumenjak od 2002 do danes.. original tube.. s tem, da zgornje tube so v bistveno slabšem stanju kot tiste pod vodo..
Druga težava z leti začne lepilo popuščati (ni več elastično)
Gumenjak imam konstantno v morju..
Zummel
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Zummel » Po Avg 17, 2020 14:04

Kako prepoznaš "kozmetični" hipalon? stara tuba, namazana z vsemi žavbami ki zgleda skoraj kot nova? Vem, da delajo čudeže različni preparati...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost