Transport gumenjaka 4m in pomožna kolesa

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

standi79
Kapitan korvete

Transport gumenjaka 4m in pomožna kolesa

OdgovorNapisal/-a standi79 » To Mar 16, 2021 09:34

Pozdravljeni,

Ker verjetno ne bom dobil mesta v marini bom čoln cca. 400m dnevno vlekel v vodo. Imam nameščena zadaj pomožna kolesa, za spredaj na avto pa sem našel zanimivo idejo.
Se je že kdo lotil tega? prednost je, da pospraviš v avto, parkiraš in s čolnom odpelješ...tudi prikolice ni za pospravljat in ni v napoto.

prilagam slike na linku.

https://drive.google.com/file/d/195_zgL ... sp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1A8M7I1 ... sp=sharing

Prosim za mnenja, izdelal bi pa sam ;).
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

Re: Transport gumenjaka 4m in pomožna kolesa

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Mar 16, 2021 09:43

Jaz nebi tako;

Pri vleki čolna lahko pride do bistveno večjih sil, kot so mišljeni da pridejo na tisto privezno rinko.

Sploh če je čoln PVC, na hypalon prilepljene rinke sicer tolerirajo več pa vseeno.

Naredi nekaj v tem smislu kot na linku, vendar ne tako da sile na rinko pridejo. Nekaj da na prečki podpre čoln in potem balon objame.

Pri tej varianti rinko ven puli tudi takrat, ko vleke čolna ni.
Xilinx Vivado HLx trainee
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » To Mar 16, 2021 09:55

Odtrgal boš rinko na ta način. Če bi sam delal naredi tisto T prikolico in če ne vlečeš po kakšni prometni cesti narediš tako, da se jo da zložit in dat v avto. Mogoče celo tako, da izkoristi že obstoječa kolesa.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Mar 16, 2021 10:05

S kolesom (biciklom) ga potegni do vode. Malo treninga ;)
Al se pa zmeni z unim v prvi vrsti, da mu ga prisloniš nekam. Samo ne ob šporget :P
standi79
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a standi79 » To Mar 16, 2021 11:29

hvala vsem za debato.
bom naredil tako, da bom nosilec podaljžal še dol in gurtne čez tube gor skozi ročaje, da bo to držalo nosilec in ne bo tako obremenjena sprednja rinka.
Kofi
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Kofi » Po Mar 22, 2021 21:25

Jaz sem naredil tako: rinko sem z vrvjo privezal na nosilec kolesa. Za zmanjšanje sil lahko uporabiš elastično vrv.
Nosilec je bil nekaj takega:
https://www.vsepovrsti.com/avtooprema/zunanja-oprema/nosilci-in-prtljazniki/nosilci-za-kolesa/nosilec-koles-navadni-za-na-kljuko-689

Pri tvoji varianti imam občutek,da bodo sile na rinko prevelike.
Kofi
mrdaco
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a mrdaco » Sr Mar 24, 2021 08:34

Še moja izkušnja z Honwave 40 in 20ks motorjem. Sam sem ga prevažal na takem vozičku, https://www.parsun.si/wp-content/upload ... k_boat.jpg

Ker se je prikolica še vedno zvijala, sem pod njo privijačil še en kvadratni profil, na njega zmontoral nastavek zza vlečno kljuko in spredaj vrtljivo kolo. Tako se je lahko čoln peljal z avtom do obale, ko je kak dan ali teden bila potreba da se ga da na suho, pa se je tako parkiral na dvorišče. V vodo pa ga potem enostavno porineš z prikolico vred. Je pa res da ni to pocinkana zadeva in rada rjavi, zato kaka doza WD40 pred potopom ne škodi. Ker 4M gumica ni več tako lahka in tudi motor ima vsaj 50Kg.
Na začetku nisem imel priklopa na avtu in sem nastavek priredil ( v črko L) da se je dal zahaklat na tisti vlečni nastavek za vleko vozila, ki ga ima vsak avto. Ker je ta nastavek bolj na desni strani vozila, sem moral naredit na L. Malo se je zvijalo, malo je ropotalo, ampak šlo pa je. No kasneje se je avto zamenjal in na njem je bila prava vlečna kljuka, s katero je potem šlo kot z vsako prikolico za čolne.
Nazadnje spremenil mrdaco, dne Sr Mar 24, 2021 08:40, skupaj popravljeno 1 krat.
Jape
Viceadmiral
Kraj: Stranska vas - Pag

OdgovorNapisal/-a Jape » Sr Mar 24, 2021 08:38

Jaz sem imel narejeno zelo podobno. Okroglo cev fi toliko, da se nasadi na kluko vozila dolgo 40cm. Na vrhu cevi sem privaril rinko skozi katero sem napeljal kos vrvi in karabin, katerega sem zapel na rinko gumona. Da cev na kljuki vozila ne opleta sem ter tja sem la rešil z tremi vijaki, katere sem privil v cev pod bunko kljuke. V ta namen je potrebno izvrtati tri luknje in privariti tri ustrezne matice. Vijaki služijo za fiksiranje cevi, ter so razporejeni vsak na tretjino obsega na cevi. Upam da je nekako razumljivo napisano.
standi79
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a standi79 » Če Mar 25, 2021 07:42

mrdaco napisal/-a:Še moja izkušnja z Honwave 40 in 20ks motorjem. Sam sem ga prevažal na takem vozičku, https://www.parsun.si/wp-content/upload ... k_boat.jpg

Ker se je prikolica še vedno zvijala, sem pod njo privijačil še en kvadratni profil, na njega zmontoral nastavek zza vlečno kljuko in spredaj vrtljivo kolo. Tako se je lahko čoln peljal z avtom do obale, ko je kak dan ali teden bila potreba da se ga da na suho, pa se je tako parkiral na dvorišče. V vodo pa ga potem enostavno porineš z prikolico vred. Je pa res da ni to pocinkana zadeva in rada rjavi, zato kaka doza WD40 pred potopom ne škodi. Ker 4M gumica ni več tako lahka in tudi motor ima vsaj 50Kg.
Na začetku nisem imel priklopa na avtu in sem nastavek priredil ( v črko L) da se je dal zahaklat na tisti vlečni nastavek za vleko vozila, ki ga ima vsak avto. Ker je ta nastavek bolj na desni strani vozila, sem moral naredit na L. Malo se je zvijalo, malo je ropotalo, ampak šlo pa je. No kasneje se je avto zamenjal in na njem je bila prava vlečna kljuka, s katero je potem šlo kot z vsako prikolico za čolne.

sem pa ravno gledal, da bi to nabavil ampak bo kot zgleda slabo...
sam imam 4m Honwave in 30ks Tohatsu s 72kg!
ne bi pa rad prave prikolice, ker pol pa je tukaj že težava s pospravljanjem le nje...
mrdaco
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a mrdaco » Če Mar 25, 2021 08:33

Jaz sem na začetku s tem vozičkom tiščal gumico na roke v morje. Pa če res ni trden teren ti povem da je težko. Sploh ven, ker če se ti samo malo zakolje v pesek ne gre več na roke. Ti pa imaš še težji motor. Ne vem no, jaz bi vsebolj o prikolici razmišljal.
standi79
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a standi79 » Če Mar 25, 2021 09:06

mrdaco napisal/-a:Jaz sem na začetku s tem vozičkom tiščal gumico na roke v morje. Pa če res ni trden teren ti povem da je težko. Sploh ven, ker če se ti samo malo zakolje v pesek ne gre več na roke. Ti pa imaš še težji motor. Ne vem no, jaz bi vsebolj o prikolici razmišljal.

klančina je beton, do tja imam cca. 300m za avtom... večja priklica pa mi je v napoto kasneje pri hiši...
moram neke malo varianto najt...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost