Nakupa gumenjaka do 3m in 5km
Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino
Re: Nakupa gumenjaka do 3m in 5km
Pozdravljeni,
Hvala za odgovore vendar bi potreboval pomoč.
Skratka kupil sem gumenjaka Yamaho 2,7m in 5km motor (kratka peta). Vse dela ok, težava se pa pojavi, ko dodajam gas in sicer mi tam pri 50-60% gasa zelo dvigne premec iz vode (se moram z eno nogo prav opreti na steno krme, da ne zdrsnem nazaj). Sem probal vse kombinacije nagiba motorja in še najbolje je v prvi luknji (torej najbližje krmi), vendar kljub temu premec zelo dvigne, čoln ne gre nič hitreje, samo bolj "rije" vodo.
Kakšen nasvet kaj naj še storim? Ima kdo podoben čoln dimemzij in motorja kakšno je stanje?
Hvala za odgovore vendar bi potreboval pomoč.
Skratka kupil sem gumenjaka Yamaho 2,7m in 5km motor (kratka peta). Vse dela ok, težava se pa pojavi, ko dodajam gas in sicer mi tam pri 50-60% gasa zelo dvigne premec iz vode (se moram z eno nogo prav opreti na steno krme, da ne zdrsnem nazaj). Sem probal vse kombinacije nagiba motorja in še najbolje je v prvi luknji (torej najbližje krmi), vendar kljub temu premec zelo dvigne, čoln ne gre nič hitreje, samo bolj "rije" vodo.
Kakšen nasvet kaj naj še storim? Ima kdo podoben čoln dimemzij in motorja kakšno je stanje?
Ne se opirat na krmo, ampak se raje nagni naprej. Imaš pač kratek čolen 
Ja saj se probam čisto naprej nagnit, ampak zdrsim po tubusu navzdol, če nisem z eno nogo na steno krme oprt, dejansko toliko premec dvigne.
Imas premocan motor 
Tak čoln mora zaglisirat. Vsedi se čisto spredaj ali na klop, dobi podaljšek ročice za motor (ali kanalizacijsko cev gor natakni) in gas do konca, potem pa se bo zravnal in lahko odvzameš vsaj 1/3gasa in bo lepo glisiral
+1
Težo naprej pa bo Outerlimits SV43
Težo naprej pa bo Outerlimits SV43
Ok, hvala za nasvete, ob prvi priložnosti sprobam.
Ok sprobal, tako da moram priznati, da sem sedaj precej zadovoljen s hitrostjo, skratka za moje potrebe ravno prav. Sedaj moram še podaljšek za ročico kupit, ker se je zoprno stegovati.
Me pa še nekaj zanima, motor imam Yamaha 5km, 4 taktni, tako da čoln+motor+oprema znaša skupaj cca. 80kg. Motor ima vgrajen rezervoar za 1,1l bencina (moram še kupiti zunanji rezervoar). Skratka celotnih 1,1l mi pokuri v cca. 45-50min., če imam okoli 75% gasa in sem sam na čolnu. Sem vseeno mislil da manj pokuri. Vaše izkušnje je to realno?
Me pa še nekaj zanima, motor imam Yamaha 5km, 4 taktni, tako da čoln+motor+oprema znaša skupaj cca. 80kg. Motor ima vgrajen rezervoar za 1,1l bencina (moram še kupiti zunanji rezervoar). Skratka celotnih 1,1l mi pokuri v cca. 45-50min., če imam okoli 75% gasa in sem sam na čolnu. Sem vseeno mislil da manj pokuri. Vaše izkušnje je to realno?
Gozdar napisal/-a:Ok sprobal, tako da moram priznati, da sem sedaj precej zadovoljen s hitrostjo, skratka za moje potrebe ravno prav. Sedaj moram še podaljšek za ročico kupit, ker se je zoprno stegovati.
zamenjaj propeler za rostfraj, ker ti alu ne grejo nikamor, nastavit daj dize za gorivo, svečka mora biti NGK racing, potem ti ne bo nič več pil
Spomnim se podatka za tomos 4 (2takt, 2.2kW -> 3HP) ima porabo 1.6L/h pri polnem gasu. Ti imaš 4takt, 5HP, in če je tvoja ocena za 75% gasa taprava in dejansko 45 min in dejansko 1.1L je to precej realno.
Xilinx Vivado HLx trainee
Gozdar napisal/-a:Ok sprobal, tako da moram priznati, da sem sedaj precej zadovoljen s hitrostjo, skratka za moje potrebe ravno prav. Sedaj moram še podaljšek za ročico kupit, ker se je zoprno stegovati.
...
Tkole zgleda moja budget varianta.

Drugo leto kupujem gumenjak 3m + 6KM novo.
Za gumenjak sem nekako odločen Honda T30 ker ima velike tubuse, dolg je ravno prav 297cm in še cena je kr ok, ter če bi me kdaj prijelo lah 15KM gor obesim in registriram.
Za motor pa seveda nekaj od Yamaha, Tohatsu ali Suzuki 6KM z notranjim rezervoarjem.
Ker je cena skor ista sem v dilemi kaj kupit najraje bi seveda Yamaho ampak me "žuli" velikost tanka ki je 1,1 l vs 1,5 pri ostalih dveh!?
Kaj bi vi kupili in zakaj?
Za gumenjak sem nekako odločen Honda T30 ker ima velike tubuse, dolg je ravno prav 297cm in še cena je kr ok, ter če bi me kdaj prijelo lah 15KM gor obesim in registriram.
Za motor pa seveda nekaj od Yamaha, Tohatsu ali Suzuki 6KM z notranjim rezervoarjem.
Ker je cena skor ista sem v dilemi kaj kupit najraje bi seveda Yamaho ampak me "žuli" velikost tanka ki je 1,1 l vs 1,5 pri ostalih dveh!?
Kaj bi vi kupili in zakaj?
Jaz sem imel Mercury 5 predelan v 6 z zunanjim tankom in vgrajenega sploh uporabljal nisem. Omenjeni motor je naprodaj, če te zanima.
Načeloma zadovoljen, samo sem delal prevelike razdalje za takšno hitrost.
Sem naredil kar kaniš ti če kako leto dve. Gor sem vrgel dvotaktno petnajstico.
Sedaj celo razmišljam o večjem čolnu, ker sem velikost vzel ravno zaradi registracije, kateri se pa z močnejšim motorjem ne izognem.
Bom še malo premislil, mogoče gre na bolho cel komplet.
Načeloma zadovoljen, samo sem delal prevelike razdalje za takšno hitrost.
Sem naredil kar kaniš ti če kako leto dve. Gor sem vrgel dvotaktno petnajstico.
Sedaj celo razmišljam o večjem čolnu, ker sem velikost vzel ravno zaradi registracije, kateri se pa z močnejšim motorjem ne izognem.
Bom še malo premislil, mogoče gre na bolho cel komplet.
dej mi kako sliko obojega na ZS in ostale podatke, letnik cena itd , pridem pogledat če si kje bliz Lj ali okolica....lp
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost