4,50 - 5,00m

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

corpus
Desetnik

4,50 - 5,00m

OdgovorNapisal/-a corpus » To Avg 17, 2010 20:33

Pozdravljeni!
Sem nov na forumu, tako da najprej en lep pozdrav:)
Lani sem razmisljal o nakupu gumenjaka a mi finance tega do sedaj niso dopuščale. Izpit sem napravil pred dvema letoma izkusnje pa pridobival (beri samouk:)) na rentanih čolnih po srednji in južni dalmaciji. Uglavnem, odločil sem se, da rentanju naredim konec in si kupem lasten čoln ob tem pa se obračam na vas in vašo pomoč. Moje želje so naslednje:) : 4,5-4,8m, 50-70km, relacije pula-kamenjak-cres, namen ribolov in happy hours največkrat v dvoje:) Aha se višina budgeta...10-12k ojro.
Gledal sem na mornarju maestrala 480: http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?ID=90070

ter maestrala 440: http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?ID=90566

Kaj pravite? prvi malce predrag, drugi pa verjetno malo prekratek...hmm?
Any ideas? :roll:

Toni
Uporabniški avatar
ttomi73
Admiral
Kraj: Kranj-okolica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a ttomi73 » To Avg 17, 2010 21:54

Toplo ti priporočam 5m+ in sicer zato, ker si varen pred zakonom čez Kvarner, več prostora za opremo, več palube, več udobja, varnejša plovba na teh razdaljah, močnejši motor,... skratka več plusov kot -ov.

Recimo:

http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?id=87317
http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?id=90820
http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?id=90720
Izpit za čoln sedaj imam, kaj pa zdaj... na morje seveda.
joeloe
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a joeloe » Sr Avg 18, 2010 09:53

Sicer samo kategorija plovnosti B ni dovolj, je treba imeti še rezervni motor ali VHF postajo, po možnosti povezano z GPS-jem.

Je pa precej takih, ki od rta Marlera ali Kamenjaka direktno pičijo na Cres...

Med Marlero in Zećo je cca. 12 NM in za to C kategorija plovnosti ne zadošča.

Sicer pa ne vem kolikšna je kazen, če te policjoti dobijo....
Ima kdo informacijo koliko stane tak prekršek?

Pred tako potjo pa toplo priporočam natančen pregled vremenske napovedi, pa ne tiste spošne, ampak kakega Aladina ipd.
Sam si pomagam tudi s poročili za pomorce (Navtex).

Če se ne motim, je od predlaganih primeren samo tale:

http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?id=87317
Sve će to narod da pozlati!
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » Sr Avg 18, 2010 13:58

po 10.9. bo na voljo moj Sacs 590 in Optimax 150 Saltwater vsa oprema kategorija B vhf,gps,fishfinder sončna tenda, camp tenda vse blazine voda 55l+tuš,cd-mp3 player prikolica
cena 11.000
če te še kaj zanima pm

do 10.9. ga lahko probaš na Unijah ali Medulinu :wink: :wink:
Uporabniški avatar
ttomi73
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a ttomi73 » Sr Avg 18, 2010 16:34

MareC napisal/-a:po 10.9. bo na voljo moj Sacs 590 in Optimax 150 Saltwater vsa oprema kategorija B vhf,gps,fishfinder sončna tenda, camp tenda vse blazine voda 55l+tuš,cd-mp3 player prikolica
cena 11.000
če te še kaj zanima pm

do 10.9. ga lahko probaš na Unijah ali Medulinu :wink: :wink:

No to je pa prava stvar, ki je tudi meni všeč. Po mojem Zodiaku meter in pol daljše vsekakor.
corpus
Desetnik

OdgovorNapisal/-a corpus » Sr Avg 18, 2010 19:48

Sm pogledal tele orjake na mornarju pa vam morm rečt da mam kr en strah neko tako žival uzet za prvi čoln. Mogoče bi blo bolš, če ne bi omenjal fure na cres in bi raje to naredu z avtom + čolnom zadi na prikolici, če bi si ga že tko želel videti :D Tko da še zmer se nekak nagibam k metraži okol 5m oz raje kak cm krajši in ga tko lahko odpeljem še na kak južni dalmatinski otok na dopust...v kar pa močno dvomim, da bi mi ratalo, če bi zadi vleku 6m mrcino:D
Je pa tut luštn, da ne pije 15l ampak kakšnih 8,9... :D
Kakšna je pa recimo glavna razlika med gumo in plastiko (fisherman) in kakšna je okvirno letna cena za vzdrževanje enga 5m čolna, če odštejemo prostor za shranjevanje čez zimo?
Dreamone
Višji štabni praporščak
Kraj: Vodni

OdgovorNapisal/-a Dreamone » Sr Avg 18, 2010 22:44

Jaz sem imel isto dilemo, samo sem malo sanjal o večjem podvigu :D kupujem pa isto stvar kot ti... Sem imel pa priložnost peljat gumenjaka 5.5m in yamaho 100ks in lahko sam rečem da to leti ko pes :shock: Tko da jaz bom najverjetneje uzel 4.80m in yamaho 60ks, mislim da bi to z 4 člani na krovu in prtljago moglo iti 30milj... :?
Uporabniški avatar
ttomi73
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a ttomi73 » Sr Avg 18, 2010 22:55

Sej ne da ti ne bi uspelo peljat 6m mrcino ampak, če primerjaš svoja čolna, ki si jih dal za vabo lahklo vidiš kaj dobiš za ta denar rabljenega in vzdrževanega. Na Maretovem čolnu sem bil konec Rute 2010 na Unijah in ti lahko povem, da me je že mikalo, ker za ta denar kot je tudi tebi rekel dobiš vrhunskega gumenjaka z izrednimi plovnimi lastnostmi, kompletno + opremo, 150 konjev in predvsem vzdrževan, kar je zelo pomembno. Več naj ti sam pove in pa če te mika si vzami en dan in pejt z njim na Unije. Še pred tem pa poišči enega 4,5m 60KM in ga testiraj. Razlika je očitna.
Cibro je imel 4m 60KM, pa je mislil da je raketa in ko smo šli skupaj dvakrat na vodo vsak s svojim (imam Zodiaka 4,7 60KM) je dojel da ima le banjo. Dve ure se je vozil iz Ankarana v Izolo po valovih medtem ko jih z daljšim režeš se je on unga-junga-unga valil iz enega na drugega kljub 60KM. Čez 14 dni je pri Srečkotu kupil Solemarja 5,2m 70KM pa ga vprašaj zdaj. Na tvojem mestu bi šel do Mareta in sprobal.

Glede porabe bencina pa je bilo že tolko napisanega da ne bi. Na splošno velja in tudi v praksi se je izkazalo da je normalna poraba cca 1l benza na 1NM. Na Ruti 2010 smo porabili vsi do 6m tam okoli in malenkost manj. Več pokurjo edinole stare mašine 20 let in več.

Lp.
Uporabniški avatar
ttomi73
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a ttomi73 » Sr Avg 18, 2010 23:08

Nikol ne glej porabe na uro ker je nemerodajna. Glej porabo na NM ker z njo si boš lahko veliko pomagal tako pri premagovanju razdalj, kot pri rutanju in svojim budgetom. Vsi vemo da je normalno potovalno udobno glisiranje od 22 pa do 26 vozlov. Litri na uro ti ne povedo nič razen ene relativne številke.
Moj moped na uro pokuri tut 18 litrov ampak v tem času naredim 24 NM. Ostalo odpade pa na sidranju, vezanju, tankanju, marine, mandrači, ogrevanje, čvekanje,... Drugi ti bo rekel da pa njemu samo 8 litrov a v sumi na koncu mu je pa poraba enaka, kot moja na NM. To se je izkazalo na Ruto 2010. Moj motor ima 19 let in je 60KM 2T drugi so pa imeli močnejše recimo 115KM 4T,... poraba na koncu je bila pa enaka. Po drugi strani pa če pogledamo dolžinske metre in kilažo ki so jo porival je pa moj res še enkrat bolj žejen. Maretov recimo pokuri enako 1l na 1NM pa je 150KM. Lp.
corpus
Desetnik

OdgovorNapisal/-a corpus » Če Avg 19, 2010 00:40

Hehe Dreamone sm bral tvoje poste u eni drugi temi:) sam da gre 50 pa da se ne prevrne :D
Res očitno iščeva isto stvar, samo s to razliko, da bi ti delal malo večje relacije v enem kosu meni bi pa bolj odgovarjalo da si gumenjaka zapeljem nekam v dalmacijo za 1 teden in pol tam v vodo pa se vozit naokoli.
Ttomi74: glede porabe sem dojel bistvo samo me še zmer vleče k novejšim 4 taktnim mašinam.
Drgač pa tisti sacsi zgoraj malo nad 5m so mi simpatični. Ravno nad zakonsk mejo,da si v boljšem vremenu kakšno relacijo privoščiš...in ne preblizu 6m zaradi samega rokovanja s čolnom (iz vode na suho in obratno, prevoz....).
A je ta meja 5m še v čem drugem pomembna? davki? cena priveza?
Mogoce sprasujem neumne stvari sam bols da jih razcistim zdaj kot pa potem ko bo zadeva kupljena...
Jape
Viceadmiral
Kraj: Stranska vas - Pag

OdgovorNapisal/-a Jape » Če Avg 19, 2010 09:40

Tudi sam sem bil dolgo časa pred enako dilemo. Koliko dolgo gumico nabavit. Za prvi čolniček sem si omislil 3,8m zložljivo. Toliko ,da malo pogruntaš celo zadevo. Sedaj gledam za večjim. Pri vožnji po valovih se pozna vsak centimeter . V glavi sem imel gumico 4,8m . Vendar po preizkusu na vodi 4.8m in 5,2m je razlika velika v prid daljšemu. Tako , da sedaj kupujem med 5-6 m . Kar se pa porabe tiče so ti pa drugi že vse napisali. Dodal bi samo nekaj. Ko gre čolvek v "kafano" na pir ni problema plačat rundo al pa dve. Za liter bencina je pa cela paranoja.
Normalno ,da nekje mora biti meja pri dolžini plovila, v veliki večini je to $$$$ . Pri nakupu gledaš , da največ dobiš za svoj denar. Sedaj pa kar komu pomeni.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Če Avg 19, 2010 09:49

Pri dolžini 5m fašeš še davek na luksus(največja neumnost, ker je na dolžino in ne na moč motorja) in če ga že plačuješ pejt na 6m, vsaj veš zakaj ga.
Se pa strinjam s teboj glede 4T ker razlike v porabi so kar opazne(sploh če je el. vbrizgavanje goriva) vsaj 5l/h in če boš naredil 50ur na sezono je to min 250 eur prihranka, za ta denar imaš pa tudi filter in motorno olje. Pa poraba sama ni tako bistvena kot iskanje pump, včasih si lociran precej stran od nje ali pa je v drugi smeri kot ti želiš, tisto prevažanje goriva z avtom in točenje pa mi gre na živce. Enga pacienta dobiš v rit pa gre vse v k...c. :shock:
Uporabniški avatar
sacs
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a sacs » Če Avg 19, 2010 09:59

Dileme ni večji je bol se peleš
prej sem imel 4,4m in 50ks ( 2taktni) sedaj meter več in 115ks 8 (4taktni)
poraba je sedaj manjša vožnja pa neprimerno boljša
in še na obalo mi ni treba lest ker je na čolnu dost prostora
glede vleke pa ni nobene omembe vredne razlike
se splača dat kakšnega jurčka sploh če se več ljudi na čolnu voz
ne se đalabajat
Dreamone
Višji štabni praporščak
Kraj: Vodni

OdgovorNapisal/-a Dreamone » Če Avg 19, 2010 11:56

kocka napisal/-a:Pri dolžini 5m fašeš še davek na luksus(največja neumnost, ker je na dolžino in ne na moč motorja) in če ga že plačuješ pejt na 6m, vsaj veš zakaj ga.
Se pa strinjam s teboj glede 4T ker razlike v porabi so kar opazne(sploh če je el. vbrizgavanje goriva) vsaj 5l/h in če boš naredil 50ur na sezono je to min 250 eur prihranka, za ta denar imaš pa tudi filter in motorno olje. Pa poraba sama ni tako bistvena kot iskanje pump, včasih si lociran precej stran od nje ali pa je v drugi smeri kot ti želiš, tisto prevažanje goriva z avtom in točenje pa mi gre na živce. Enga pacienta dobiš v rit pa gre vse v k...c. :shock:

In kako gre tak davek na luksus :? Sem bil pri enemu prodajalcu na ogledu gumice 4.70m in mi je tudi skos neki okrog tega davka na luksus govoril?
blze
Admiral
Kraj: Il. Bistrica-Selce
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a blze » Če Avg 19, 2010 12:13

evo tle imaš koliko naj bi prišlo približno denarja:

http://www.google.si/url?sa=t&source=we ... r6DutDkKtA

pa to je informativno...

P.S je pa datoteka v excelu in jo moreš odpret

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov