Nov gumenjak pušča

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

kasljc
Naddesetnik

Nov gumenjak pušča

OdgovorNapisal/-a kasljc » To Feb 01, 2011 18:10

Lep pozdrav, pred 2 tedni sem kupil nov gumenjak, glede nakupa katerega sem že spraševal na tem forumu. Ker so bile cene rabljenih v rangu do 3m precej visoke sem se odločil za nakup novega.

Kar me zanima je, koliko je normalno, da gumenjak popusti, v navodilih namreč piše, da do neke mere je.

V petek sem ga napihnil na podstrešju za prezimovanje, ne do konca recimo toliko, da se je na pritisk ugreznil 3 cm.
Do torka je popustil, ne čisto ampak toliko, da se material ugrezne recimo 6-9cm, teško opišem ampak v vsakem primeru opazno.

Sicer četudi pušča to nebi oviralo moje uporabe, bi pa bil problem, če bi se ga odločil prodati.

Je to torej normalno, ali sem kupil škart robo ? Ali v primeru, da pušča garancija to krije, ali gre za nakup v smislu takneš makneš ?
Uporabniški avatar
Mace
Kapitan fregate
Kraj: Perth

OdgovorNapisal/-a Mace » To Feb 01, 2011 18:24

če si ga kupil prek interneta je zakonsko da ga lahko vrneš do 15 dni, če si ga pa v štacun je pa dobravolja prodajalca, da ti ga nazaj vzamejo. V garanciji ti ga morjo pa v 45 dneh popravit. Najbrš pa zna bit zaradi hladnega zraka dofilaj in glej kaj se bo dogajalo.
bobiboss
Viceadmiral
Kraj: lj-podgorica

OdgovorNapisal/-a bobiboss » To Feb 01, 2011 19:03

zrak ki si ga komprimiral v tubuse je lahko toplejši od kasnejšega ozračja in se tubusi skrčijo ali pač posedejo.še eno rundo dodaj zraka in nato pusti nekaj dni ter potem preveri situacijo.če bo zadeva preveč popustila lahko da nekje pušča in kar nazaj v trgovino.verjemi da ti na dopustu ne bo v veselje nenehno dopihovati čolna.
kasljc
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a kasljc » To Feb 01, 2011 21:01

Hvala za odgovore.
Možno res, da je zaradi zraka, podstrešje namreč ni ogrevano. Se mi pa vseeno zdi precejšnja razlika, upejmo torej, da je bilo če prav razumem v petek precej bolj toplo kot danes.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » To Feb 01, 2011 22:37

razlike so zaradi zraka lahko precejšnje,
nabutaj ga da bo čisto trd pa boš videl če se zmehča. potem ga po par dneh spusti
lp
Uporabniški avatar
123dejan
Admiral
Kraj: Gotof-burg!

OdgovorNapisal/-a 123dejan » To Feb 01, 2011 22:50

Jaz sem ga lani po koncu sezone lepo (skonzerviral) ter ga lepo pokril zunaj normalno napolnjenega.
Sem ga pa prejšnji teden šel malo pogledat, če je vse suho pod cerado in podobno-skor me je kap! Vsi trije tubosi se na pritisk ugreznejo skor do polovice.
Definitivno je kriva temperatura zraka, ker tudi moj ni prej nikoli niti malo spustil čez poletje.
lp
Uporabniški avatar
robibencec
Štabni praporščak
Kraj: murska sobota

OdgovorNapisal/-a robibencec » To Feb 01, 2011 23:21

Sam imam gumenjaka (zodiac zoom) spravljenega, napihnjenega na boku, v
počitniški prikolici in lahko zatrdim, da je to posledica temperaturnih razlik. Sedaj je na primer, ko je že lep čas minus, čoln skoraj do konca zlezel skupaj, pred kakim mesecem, ko je bil tisti topli teden, pa je bil napihnjen tako, kot sem ga jeseni pospravil. Tako da ni panike, saj če bi bila luknja bi verjetno v tem času spustil do konca.
pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » Sr Feb 02, 2011 08:48

pazi če ga boš napihoval do konca pri tej temparaturi,saj ko se bo segrelo ali pa če ga boš postavil na sonce ti zna počit.smo že videli .zato ga za probo napihni in če bo temparatura konstantno enaka in ne bo nič popustil je ok.nato pa ga sprazni na polovico drugače znaš imeti probleme.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Sr Feb 02, 2011 09:37

Ja saj zato sem mu rekel da naj ga čez par dni spusti, če ne znajo spoji trpet.
kasljc
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a kasljc » Sr Feb 02, 2011 15:07

To, da ne sme biti do konca napihnjen sem prebral tukaj, na tem forumu, nisem si pa predstavljal, da so razlike tolikšnje.
Vsaj upam, da so, da se ne bo na koncu iskazalo, da vendarle pušča :).

Mogoče bi moral tudi sam pomisliti, da so pozimi temperaturne variacije precejšnje, sicer ne vem kakšna temperatura je bila v petek, je pa bilo včeraj ko sem ga napihnil -5 tako, da bom vsekakor naslednjič vedel če je mlahav ker pušča ali zaradi temperature.

V vsakem primeru, še enkrat hvala za številne hitre odgovore, ste vsaj zaenkrat meni in prodajalcu prihranili nekaj sivih las.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Sr Feb 02, 2011 16:04

ja itak da ne sme biti do konca, to je samo za probo,
moj je bil napihnjen poleti na 35 trd kot kamen sedaj v garaži na +5 se tube udrejo do pol, pa sigurno ne pušča.
LP G
kasljc
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a kasljc » Sr Feb 09, 2011 14:16

Prav ste imeli, zdaj ko se je malo ogrelo je očitno, da ne pušča, mi je pa še vedno zanimivo, kakšna ogromna razlika nastane zaradi temperature zraka.

Drugače pa sem tudi poklical prodajalca in mu opisal težavo, in moram priznati, da sem bil kar malo presenečen nad korektnostjo. Rekel je, da bodo čoln, če se bo iskazalo, da pušča zamenjali, o kakršnem koli flikanju ni govora, kar me je skrbelo, ker mislim, da je zaflikan čoln težje prodati ko, če pride čas za to.

Čoln o katerem govorim je Bombard max 3 roll up, česar prej nisem hotel omenjati, da nebi koga neupravičeno odvrnil od nakupa.
Cena je bila 588 evrov za novega, kar se mi zdi precej ugodno glede na cene rabljenih, pa tudi firma sodi pod zodiac ali obratno tako, da ni neko kitajsko čudo.

Sklepam, da nekih plovnih lasnosti ne bo imel, je pa za moje potrebe, odličen, hitro se sestavi, razstavi, vrže v avto in sam ga lahko dvignem.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Sr Feb 09, 2011 14:19

Razlike so že poleti med dnevom in nočjo, kaj pele sedaj, ko sem videl da si nekaj napsial se se že ustrašil da ga je zareslo glede na visoke temperature.
No ko ga boš napihoval za na morje ga daj ob pripeki ne v senci zjutraj na trdo:)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti