Nakup prvega gumenjaka

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

ondskan
Desetnik

OdgovorNapisal/-a ondskan » Sr Okt 17, 2012 13:56

bkonecnik napisal/-a:Ja v tem primeru je res jeb..., saj za nov čoln (posebej ZAR-a) daš lep kupček denarja, potem ga paziš ko punčico svojega očesa, redno vzdržuješ na pooblaščenih servisih, narediš 50 ur na leto, itd. in ko ga želiš prodati ga ceniš skoraj ko novega (kar skoraj tudi je). Strinjam se da je bolj kot letnik pomembna vzdrževanost in stanje čolna, ampak pri tem je potrebno vzeti v zakup dejstvo neke amortizacije, ki ti vrednost čolna tekom let zbije. Danes sem videl, da se spet prodaja tale ZAR. S presledki se gor pojavlja že mislim da dobre 4 mesece

http://www.mornar.net/view/media.asp?ID=142711

Dosegljivo, zanimivo a bi bilo potrebno pogledati v kakšnem stanju je čoln in motor, ker je l.97.
bkonecnik
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a bkonecnik » Sr Okt 17, 2012 13:56

Ja se popolnoma strinjam s tabo. Vidim, da je v svetu navtike pri nekaterih prodajalcih zelo pomembna njihova simbolična vrednost/cena njihovega čolna in ne trenutna realna vrednost, ki je na trgu.

Tipičen primer dveh ekstremov kjer je letnik isti, motorja podobna ampak ceni zelo različni (druga varianta mi je zelo zanimiva le pomislek imam glede motorja in sprašujem se zakaj je takšna razlika v ceni med tema istima gumama):

http://www.mornar.net/view/ad.asp?ID=136891
vs.
http://www.mornar.net/view/ad.asp?ID=141587

No, tole je pa res ekstrem. Malce sem zadevce preveril in ugotovil, da sta oba čolna ista letnika (2004), pri čemer ima dražji 8 let starejši motor Johnson in to pri skoraj isti moči - Johnson ima 29,4 KW, Evinrude pa je E-TEC s 29,2 KW (pri tem tudi ne razpolagam s podatkom, da bi se Johnson kaj drastično razlikoval od Evinruda, saj mislim, da je drugi "izpeljanka" prvega in gre za skoraj isto ameriško tehnologijo, ki jo je razvila vojska - popravite me, če se motim). Tipičen primer t.i. pretium affecionis, ko človek svojo stvar preceni. Ponovno me popravite, če se motim :twisted:
bkonecnik
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a bkonecnik » Sr Okt 17, 2012 13:58

Aja sem pozabil napisati, da je Evinrude letnik 2010, Johnson pa 2002
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Sr Okt 17, 2012 14:55

Ta dva motorja sta različna kot dan in noč, razen pri porabi. Johnson je v bistvu belo pobarvan Suzuki in je 4T, medtem ko pa je Evinrude dvotaktnik z direktnim vbrizgom.

Starejši 2T motorji pa so res bili Johnson in Evinrude "isti".
Guma je guma, zaenkrat.
bkonecnik
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a bkonecnik » Sr Okt 17, 2012 15:32

Aha, hvala janadino za poduk. Sam sem pred leti vozil 2T 90 KM Evinruda in vem, da sem nekje zasledil, da se le-ta naj ne bi v ničemer razlikoval od Johnsona. Torej to velja samo za starejše letnike. Iz tvojega posta predvidevam, da je Johnson (izhajamo iz onih dveh oglasov, ki jih je objavil ondskan) potemtakem boljši, ampak kaj meniš, je vreden tolikšne razlike v ceni, glede na dejstvo, da gre za gumici istega letnika, istega proizvajalca (ohranjenosti pač iz slik ne moremo natančno oceniti) ter da je Johnson 8 let starejši od Evinruda (slednji iz slik resda deluje malce "zmatrano" in kaže več kot zgolj 10 let). Če bi ti kupoval, kaj bi rekel?
bkonecnik
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a bkonecnik » Sr Okt 17, 2012 16:15

Kaj pravite o temle, ki ga prodaja Srečo iz Borovnice. Čoln mi po slikah deluje u piko, motor po zagotovilih Srečka dela ko urca (pustimo ob strani, da je 2T, razmeroma star in predvsem grd).

http://www.mornar.net/view/media.asp?ID=142485
pero123
Admiral

OdgovorNapisal/-a pero123 » Sr Okt 17, 2012 18:21

moj zar se prodaja 1 mesec ker smo kupili drugega... povedat nimam kej razn tankaj in gas... pove pa lahko kdo drug se kaj vec ko smo bili lani na ruti skupaj.
--Bodybanger--
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Če Okt 18, 2012 07:19

Nikjer nisem napisal da je Johnson boljši od Evinruda, samo da je popolnoma drugačen motor. Oba sta dobra taka kot sta. Cena 12.000EUR je po mojem itak preveč, cena drugega je nekje realna, če je vse v redu.

Glede čolna od Srečka in tistega "grdega" starega motorja pa takole, moje mnenje; To je meni še vedno nalepši motor, neuničljiv če ga pravilno vzdržuješ, tistih 40KM je tistih tapravih, ki dajo vse od sebe in ne jamrajo, rezervne dele še vedno dobiš, edino poraba pa je malo večja, ampak za nek zmeren dopust še ni prevelika.
Guma je guma, zaenkrat.
klemzi
Admiral
Kraj: trzin

OdgovorNapisal/-a klemzi » Če Okt 18, 2012 14:11

Tale Johnson 737 je eden najboljših izvenkrmnih motorjev, kar so jih kdaj naredili. Enostaven, terpežen in sedaj že poceni. Le leta se mu poznajo.

lp
bkonecnik
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a bkonecnik » Če Okt 18, 2012 18:08

Glede na reakcije sem se res morda malce nerodno izrazil glede izgleda Johnsona. Če je res tako dober kot pravite, potem mu je izgled oproščen :D Potemtorej se vam zdi cena tegale kompletka od Srečka ugodna? Čoln je zgleda ful ohranjen!
acrobat
Admiral

OdgovorNapisal/-a acrobat » Če Okt 18, 2012 19:44

Jest ti svetujem da greš ta cenejša pogledat in boš videl v kakšnem stanju sta.Ker iz slik zgledata oba kot iz trgovine.
Pol se pa odločiš.

Tist za 12k je pa res mal pretiraval,jest ga sigurno nebi vzel,to je 4k več od drugih dveh.
bkonecnik
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a bkonecnik » Pe Okt 19, 2012 09:42

Ja bom šel drug teden pogledat, saj sva se s Srečotom že slišala in bom potem videl. Sicer sem pa na hrvaškem njuškalu spet našel enega, zgleda kr dobrega Maestrala (link pripet), pri čemer se mi cena ne zdi tako slaba, res pa je, da je 2T Mercury, vse skupaj pa mislim, da mi je lastnik napisal, da je letnik 2000. Kaj menite?

http://www.njuskalo.hr/gumenjaci/mestra ... as-5601481
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Pe Okt 19, 2012 10:09

moj zar se prodaja 1 mesec ker smo kupili drugega... povedat nimam kej razn tankaj in gas... pove pa lahko kdo drug se kaj vec ko smo bili lani na ruti skupaj.

No js sem na tem zaru spil eno šilce ali dva. Tudi avtor druge fotografije na oglasu sem. Čoln je bp, zadeva je dejansko taka, da ni potrebno vložiti 0, da se pelješ. Ima nekaj sledi uporabe, ampak tudi nikjer ni rečeno, da je popolnoma tak kot iz štacune. Motor je prava mrga, 2T, V-4. Malo smo se tudi preizkušali v hitrosti in pri 35-36 vozlih je tale zar začel malo zaostajat. To je čoln z globokim V, s katerim se tudi v kakšnem maestralčku pelješ brez nabijanja, na račun tega pa rabi konjenico. Bi rekel, da ima na dano dolžino in širino čolna največ prostora med vsemi gumenjaki.

Ok Pero... dolžen si pir za tale sicer objektivni slavospev.
Nazadnje spremenil kasaudio, dne Pe Okt 19, 2012 10:26, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Pe Okt 19, 2012 10:22

Pa še skromno mnenje okrog tistih dveh sacsov...

Oba motorja sta različna in hkrati dobra, če na njih vse štima. 2010 etec je vreden več od johnija, če drugega ne, zato ker ima še garancijo. Porabi nekoliko več od johnija, vendar tudi da nekoliko več od sebe. Cena 7800 je korektna, nekaj malega pogajalskega lufta je.

Za 12000 € pa se bo čoln s prvega oglasa prodal edino v sanjah.

PS.: na čolnu z drugega oglasa (7.8k€) je treba posvetiti nekaj pozornosti propelerju. Ponavadi so na etecih prehudi gor in motor ne da od sebe tistega, za kar je projektiran.
bkonecnik
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a bkonecnik » Pe Okt 19, 2012 10:38

kasaudio tole je pa čista resnica - glede propelerja na Evinrudu mislim. Vem za kolegovega znanca, ki je pred dvemi leti kupil ganz novo 5m plastiko z ganz novim Evinrudom (poleg tega mislim, da je bil enak temu na Sacsu, 40 KM). Ko ga je dal v vodo, čoln pri dveh ljudeh ni zglisiral (seveda, če pustimo ob strani, da je že v štartu gor ruknil drastično prešvoh motor). Vem tudi, da so se potem neki "pentljali" s prodajalcem in da mu je potem zamenjal propeler, ampak motor baje še danes ne zadovolji (osebno menim, da zdaj ni več težava v propelerju, ampak glede na dimenzije čolna preslabem motorju po moči). Kaj ga potem serjejo s temi propelerji? A težavo odpraviš samo z menjavo propelerja al kaj?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta