Nakup gumenjaka

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

Rafter
Kapitan fregate
Kraj: Southern district of Maribor
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Rafter » Pe Avg 03, 2007 07:27

acrobat napisal/-a:Edino kar mi ni bilo všeč je velika požrešnost.V 12 dneh sem pokuril cca 100litrou.Pa ga nisem pretirano teral,saj je z dvema na čolnu glisiral pri dobre pol gasa.V povprečju sem preračunal porabo na 5l/uro.Če pa smo bili 4-je na čolnu pa 6,5l.
Glede mase pa piše da ima 36kg,samo ko ga pa dvigneš pa misliš da ima 50kg.Bi ga blo dobr enkrat na vago dat.
Lp

Teža bo kar držala - teže rezervoarja ne smeš šteti zraven. ;)
Okrog porabe pa je pač tako, kot je. Tovarniško je bila napisana 8 l / uro, pri polnem plinu. :lol:
autokamp
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a autokamp » Pe Avg 03, 2007 08:51

Sam imam Tomos 18 že nekaj let. Edina stvar, ki me moti je poraba. Po mojih izračunih in moji vožnji stvar pije 8+. Res pa je da je na mojem čolnu obremenjen na maksimum. Prej ko sem ga imel na manjšem gumenjaku je požrl pol manj, zato ker sem moč potreboval samo za izglisiranje. Drugače pa, redko ga potegnem več kot enkrat, tudi če stoji cel teden. Narejen je preprosto, brez raznih komplikacij okoli motorja. Preventivno zamenjam vodno črpalko na dve leti (ne čakaj, da crkne sama), obvezno z vgrajenimi vijaki in stvar dela. Za toliko denarja (max. 500 EUR) se z nobenim motorjem ne boš vozil bolje. Deli se dobijo, če ne novi pa rabljeni, saj je raznih zaribanih motorjev dovolj.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Avg 03, 2007 17:59

Hmm, če imate dobre izkušnje me to samo veseli. Ni slabšega kot problemi na morju...
Je pa zanimivo, ker praviš, da je dovolj zaribanih motorjev. Kako hudiča pa so zaribali??? Pa poskusi dobiti zaribanega Johnsona! Ni šanse, razen če je kdo vozil samo na bencin...

Lebowski:
Sorry, ker ti nisem že prej odgovoril v zvezi z glisiranjem. Je tako kot praviš. Tak čoln lahko vozi nekje do največ 5 ali 6 vozlov, kar je še deplasmansko. Sicer je to že vsiljeno deplasmansko, vendar še nekako gre. Če hočeš naprej, je potrebno premagati prag glisiranja, ki je nekje okrog 11 do 14 vozlov. Pod to hitrostjo vožnja ni mogoča! Plovilo je neubogljivo, premec pa visoko v zraku... Pa da ne govorim o porabi v tem vmesnem območju...

LP
ribon
Kapitan fregate
Kraj: vrhnika

OdgovorNapisal/-a ribon » Ne Avg 05, 2007 20:12

Kar pejt k Jurci pogledat, tudi Johansoni, Yamahe... crkujejo. Kolega je letos kupil Tohatsuja 30 4T, po 4 urah je bilo konec veselja. Diagnoza: zariban motor, na srečo tovarniška napaka, po pregovarjanju so zamenjali blok motorja (komplet).
Vsi motorji crkujejo. Večina Tomosov ni prav pogosto videla servisa, pa še 18-ke ki se danes vozijo so stare najmanj cca 15 let. Večina pa so še starejše, tudi po 20. 25 let. Pa še vedno delajo. Največ Tomosov so zaje.. domači mojstri ki so kar na plaži delali generalne z pivom v roki.. potem je pa šlo vse narobe, kriv je bil pa seveda Tomos.
Rafter
Kapitan fregate
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Rafter » Ne Avg 05, 2007 21:25

ribon napisal/-a:Vsi motorji crkujejo. Večina Tomosov ni prav pogosto videla servisa, pa še 18-ke ki se danes vozijo so stare najmanj cca 15 let. Večina pa so še starejše, tudi po 20. 25 let. Pa še vedno delajo.

Jeee.... :lol: :lol: :lol: Presneto prav imaš.
autokamp
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a autokamp » Po Avg 06, 2007 07:53

Dejansko je res tako kot je napisal Ribon. Generalne, popravila in ostalo vzdrževanje na plaži ali v domači garaži. In ta reč dela tudi ko je stara 20 ali 25 let.
Kar pa se tiče zaribanih motorjev; ja res jih je kar nekaj ampak v veliki večini zato ker se jih ne izplača popravljati čisto iz ekonomskega vidika, saj material in roke presegajo ceno takega motorja na trgu. Mislim, da je Jurca pred kakšnim letom nazaj izračunal, da bi popravilo zaribanega Tomosa 18 prišlo ca. 200.000 SIT.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Avg 06, 2007 16:56

Ej fantje sej ne kritiziram Tomosa, prav nasprotno, zelo ga imam rad. Tomos 4 je zame še vedno najboljši motor vseh časov. AMpak realno pa T10 in T18 nista bila posrečena modela.
Vsekakor se kvarijo vsi motorji, je pa res, da nekateri manj. Tudi Audi ali BMW se precej bolj kvarita kot kakšen Japonec ali Korejec, pa ne bi nikoli v življenju kupil Japonca... Temu rečemo všečnost ali pa navezanost.
Je pa druga resnica, da pa nikakor ne moreš primerjati T18 z nekim Johnsonom 20. Slednji je bil namreč produkt narejen za US Navy, uporabljala ga je tudi naša bivša JLA. Vsi njihovi motorji so bili ravno Johnsoni. Nalepka na pokrovu Sea Horse upravičuje svoj pomen. Ni pa to reklama za kakšne nove motorje te znamke, ki z omenjenim nimajo žal nič skupnega. Zamenjlal se je lastnik, na koncu pa še proizvajalec...

LP
bieffe
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a bieffe » Sr Avg 08, 2007 22:59

admin napisal/-a:Ej fantje sej ne kritiziram Tomosa, prav nasprotno, zelo ga imam rad. Tomos 4 je zame še vedno najboljši motor vseh časov. AMpak realno pa T10 in T18 nista bila posrečena modela.
Vsekakor se kvarijo vsi motorji, je pa res, da nekateri manj. Tudi Audi ali BMW se precej bolj kvarita kot kakšen Japonec ali Korejec, pa ne bi nikoli v življenju kupil Japonca... Temu rečemo všečnost ali pa navezanost.
Je pa druga resnica, da pa nikakor ne moreš primerjati T18 z nekim Johnsonom 20. Slednji je bil namreč produkt narejen za US Navy, uporabljala ga je tudi naša bivša JLA. Vsi njihovi motorji so bili ravno Johnsoni. Nalepka na pokrovu Sea Horse upravičuje svoj pomen. Ni pa to reklama za kakšne nove motorje te znamke, ki z omenjenim nimajo žal nič skupnega. Zamenjlal se je lastnik, na koncu pa še proizvajalec...

LP

Meni je T 18 zaribal pri polnih obratih (odneslo je en valjček valjčnega ležaja na ojnici motorne gredi, skozi bat v cilinder). Motor je bil star 18 let, junija 06 pri serviserju, konec julija pa zaribal. Med opravljanjem sevisa mi je serviser rekel da " T 18 ne bi bil slab, če ga v Tomosu ne bi zakomplicirali". Treba je vedeti, da je T 18 original Husqwarna, samo, da je bila dodelana v Kopru. Mislim da imamo Tomosa vsi nekako v srcu, res pa je tudi da sedaj, (pa ne samo zaradi letnika proizvodnje, ki je že davno v preteklosti), kot sem omenil že v drugi temi, se T 18 se ne more kosati z Suzuki 15, kar sem tudi sam preizkusil.
Lebowski
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Lebowski » Pe Avg 10, 2007 20:01

autokamp napisal/-a:Večina cenovno ugodnih gumenjakov ki se prodajajo po trgovinah je iz PVC - ja. To pomeni, da je čoln po 5 letih že kar precej na koncu. Popravljati se ga praktično ne da. Tudi "navadna" guma pri Maestralu je boljša kot PVC. Ker kupuješ prvi čoln, ki ga boš po sezoni ali dveh zamenjal ti svetujem nakup kakšnega dobrega Beograd Športa, ki je narejen iz hypalona. To so čolni z dobrimi plovnimi lastnosti in iz dobrega materiala. Cenovno so ugodni in če dobiš dobrega ti lahko služi še kar nekaj časa.

A so novi gumenjaki res tako slabi? Zodiac daje npr 5 let garancije, tako da se mi zdi čudno, da bi zdržal le 5 let. Predvidevam, da teh Beograd Sport ne proizvajajo več. Kako vem kateri model je bil iz hypalona ali so bili vsi?

Glede izbire čolna se trnutno nagibam ravno k Zodiacu in sicer dolžine okoli 3,5 m, serija Zoom ali Cadet. Zodiac Classic je kar konkretno dražji :( Torej ali Zoom 340 S ali Cadet 340 s.

Glede motorja pa kakšen rabljen med 10 in 20 KM, morda res T18 za začetek, ker teh je največ v prodaji.
Rafter
Kapitan fregate
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Rafter » Pe Avg 10, 2007 20:43

Lebowski napisal/-a:A so novi gumenjaki res tako slabi? Zodiac daje npr 5 let garancije, tako da se mi zdi čudno, da bi zdržal le 5 let.

Na malo čuden način razmišljaš. :? Pri katerem avtu dobiš tudi 5 let garancije?
Lebowski
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Lebowski » Pe Avg 10, 2007 21:41

Rafter napisal/-a:
Lebowski napisal/-a:A so novi gumenjaki res tako slabi? Zodiac daje npr 5 let garancije, tako da se mi zdi čudno, da bi zdržal le 5 let.

Na malo čuden način razmišljaš. :? Pri katerem avtu dobiš tudi 5 let garancije?

Zakaj čuden?

Če neka firma da na svoj izdelek 5 let garancije, to pomeni, da v tem času ne pričakuje dosti okvar/napak in reklamacij. Torej pričakuje, da bo izdelek brezhibno deloval to časovno obdobje. Zato ne vidim logike, da bi bil takoj po preteku tega obdobja izdelek nenadoma 'na koncu'.
Rafter
Kapitan fregate
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Rafter » Pe Avg 10, 2007 22:06

Lebowski napisal/-a:Zakaj čuden?

Aj.... :oops:

Narobe sem te razumel, oprosti.
ribon
Kapitan fregate
Kraj: vrhnika

OdgovorNapisal/-a ribon » So Avg 11, 2007 01:53

Firma da garancijo na kaj? Če bo čoln 5 let v vodi mu ne pomaga nobena garancija. Če bo šel na skale tudi ne. Za tistih povprečnih 14 dni, ali pa mesec na leto nabereš v 5 letih skromnih nekaj mesecev uporabe, to pa vsak materjal zdrži (če je vsaj približno pametno spravljen ko ga ne uporabljaš) Zato je taka garancija brez smisla. Kar poglej rumene maestrale in beograd sporte, če se kaj spoznaš vidiš da so nekateri že hudo polnoletni pa so še zmeraj v dobri kondiciji. So pač tistih 14 dni na leto v vodi
Če bi sam kupoval bi dal večjo pozornost motorju kot čolnu. Čoln mora biti v primerni kondiciji, ni pa nujno da je kot nov. Tudi z kakovostno fliko se da vozit. Motor je pa druga pesem. Kakšno Tomosovo 4 se še da popravit, da ne stane preveč, na ostalo pozabi da boš popravljal. Ko je dvotaktnik "znucan" mu praktično ni več pomoči. Nakoplješ si same težave ki jim ne bo konca. Zato rabiš dober motor, ki te bo sigurno pripeljal domov. Da bi naprimer popravil (obnovil) kakšno yamaho 15, preveri kakšne so cene, je takoj bolje novo kupit. Lp
zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » So Avg 11, 2007 08:06

Se popolnoma strinjam.Vsak čoln zdrži dolgo,če ga primerno hraniš izven sezone.Mislim, da je to važnejše kot pa način uporabe tistih par tednov ali pa dni na leto.Žal se dostikrat zgodi ,da potem konča zvit nekje v garaži ali pa na podstrešju.
Kar se pa tiče Zodiaka sem pa absolutno ZA. Odličen izdelek za primerno ceno.Kar se tiče plovnih lastnosti je moje mnenje, da nudi precej več kot konkurenca. Sam bi se odločil za Cadet 340 z dnom acti V. Je malenkost dražji, vendar odlično reže val.
Seveda je motor čisto druga pesem.10KM je za tak čoln odločno premalo.15 bi že šlo,25 pa še bolj.Tovarna dovoljuje motor do 20KM.Če je motor dovolj močan čoln prej izglisira in potem ga lahko držiš nad vodo z približno pol gasa .Se pravi manj obremenjen motor-posledično daljša življenska doba in pa bistveno manjša poraba goriva.Če se odločiš za malo močnejši motor boš zadovoljen in ne boš že naslednje leto kupoval novega. Zato ne razmišljaj preveč o kakšnem rabljenem.Reskiraj raje par sto evrov več,kupi novega in boš imel dolga leta mir.
Lebowski
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Lebowski » So Avg 11, 2007 09:39

ribon napisal/-a:Firma da garancijo na kaj?

Zodiac na 5-letno garancijo na material in šive oziroma vare. Se pa strinjam, da ta garancija ne zajema bližnjih stikov s skalami in podobnega.

Vendar Cadet 340 S FR ACTI-V ima napihljivo dno. Kako se to obnese v primerjavi z lesenim oziroma ALU dnom?

Glede motorja: tudi mene močno mika kupiti nov motor z 15 KM ali več vendar cene se mi zdijo res visoke.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost