Nakup prvega gumenjaka

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Pe Okt 19, 2012 12:21

V prvi vrsti mora biti propeler pravi in pod drugo mora biti motor na pravilni višini.

Na 5m gumi je 40 km premalo. Na 5m plastiki je še slabše. Plastični čolni (fishermani) težje izglisirajo kot gume. Gumenjak se na vodo nasloni (pri tem je upor sicer velik, ampak so hitrosti majhne), pri klasični banji pa je vse na motorju. Ključna je teža čolna, njena pravilna razporeditev.

Pri etecih so serijsko gor alu propi, ki imajo izrazit cup. In tak propeler je "hujši" kot bi sicer sklepal po tistem kar na njem piše. In v večini primerov je poleg prevelikega koraka tudi premer prevelik. Rezultat: velika poraba goriva in še večja poraba olja.

100x napisano: pri full gasu in pri pričakovani obremenitvi MORA motor doseči MAX obrate. Za dvocilindrske etece je to 5700 vrt/min!! To je definicija pravilno izbranega propelerja s strani motorja. Propeler pa mora biti pravilen ne samo glede na motor, ampak tudi glede na ostalo. Zato imamo propelerje s cup-om, štirikrake, ventilirane,... Definitivno pa velja, max gas -> max obrati. In za običajne čolne (oz. tiste ki so po motorizaciji na spodnji meji) je taprav serijski alu propeler čisto vredu.
bkonecnik
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a bkonecnik » Pe Okt 19, 2012 12:42

uf, kasaudio tole pa je bilo strokovno in zame, ki sem glede tega bolj med neukimi, pravi poduk. Fantastična obrazložitev in kapo dol. Seveda vsak nasvet, posebej takšen, skrbno upoštevam. Hvala ti! Po vsej verjetnosti bom šel drug teden pogledat še tega Sacsa z Evinrudom, saj se mi zdi cena sprejemljiva (pa če še ta pade za kakšnih dodatnih par 100 EUR, toliko boljše). Kasaudio prosil bi te še za komentar glede mojega prejšnjega posta, kateremu sem pripel link iz hrvaškega njuškala (Maestral hf 80 z 2T Mercuryjem). Hvala
ondskan
Desetnik

OdgovorNapisal/-a ondskan » Pe Okt 19, 2012 14:04

Hvala za koristne informacije kasaudio ! Bom upošteval pri nakupu gume, ki bo v kratkem.
Uporabniški avatar
miucren
Kapitan bojne ladje
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a miucren » Pe Okt 19, 2012 17:29

lp
Na ZS sem ti poslal ponudbo za čoln.
RANIERI 545 S
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Pe Okt 19, 2012 20:12

Kasaudio prosil bi te še za komentar glede mojega prejšnjega posta, kateremu sem pripel link iz hrvaškega njuškala (Maestral hf 80 z 2T Mercuryjem). Hvala

Glede tega maestrala ti nekih točnih informacij ne morem dat. Gre za malo starejšo generacijo maestralov sicer solidne gradnje. Kolikor se spomnim iz neke debate, je bilo rečeno da je čoln precej ozek, in da šprica. Ampak nisem ziher, ali je bilo to mišljeno za H50f.

Uglavnem na hr forumih boš našel več informacij o tem čolnu. Meni osebno je všeč met na 5m čimveč prostora in tale zadeva verjetno v to kategorijo ne paše.

Pa še to... če čoln uporabljaš 3 tedne vsako leto in ga redno vzdržuješ in korektno prezimuješ potem po 12 letih ni treba ročajev in nevem česa vse menjavat. Vsaj pri mojem 20 let starem maestralu so bli ročaji tazadna stvar ki bi jo menjaval.
acrobat
Admiral

OdgovorNapisal/-a acrobat » So Okt 20, 2012 08:20

Tale Sacs z Etec-om če se ne motim se je prodajal spomladi v Ahv.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » So Okt 20, 2012 10:26

Tale Sacs z Etec-om če se ne motim se je prodajal spomladi v Ahv.

Bo držalo.
marolt55
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a marolt55 » So Okt 20, 2012 23:31

Če je to ta čoln, potem je že kar nekajkrat zakrpan, na slikah je izgledal lep, ko pa sem ga šel pogledat, pa mi ni bil več všeč, ker je guma nekje kar dobro opraskana.
bkonecnik
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a bkonecnik » Ne Okt 21, 2012 19:14

meni po slikah sodeč že motor navzven ne vliva nekega posebnega zaupanja, saj zgleda kot da bi kdo z njim ril po njivi!! Kaj bi šele bilo ko bi ga odprl ali z njim šel na morje. Vem, da se tako po slikah sodeč ne da pametovati in na resen način oceniti stanja, ampak včasih že zunanji izgled zadeve dosti pove o njenem stanju, predvsem kakšen odnos je prejšnji lastnik gojil do slednje!
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Ne Okt 21, 2012 20:37

No ja saj tolk hudo ni, sicer mi ni jasno kaj so s kapo počeli da so črke zjahane a ne deluje kot da zadeva ni vzdrževana, če govorimo o sacsu475 in evindr55.
En naš član ima podobno dolžino čolna starejši motor sicer 5 konjev več in moram rečt da se zelo lepo pelje tudi banano z dvema potegne ko šus tako da tale s 5 konji manj pomoje za 4 osebe kar lepo ne pričakuj pa nekih extremnih hitrosti.potovalka je pa itak nekje med 20-22.
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Po Okt 22, 2012 07:13

bkonecnik napisal/-a:Ja bom šel drug teden pogledat, saj sva se s Srečotom že slišala in bom potem videl. Sicer sem pa na hrvaškem njuškalu spet našel enega, zgleda kr dobrega Maestrala (link pripet), pri čemer se mi cena ne zdi tako slaba, res pa je, da je 2T Mercury, vse skupaj pa mislim, da mi je lastnik napisal, da je letnik 2000. Kaj menite?

http://www.njuskalo.hr/gumenjaci/mestra ... as-5601481

Za ta denar je to kar poceni, vendar potrebno ogleda. Čoln ima kar precej prostora pod klopjo, potem pa sta še dva predala spredaj.
Guma je guma, zaenkrat.
bkonecnik
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a bkonecnik » Po Okt 22, 2012 14:01

:D cibro saj vem, da ni tako hudo :D , ampak res ne vem, zakaj je pokrov tako "zlajdran", posebej glede na to, da je star samo 2 leti. Tile posti so tako malce za popestritev, saj je itak potrebno iti zadevo pogledat in potem komentirat (to mislim zase :D ). Sacs-i imajo v primerjavi z ostalimi gumicami zgleda kr dobro razporeditev prostora, a ne?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov