"Chine walk" oz. nihanje gumice okoli vzdolžne osi
Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino
SR 290 napisal/-a:admin napisal/-a:Absolutno je res, da se da s propelerjem narediti noč in dan na čolnu, saj se je treba zavedati, da od recimo 100kW, ki jih je na razpolago se jih točno teh 100 kW prenese preko propa v morje... Koliko od tega je "mešanje dreka" in koliko se res izkoristi za potisk čolna, tukaj pa je znanost...
Niti ne, je bolj srednješolska matematika...
admin napisal/-a:Najboljše, da vse to zmečem ven iz barke in uživam v 0.1 litra manjši porabi na miljo, serjem pa od jutri naprej v morje!!!
Admin, a je ego mal zabolel al kaj se dogaja?
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
admin napisal/-a:Najboljše, da vse to zmečem ven iz barke in uživam v 0.1 litra manjši porabi na miljo, serjem pa od jutri naprej v morje!!!
Admin, mislim da ni treba da zmečeš ven kaj od tega.
- Če prav razumem, razen vsisa za hladilno vodo za motor vodni vsisi reči na gliserju najbrž praviloma niso na tistem zadnjem delu trupa, po katerem gre pri polni hitrosti. Verjetno že zato, ker so kuhinja in WC pri manjših plovilih (do kakih 9 m skoraj gotovo, mislim) praviloma kje v prvih dveh tretjinah barke in najbrž od tam cevje ne vodi na krmo. Domnevam, da pri takih hitrostih na barkah take velikosti (deset, morda petnajst metrov) pri polnem glisiranju črpalka mogoče (najbrž?) ne uspe več zajeti vode za splakovanje.
Se motim? Če se, bi mogoče bila hidrodinamična izboljšava (z manjšim povečanjem maksimalne hitrosti
Fishfinder sonde
- Kar zadeva te, jih je najbrže dobro upoštevati, ampak... koliko pri visokih hitrostih (30-40 kn+) fishfinder zanesljivo kaže? Tule je zgodba o trčenju podmornice v podvodno goro in v razpravi o vzroku je poleg napak v uporabljenih kartah (gora ni bila vrisana) so poveljniku očitali prav previsoko hitrost, pri kateri sonar ni bil zanesljiv.
Za fishfinder domnevam, da je mlajši bratranec sonarja, ne? Če pri takih hitrostih nič ne kaže, bi ga pa bilo mogoče dobro postaviti kam s poti (in će/ko ni v vodi mogoče programsko preprečiti oddajanje, da ga ne skuriš).
Za tale Hummingbird tule na Amazunu piše, da kaže do 70 MPH - čez prst okrog 55 vozlov.
V priročniku, ki je tule http://store.humminbird.com/products/344716/565 v razdelku troubleshooting piše, da mora biti v laminarnem toku (no noise, no prop cavitation near; smooth water flow required). Če je v laminarnem toku, sam ne povzroča vrtinčenja in s tem tudi ne večjega upora, če pa ni, pa itak ne dela pri takih hitrostih in bi sondo lahko prestavili, da bi bila pri maximalki izven vode..
Podobno se mi zdi, da fishfinder najbrž težko da kak pameten rezultat , če ima gliser stopničast trup in s tem 'prezračeno' omočeno površino pri sondi, ko glisira (in ga mogoče celo skuri, če takrat dela).
To so vse domneve... Jaz (še) ne poznam dovolj dobro dinamike tekočin (v splošnem in kapljevin posebej), čeprav se nameravam o tem še kaj naučiti.
- Sem se na mednarodni razstavi o bioniki v Tehničnem muzeju Slovenije v Bistri in potem na nekaj mednarodnih delavnicah po tem prav tam srečal tudi z merjenimi (poskus in meritev, menjava parametra ali skupine parametrov in naslednji poskus) in simuliranimi (programiranimi) algoritmi za iskanje optimumov tam, kjer enačbe nimajo rešitev (ali pa vsaj algebrajske metode reševanja še niso znane). O podrobnostih teh metod ne bi tu, ampak noben postopek iz te družine nikoli ne najde popolnega optimuma, najde pa v tem primeru (teoretično) poljubno dober približek, poleg tega pa se zadeva sama prilagodi, ko se spremenijo parametri.
Tega konca se še razmeroma dobro spomnim (in tudi nekaj gradiva mislim da še imam, ampak ne tu in je papirno, torej bi bilo treba najti in morda skanirati).
Mimogrede, v biologiji (bionika je veda o tem, da oziroma kako se rešitve in metode iz narave, zlasti iz biologije, sistematično uporabljajo v tehniki) - in obratno: kolikor vem so biologi in tehniki za zdaj mnenja, da je mehanizem, ki uravnava utrip srca ravno takega tipa. Za kaj več bi zdajle moral prebrskati vire, pa naj bo dovolj.
Pojavi v tekočinah so kaotični (fraktali, metuljni efekti - torej majhna pobuda ima lahko velik učinek in ni vnaprej napovedljivo, katera ga bo imela itn. itn.). Skoraj vse 'naravne zakonitosti' so približki in jih je najbolje jemati podobno, kot statistične zakonitosti - v glavnem so uporabnie, dokler dokler imaš opravka z dovolj velikim merilom.
Prav zaradi kaotičnosti dogajanja v tekočinah kaže, da zlasti pri tem Američani v tako veliki meri (kot je napisal SR290) delajo s poskušanjem. Prvo oceno naredijo tako nekako, kot je opisal, potem pa zato, ker kaotičnemu delu matematično in simulacijsko najbrž (še?) niso kos, testirajo v tri pm in še naprej. Zaznujejo, računalniško simulirajo, fizično poskusijo in če se (bolje kadar se) rezultat ne ujema z modelom popravljajo simulacijo, da bi odražala pojav.
In prav v tem kaotičnem svetu (seveda poleg kriminala, financ, menedžmenta, Hild in Enronov itn.) ima tudi v eksaktni znanosti obsežen maneverski prostor g. Murphy.
Vsis na določenem mestu lahko ne bo imel vpliva, kot je bil pričakovan ali pa ga bo imel samo, ko barka na določen način zavije ali naleti na val.
- z bionike so se letalci in letalski inženirji naučili, da na konico vsakega krila nekaj naprčkajo, da bi zmanšali vrtinčenje in izgube zaradi tega zaradi razlike tlakov med stranema krila.
Ker so listi propa pravzaprav zelo podobni letalskemu krilu, je prostor za inovacijo sprememba konic krakov propa. Jet pogon je ena rešitev - kmalu pride v bazo znanja povezava na primerjavo med jetom in eliso primerljive moči.
Mislim da je SR290 tudi nekje omenil nekaj s konicami propelerja, kar bi že lahko bilo s tem v sorodu - ko naberem, pride tudi s tem dopolnjen prispevek s povezavami o propih v bazo znanja.
V glavnem, mislim da bom doživel še kar nekaj razvoja tudi na tem področju.
Pardon - tudi jaz posral, to res ni chine walk.
Premečemo tole ne-chine-walk v svojo temo?
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Od kje vam ideja, da ne verjamem???
Od kje vam ideja, da vse tole skupaj od propa, noge, uporov in ne vem še česa ni pomembno???
Sem napisal, da je pogon "znanost"... Mogoče tega niste razumeli, ta beseda "znanost" je iz ljubljanskega dialekta in nima neke direktne povezave z znanostjo kot vedo...
O tem vem premalo, da bi nekaj pametoval, poleg tega pa se meni osebno in še 99,99% ostalih zdi brezveze. Pač smo zadovoljni s pravilno izbranim propom in to je to. Površinci nas ne zanimajo! Niti malo ni prizadet moj ego, hotel sem vam povedat, da bluzite in govorite o tekmovalnih čolnih, ne o tem kar je za običajno uživanje na morju....
MT, vsisi za WC, za klimo, za generator in ostalo so VEDNO na delu, ki DRSI po površini in kot taki OVIRAJO glisiranje!!! Enako je pri večini bark tudi izpust iz WC-ja na zadnjem delu trupa, SPODAJ, torej tam, kjer barka drsi! Vse to ima vpliv, seveda minimalen, vendar ga ima!
Fishfinder sonda... Jah no, pri čolnu težkem 5 ton ga verjetno nima, pri 500 kg in 50 vozlih ga pomoje ima...
Ker sem se pred nekaj leti tudi profesionalno ukvarjal z navtiko lahko povem nekaj izkušenj...
1. Okrog 65% kupcev plovil nima pojma kaj je čoln, niti ne kaj je gliser, niti ne kaj pasara itd itd...
2. Okrog 90% kupcev, ki mislijo, da znajo nima pojma kako se uporablja trim... Tudi tukaj na forumu je bilo že nešteto debat na to temo...
3. Okrog 20% kupcev nima pojma kaj je glisiranje in zakaj je to potrebno... Skoraj nihče mi ni verjel, ko sem rekel, da je plovba z nekim čolnom možna ali od 0 do 6 vozlov ali pa potem preko 20... Imeli so me za tepca in so me vedno prepričali, da oni bodo pa pluli z 12 do 15, ker jim je tako všeč...
4. Obstajala je tudi skupina, težko bi rekel v odstotkih, vendar ni bil samo en primer. Možakar mi je rekel, da ne razume, zakaj je na ročici gasa stikalo za dviganje noge... Lepo mi je razložil, da bi to lahko bilo nekje na armaturi ali pa spodaj, saj tistih 2x na leto, ko daš gliser na prikolico je čisto vseeno kje stisneš gumb, da se dvigne... Ne pa da ti to stikalo dela celo sezono napoto na ročici plina!
Zaključek?
Večina ljudi nima pojma niti kako potrimat navadno nogo oziroma izvenkrmni motor. In potem bi takim dal v roke nekaj ventiliranega, neki jack plate, neko polpovršinsko nogo, nekega povsem površinca ala Jolly ali Arneson??? Jaz ne bi!
Zakaj so motorji lepo "potopljeni" do "pametne" mere... Zato, ker je to kompromis. Barka je stabilna, v vsakem morju pluje dobro, odlično je v zavojih in pa zato, ker skiper ne potrebuje kakih posebnih znanj za upravljanje s tem...
Vse tole, kar ste nametali gor enostavno NI za na morje... Tole s sekretom sem vam napisal, da bi vas malo streznilo, pa očitno niste razumeli poante... Jaz imam čoln za to, da uživam na njem, ne za hitrostne rekorde! Mislim, da enako tudi ostali...
Vse kar pišete je res, če hočeš "napimpat" svoj čoln, raketo, da bo najhitrejši v zalivu, vendar samo po čištem špeglu...
Praksa je pa malo drugačna in še posebej mi ni jasno, kaj boš pimpal cruiserja. Na njem imam samo vina 20 kg, pa pira 20 kg, pa Canadian Club je ponavadi kak liter od kar me je Lipnik navdušil nanj, Jägermeister je tudi zraven, itak pa je treba imeti še 20 litrov brezalkoholnih substanc... Potem nalijem 120 litrov vode, ker sem osveščen je velikokrat poln tudi waste tank, torej še 80 kg, goriva je 400 litrov, kar je preko 300 kg... Vse to je treba vozit s sabo, zato ne pričakujem hitrostnih rekordov!
In še enkrat, sem napisal že par strani nazaj... Ponavadi plujem potovalno 25 Kn... Ne boste verjeli, med najhitrejšimi na morju sem... Ne verjamem, da kdo od vas pluje potovalno 40 Kn... Sem imel še pred štirimi leti čoln, ki je zmogel 50+ Kn, pa ni bil nič površinski, celo duoprop je imel! Pa sem vedno plul nekje med 25 in 30 Kn... Torej?
Debata pa mi bo ratala zanimiva TAKOJ, ko boste rekli, da se gremo tunanje čolnov za neko tekmovanje, ne pa takrat, ko bomo tunali cruiserje (avtobuse)...
Od kje vam ideja, da vse tole skupaj od propa, noge, uporov in ne vem še česa ni pomembno???
Sem napisal, da je pogon "znanost"... Mogoče tega niste razumeli, ta beseda "znanost" je iz ljubljanskega dialekta in nima neke direktne povezave z znanostjo kot vedo...
O tem vem premalo, da bi nekaj pametoval, poleg tega pa se meni osebno in še 99,99% ostalih zdi brezveze. Pač smo zadovoljni s pravilno izbranim propom in to je to. Površinci nas ne zanimajo! Niti malo ni prizadet moj ego, hotel sem vam povedat, da bluzite in govorite o tekmovalnih čolnih, ne o tem kar je za običajno uživanje na morju....
MT, vsisi za WC, za klimo, za generator in ostalo so VEDNO na delu, ki DRSI po površini in kot taki OVIRAJO glisiranje!!! Enako je pri večini bark tudi izpust iz WC-ja na zadnjem delu trupa, SPODAJ, torej tam, kjer barka drsi! Vse to ima vpliv, seveda minimalen, vendar ga ima!
Fishfinder sonda... Jah no, pri čolnu težkem 5 ton ga verjetno nima, pri 500 kg in 50 vozlih ga pomoje ima...
Ker sem se pred nekaj leti tudi profesionalno ukvarjal z navtiko lahko povem nekaj izkušenj...
1. Okrog 65% kupcev plovil nima pojma kaj je čoln, niti ne kaj je gliser, niti ne kaj pasara itd itd...
2. Okrog 90% kupcev, ki mislijo, da znajo nima pojma kako se uporablja trim... Tudi tukaj na forumu je bilo že nešteto debat na to temo...
3. Okrog 20% kupcev nima pojma kaj je glisiranje in zakaj je to potrebno... Skoraj nihče mi ni verjel, ko sem rekel, da je plovba z nekim čolnom možna ali od 0 do 6 vozlov ali pa potem preko 20... Imeli so me za tepca in so me vedno prepričali, da oni bodo pa pluli z 12 do 15, ker jim je tako všeč...
4. Obstajala je tudi skupina, težko bi rekel v odstotkih, vendar ni bil samo en primer. Možakar mi je rekel, da ne razume, zakaj je na ročici gasa stikalo za dviganje noge... Lepo mi je razložil, da bi to lahko bilo nekje na armaturi ali pa spodaj, saj tistih 2x na leto, ko daš gliser na prikolico je čisto vseeno kje stisneš gumb, da se dvigne... Ne pa da ti to stikalo dela celo sezono napoto na ročici plina!
Zaključek?
Večina ljudi nima pojma niti kako potrimat navadno nogo oziroma izvenkrmni motor. In potem bi takim dal v roke nekaj ventiliranega, neki jack plate, neko polpovršinsko nogo, nekega povsem površinca ala Jolly ali Arneson??? Jaz ne bi!
Zakaj so motorji lepo "potopljeni" do "pametne" mere... Zato, ker je to kompromis. Barka je stabilna, v vsakem morju pluje dobro, odlično je v zavojih in pa zato, ker skiper ne potrebuje kakih posebnih znanj za upravljanje s tem...
Vse tole, kar ste nametali gor enostavno NI za na morje... Tole s sekretom sem vam napisal, da bi vas malo streznilo, pa očitno niste razumeli poante... Jaz imam čoln za to, da uživam na njem, ne za hitrostne rekorde! Mislim, da enako tudi ostali...
Vse kar pišete je res, če hočeš "napimpat" svoj čoln, raketo, da bo najhitrejši v zalivu, vendar samo po čištem špeglu...
Praksa je pa malo drugačna in še posebej mi ni jasno, kaj boš pimpal cruiserja. Na njem imam samo vina 20 kg, pa pira 20 kg, pa Canadian Club je ponavadi kak liter od kar me je Lipnik navdušil nanj, Jägermeister je tudi zraven, itak pa je treba imeti še 20 litrov brezalkoholnih substanc... Potem nalijem 120 litrov vode, ker sem osveščen je velikokrat poln tudi waste tank, torej še 80 kg, goriva je 400 litrov, kar je preko 300 kg... Vse to je treba vozit s sabo, zato ne pričakujem hitrostnih rekordov!
In še enkrat, sem napisal že par strani nazaj... Ponavadi plujem potovalno 25 Kn... Ne boste verjeli, med najhitrejšimi na morju sem... Ne verjamem, da kdo od vas pluje potovalno 40 Kn... Sem imel še pred štirimi leti čoln, ki je zmogel 50+ Kn, pa ni bil nič površinski, celo duoprop je imel! Pa sem vedno plul nekje med 25 in 30 Kn... Torej?
Debata pa mi bo ratala zanimiva TAKOJ, ko boste rekli, da se gremo tunanje čolnov za neko tekmovanje, ne pa takrat, ko bomo tunali cruiserje (avtobuse)...
admin napisal/-a:Večina ljudi nima pojma niti kako potrimat navadno nogo oziroma izvenkrmni motor. In potem bi takim dal v roke nekaj ventiliranega, neki jack plate, neko polpovršinsko nogo, nekega povsem površinca ala Jolly ali Arneson??? Jaz ne bi!
Torej v kratkem si zelel povedati, da znamo SR, Gorki in kasaudio edini natrimat motor, ker nas ta tema zanima. Ok sprejmem.
Dejstvo je, da od leta 1957 čolni pokurijo na prepluto miljo enako goriva, kot sedaj. Torej sam napredek je skoraj ničen.
Pred 50 leti so avtomobili kurili 30 litrov na 100, zdaj pa samo še 6...
Tudi v navtiki bo prišel čas, ko bo beseda optimum dobila svoj pomen...
Jaz osebno menim, da je ravno pri velikih čolnih smiselno optimirati prope, noge, )pogon)skratka vse to, kar nekateri ne bi dali nikomur v uporabo. Jaz pod optimacijo v prvi vrsti vidim potrošnjo goriva, v drugem planu pa je končna hitrost. Vsakomur, ki zna vsaj približno natrimat nogo je jasno, da je na 40kn samomor imeti potovalko z nekim povprecnim colnom, vendar ce z colnom, ki ima sposobnost 40kn potovalke plujes "le" 30, pomeni, da si še varčnejši. Torej, če na določenem motorju dvigneš potovalko iz 25 na 30, pomeni, da sedaj na 25kn plujes ekonomičnejse, kot prej.
In jaz tu vidim poanto te teme. @kasaudio se trudi pridobiti še dodaten vozel ali dva, pa verjamem, da se ne vozi vedno na 100% plina.
Po tej logiki, ki jo pisete ne razumem zakaj potem vecino colnov označite za "podhranjene"? Mislim, da gre popolnoma vsak tistih 20 vozlov, ki so "optimum" za jadransko morje.
@SR290 dokazuje da se da pluti za manj, kot polovico denarja na visji hitrosti, ce mu uspe le 70% od napovedanega(kar mu ze je), je zame kompetenten človek, katerega ni treba zaj... z WCji in sondami od FF.
No, zdaj se pa tudi iz te teme umikam, kar se tiče OT.
SR290 zate pa upam, da ostanes...
MM, nisem nikjer napisal, da SR290 ni strokovnjak. Ima tudi izkušnje, je v življenju v tekmovalnem svetu že tudi nekaj dosegel!!! Ga spoštujem in vem, da lahko naredi marsikaj za boljši izkoristek. Tole z WC-jem je bolj namenjeno ostalim bralcem, ker se bojim, da bodo sedaj začeli vsi za 5 cm dvigat motorje...!!! Bodite prepričani, da to ni rešitev, ker če bi bila, bi se že od davno vsi motorji pač montirali višje. Ali pa smo sedaj vsi živeli v zmoti in smo ravnokar odkrili sveti gral, kot je nekdo že malo nazaj poimenoval zadeve tukaj. Verjemite, da nismo!
Glavni problem velike porabe pri gliserjih je samo masa plovila! Vse ostalo je zanemarljivo. Trupi so relativno OK konstruirani pri večini čolnov, enako tudi pogoni, saj so praktično povsod enaki... Kar pa enormno vpliva na porabo, pa je masa plovila. In ta na cruiserju ne mora biti majhna. Žal, to sem hotel povedati. To ni tekmovalni čoln in jaz hočem imeti sekret! Pa tudi hladilnik, pa agregat, pa ne vem kaj še vse...
S primerno konstrukcijo lahko bistveno zmanjšaš maso golega trupa, tudi z drugimi materiali, recimo kevlar-karbon vlakna, kar danes ni več težava niti cenovno ni nedosegljivo... Vendar tak čoln potem slabše pluje in to ZELO slabo! Seveda je varčen in hiter po mirnem morju, vendar je "hrbtenicolomec" pri malo večjem valu... Kompromisi...
Motorni, glede tvojih slik pa je moje skromno in poudarjam nestrokovno mnenje, da ne dviguj motorja! Položaj na sliki je glede kota motorja orto visok, kar daje vedeti, da barka pri velikih hitrostih precej visi nazaj... Zakaj je vprašanje, lahko si zadaj precej težak, lahko pa je pač tako konstruiran trup. Še večje dvigovanje pomeni zajetje zraka, kar si napisal že sam, vendar to je posledica prevelikega kota motorja (osi propelerja) glede na gladino vode.
Tvoj motor je mimogrede montiran precej visoko, višje kot bi moral biti po navodilih proizvajalcev. Če ti v zavojih pretirano ne zajame zraka (seveda mora biti trim precej bolj dol, kot na sliki), potem je OK in pusti vse pri miru.
Tudi tvoj propeler absolutno ni pravi za kakšno ventiliranje. Za ta namen mora biti prop nekaj takega kot tale na levi, tisti na desni pa je za potopljeni pogon. Res sta 2 in 3 kraki pa še levosučni in desnosučni, ampak upam, da je razlika zadnjega robu vsakemu jasna... Spet je to pavšalno rečeno, da ne bo kdo preveč zapel.

Glavni problem velike porabe pri gliserjih je samo masa plovila! Vse ostalo je zanemarljivo. Trupi so relativno OK konstruirani pri večini čolnov, enako tudi pogoni, saj so praktično povsod enaki... Kar pa enormno vpliva na porabo, pa je masa plovila. In ta na cruiserju ne mora biti majhna. Žal, to sem hotel povedati. To ni tekmovalni čoln in jaz hočem imeti sekret! Pa tudi hladilnik, pa agregat, pa ne vem kaj še vse...
S primerno konstrukcijo lahko bistveno zmanjšaš maso golega trupa, tudi z drugimi materiali, recimo kevlar-karbon vlakna, kar danes ni več težava niti cenovno ni nedosegljivo... Vendar tak čoln potem slabše pluje in to ZELO slabo! Seveda je varčen in hiter po mirnem morju, vendar je "hrbtenicolomec" pri malo večjem valu... Kompromisi...
Motorni, glede tvojih slik pa je moje skromno in poudarjam nestrokovno mnenje, da ne dviguj motorja! Položaj na sliki je glede kota motorja orto visok, kar daje vedeti, da barka pri velikih hitrostih precej visi nazaj... Zakaj je vprašanje, lahko si zadaj precej težak, lahko pa je pač tako konstruiran trup. Še večje dvigovanje pomeni zajetje zraka, kar si napisal že sam, vendar to je posledica prevelikega kota motorja (osi propelerja) glede na gladino vode.
Tvoj motor je mimogrede montiran precej visoko, višje kot bi moral biti po navodilih proizvajalcev. Če ti v zavojih pretirano ne zajame zraka (seveda mora biti trim precej bolj dol, kot na sliki), potem je OK in pusti vse pri miru.
Tudi tvoj propeler absolutno ni pravi za kakšno ventiliranje. Za ta namen mora biti prop nekaj takega kot tale na levi, tisti na desni pa je za potopljeni pogon. Res sta 2 in 3 kraki pa še levosučni in desnosučni, ampak upam, da je razlika zadnjega robu vsakemu jasna... Spet je to pavšalno rečeno, da ne bo kdo preveč zapel.

No zdaj te @admin malenkost bolje razumem...
Najprej si napisal tako, kot, da je to največja bedarija tega sveta...
Ce pogledas forum A.com tudi fantje tunajo, stajlajo in bogvekaj se vse, pa imajo povecini ljudske avtomobile. Nekaj pri tem je veselja, nekaj uporabnih zadev, nekatere delujejo, nekatere so samo lepe.
Pa vsi vemo, da širjenje kolotekov, razne gewinde, menjave filtrov, optimiziranje vžiga, nizkopresečne gume itd puščajo tudi negativne posledice.
Vsi tudi vemo, da je avto na "gewindah" bolje vozen, pa tudi da je "hrbetlomilec" in tudi "neumen" šofer bo pojahal robnik.
Res je, ni vsaka rešitev primerna za vsakega uporabnika. Tisti, ki pa je sposoben to uporabljati pa... Zakaj ne?
Najprej si napisal tako, kot, da je to največja bedarija tega sveta...
Ce pogledas forum A.com tudi fantje tunajo, stajlajo in bogvekaj se vse, pa imajo povecini ljudske avtomobile. Nekaj pri tem je veselja, nekaj uporabnih zadev, nekatere delujejo, nekatere so samo lepe.
Pa vsi vemo, da širjenje kolotekov, razne gewinde, menjave filtrov, optimiziranje vžiga, nizkopresečne gume itd puščajo tudi negativne posledice.
Vsi tudi vemo, da je avto na "gewindah" bolje vozen, pa tudi da je "hrbetlomilec" in tudi "neumen" šofer bo pojahal robnik.
Res je, ni vsaka rešitev primerna za vsakega uporabnika. Tisti, ki pa je sposoben to uporabljati pa... Zakaj ne?
V tem klipu se nekdo ukvarja z optimalno višino svoje Yamaha 2T 90. Meri vrtljaje, hitrost in porabo
http://www.youtube.com/watch?v=15QnJHiwkBw
http://www.youtube.com/watch?v=15QnJHiwkBw
Nekaj zanimivih prispevkov na temo "surface-piercing propellers":
https://www.navalengineers.org/Proceedi ... _Patil.pdf
http://www.well.com/~pk/SPAprofboat.html
malo bolj znanstevno:
http://www.dtic.mil/cgi-bin/GetTRDoc?AD=ADA439574
https://www.navalengineers.org/Proceedi ... _Patil.pdf
http://www.well.com/~pk/SPAprofboat.html
malo bolj znanstevno:
http://www.dtic.mil/cgi-bin/GetTRDoc?AD=ADA439574
Kdo je na strani