"Chine walk" oz. nihanje gumice okoli vzdolžne osi
Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino
Mercury Racing je verjetno top stručko na tem področju in poleg tistih nam vsem poznanih štirih različnih nog, delajo tudi paleto nog, ki so dejansko površinski pogon. NXT je prima zadeva, mersko se pokrije z Bravo okrog motorja, ima pa že ošiljen torpedo, kot je govoril SR290 in je seveda tudi toliko višje, da je pogon pravi površinski. Potem pa je na voljo še nekaj povsem našpičenih nog, katerih en redni servis stane toliko kot povprečen čoln našega člana. Recimo reda velikosti 20.000 EUR...
"Ki more, more" bi rekli ob Hrvaški obali.
Meni se že en čas zdi to čudno,zakaj je tako malo Arneson pogonov. Saj je bistveno bolj enostaven (posledično majnše možnosti kvara),majnše izgube in kar je najbolj važno,barka je hitrejša pri istih obratih.
Možno je,da se Arnesona malo vgrajuje,ker zahteva malo bolšega krmarja. Ima pač neka svoja pravila pri vožnji. Najverjetneje je pa tudi dražji kot klasični Z pogon.
Možno je,da se Arnesona malo vgrajuje,ker zahteva malo bolšega krmarja. Ima pač neka svoja pravila pri vožnji. Najverjetneje je pa tudi dražji kot klasični Z pogon.
Če je 10X dražji pol je vse jasno zakaj jih ni na gliserjih. In tle niso nič krivi Amiji,ker enostavno nihče (ali skoraj nihče) nebo dal tolk denarja več za nekaj ki ni vidno in šminkersko.
Da je vožnja (še posebej zavoji) težja oziroma drugačna sem pa nekje prebral ali videl.
Nisem še vozil,tako da nevem.
Bi pa rad probal en tak čoln z Arnesonom.
Da je vožnja (še posebej zavoji) težja oziroma drugačna sem pa nekje prebral ali videl.
Nisem še vozil,tako da nevem.
- frikmusic
- Admiral
- Kraj: Ljubljana-Volme Kamenjak
- Kontakt:
No da še sam prislonim lonček, ko sem rastavil Arneson sem se prijel za glavo kaj plačujemo sej je notri narejeno čisto simpl in robustno kar za Z pogone ne morem reči. Pri meni velja teorija da naj bodo stvari čim bolj preproste da jim lahko sam vsaj sledim če že ne vijačim. V saki trgovini dobiš ležaje in semeringe problem je samo gumi meh.
Kar se gre vožnje naprej ne vidim problemov nazaj pa je malo manj odziven predusem ker zabije vodo v zadnjo steno to baje ne velja za Saro površince ker imajo tunel.
Mene je Arneson prepričal predusem pri močnejših diesel motorjih glede vzdržlivosti v primerjavi z Z peto seveda pa ni zanemarljiv iskoristek površinca.
Naj še povem da je star skoraj 30 let in notri zgleda vse kot novo
Frik
Kar se gre vožnje naprej ne vidim problemov nazaj pa je malo manj odziven predusem ker zabije vodo v zadnjo steno to baje ne velja za Saro površince ker imajo tunel.
Mene je Arneson prepričal predusem pri močnejših diesel motorjih glede vzdržlivosti v primerjavi z Z peto seveda pa ni zanemarljiv iskoristek površinca.
Naj še povem da je star skoraj 30 let in notri zgleda vse kot novo
Frik
Frajtonerca je prava stvar...
Evo, da potegnem grenko temo iz naftalina...
Ne gre sicer za gumico, ampak če se ne motim gre tukaj za začetek chine-walk, malo napačnih reakcij, potem jih pa skipa k opice:
http://www.youtube.com/watch?v=EYX1rIe3SaQ
krasn jih je nabalinal...
Skipper je padu okol k polen...
Kaj je pa fora, da je z gasom balinal med 0 in WOT?
Še počasni posnetek:
http://www.youtube.com/watch?v=ms3MN9LPpv8
Ne gre sicer za gumico, ampak če se ne motim gre tukaj za začetek chine-walk, malo napačnih reakcij, potem jih pa skipa k opice:
http://www.youtube.com/watch?v=EYX1rIe3SaQ
krasn jih je nabalinal...
Kaj je pa fora, da je z gasom balinal med 0 in WOT?
Še počasni posnetek:
http://www.youtube.com/watch?v=ms3MN9LPpv8
Nazadnje spremenil Gorki, dne Sr Jan 16, 2013 18:06, skupaj popravljeno 1 krat.
V izogib takim vrtenjem, ki se mimogrede redno dogajajo tudi najboljšim na dirkah, konstruktorji dodajajo še drugo vmesno stopnico. Ampak takoj, ko se poruši težišče čolna (Biti mora nekaj centimetrov za prednjo stopnico in se ji nikakor ne sme približat, bog ne daj iti pred njo.) so zopet v hudi nevarnosti. V takih primerih se ogromno ljudi totalno polomi zaradi premetavanja po čolnu samem, le redki padejo ven in tistim navadno ni hudega. Pogoste so notranje poškodbe in počena rebra so skoraj pravilo, predvsem pri tistih, ki sedijo zadaj. Chine walk se dogaja postopoma in je precej enostavno odreagirat. Tale spin out je pa stvar, ki se zgodi hipoma in ni rešitve!
Vztrajanje pri teh stopnicah je povsem nerazumljiv marketinški trend pri hitrih čolnih, saj le te pripomorejo izključno k hitrejšem izglisiranju in boljšim pospeškom, k končni hitrosti pa sploh ne pripomorejo. Tak čoln je celo povsem neučinkovit pri realnih potovalnih hitrostih, z katerimi tudi najhitrejši bolidi opravijo 90% delovnih ur, poleg tega pa precej nevarnejši od drugih oblik dna.
Sicer je pa kapitan popoln kretenko, da je tako divjal z stoječimi potniki.
p.s.
Lepo prosim, ne mi zdaj pisat kako Regal stabilno pluje čeprav ima stopnico. Je res, ampak to so polžki, ki niti na daleč ne vohajo pogojev v katerih se je znašel tale iz posnetka.
Plina ni namerno dodajal, metalo ga je in se je "držal" za ročke.
SR 290 se mi zdi, da se motiš. Dobro poglej počasni posnetek... Njegovo početje je precej sinhronizirano s prhom, ki ga opaziš na levi strani. Tak občutek imam, da ko čoln skoči ali dvigne premec odvzame gas. (Cca 51-ta sek. na drugem slo-mo posnetku in naprej). Ko pa dobi spet kontakt oz. premec pade v vodo, pa gas do daske. Kot da bi hotel umiriti nihanje okoli prečne osi. Imam občutek, da upravlja z gasom praktično do legendarnega skoka na ploh.
Ne vem, nimam pojma kako se vozijo take zverine, ampak se mi zdi, da je tako ko gledam posnetek. Si bom sposodil citat od Tomkija: Correct me if I am wrong, please...
Še spin out iz zraka: http://www.youtube.com/watch?v=G2Y3IBxTKrs
Zgleda, da je bilo to to.. Vsekakor brutalni pospeški na posadko.
Nazadnje spremenil Gorki, dne Sr Jan 16, 2013 18:26, skupaj popravljeno 1 krat.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost