Nakup gumenjaka - 4m

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

damo
Poročnik fregate

Re: Nakup gumenjaka - 4m

OdgovorNapisal/-a damo » So Feb 06, 2021 09:36

Zmaga za tak coln je tud stara Yamaha 2taktna 20ks autolube, ki se da odpret na 25ks. 50 kil, rocni start (zelo na lahko), pa bolj zivi so kot 4 takterji. So pa malo glasnejsi pa malo vec zerejo od 4 taktnih. Paziti moras da kupis takega ki je vpisan v register.
standi79
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a standi79 » So Feb 06, 2021 11:44

RokF napisal/-a:Priporočilo (a brez garancije):
Če ste dva odrasla in otrok, max 2 otroka v OŠ bo 20km dovolj. Če vas je več oz so osebe vse odrale poglej Yamaha 25km model. 500ccm 25km motor ki je med lažjimi a vedi da je to kompromis in čeprav na papirju enak je švohnej kot 25km Tohatsu/Mercury.
Trim nastavi na to kar boš največ ur vozil. Če boš to sam daj na bolj -, če bo to družina bolj na +.
Odrasle/težje osebe daj sedet bolj proti premcu.

RokF, ne razumem točno stavka... želi špovedat, če je Yamaha na papirju 25ks je v praksi bolj švoh kot Tohatsu/Mercury 25ks?
Kuhan_Vinček
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Kuhan_Vinček » Ne Feb 07, 2021 12:26

Fantje ne se hecat s predlogi 2T 100 let starih motorjev.

Nabavi nov (ali malo rabljen) 4T motor.

Pri močeh okoli 20 KM so 4T motorji že krepko lažji od svojih 2T predhodnikov.
Kuhan_Vinček
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Kuhan_Vinček » Ne Feb 07, 2021 12:29

standi79 napisal/-a:
Če ste dva odrasla in otrok, max 2 otroka v OŠ bo 20km dovolj. Če vas je več oz so osebe vse odrale poglej Yamaha 25km model. 500ccm 25km motor ki je med lažjimi a vedi da je to kompromis in čeprav na papirju enak je švohnej kot 25km Tohatsu/Mercury.
Trim nastavi na to kar boš največ ur vozil. Če boš to sam daj na bolj -, če bo to družina bolj na +.

RokF, ne razumem točno stavka... želi špovedat, če je Yamaha na papirju 25ks je v praksi bolj švoh kot Tohatsu/Mercury 25ks?

@standi

Ne poslušaj takih nebuloz.

KM je KM, vse ostalo so pravljice.

Opažam pa, da je na tem forumu veliko ljudi, ki jih je povozil čas in sveto zagovarjajo preživeto tehnologijo. Morda zaradi nostalgije...
standi79
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a standi79 » Ne Feb 07, 2021 14:15

Kuhan_Vinček napisal/-a:
standi79 napisal/-a:

@standi

Opažam pa, da je na tem forumu veliko ljudi, ki jih je povozil čas in sveto zagovarjajo preživeto tehnologijo. Morda zaradi nostalgije...

Torej mislis naj vzamem nov Tohatsu 30ks in je to to?
Ima kdo tak motor na rocni vzig? Saj ima verjetno dekompresor ne? Ali je res težko za potegnit?
Uporabniški avatar
franc5e
Admiral

OdgovorNapisal/-a franc5e » Ne Feb 07, 2021 16:16

Kuhan_Vinček napisal/-a:Fantje ne se hecat s predlogi 2T 100 let starih motorjev.

Ooo, si se vrnil iz zimskega spanja...
Kuhan_Vinček
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Kuhan_Vinček » Ne Feb 07, 2021 22:12

franc5e napisal/-a:
Kuhan_Vinček napisal/-a:Fantje ne se hecat s predlogi 2T 100 let starih motorjev.

Ooo, si se vrnil iz zimskega spanja...

Za razliko od tebe, se oglasim večinoma samo takrat, ko je to potrebno. In seveda z odgovorom, ki je vezan na temo...

Za razliko od tebe.
Kuhan_Vinček
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Kuhan_Vinček » Ne Feb 07, 2021 22:22

standi79 napisal/-a:
Kuhan_Vinček napisal/-a:
standi79 napisal/-a:

@standi

Torej mislis naj vzamem nov Tohatsu 30ks in je to to?
Ima kdo tak motor na rocni vzig? Saj ima verjetno dekompresor ne? Ali je res težko za potegnit?

Standi za tvoje potrebe bi bil morda tudi lahek 4T 20 KM motor dovolj - ob primernem koraku propelerja.

Sicer otroci bodo rasli, vendar dvomim, da bodo pri 18+ letih še hoteli s starši na morje.

Po mojem je za 4 (ne 100 kg+ težke) odrasle dovolj lahek 20 KM motor, da zložljiv gumenjak pod 4m še izglisira.

Ni pa to 100% podatek, tako da naj še kdo pripiše mnenje.
damo
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a damo » Ne Feb 07, 2021 22:48

Ceprav sem novinec morjeplovec, se mi izbira 2t vseeno ne zdi napacna za take sorte coln.
-obvladljiva teza 50kg. Sem sel gledat novo 4t Yamaho, ki je "krepko lazja od svojega 2t predhodnika" - ima 65kil + rabis se akumulator, ki ima svojo tezo, rabi svoj plac, fiksiranje...
- 4 taktni 20ks so po pripovedovanju kar tezki za vzigat na roko. 2t 20/25ks ga vzge moj 10letni mulc.

Res da so 2t stara tehnika, ampak imajo tudi svoje prednosti v dolocenih primerih, zato niso se za odpis. Plus tega ce si zacetnik, je vecini za prvi motor lazje odsteti 1500 kot pa 4000 eur (cene sem rekel zelo priblizne)
Kuhan_Vinček
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Kuhan_Vinček » Po Feb 08, 2021 21:50

damo napisal/-a:

Ceprav sem novinec morjeplovec, se mi izbira 2t vseeno ne zdi napacna za take sorte coln.
-obvladljiva teza 50kg. Sem sel gledat novo 4t Yamaho, ki je "krepko lazja od svojega 2t predhodnika" - ima 65kil + rabis se akumulator, ki ima svojo tezo, rabi svoj plac, fiksiranje...
- 4 taktni 20ks so po pripovedovanju kar tezki za vzigat na roko. 2t 20/25ks ga vzge moj 10letni mulc.

Res da so 2t stara tehnika, ampak imajo tudi svoje prednosti v dolocenih primerih, zato niso se za odpis. Plus tega ce si zacetnik, je vecini za prvi motor lazje odsteti 1500 kot pa 4000 eur (cene sem rekel zelo priblizne)

@damo

Nima veze, če si novinec.

Tudi sam nisem stari morski volk.

Vseeno pa ne govorim na pamet. Si bo pač treba vzeti kakšno uro časa za raziskovanje (ali 5 ali še več).

Tule ne govorimo o nakupu kruha, ampak o dražjih zadevah, kjer se je dobro poglobiti.

Ponavljam, novi (novejši) 4T motorji so že lažji od primerljivih 2T.

https://marine.suzuki.de/produkte/aussenbordmotor/show/df20a-lean-burn.html

Sicer pa Damo, si bil tudi v moji temi, kjer smo govorili o tem, pa se očitno nisi ničesar naučil in še kar trmariš svoje.

http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?f=25&t=25260&hilit=kuhan&start=30

Dovoli, da ti počim tvoj mehurček - Yamaha ni edini motor, ki je na voljo. In če tehta 20 KM 4T Yamaha 65 kg, too bad za njih. Yamaha tudi nima elektronskega vbrizga pri 9,9 KM. Ti jo pač kupuj, če si pristaš njihove znamke. Vsakomur svoje... Boš pač vlačil 65 kg, ali pa 30 let staro 2T Yamaho... :lol:

Pa prosim, daj še napiši katere prednosti imajo 2T motorji pred 4T. Me zanima.

Pa še to, meni kot začetniku, je pomembno, da mi motor dela brez problemov, da ne zapravljam svojega dopusta na morju za popravljanje motorja. Zato sem pripravljen odšteti višjo ceno. Tako da prioritete so različne. Enim je pogoj nižja cena, drugim pa spet drugo.
Uporabniški avatar
franc5e
Admiral

OdgovorNapisal/-a franc5e » To Feb 09, 2021 01:00

Nimajo vsi 3000 eur za 4t, kot ti je že Damo lepo napisal, tudi 2t gre brez problemov, če je dobro servisiran in vzdrževan, pa še roparji se te izogibajo, vsaj mirno spiš. Vsak naj se odloči po svojih zmožnostih.... mnenje se poda, ne vsiljuje razumeš?
damo
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a damo » To Feb 09, 2021 10:09

Sej se mi ne da več prepričevat, kdo ma daljšega. Jaz sem z svojim zadovoljen, pa še kdo...

Yamaha 2t 25PS: 52kg, cca 1.500 eur (rabljena)
Suzuki 4t 25PS: 62kg, cca 4.600 eur (novo)
+
čoln: H40: 1.300 eur (novo)

Poraba: razlika ni omembe vredna. Servisi: ne vem, ampak po moje so za moderen 4t motor pol elektronike kar dražji.
Zanesljivost: osebno nimam pojma, prijatelj, ki pa dela v Yamahi na marine programu že 20 ali 25 let, pravi da so to eni najbolj hvaležnih in zanesljivih motorjev.

Zdaj, kaj je komu boljša izbira, je relativno. Definitivno pa zgornje nima samo enega pravilnega odgovora.

btw. nisem zaljubljen v Yamaho. Slučajno si jo lastim, ker je pač prišla v kompletu s čolnom, katerega trenutna vrednost je v rangu njegovega motorja.

S tem končujem to debato z moje strani.
Uporabniški avatar
RokF
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a RokF » To Feb 09, 2021 10:19

Kuhan_Vinček napisal/-a:
standi79 napisal/-a:

@standi

Problem tega foruma so ljudje ki ne preberejo celo zgodovino teme in ne vedo kaj se je tu govorilo in potem so pametni in govorijo nekaj na pamet. To da piše na motorju 25km še nič ne pove o lastnosti motorja (prej model motorja).
Kot sem že govoril največji moč/navor potrebuješ da čoln zglisira. Pustimo sedaj končno hitrost kjer se moč izenači a je za tak tip čolna neuporabno. Navor pri klasičnih atmosferskih motorjih pridobiš s naprednim designom (vbrizg, kompresija) in predvsem z povečanjem izgorevalnega prostora. Stari rek pravi "no replacement for displacement".
Poglej primerjavo:
Tohatsu/Mercury
4 taktni, 3 valjni, EFI
Vrtina in gib: 61 x 60 mm
Prostornina: 526ccm
Prestavno razmerje: 2.17:1
Teža: 72kg

Yamaha
4taktni, 2 valjni, EFI
Vrtina in gib: 65 x 65.1 mm
Prostornina: 432ccm
Prestavno razmerje:2.08 (27:13)
Teža: 56kg

Mislim da dodatne besede niso potrebne. Moje mnenje je da Tohatsu/Mercury ni več prenosni motor. Če bi naredil primerjavo 20km modelov bi bila slika obratna. Suzuki tudi zagovarja prostornino tako da …. Mogoče alternativa Evinrude etec 25km a tudi to je cca 60kg.
Še vedno nisi odgovoril kako boš prevažal čoln? 4 taktni motorji so izredno neugodni za prevažanje leže. Poznam primer ki je bil motor lepo leže v avtu na pravi strani a je zaradi gužve predolgo stal na rampi trajekta (dvonadstropni) in olje je steklo …
Uporabniški avatar
RokF
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a RokF » To Feb 09, 2021 10:30

damo napisal/-a:Sej se mi ne da več prepričevat, kdo ma daljšega. Jaz sem z svojim zadovoljen, pa še kdo...

Yamaha 2t 25PS: 52kg, cca 1.500 eur (rabljena)
Suzuki 4t 25PS: 62kg, cca 4.600 eur (novo)
+
čoln: H40: 1.300 eur (novo)

Poraba: razlika ni omembe vredna. Servisi: ne vem, ampak po moje so za moderen 4t motor pol elektronike kar dražji.
Zanesljivost: osebno nimam pojma, prijatelj, ki pa dela v Yamahi na marine programu že 20 ali 25 let, pravi da so to eni najbolj hvaležnih in zanesljivih motorjev.

Zdaj, kaj je komu boljša izbira, je relativno. Definitivno pa zgornje nima samo enega pravilnega odgovora.

btw. nisem zaljubljen v Yamaho. Slučajno si jo lastim, ker je pač prišla v kompletu s čolnom, katerega trenutna vrednost je v rangu njegovega motorja.

S tem končujem to debato z moje strani.

Se strinjam da če dobiš lepo vzdrževan 2t motor za normalno ceno kupiš. Problem je da 25km motorjev z kratko nogo in tilerjem ni.
Kuhan_Vinček
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Kuhan_Vinček » To Feb 09, 2021 20:52

RokF napisal/-a:
Kuhan_Vinček napisal/-a:
standi79 napisal/-a:

@standi

Problem tega foruma so ljudje ki ne preberejo celo zgodovino teme in ne vedo kaj se je tu govorilo in potem so pametni in govorijo nekaj na pamet. To da piše na motorju 25km še nič ne pove o lastnosti motorja (prej model motorja).
Kot sem že govoril največji moč/navor potrebuješ da čoln zglisira. Pustimo sedaj končno hitrost kjer se moč izenači a je za tak tip čolna neuporabno. Navor pri klasičnih atmosferskih motorjih pridobiš s naprednim designom (vbrizg, kompresija) in predvsem z povečanjem izgorevalnega prostora. Stari rek pravi "no replacement for displacement".
Poglej primerjavo:
Tohatsu/Mercury
4 taktni, 3 valjni, EFI
Vrtina in gib: 61 x 60 mm
Prostornina: 526ccm
Prestavno razmerje: 2.17:1
Teža: 72kg

Yamaha
4taktni, 2 valjni, EFI
Vrtina in gib: 65 x 65.1 mm
Prostornina: 432ccm
Prestavno razmerje:2.08 (27:13)
Teža: 56kg

Mislim da dodatne besede niso potrebne. Moje mnenje je da Tohatsu/Mercury ni več prenosni motor. Če bi naredil primerjavo 20km modelov bi bila slika obratna. Suzuki tudi zagovarja prostornino tako da …. Mogoče alternativa Evinrude etec 25km a tudi to je cca 60kg.
Še vedno nisi odgovoril kako boš prevažal čoln? 4 taktni motorji so izredno neugodni za prevažanje leže. Poznam primer ki je bil motor lepo leže v avtu na pravi strani a je zaradi gužve predolgo stal na rampi trajekta (dvonadstropni) in olje je steklo …

Seveda, 3 cilinderski motorji (zaenkrat) niso prenosni. Tale 2-cilinderska 4T Yamaha je super. Če bi potreboval toliko KM, bi tudi sam kupil tole.

Daj mu raje priporočaj to novo 4T Yamaho z EFI (če potrebuje 25 KM), kjer bo res užival dopust brez morebitnih problemov.

To s prevažanjem je edina komplikacija pri 4T motorjih, ki pa je res mejni primer.

Imeti moraš res smolo (če prevažaš 4T motor tako kot je predpisano v navodilih), da se ti razlije olje. Če se prav spomnim, pa imajo celo Yamahini 4T motorji možnost prevažanja v katerem koli položaju brez te bojazni.

Pa tudi, če se ti olje razlije v cilinder, imaš motor še vedno delujoč. Samo odviješ svečko in izvržeš olje iz cilindra ter doliješ olje nazaj na predpisan nivo. Edino umazan avto je lahko problem, če ga prej ne zaščitiš.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov