"Problemi" z gumenjakom

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

"Problemi" z gumenjakom

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Avg 06, 2012 14:51

Zanimajo me vaše izkušnje z "pumpanjem"oz. variranjem napihnjenosti gumice. Na dopustu 14 dni bp(vožnja čez dan), v petek pa me je prijelo da bi se šel malo vozit in potegnem trdo gumo iz garaže jo pripnem in veselo na našo obalo. V Katarini potipam in se mi zdi malo "prehlajena" pustim malo na soncu, vse ok. Veselo na vodo z njim in opažam da ga voda lepo hladi (manjka 0,2-0,3bar)ampak se da vseeno peljat, popoldne bolj ko se ozračje hladi slabše je in proti večeru se privlečem nazaj v Katarino, zadeva deluje napol prazna. Zapnem peljem domov, nejevoljen zarinem v garažo že skoraj prazen šlavf, drugi dan pridem pogledat, čoln napumpan in trd kot mora biti! :shock: :shock: :?
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Po Avg 06, 2012 17:11

ja kaj zdaj saj nisi novi.tako je.nihanje je in to je posledica.lahko pa ga z dusikom filas in bo bolje.lp
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Po Avg 06, 2012 17:17

ja kaj zdaj saj nisi novi.tako je.nihanje je in to je posledica.lahko pa ga z dusikom filas in bo bolje.lp
bobiboss
Viceadmiral
Kraj: lj-podgorica

OdgovorNapisal/-a bobiboss » Po Avg 06, 2012 18:34

o tem smo že pisali ravno pred kratkim.ko je najbolj hladno ga napolniš na max in to je to kar se tiče hypalona, za pvc pa naj drugi povedo.
Uporabniški avatar
robibencec
Štabni praporščak
Kraj: murska sobota

OdgovorNapisal/-a robibencec » Po Avg 06, 2012 21:28

Sam sem imel pred dvema letoma gumico prek zime spravljeno na boku v kamp prikolici in, ko sem enkrat pozimi slučajno šel pogledat bi me skoraj kap, kajti čoln je bil do konca izpraznjen. Spomladi, ko sem pa spet odprl prikolico, pa je spet stal, kot sem ga pustil jeseni. Sicer mislim, da je čoln iz PVC-ja (Zodiac zoom).

bobiboss napisal/-a:o tem smo že pisali ravno pred kratkim.ko je najbolj hladno ga napolniš na max in to je to kar se tiče hypalona, za pvc pa naj drugi povedo.

S tem se ne bi strinjal, ker če ga hladnega napolniš do konca je velika verjetnost, da ti ga bo, ko se bo zrak ogrel in posledično razširil, razneslo. To je sicer moje logično razmišljanje, popravite me, če se motim.
bozo
Kapitan
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a bozo » Po Avg 06, 2012 21:38

Moje izkušnje; Maestral H50 letnik 89, vsi spoji obnovljeni.

Prvi dan dopusta sem gumenjaka nafilal še na prikolici na "trdo" in ga nato spustil v vodo. V 11 dneh sem opazil zelo majhna nihanja med dnevom in nočjo. Je pa res, da ko sem čoln vzel iz vode in ga nekoliko spraznil (za na pot) opažam sedaj večja nihanja v tlaku. Na prikolici (doma) je zjutraj mehak, čez dan pač se zrak nekoliko segreje in se tube napihnejo. Še večje razlike pa sem opazil, ko sem čoln pral s sladko in dokaj mrzlo vodo. Mnenja sem, da je gumenjak bil v osnovi premalo napumpan. Kajti, ko sem ga pripeljal iz popravila pri gumarju in mi ga je on nafilal, je bil gumenjak kar trd in tudi nihanj skorajda ni bilo, ko pa sem zrak nekoliko spustil so se nihanja takoj poznala.

Lp
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Avg 06, 2012 21:44

Odvisno od izdelovalca in modela gumice. Mnogi (večina?) dobrih v zadnjem času ima najbrž varnostne ventile, ki spustijo višek, ko se zrak segreje.

Tule temu rečejo 'pressure release valve'.

Pogrošne, ki tega nimajo, bi razgonilo - kar včasih tudi izrecno piše v navodilih za uporabo.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
bobiboss
Viceadmiral
Kraj: lj-podgorica

OdgovorNapisal/-a bobiboss » Po Avg 06, 2012 21:59

robibencec napisal/-a:Sam sem imel pred dvema letoma gumico prek zime spravljeno na boku v kamp prikolici in, ko sem enkrat pozimi slučajno šel pogledat bi me skoraj kap, kajti čoln je bil do konca izpraznjen. Spomladi, ko sem pa spet odprl prikolico, pa je spet stal, kot sem ga pustil jeseni. Sicer mislim, da je čoln iz PVC-ja (Zodiac zoom).

bobiboss napisal/-a:o tem smo že pisali ravno pred kratkim.ko je najbolj hladno ga napolniš na max in to je to kar se tiče hypalona, za pvc pa naj drugi povedo.

S tem se ne bi strinjal, ker če ga hladnega napolniš do konca je velika verjetnost, da ti ga bo, ko se bo zrak ogrel in posledično razširil, razneslo. To je sicer moje logično razmišljanje, popravite me, če se motim.

hypalon nima teh problemov,sem omenil, za PVC pa ne vem.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Po Avg 06, 2012 23:04

Jaz imam hipalona pa ni šans da ga nabutam ko je hladneje in peljem na 40 stopinj, se mi zasmili :lol:
ko je na vodi ga sredi dneva dokaj trdno nafilam in to je to. ob 20h je seveda mehkeljši ko gre ven iz vode pa itak zrak ven kar orenk
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Avg 07, 2012 12:11

Čoln dam v vodo, običajno je takrat tudi vročina, nabuham ga da je primerno "trd" in to je to. Si na varni strani. Nikakor ga v hladnem nabuhat.

Daj ga pozimi, pa boš videl kaj bo...
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » To Avg 07, 2012 13:37

Novega Kardisa so bojda nabutali na 2.0 :shock:
pa je zdržal.
No 10 let stare raje ne bi:)
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » To Avg 07, 2012 14:05

Novi ne, sam plastike ni potrebno pumpat 8) prvo gumico sem pa zlagal in imel samo 1 sezono. Saj do tega je prišlo, ker se mi ni ljubilo pumpe s seboj vlačit in v garaži na toplem je bil ok, na vodi če je sončno tudi, ko se pa shladi se pa že ustrašiš, da je predrt. Danes sem ga dopoldan, ko je bilo 25c do-pumpal in ko je bil 1h zunaj je bil ko kamen. Mi je pa tisti ki ga je skonstruiral rekel, da je delavni tlak hypaloncev 2bara. V bistvu me je bilo strah, da bi pretiraval ker nimam tistega merilca tlaka, pa sem želel slišat vaše izkušnje.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » To Avg 07, 2012 14:46

2 bara je mal huda to so uni od kardisa samo testirali. 0,2 je nekje optimum.Saj gre do 2 samo kdo pumpa gume od avta na 22 namesto 2.2.
Septembra ko greš je šele veselica. Ko si ob 19 nazaj na rampi je šele mehak, ko pa prideš iz katarine do lj pa k joške od bakice :lol:
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Avg 07, 2012 14:48

Na mojem čolnu piše 0.23 bar.
Uporabniški avatar
marcus
Admiral

"Problemi" z gumenjakom

OdgovorNapisal/-a marcus » To Avg 07, 2012 14:51

Glede na to, da imaš gumenjak iz hypalona, bi predlagal nakup ročne pumpe "BRAVO 6 - Double Action" z manometrom. Meni je služila 10 let, pa je še ni vzel vrag. To pač ni velik strošek, ampak vsaj veš kaj delaš.
Seveda so tudi električne pumpe 12V z manometrom seveda. :idea: :D

Kontaktiraj proizvajalca koliko je max. tlak :!:
LP
no rain, no rainbow

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost