"Chine walk" oz. nihanje gumice okoli vzdolžne osi

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

Uporabniški avatar
Gorki
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana

"Chine walk" oz. nihanje gumice okoli vzdolžne osi

OdgovorNapisal/-a Gorki » Po Sep 03, 2012 18:14

Z SR 290 sva zašla v drugi temi ( http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... sc&start=0 ) in odpiram nadaljevanje tukaj. Kaj je "chine walk" lahko vidite na tem posnetku: http://www.youtube.com/watch?v=3a_FondeUF4

Gumica ( http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... highlight= ) mi pri večjih hitrostih včasih niha okoli vzdolžne osi. Problem je najbolj pereč, če sem sam na čolnu in malo mase v špici. Nihanje postaja s hitrostjo vedno bolj izrazito in se mi zdi nevarno.

vprašanje Gorki:
Če motor trimam višje, postane čoln nad 35 kn nestabilen. Premec opisuje krivuljo v obliki črke U. Nihanje se povečuje, dokler ne zmanjšam brzine, ker imam občutek, da bo enkrat samo nekaj "zapelo" in da me bo skipalo ko opico s čolna. Če trimam v negativo teh problemov ni, samo tudi brzine ni... logično. Imam premalo mase v špici? Kaj bi ti naredil? Flapi?

odgovor SR 290
- jasno! Postaviš ga na rit, vektor potiska butneš nekam v globine in center težišča postaviš globoko nad vektor potiska. Na srečo imaš dovolj počasen čoln, da ti le vzdolžno zaniha okrog težišča, drugače bi doživel fatalni chine walk. V bistvu ti vektor potiska zaguga čoln okrog težišča kot na gugalnici.
Flapi? Sovražim flape, so le potuha za konstrukcijske felerje in prva pomoč za resnične ekstreme!
Če se ti to dogaja z nevtralno trimanim (3 stopinje) motorjem, potem ima tvoj propeler prevelik bow lift. Zmanjšaj rake, ali pa povečaj trobljo na pestu. Ampak dvomim v to. Pomaga tudi višje dvignjen motor.

Chine walk mi dela že pri 0° trima... Na čoln sem obesil 172 kg motor, kar je načeloma 22 kg več od max priporočeno. Na krmno zrcalo so obešene še poličke za v vodo, tank je tik za krmo. Akumulator je na dnu konzole. Predstavljam si, da je težišče močno nazaj od predvidenega. Je to lahko problem? Nekje sem prebral, da čoln umiriš tako, da ga potegneš v zavoj. To drži?

Propeler je inox od Yamahe. Kak "rake" ima nimam pojma. Se to lahko kako izmeri?

Bom poslikal situacijo pri zrcalu. Najraje bi prestavil motor za eno luknjo višje pa še letos šel probat...
Nazadnje spremenil Gorki, dne Po Sep 03, 2012 19:56, skupaj popravljeno 2 krat.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Sep 03, 2012 18:57

:D
Nazadnje spremenil SR 290, dne Če Sep 27, 2012 11:10, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
Gorki
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Gorki » Po Sep 03, 2012 19:54

Ti rita levo desno, ali skače z nosom gor dol?

Ja premec gre levo desno, hkrati pa se čoln nagiba levo desno. V ekstremnem primeru dobiš občutek, da bo kar enkrat skipalo čoln prek leve ali desne strani premca.

Ampak 22 kg odvečne mase niti 15% ni in pri plovilih za razvedrilo in šport bi firma v tehničnih podatkih že zaradi svoje varnosti morala upoštevat večjo rezervo, ko napišejo največjo dovoljeno maso.

Jah saj ni samo 22 kg od motorja. Krmo sem še konkretno ojačal z 10 mm GFK ploščo zunaj (http://www.masterplatex.de/epages/62236 ... FK-Basis-M). Karbonska tkanina je zaradi lepšega. Zgornji notranji del krme pa s 6 mm ploščo. Na mestu spodnjih lukenj je na notranji strani dodan en živalski kompozitni sendvič nosilec, ki prenese obremnitev s spodnjih vijakov na vzdolžna nosilca oz. stringerja. Notranje in zunanje ojačitve so na mestih vijakov povezane z fi50 mm polnimi GFK vložki (tkanina navita v "rolado"). Stopničke imajo po 5 kg vsaka. In se je nabralo če mene vprašaš. Tank čisto v zadnjem delu čolna tudi ni optimalen, itd... Če je dovolj mase v špici problemov z chine walk ni.

Inox tank za v špico delat mi ne diši, ker bom slabo izkoristil prostor (bo manjši, ker mora it skozi odprtino). Bolj primeren bi bil iz kompozita, ki bi ga naredil v obstoječi odprtini. Obstoječi 60 literski je itak premajhen. Premikanje akumulatorja se zdi nekako najlažje za začetek.

Če dvignem motor, se bo vektor potiska se bo po višini približal centru upora in težišču zato zadeva res zna funkcionirat glede dvigovanja premca :roll: Mogoče še drug propeler. Vidim, da sem prav bral za propelerjie z zaokroženimi kraki, da imajo manjši dvig premca oz. bow lift. Na lagerju imam še alu solas amito 3 13x21. Čeprav glede na majhen slip (~4%) pri max brzini bolj kaže na 12 5/8 x 23. Sem si vmes malo prebral glede slipa in ugotovil, da sem bil v zmoti, ko sem ga direktno povezoval z izkoristkom. :oops:

Ja "jack plate" pa sanjam že od začetka. :D Me mika, da bi kakega sexy naredil. Imaš mogoče povezave do kakih solidnih DIY opcij. Fino bi bilo, da lahko z vijakom dvigaš motor in potem samo stranske vijake zategneš. Hidravlični bo drag...

Slike:
Slika
Slika
Slika
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Sep 03, 2012 20:07

Nazadnje spremenil SR 290, dne Če Sep 27, 2012 11:10, skupaj popravljeno 1 krat.
snake
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a snake » To Sep 04, 2012 19:38

Da ziba levo desno zaradi teže ali višine motorja ali odmik in podobno nevem in nebom nič dodajal.

Lahko pa povem eno.....................vozu sem kar lepo število gumenjakov raznih dolžin in moči,pa ni nobeden zibal.Razen eden in to je bil popolnoma nov od Trimarina iz Izole z Yamaho Vmax mislimda 150 in duo-pro . Zibalo ga je pa občasno zato ker je bil to poseben gumenjak imel je globoki V in tako tube sploh niso tikale vode.Zibanje si pa odpravil s korekcijo volana,tako da si na hitro trznil v kontra smir kot se je gumica nagnila.

Uglavnem daleč najbolši gumenjak od vseh k sem jih vozil. Po razburkanem si z lahkoto divjal in tudi ni bilo mučno,kajti z drugimi imaš na hitro polni k....tistega nabijanja. Tisti motor in duo-pro je pa itak poezija..............nobenga zamika in mučkanja vode ob stratu. Tle si ruknu ročko in je izstrelilo gumenjak kot da te je top ustrelu.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Sep 05, 2012 07:21

Nazadnje spremenil SR 290, dne Če Sep 27, 2012 11:10, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Gorki
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Gorki » Sr Sep 05, 2012 10:04

Najprej hvala SR 290 za obširne odgovore in pojasnila. Sedaj ko vem kako se sploh reče temu obnašanju čolna, sem lahko malo raziskoval na to temo.

@Snake:
Ni mi ravno jasna poanta tvojega odgovora. Naj kupim drug čoln ali naj se naučim vozit in pravočasno korigirat gibanje? :roll: Za učiti se je definitivno še veliko, ker sem začetnik... Kolikor sem prebral, je pri nežnem chine-walk možno korigirat in ga ustavit. Pri zelo izrazitem, pa ni ravno priporočljivo sunkovito popravljat in svetujejo umirjeno zapiranje gasa. To kar govoriš za Trimarina (globok V in motorizacija na konstrukcijski meji) sta glede na prebrano že dve pomembni značilnosti čolnov, ki radi delajo chine-walk. SR 290 je to zadevo zelo lepo in na široko objasnil.

Verjamem, da si vozil veliko število gumenjakov in da ta pojav ni prišel do izraza. Vseeno pa ta pojav ni tako redek pri gumenjakih s trdim dnom. Veliko o teh težavah si lahko prebereš na mednarodnem RIB.net forumu, ki je namenjen tej vrsti plovil. Na splošno je zelo veliko napisanega o "chine walk" ker se veliko čolnov sooča s tem. Večinoma je to sicer povezano z zelo hitrimi čolni, jaz pa na mojo nesrečo to izkusim že pri nižjih hitrostih. Tudi kombinacija BSC 50 in E-tec 75 od uporabnika kasaudio zna pri približevanju konstrukcijski envelopi in pravih pogojih začeti s chine walk.

Lastnosti plovila so posledica kombinacije trupa, razporeditve teže, motorizacije, propelerja... Očitno sem jaz nekje tukaj zgrešil. Najverjetneje je moj "setup" v kombinaciji s konstrukcijo čolna bolj drastično iz njega potegnil to slabo lastnost. No ker čolna ne mislim prodajat, ker sem v vseh ostalih pogledih z njim zelo zadovoljen, se bom pozabaval s faktorji, ki jih je navedel SR 290 in ki jih navajajo razni članki ter prispevki po spletu. Sploh pa nisem tip človeka, ki bi si rekel ah tole ne dela tako kot bi moralo, dajmo prodat in kupit drugo. Rad se učim in raziskujem, kot inženir pa rad izboljšujem. Tale izsek mi je zakon: http://www.youtube.com/watch?v=qOtoujYOWw0

@SR 290
Nekje sem zasledil, da je eden od vzrokov za chine-walk lahko tudi napačen off-set outboarda. Ti morda veš kaj je s tem mišljeno? Zamik motorja levo oz desno po krmi, da kompenziraš moment propelerja?

Prebral sem tudi, da je razlog za "chine walk" tudi neenakomerna razporeditev teže glede na vzdolžno os čolna. To je pri meni definitivno tako. Visi v desno, ko miruje na gladini. In če sem še sam na desni je tam dodatnih 90 kg...

Omenjajo tudi zračnost volanskega sistema za zavijanje, ki omogoča motorju nekontrolirano nihanje. Bom pogledal pri sebi. Samo ne vem, če obstaja sistem na push-pull pletenico brez vsake zračnsti.

Motor bom zaenkrat dvignil za eno luknjo. Za kaj več bi moral nove luknje vrtat...

Definitivno gre tudi neka masa v špico. Najraje bi preselil kako obstoječo težko stvar (akumulator, tank). Ampak v fazi testiranja to nima smisla, ker je najprej treba ugotovit če in koliko to pomaga.

Na RIB.net forumu svetujejo tudi da so tubusi dobro napumpani oz. do priporočil proizvajalca. Če premisliš, je tudi to lahko en razlog, ker se čoln zadaj malenkostno naslanja na tubuse, ki cca 80 cm štrlijo za krmo. In to sta potem kot dve konzolni upogibni vzmeti, ki sistemu dirigirata lastno frekvenco. :roll:

Če koga zadeva bolj zanima, si lahko prebere več:
Nasveti glede "chine-walking"
http://www.ultimatebass.com/bass-fishin ... ic=61498.0
Izkušnja človeka, ki ga je zaradi tega pojava naenkrat skipalo z gumice:
http://www.rib.net/forum/f8/ejected-from-sr4-33542.html
Delni članek iz revije Hot Boat:
http://www.aeromarineresearch.com/publi ... n2008.html
Delni članek iz revije Rib Magazine:
http://www.aeromarineresearch.com/publi ... c2010.html
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Sep 05, 2012 11:55

Gorki
Sicer nisem neki strokovnjak na tem področju, vendar sam si opisal kdaj se ti čoln umiri(ko s trimom spustiš premec). Gumenjak tudi ni cigara za doseganje hitrostnih rekordov. Ne vidim nobene hude potrebe zakaj bi moral premec rinit ven in čoln pumpat. Izvenkrmna Yamaha tudi nima nobene veze s površinskim pogonom, pretirano dvigovanje motorja pomeni odvzem količine hladilne vode, kaj to pomeni pa vemo. Lep čoln in dober motor imaš, torej???
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Sep 05, 2012 12:17

@kocka

enostavno...

Lani, ko sem imel coln sem tudi trimal motor precej gor, ker sem dobil na istih obratih ca 3kn. Takrat nisem vedel, da se temu reče chine walk, je pa pumpal. in ko sem bil sam ali z otrocmi sem se vedno tako peljal, ker je bilo to optimalno(hitreje in varčneje).
Z zeno pač ne, sam natrimal dol, da je sel premec dol.

Če ne drugega ena računica.
Lani sem naredil okoli 120 ur, od tega verjetno 50 na potovalki. 50 ur po 3 milje(pridobljene na chine walku) je to 150 NM. Porabo na NM sem imel ca 0,7dl in to je po zdajsnjih cenah goriva okoli 160€.

Predvidevam, da @gorki isce možnosti, kako chine walk izničiti performance pa obdrzati...

Če pa motor vsacih malo potegne v prazno pa tudi ni nobene skode...
snake
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a snake » Sr Sep 05, 2012 13:55

Poanta...........................da nekatiri so konstrukcisko tako narejeni,da na račun bolših plovnih lastnosti v razburkanem dobiš v mirnem zibanje. Sigurno gumica katira ima pol dolžine tube v vodi nebo zibala. Samo bog nedaj it s tako gumico v valove.

Pa še neki......................je pa res,da sem 90% plul v slabem morju.Tako da zibanje sem doživel samo s tistim gumenjakom in to pri višjih hitrostih popravljal pa s krmilom.

Pa uspešno prekladanje stvari po barki.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Sep 05, 2012 14:11

snake napisal/-a:Pa uspešno prekladanje stvari po barki.

Tebi pa uspešno korekcijo volana,tako da na hitro trznieš v kontra smir kot se gumica nagne
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Sr Sep 05, 2012 14:15

Rešitev je tudi montaža chine walk eliminatorja.
https://medisken.si
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Sep 05, 2012 14:22

Nazadnje spremenil SR 290, dne Če Sep 27, 2012 11:11, skupaj popravljeno 2 krat.
snake
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a snake » Sr Sep 05, 2012 14:31

Tuki si jih pa naložu enih.................

Kake primerjave gumica in Cigarette in pol pa še neki cruiser.

Nikoli nebo eno plovilo dobro v vseh razmirah,pa prekladaj po njemu kolkr hočeš.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Sep 05, 2012 14:43

Vajina debata je zelo konstruktivna in zanimiva, osebno se mi je zazdelo da preveč dvignjen motor ne bo dobil dovolj hladilne vode. Vemo da črpalka prvo sesa vodo za hlajenje motorja in ravno tako pri sesalnih režah mimodrseča voda ustvarja podtlak, ki jo poskuša iz reže potegnit ven in ta narašča z hitrostjo plovila. In tu se mi pojavi vprašanje kje je meja, ko zaradi previsoko ležečega motorja in hitrosti plovila, črpalka ne opravi svoje funkcije. :?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti