Nakup prvega gumenjaka

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

ondskan
Desetnik

Nakup prvega gumenjaka

OdgovorNapisal/-a ondskan » To Okt 16, 2012 02:29

Sem čisti začetnik, ki je v fazi kupovanja gumejaka in upam na kakšen dober nasvet iz vaše strani.
1.Kakšna je priporočljiva dolžina čolna/motor za začetnika ?
2.Najpogostejše napake na morju, ki jih delamo začetniki ?
3.Kdaj je najbolj primeren čas za nakup čolna in na kaj moram biti pozoren pri nakupu rabljenega čolna ?

...moj izbor/ kaj bi vi na mojem mestu kupili?
Grand 520 z Yamaho 50ps:
http://www.mornar.net/view/ad.asp?ID=132212
ZAR 47:
http://www.mornar.net/view/ad.asp?ID=139364
Wave TOP LINE 540:
http://www.mornar.net/view/ad.asp?ID=138528
Maestral 490:
http://www.mornar.net/view/ad.asp?ID=138494
HSF 470:
http://www.mornar.net/view/ad.asp?ID=137216

Lep pozdrav :)
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » To Okt 16, 2012 07:32

Vsekakor prvega, še posebaj če dobiš tisto bejbo na prvi sliki zraven. :lol: :lol:

Moje mnenje je da če še ne veš kako bo s tvojo navtiko v prihodnje bi ti svetoval da raje kupi kakšno preverjeno znamko, boš potem lažje naprej prodal, pa tudi problemov z kvaliteto ne bo. Tukaj mislim predvsem na Zara in Maestrala, čeravno se mi zdi da je na Zaru malo preslab motor za njegovo dolžino. Odvisno tudi, za kakšne namene boš imel čoln, ali samo kakšen teden ali dva na leto ali več. Dolžina tam okrog 5m pa je tudi primerna za začetek, še vedno je obvladljiv za dve osebi da ga spuščata in dvigata iz vode pa tudi za privez se da skoraj povsod poriniti v kako luknjo.
Guma je guma, zaenkrat.
bkonecnik
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a bkonecnik » To Okt 16, 2012 09:16

Pozdravljen. Se v celoti strinjam z janadinom. Tudi sam sem v nakupu nove gumice in priporočam ali ZAR ali Maestral (no vsaj jaz se predvsem odločam za Maestral, saj mi je ZAR malce predrag - ampak je top, top). Pri tem je na ZAR-u res malce prešvoh motor, saj ima ZAR v primerjavi z ostalimi gumenjaki svoje specifike (predvsem več plastike), zaradi česar bi sem gor sedel najmanj 80 KM motor (torej vsaj za min. 20 KM več v primerjavi z ostalimi gumicami enake dolžine). Kar se tiče začetniških napak je tako, da jih ne gre vseh predvidet, ampak jih boš sproti doživljal. Pri tem ne glede na zaplet ohrani mirno glavo in k reševanju zadeve pristopi z mirnimi živci. Tudi sam sem pred leti začel s 5m, ampak plastiko - gliserjem in sem šele pred kratkim prešaltal na gumo, tako da te glede dolžine naj ne skrbi. Sicer pa kaj jaz vem so tiste začetniške napake: pristajanje k pomolu v bolj "viharnih" ali celo normalnih razmerah, sidranje, točenje goriva na bencinskem servisu, kar je zopet povezano s pristajanjem k pomolu, dvig in spust čolna v vodo (če boš uporabljal rampo), ampak ni nujno, da gre za napake, temveč to, da se človek pač uči iz lastnih izkušenj in verjamem, da boš zadeve kljub neukosti izpeljal b.p. Fajn pa je, da imaš koga zraven, saj v dvoje določene stvari premaguješ lažje. Ugodno obdobje za nakup čolna prihaja sedaj, ko je sezona zaključena, saj naj bi cene nekoliko padle. Najslabše je čoln kupovati pred sezono, saj gredo tedaj cene v nebo. Pri nakupu upoštevaj stanje motorja (servis) in gume (spoji, dno, vzdrževanost)....
ondskan
Desetnik

OdgovorNapisal/-a ondskan » To Okt 16, 2012 17:57

janadino napisal/-a:Vsekakor prvega, še posebaj če dobiš tisto bejbo na prvi sliki zraven. :lol: :lol:

Moje mnenje je da če še ne veš kako bo s tvojo navtiko v prihodnje bi ti svetoval da raje kupi kakšno preverjeno znamko, boš potem lažje naprej prodal, pa tudi problemov z kvaliteto ne bo. Tukaj mislim predvsem na Zara in Maestrala, čeravno se mi zdi da je na Zaru malo preslab motor za njegovo dolžino. Odvisno tudi, za kakšne namene boš imel čoln, ali samo kakšen teden ali dva na leto ali več. Dolžina tam okrog 5m pa je tudi primerna za začetek, še vedno je obvladljiv za dve osebi da ga spuščata in dvigata iz vode pa tudi za privez se da skoraj povsod poriniti v kako luknjo.

Moj favorit je Maestra 490. Čoln bom uporabljal maj,junij, julij čez vikend na slovenski obali in avgusta za 2-3 tedne na Hrvaški obali...Cres, Pag, Biograd...
ondskan
Desetnik

OdgovorNapisal/-a ondskan » To Okt 16, 2012 17:58

bkonecnik napisal/-a:Pozdravljen. Se v celoti strinjam z janadinom. Tudi sam sem v nakupu nove gumice in priporočam ali ZAR ali Maestral (no vsaj jaz se predvsem odločam za Maestral, saj mi je ZAR malce predrag - ampak je top, top). Pri tem je na ZAR-u res malce prešvoh motor, saj ima ZAR v primerjavi z ostalimi gumenjaki svoje specifike (predvsem več plastike), zaradi česar bi sem gor sedel najmanj 80 KM motor (torej vsaj za min. 20 KM več v primerjavi z ostalimi gumicami enake dolžine). Kar se tiče začetniških napak je tako, da jih ne gre vseh predvidet, ampak jih boš sproti doživljal. Pri tem ne glede na zaplet ohrani mirno glavo in k reševanju zadeve pristopi z mirnimi živci. Tudi sam sem pred leti začel s 5m, ampak plastiko - gliserjem in sem šele pred kratkim prešaltal na gumo, tako da te glede dolžine naj ne skrbi. Sicer pa kaj jaz vem so tiste začetniške napake: pristajanje k pomolu v bolj "viharnih" ali celo normalnih razmerah, sidranje, točenje goriva na bencinskem servisu, kar je zopet povezano s pristajanjem k pomolu, dvig in spust čolna v vodo (če boš uporabljal rampo), ampak ni nujno, da gre za napake, temveč to, da se človek pač uči iz lastnih izkušenj in verjamem, da boš zadeve kljub neukosti izpeljal b.p. Fajn pa je, da imaš koga zraven, saj v dvoje določene stvari premaguješ lažje. Ugodno obdobje za nakup čolna prihaja sedaj, ko je sezona zaključena, saj naj bi cene nekoliko padle. Najslabše je čoln kupovati pred sezono, saj gredo tedaj cene v nebo. Pri nakupu upoštevaj stanje motorja (servis) in gume (spoji, dno, vzdrževanost)....

Hvala za koristne informacije ;)
bkonecnik
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a bkonecnik » To Okt 16, 2012 18:04

Se strinjam s tabo, saj je tale Maestral po slikah sodeč zelo dobro ohranjen. Želim dober nakup, potem pa le sporoči, kako se zadeva obnese in ali so te na morju spremljale kakšne sitnosti :D
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Okt 16, 2012 19:10

Tako kot ostali, se pridružujem k izbiri maestrala 490 izmed ponujenih možnosti. Zar je sicer top, ampak z 90 konji.
marolt55
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a marolt55 » To Okt 16, 2012 21:42

Mislim da je ta zar čez sezono v solinah v portorožu, tako da zna biti umazan. Slike pa so še od takrat ko je bil nov...
ondskan
Desetnik

OdgovorNapisal/-a ondskan » To Okt 16, 2012 22:54

kasaudio napisal/-a:Tako kot ostali, se pridružujem k izbiri maestrala 490 izmed ponujenih možnosti. Zar je sicer top, ampak z 90 konji.

A je cena 15000eur realna za ZAR 47 z tem motorjem?
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Okt 16, 2012 23:34

Motor 4000 max, prikolica 1000 in 10000 čoln? Letnik 2007? Nov Zar ni poceni, to vsi vemo, glede na letnik in če je dobro vzdrževan, bi rekel 8000, kar je cca 50% vrednosti novega, seveda dobro opremljenega.

Torej 4000+1000+8000=13000€

Seveda je to le moja ocena, da ne bo hude krvi. In vreden je toliko, kot bo nekdo plačal zanj.

LP
bkonecnik
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a bkonecnik » Sr Okt 17, 2012 09:07

Tale ZAR se prodaja že približno 1 mesec in ga je že spustil, sicer za samo pičlih 500,00 EUR. Drugače se pa glede cene strinjam s kasaudiom, ampak pri prodajalcu boš po moje težko dosegel spust cene za vsaj 2.000,00 EUR, ampak poskusiti ni greh. Glede cen rabljenih gumenjakov sem se že razpisal pri neki drugi temi, pri čemer vztrajam, da so le-te včasih smešne (ne govorim zdaj za ZAR, ampak nasploh) in povsem mimo tržnih zakonitosti (če sem čisto iskren mi je tudi oni Maestral malce precenjen). Gledam nekatere čolne in so nekateri gor že par mesecev, seveda za isto ceno in zgleda se prodajalcu ne zasveti, da nekaj pač ne štima. Tudi sam sem bil že parkrat v poziciji prodajalca čolna in pri prodaji nisem imel težav, saj sem "naštimal" ceno, ki jo narekuje trg in sem še vsak čoln prodal v roku 14 dni!!! (seveda skladno z lastnostim prodajanega blaga). Stvar je drastično drugačna sedaj ko sem v vlogi kupca, saj se soočam z zgoraj navedenimi težavami in sem malce izgubil upanje (po moje se bom resno ozrl po tujini) :?
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Okt 17, 2012 12:35

Če se ne motim se je tale Zar prodajal že lansko leto, oz. dve leti nazaj. Drugače pa ja, če kupiš novo in potem prodajaš, boli glava. Sploh če si plovilo zelo skrbno vzdrževal, glancal in pazil. In kvalitetna plovila, rabljena mesec dni na leto so v takem primeru po 5-6 letih kot iz štacune.
ondskan
Desetnik

OdgovorNapisal/-a ondskan » Sr Okt 17, 2012 13:13

bkonecnik napisal/-a:Tale ZAR se prodaja že približno 1 mesec in ga je že spustil, sicer za samo pičlih 500,00 EUR. Drugače se pa glede cene strinjam s kasaudiom, ampak pri prodajalcu boš po moje težko dosegel spust cene za vsaj 2.000,00 EUR, ampak poskusiti ni greh. Glede cen rabljenih gumenjakov sem se že razpisal pri neki drugi temi, pri čemer vztrajam, da so le-te včasih smešne (ne govorim zdaj za ZAR, ampak nasploh) in povsem mimo tržnih zakonitosti (če sem čisto iskren mi je tudi oni Maestral malce precenjen). Gledam nekatere čolne in so nekateri gor že par mesecev, seveda za isto ceno in zgleda se prodajalcu ne zasveti, da nekaj pač ne štima. Tudi sam sem bil že parkrat v poziciji prodajalca čolna in pri prodaji nisem imel težav, saj sem "naštimal" ceno, ki jo narekuje trg in sem še vsak čoln prodal v roku 14 dni!!! (seveda skladno z lastnostim prodajanega blaga). Stvar je drastično drugačna sedaj ko sem v vlogi kupca, saj se soočam z zgoraj navedenimi težavami in sem malce izgubil upanje (po moje se bom resno ozrl po tujini) :?

Ja se popolnoma strinjam s tabo. Vidim, da je v svetu navtike pri nekaterih prodajalcih zelo pomembna njihova simbolična vrednost/cena njihovega čolna in ne trenutna realna vrednost, ki je na trgu.

Tipičen primer dveh ekstremov kjer je letnik isti, motorja podobna ampak ceni zelo različni (druga varianta mi je zelo zanimiva le pomislek imam glede motorja in sprašujem se zakaj je takšna razlika v ceni med tema istima gumama):

http://www.mornar.net/view/ad.asp?ID=136891
vs.
http://www.mornar.net/view/ad.asp?ID=141587
bkonecnik
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a bkonecnik » Sr Okt 17, 2012 13:43

Ja v tem primeru je res jeb..., saj za nov čoln (posebej ZAR-a) daš lep kupček denarja, potem ga paziš ko punčico svojega očesa, redno vzdržuješ na pooblaščenih servisih, narediš 50 ur na leto, itd. in ko ga želiš prodati ga ceniš skoraj ko novega (kar skoraj tudi je). Strinjam se da je bolj kot letnik pomembna vzdrževanost in stanje čolna, ampak pri tem je potrebno vzeti v zakup dejstvo neke amortizacije, ki ti vrednost čolna tekom let zbije. Danes sem videl, da se spet prodaja tale ZAR. S presledki se gor pojavlja že mislim da dobre 4 mesece

http://www.mornar.net/view/media.asp?ID=142711
Mat13
Poročnik bojne ladje
Kraj: dravskla dolina

OdgovorNapisal/-a Mat13 » Sr Okt 17, 2012 13:54

Tega ZAR-a prodaja član tega foruma, Pero123, mislim, da je kupil nekaj večjega. V temi naša plovila in še kje se da verjetno prebrati kaj več o tem čolnu.
kak je luštno če je fajn

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti