Gumenjak - dihtanje
Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino
Gumenjak - dihtanje
Zanima me kot novopecenega vlasnika majhnega gumenjaka, koliko dni je normalno da drzi napihnjen na radni tlak brez dopumpavanja?
Re: Gumenjak - dihtanje
opus napisal/-a:Zanima me kot novopecenega vlasnika majhnega gumenjaka, koliko dni je normalno da drzi napihnjen na radni tlak brez dopumpavanja?
Jaz sem pred leti mojega pumpal vsak dan. Pa praznil tudi. V tubah je precej zraka, kateri je zelo občutljiv na temperaturne spremembe.
Čez dan na soncu je bil dobro trden, pred nočnim ribolovom , sem ga dopumpal, drugi dan na soncu pa malo izpustil.
Brez "flikanja" in menjave ventilov, je moj beograd sport , doživel 15 let. Pa še ni kazal starostnih znakov. Imel sem ga shranjenega v Pakoštanih pri kolegu, kateri pa je imel v iztem prostoru v shrambi tudi miši. Exodus
Luknje so bile, za popravilo prevelike.
LP
Seveda je vse odvisno od materiala samega. Če je čoln cenejši, izdelan iz tanjših materialov, bolj "diha" pri spremembah temperature. Čolne z debelejšo, močnejšo "kožo", pa napihneš do predpisane vrednosti.in maš mir. Tudi toplo-mrzlo bolje prenesejo, ker je v njih večji pritisk in s tem omejeno krčenje zraka.
LP
LP
Še moja izkušnja z bivšim čolničkom. Pumpati ga je bilo treba vsake 3 - 4 dni. Na začetku sem mislil, da spušča ventil in sem ga peljal (v garanciji) na servis nekam na Kokrico, pa je bila tudi potem ista pesem. Sicer ni bilo krize, ampak mi pa je šlo kar malo na živce, posebno ko sem moral zgodaj zjutraj (ribolov), namesto palice vzeti v roke pumpo. Sedaj ta problem odpade.
LP, D.
LP, D.
danny napisal/-a:Še moja izkušnja z bivšim čolničkom. Pumpati ga je bilo treba vsake 3 - 4 dni. Na začetku sem mislil, da spušča ventil in sem ga peljal (v garanciji) na servis nekam na Kokrico, pa je bila tudi potem ista pesem. Sicer ni bilo krize, ampak mi pa je šlo kar malo na živce, posebno ko sem moral zgodaj zjutraj (ribolov), namesto palice vzeti v roke pumpo. Sedaj ta problem odpade.
LP, D.
Tako tudi meni drzi, pa nisem siguran a je to za popraviti ali ne?
Bral sem na webu da nobeden gumenjak ne dihta 100%. Niso pa rekli koliko.
No, to je ker byboat pa ni prevec vazno.
Ne boste verjeli,vendar je razlika tudi ko ga napihneš na obali je vse O.K.
,ga daš v vodo(čolen seveda
) pa po kakšni uri ugotoviš,da je zadeva manj polna
. Zunaj je toplo35 stopinj,voda pa ima 22 stopinj in se zrak v tubusih ohladi
.Kot je že nekdo rekel,polnite tubuse takrat ko je vroče! 
Ure dnevi leta tečejo....
Meni je Suzumar držal celo sezono je pa odvisno tudi od čistosti ventilov(protipovratnih gumic), če so čisti ali pa je na njih malo soli ali vodnega kamna ali celo smukec in potem ne tesni 100%! Preglej ventile in po potrebi očisti in malo namaži Če boš čoln pumpal na soncu bo zvečer ali ob dežju malo popustil, zato ga je najbolje napihnit nekje vmes dopoldne in potem je čez dan malo bolj trd, proti večeru pa malo manj. Veliko je odvisno tudi od tega ali je prava gumica ali Hypalon, ker guma se razteza Hypalon pa ne in potrebuje manjši tlak za polnjenje, da doseže pravo trdnost. V glavnem, če ga moraš na 3 dni "dopumpat" nekaj ni v redu!
Sam sem ga opral z avtošamponom
(uporabljaj čistila ki so mehka in ne kakšna agresivna
),ga dobro osušil potem pa če ga spustiš ga je dobro predno ga zviješ skupaj še posuti z smukcom
ali pa z pudrom za dojenčke
. Po mojem mnenju ,če imaš seveda prostor ga pusti napihnjenega in seveda v temen prostor (klet-PAZI DA NI MIŠI
),in tako te bo počakal do naslednje sezone
.
Ure dnevi leta tečejo....
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta