Yam 380s

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

mrdaco
Kontraadmiral

Yam 380s

OdgovorNapisal/-a mrdaco » Po Mar 18, 2013 18:50

Pozdravljeni.

Odločam se za nakup gumenjaka. Sicer je bila želja kupiti trdo banjico ala Remus 470, a potem pride zadeva z 20 km cca 9k pa še to brez prikolice, kar je malo preveč

Zato se odločam za gumico. Velikost 3.8.metra se mi v tem trenutku zdi idealna, v mislih pa imam 15 konski motor. Kako je danes z kvaliteto Yamahinih gumenjakov. Zadnja tema okoli njih je datirala na 08 leto. Ker se v štirih letih zgodi marsikaj, ponovno postavljam vprašanje.

lp
acrobat
Admiral

OdgovorNapisal/-a acrobat » Po Mar 18, 2013 23:19

Kar slišim od drugih je še isto.Za ene par let je,pol se ti pa že mogoče poden odlima.Ok daš popravit in je.
mrdaco
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a mrdaco » To Mar 19, 2013 07:45

Kakšna pa je alternativa? Sem gledal tudi Hondo 4m in Zodiaca. Zdaj ne vem ali bo potem 15km premalo. Vem da 20cm ni dosti ampak vseeno. Trenutno smo 3članska familija, v bodočnosti bomo mogoče 4 članska. Po podatkih je recimo Honda težja za 18kg. Verjetno je material debelejši, samo to pomeni težje prenašanje, težje zglisiranje itd...
Uporabniški avatar
BohVar
Kapitan
Kraj: Okolica LJ

OdgovorNapisal/-a BohVar » To Mar 19, 2013 08:31

Imel sem YAM300 in Yamaho 5 2T. Ko sva bila s punco še sama je bilo OK, sedaj smo trije in si ne predstavljam. Je, pa res, da sem plul v južni Dalmaciji, kjer je značilno kar močan Maestral čez dan in precej valovito. Je bil kar rodeo in je dostikrat zalivalo :lol: . Če imaš prostor za shrambo gumenjaka na prikolici, potem glej za malo večji gumenjak z "trdim" podnom. Sam lahko rečem, da imam sedaj manj dela kot prej. Da sestaviš gumo, pa poden, pa motor,...no moje mnenje.... 8)
Hodi v planine in plovi po morju dokler je še čas, ker prišel bo čas, ko ne bo več čas, in kmalu bo ta čas!
Uporabniški avatar
BohVar
Kapitan

OdgovorNapisal/-a BohVar » To Mar 19, 2013 08:35

mrdaco napisal/-a:Kakšna pa je alternativa? Sem gledal tudi Hondo 4m in Zodiaca. Zdaj ne vem ali bo potem 15km premalo. Vem da 20cm ni dosti ampak vseeno. Trenutno smo 3članska familija, v bodočnosti bomo mogoče 4 članska. Po podatkih je recimo Honda težja za 18kg. Verjetno je material debelejši, samo to pomeni težje prenašanje, težje zglisiranje itd...

Če že izbiraš med Hondo WAVE in Yam(aho), pa 100% Hondo. Sva primerjala s kolegom, ki je imel Hondo, sam se imel YAM300...in ni primerjave. Če pri premeru tubusov se pozna...ima Honda kar dosti večji premer (govorim za YAM300 in Honda Wave310)... :roll:
Hodi v planine in plovi po morju dokler je še čas, ker prišel bo čas, ko ne bo več čas, in kmalu bo ta čas!
mrdaco
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a mrdaco » To Mar 19, 2013 15:28

Če pa je razlika v tubusih 2cm.
Uporabniški avatar
BohVar
Kapitan

OdgovorNapisal/-a BohVar » Sr Mar 20, 2013 07:56

mrdaco napisal/-a:Če pa je razlika v tubusih 2cm.

Saj pravim da govorim za Yam300 in ne 380. Sicer, pa tudi na oko zgleda bolj "masiven"... :roll: No kakor koli, vseeno je lažje gumenjaka iz prikole dati v morje kot, pa se sestavljati čoln, pa poden in prenašati ter montirati motor, pa sem imel zadnji snemljiva kolesa....no kakorkoli moje mišljenje in iz mojih iskušenj.... :oops:
mrdaco
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a mrdaco » Sr Mar 20, 2013 09:52

Zdaj sem oko vrgel tudi na Hondo 4m. Z 20 konjskim motorjem me pride dobrih 300 eurov več. Motrja 20 ali 15 sta pa tako po teži enaka. Vem pa da je spuščanje z prikolo lažje. Ampak tukaj nastopi problem, ker pri nas nimamo izpustne rampe. Torej bi bilo treba vozit v bližnje Šimune kar pa ne pride v poštev. Upam da bo tako kombinacijo možno iz plaže potegniti z zadnjimi in sprednjimi kolesci.
Slika.
Kaj parivš bo šlo? Potem pa privezat na avto in "cuknit" 200m do apartmaja.

Zakaj vstrajam pri napihljivem dnu, je ker želim gumo potem prezimit kar v apartmaju.
Jape
Viceadmiral
Kraj: Stranska vas - Pag

OdgovorNapisal/-a Jape » Sr Mar 20, 2013 10:01

Kje pa imaš apartma?
Teška bo takole po pesku za vlačit na roke.
Nazadnje spremenil Jape, dne Sr Mar 20, 2013 10:03, skupaj popravljeno 1 krat.
mrdaco
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a mrdaco » Sr Mar 20, 2013 10:02

Mandre.
Jape
Viceadmiral
Kraj: Stranska vas - Pag

OdgovorNapisal/-a Jape » Sr Mar 20, 2013 10:03

pa sej maš v Mandrah rampo, doli pri dvigalu .
mrdaco
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a mrdaco » Sr Mar 20, 2013 10:06

Pri dvigalu??

Sploh ne vem da je v Mandrah dvigalo. Rampa je bila pri gostilnah, a so tja postavili korita, tako da praktično preko betona ni mogoče. Ostane samo pesek. Tako pa zgleda plažica kjer bi to počel:

Slika
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Mar 20, 2013 10:36

Ker mam nekaj izkušenj s takšnim tipm čolna bi rekel naslednje:

Kolo, pritrjeno na rinko je drek, ker taka rinka ni prav močna. Poleg tega je v tem primeru precej strižno obremenjena. Osnovni namen rinke je privez čolna, kjer pa so sile v večji meri osne.

Če že kolesa, potem zadaj, odstranljivo pritrjena na krmno steno. Kolesa morajo biti čimvečja sploh za pesek.

Ker gre, predividevam, za sodoben zložljiv gumenjak si upam trditi, da čoln ni preveč težak. Dva normalna človeka to stvar komot odneseta v vodo. In potem en drži čoln do kolen v vodi, drugi pa prinese motor in ga zahakla na zrcalo. Ključna je zdaj seveda teža motorja. Do 50 kg bo nekak šlo, kar je več, težavnost narašča s kvadratom. Pri 70 kg je mission impossible razen če si slon.

Priporočen je torej nek lahek 2T moped.

Čoln zložen pripelješ na prizorišče zločina, sestaviš in flikneš v vodo. Ko je sezone konec, ga ob vodi dobro opereš, zdrgneš dol alge in posušiš. Flikneš nazaj v avto, pred apartmajem nabuhaš, spereš s sladko vodo, posušiš, zložiš in pospraviš. Kdo bo pol v apartmaju 4m čoln gledu? Cela dnevna je polna, da nimaš kam stopit.

Sam sem tako delal 20 let, pa probal variante s kolesi... se ni obneslo.

Guma s trdim podnom je seveda zakon proti tem zložljivim variantam - drug svet. Nič matranja, dvigovanja... Vendar imaš pa brigo s prikolico in zimovanjem, torej več stroškov. V zameno za porabljen denar se pelješ bolj hitro in bolj udobno, maš več placa, lahko greš dlje in več vidiš... Vse je v šuških na konc.
mrdaco
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a mrdaco » Sr Mar 20, 2013 12:05

Kolesa bi imel zmontirana tudi zadaj. In tudi sam sem študiral da je ona rinka od spredaj premalo močna, zato sem imal takoj v mislih da bi z kako gurtnico povezal sprednja za kolesa in povezano nazaj na nogo motorja.
Hondin 20 konjski motor ima 46 kilogramov, čoln pa 86.
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Sr Mar 20, 2013 15:21

Čoln je ful težek, z napihljivim dnom je enkrat lažji, je pa res za 200EUR dražji. Potem bi bil čoln z motorjem težek kot sam čoln z ALU dnom. Ne vem pa kaka je razlika potem na vodi med njima.
Guma je guma, zaenkrat.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta