ČIŠČENJE DNA GUMICE

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

bkonecnik
Poročnik bojne ladje

ČIŠČENJE DNA GUMICE

OdgovorNapisal/-a bkonecnik » To Sep 10, 2013 17:23

Pozdravljeni vsi skupaj. Ker ne vem, če je bilo na to temo že kaj predebatiranega, se na vas obračam z naslednjim vprašanjem. Gumico sem imel v vodi cca. 2 meseca, pri čemer dna (plastično dno, gumica dolžine 4,8 m) nisem namazal z antifoulingom. Sicer sem dno sproti nekaj poskušal čistiti, ampak se je kljub temu gor nabralo kr nekaj školjk. Slednje sem sicer odstranil s štrajfiksom, ampak je gor ostala, kako bi rekel, njihova baza (noga), ki nikakor ne gre stran. Poleg tega na zadnjem delu tubusov ven nisem dobil roba, ki je sedaj v obliki dokaj grde črne barve in se vidi. Nekje sem slišal, da naj bi se plastično dno školjk in ostalega živeža dobro sčistilo s kombinacijo kisline in vode. Glede tega vas vljudno naprošam za informacijo, kako je kaj s tem, za katero kislino gre, kakšno je razmerje mešanja z vodo, kako se nanaša in nato čisti, itd. oziroma, ali obstoji kakšno drugo čistilo. Če ima kdo še kakšno idejo glede čiščenja spodnjega roba tubusov (torej tam, kjer so bili v vodi), mi naj prosim sporoči.

Se opravičujem, če je bilo že na to temo kaj rečenega. V tem primeru me prosim preusmerite na ustrezno temo. Hvala vsem
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » To Sep 10, 2013 18:11

solna kislina 17% za školjke, varekina(še boljše arekina-močnejša) za alge(rob tubusov), uporabljaj rokavice in pazi, da ne pride v oči, ne bo nič hudega za tubuse in plastiko, uporabljaj še sirkovo krtačo za drgnenje
preizkušeno, nato dobro speri vse z vodo in namaži z zaščito za gumo

srečno kekec :wink:
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » To Sep 10, 2013 18:45

Predvidevam, da ga imaš na prikolici, zato tudi pazi, da ti kislina ne špricne po nje, ker kislina razžira cink.Med gumico in prikolo si daj polivinil.
Ure dnevi leta tečejo....
Uporabniški avatar
MareC
Admiral

OdgovorNapisal/-a MareC » To Sep 10, 2013 18:50

bolid napisal/-a:Predvidevam, da ga imaš na prikolici, zato tudi pazi, da ti kislina ne špricne po nje, ker kislina razžira cink.Med gumico in prikolo si daj polivinil.

ja to sem pozabil napisat (hvala bolid) res je pazi cink razžre solna kislina
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Sep 10, 2013 20:37

No js mislim, da je težko to prakticirat z nekim polivinilom in pol to pucat. Js bi nekako naredu nek provizoričen nosilec in čoln spravu dol s prikolice in zadevo lepo zrihtal tako kot je treba.

Plast cinka je tenka in pol bo juhu sranja na prikolici.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Sep 10, 2013 21:06

Čoln na kloce,se tudi laže dela,pa pol ga speri z dosti mila ali šampona,da nevtralizira kislino.Če nimaš boljše variante in ne prevelik čoln, lahko dvigneš in narediš to pri meni,Ko je pa prikola zunaj,pa še njo porihtaš,če je kaj potrebno narest na njej,
LP Iztok
Uporabniški avatar
MareC
Admiral

OdgovorNapisal/-a MareC » To Sep 10, 2013 21:36

polanc napisal/-a:Čoln na kloce,se tudi laže dela,pa pol ga speri z dosti mila ali šampona,da nevtralizira kislino.Če nimaš boljše variante in ne prevelik čoln, lahko dvigneš in narediš to pri meni,Ko je pa prikola zunaj,pa še njo porihtaš,če je kaj potrebno narest na njej,
LP Iztok

daj nehaj no, to bom jaz :)
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » To Sep 10, 2013 21:49

Ja sej jest ne bom delal,sam plac dam in kasiram :lol:
Uporabniški avatar
MareC
Admiral

OdgovorNapisal/-a MareC » To Sep 10, 2013 21:52

polanc napisal/-a:Ja sej jest ne bom delal,sam plac dam in kasiram :lol:

lajkam Iztok, dam za rundo al dve, tri, štiri potem mi boš pa zidanco pustil, da prespim skupaj z Ameršek Iztokom :wink:
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Sep 10, 2013 21:59

Eh js sem pa mislu da boš s svojo tam prespal.
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » To Sep 10, 2013 22:00

Zidanca? nimam
bkonecnik
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a bkonecnik » Sr Sep 11, 2013 08:58

Super!! Najlepša hvala za izčrpna navodila. Čoln sem pustil pri hrčkih, tako da se bom tam ubadal z nadaljnjim čiščenjem. Lp, vsem
kugla
Praporščak

OdgovorNapisal/-a kugla » Pe Sep 13, 2013 12:21

Zdravo
men bi pa prav prišlo mal pomoči nekoga z izkušnjami.
Kupil sem gumenjaka jolly 520 let.95 in ga je potrebno porihtat.
Ko prebiraš forume zgleda popravilo veliko enostavneje kot v resnici.
Problem ki ga nisem videl je čist banalno kako spraviti 300-400kg čoln
na klocne.Pobarvati moram dno čolna.Dela je za dva dni trajalo bo pa dva
meseca .he he.
Čoln je v dol.toplicah

l.p.
bkonecnik
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a bkonecnik » Pe Sep 13, 2013 15:56

Jaz sem svojega prejšnjega (resda je bil dolžine zgolj 3,6 m) spravil s prikolice s pomočjo dveh kolegov (na prikolici imaš verjetno valjčke in se čoln potegne dol), podstavil pa sem avtomobilske gume, na vsako stran po 4 gume (dane ena na drugo). Gume sem podstavil pod tube, toliko da je bil dostop do dna prost in toliko dvignjen, da sem prišel pod trup. Zadevo sem delal prvič in ne morem rečt, da se tako pravilno in z najmanjšim naporom dela, saj takrat nisem imel druge ideje, pri tem pa je bilo lažje, saj je bil čoln dokaj majhen (posledično lažji). Verjetno ti bodo kolegi s foruma bolje svetovali, jaz samo delim svojo izkušnjo. lp
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Sep 15, 2013 23:17

Pri meni Kugla to narediš KOMOT...skupaj dvigneva pol si pa sam svoj mojster,pa kak nasvet ti tudi lahko dam,Sva pa blizu doma,tako da ni nekih velikih stroškov prevoza ...
LP Iztok

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov