Kraje gumenjakov v Premanturi
Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino
Kraje gumenjakov v Premanturi
Pozdrav. Sem nov na forumu, registriran z namenom, da opozorim na obsežne akcije kraj čolnov (gumenjakov), ki se že vrsto let dogajajo v Premanturi - konkretno v AC Stupice.
To sezono sem imel to smolo tudi sam, da je (verjetno) v noči iz 3. na 4. september izginil moj gumenjak Honwave, dolžine 4 m in Yamaha 20 KS, 4T. Oboje brezhibno in staro 4 sezone. Isto noč so iz istega zaliva izginili še najmanj (!?) 3 podobni gumenjaki. Moj konkretno je bil zaklenjen z verigo....
Nihče nič ne ve, nič videl, slišal. Policija nemočna proti organizirani tolpi, ki kraje ponavlja iz leta v leto.
Nepojemljivo in nerazumljivo.
To sezono sem imel to smolo tudi sam, da je (verjetno) v noči iz 3. na 4. september izginil moj gumenjak Honwave, dolžine 4 m in Yamaha 20 KS, 4T. Oboje brezhibno in staro 4 sezone. Isto noč so iz istega zaliva izginili še najmanj (!?) 3 podobni gumenjaki. Moj konkretno je bil zaklenjen z verigo....
Nihče nič ne ve, nič videl, slišal. Policija nemočna proti organizirani tolpi, ki kraje ponavlja iz leta v leto.
Nepojemljivo in nerazumljivo.
Kot je meni znano, se vse dogaja ponoči. Izbirajo primerno noč (rahla burja in nemirno morje ter po možnosti brez lune) in potem izvedejo akcijo iz morja. Barka se pripelje v zaliv (prej imajo seveda vse ogledano in izbrano) ter samo odvlečejo čolne ven.
Vsako sezono isto. Camp ne naredi nič, policija še manj.
Vsako sezono isto. Camp ne naredi nič, policija še manj.
Sosedu so lani v kampu Pomer ukradli gumenjaka 4,2 m z motorjem Sail 15. Prav tako je isto noč izpred kampa Pomer izginilo še pet plovil. Vsa plovila so čez kakšen dan ali dva našli, nekaj jih je bilo privezanih pri gojišču školjk vsi pa so bili brez motorjev. Policija se kaj dosti ni potrudila, da bi našla ukradene motorje.
Žal kakšnih boljših motorjev v širši okolici Medulina ni za imeti.
Žal kakšnih boljših motorjev v širši okolici Medulina ni za imeti.
Žal je ta del Istre v zadnjih letih resnično dobil slab renome zaradi kraj. Ne krade se samo plovil oz. motorjev ampak je vse več kraj iz avtomobilov in prikolic. Vse kraje so izvedene profesionalno brez vsakršne poškodbe na avtu ali prikolici. Pogosto oškodovani odkrijejo, da jim je zmanjkal denar šele nekaj dni po kraji, ko želijo ob odhodu plačati kamp. Zgodilo se je meni in sorodnikom. Izgine pa izključno denar. Vse dokumente, bančne kartice in podobno pa pustijo. Prijava policiji je jalovo početje in nazadnje imaš občutek, kot da si sam kriv, da so ti kaj ukradli. Nekaj časa so krožile govorice, da niso domačini in se je krivdo pripisovalo tujcem. Meni se vedno bolj dozdeva, da so te osebe iz bližnje okolice, sploh kar se tiče plovil. Zanimivo je, da običajno vse sledi vodijo v medulinski konec. Je pa potrebno biti zelo pozoren, ker imajo res vse v naprej v nulo izpiljeno oz. nagledano. Letos sem bil priča, kako je iz istega zaliva lokalec, ki izposoja čolne odvlekel 8m gumenjak, ki ga je nek nizozemec ravno spustil v vodo, ker se je privezal na njegovo bojo. Seveda ni naredil prav, da se je privezal tja ampak, da ti kar odvleče čoln je pa tudi primitivno. Lansko leto pa se je ista oseba sprla z drugim nizozemcen in naslednji dan smo dvigovali njegov čoln iz dna. Enostavno so mu odstranili čep, ki sem ga kasneje našel ob na dnu v neposredni bližini priveza. Redarji v kampu opozarjajo turiste, ki imajo ob kakšno drevo prislonjena kolesa, ki so vredna malo več, da naj na njih pazijo, ker je velika verjetnost, da jim čez noč izginejo.
Te zgodbe be spominjajo na prijateljev dogodek izpred mnogo let, ko je v Istri iz kampa čez zimo izginila cela prikolica. Lastnik je to prikolico kasneje našel, prijavil policiji... Ampak tukaj sledi šok! Besede policista so bile: "Slovenac, bolje da šutiš ako još želiš da živiš.." V tej prikolici je dopustoval ened od hrvaških borcev, po njihovem narodni heroj...
Tako da se mi tudi pri tej zgodbi zdi da policija dobro ve kdo krade, a ne naredi nič, ker noče ali pa so sami lokalni šerifi vpleteni v to.
Hkrati pa me zanima kam gredo ti motorji, saj pri prodaji in registraciji potrebuješ papirje.
Zanimivo pa je tudi to da v medijih to ni bil nek odmeven dogodek. Če bi bila propaganda velika v smeri, kako to škodi njihovemu turizmu, bi se mogoče kaj premaknilo. Vsaj prtisk na policijo bi bil večji, ker vse kaj jih prizadane je to da nimajo turistov, za vse ostalo jih boli kinta.
Na 24 ur hitro zaženejo paniko, ko se v morju znajde morski pes večji od 75 centimetrov, glede tega pa je tišina. Sem prepričan da je mnogo teh čolnov slovenskih, njihovih domačih pa sigurno nobeden.
Tako da se mi tudi pri tej zgodbi zdi da policija dobro ve kdo krade, a ne naredi nič, ker noče ali pa so sami lokalni šerifi vpleteni v to.
Hkrati pa me zanima kam gredo ti motorji, saj pri prodaji in registraciji potrebuješ papirje.
Zanimivo pa je tudi to da v medijih to ni bil nek odmeven dogodek. Če bi bila propaganda velika v smeri, kako to škodi njihovemu turizmu, bi se mogoče kaj premaknilo. Vsaj prtisk na policijo bi bil večji, ker vse kaj jih prizadane je to da nimajo turistov, za vse ostalo jih boli kinta.
Na 24 ur hitro zaženejo paniko, ko se v morju znajde morski pes večji od 75 centimetrov, glede tega pa je tišina. Sem prepričan da je mnogo teh čolnov slovenskih, njihovih domačih pa sigurno nobeden.
http://ipress.hr/crna-kronika/lopovi-ha ... 33510.html
http://regionalexpress.hr/site/more/org ... remanturi/
http://ipress.hr/crna-kronika/u-premant ... 27768.html
Aje kdo opazil koliko je izpred treh let narastla koncentracija "temnopoltih" v puli?
Ni receno da se motorji ki izginjajo v kombijih z 8 sedezi, noter pa 15 ljudi in do vrha nabasana "roba" ,
hladijo sedaj z vodo iz črnega morja in stevilnih rek ki se vanj izlivajo...
Koliko vem se v glavnem kradejo gumenjaki, ker najlazje izginejo...
Na dno morja, v 200 lit sodu, itd...
http://regionalexpress.hr/site/more/org ... remanturi/
http://ipress.hr/crna-kronika/u-premant ... 27768.html
Aje kdo opazil koliko je izpred treh let narastla koncentracija "temnopoltih" v puli?
Ni receno da se motorji ki izginjajo v kombijih z 8 sedezi, noter pa 15 ljudi in do vrha nabasana "roba" ,
hladijo sedaj z vodo iz črnega morja in stevilnih rek ki se vanj izlivajo...
Koliko vem se v glavnem kradejo gumenjaki, ker najlazje izginejo...
Na dno morja, v 200 lit sodu, itd...
Ja pred leti sem prodajal gumico zložljivo 4,3 metra, prišla sta dva bolgara s kot si rekel kombi 8 zicev not 12 ljudi radniki za italijo robe torbe do stropa ni mi bilo jasno kako to mislijo spakirati. so šli vsi vsi ven s torbami vred so naredili gomilo sredi parkinga v zupančičevi jami, še dobro da je bilo okoli 23 ure ko ni veliko firbcev zbasal gumo nekam pod sedeže dile pod njo torbe nazaj gor vsi se napakirali samo gledaš. Ne duha ne sluha da je gumica notri.
No meni so jo plačali samo se da skriti brez skrbi. in to v eni karavelci.
No meni so jo plačali samo se da skriti brez skrbi. in to v eni karavelci.
Po mojem jim gumice niti niso tako interesantne kakor majhni prenosni in zanesljivi izvenkrmni motorji.
Takšni motorčki jim pridejo zelo prav kot npr. pomožni motor, motor za vleko panule, transfer do obale, pomoč pri ribolovu z večjimi plovili... Gumice pa najbrž res končajo kje na odprtem morju ali pa na dnu.
Vsekakor pa drži, da so (kdor koli že) v Medulinu in okolici že nekaj let zelo dejavni. Čeprav ravno Bolgarskih in Romunskih kombijev nisem videl.
Takšni motorčki jim pridejo zelo prav kot npr. pomožni motor, motor za vleko panule, transfer do obale, pomoč pri ribolovu z večjimi plovili... Gumice pa najbrž res končajo kje na odprtem morju ali pa na dnu.
Vsekakor pa drži, da so (kdor koli že) v Medulinu in okolici že nekaj let zelo dejavni. Čeprav ravno Bolgarskih in Romunskih kombijev nisem videl.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov