Letos sem si kot prvo plovilo nabavil mali gumenjak (270 cm, z napihljivo kobilico in zložljivim dnom). Z mislijo "da bo ja letelo" sem ga opremil z najmočnejšim še dovoljenim motorjem - Tomos 10. Po trditvah bolj izkušenih kolegov bi taka kombinacija morala glisirati brez problemov. A v praksi se izkaže da temu ni tako. Čoln ob polnem gasu dvigne kljun visoko v zrak in pluži. Tudi če sva se oba s punco pomaknila povsem naprej in na silo potisnila sprednji del v vodo, je še vedno plužilo. Preizkusil sem vse variante nagiba motorja pa ni bilo bistvene razlike, le val za čolnom je bil večji oz. manjši. V času dopusta mi ga je le enkrat uspelo spraviti v glisiranje z dvema osebama, in sicer na popolnoma mirni vodi in z nekaj gimnastike, takrat pa je tudi dosegel kar konkretno hitrost. (Jaz pa jezen, zakaj noče vsakič tako
Kaj storiti, kakšne so sploh opcije pri tako majhnem čolnu? Tista krilca na peti motorja, o katerih je bilo govora v drugi temi, me nekako ne prepričajo. Flapi (hidravlični, električni...) za tako majhen čoln ne pridejo v poštev, ali pač? Takole na oko se mi zdijo še najbolj smiselna krilca za na zadnjo steno (t.i. lifterji), na primer taki: http://www.allinflatables.com/shopping/lifters/, vendar med uporabniki foruma ni opaziti kakega navdušenja za to rešitev.
Kaj predlagate?
P.S.: Se opravičujem, če sem po nepotrebnem odprl novo temo, a se mi nobena od obstoječih ne zdi čisto primerna.