Manjši bivalni gumenjak

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

Exclusive
Desetnik

Manjši bivalni gumenjak

OdgovorNapisal/-a Exclusive » Po Feb 09, 2015 23:32

Pozdrav vsem skupaj.

Torej prebral sem si kar nekaj pa me vseeno zanima kaj bi priporočali za novopečenega uporabnika,da lahko na gumenjaku tudi kdaj prespi, si kaj skuha pa potem piči naprej zjutraj itd...?

Skratka ,da bi bila kot majhna bivalna prikolica na vodi :)
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Feb 10, 2015 00:00

Manjši gumenjak bo lahko kvečjemu kot šotor... Če hočeš, da bo kot bivalna prikolica, moraš gledat takšne s kabino.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Feb 10, 2015 00:49

Brako prikolica bi ustrezala njegovi primerjavi - tla so bila trdna podlaga, zgoraj pa iz blaga. In tudi zložila se je, ko si peljal.

Daj, poleg tega, da to ni enako kot s kabino, svetuj še kaj za bivanje na gumenjaku, za kar je vprašal.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Vrtinc
Kapitan fregate
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Vrtinc » To Feb 10, 2015 07:06

Gumenjaki s kabino in opremo za bivanje obicajno niso majhni. Ce pa ze je kabina v kateri je postelja, wc in nekaj predalov - zunaj pa hladilnik, umivalnik s toplo in hladno vodo, plinski kuhalnik in nekaj opreme za bivanje potem to lahko zgleda nekako takole: http://vrtinc.si/Premium29
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » To Feb 10, 2015 07:19

Preden ti kdo svetuje najmanj 40 feetno barko naj povem, da smo na morjeplovski ruti smo to počeli z gumenjaki od 4,5m naprej. Je pa res da je to bolj robinzonsko. :lol:
V rangu pri 6m pa lahko že marsikaj počneš.
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » To Feb 10, 2015 08:37

Se da, od zelo provizorij variant, kot tudi že precej komplicirane variante.

Koliko kompliciraš, kaj pričakuješ, pa veš sam.

Če se predvideva nočevanje na gumi, je potrebno bolj, kot dolžni dati prednost širini gume. Dodatno je pomembno, koliko pridejo blazine visoko. Globje so, manj je vse skupaj uporabno in kontra, višje kot pridejo, bolje je.

Vseeno bi gledal od 5 m naprej in širino vsaj 2,3. Je pa za tako skoraj že nujno imeti moč 90 KM....

Za več, je potrebno definirati želeno dolžino, kapaciteto, fond,....
https://vodovod-rh.si/
bsc46
Admiral
Kraj: Postojna

OdgovorNapisal/-a bsc46 » To Feb 10, 2015 12:11

Gumenjak BSC46, šotor čez vse, 14 dni nepozabnega dopusta v dveh+psiček. Cel jadran je bil naš.
Ljubitelj narave
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Feb 10, 2015 12:36

Eno resno vprašanje (upam da me ne boste spet obtožili, da sem posral temo :wink: ). Kako je pa s sranjem na gumenjakih? Jaz si ne predstavljam bit dva tedna brez sekreta :shock:
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » To Feb 10, 2015 13:15

Enako kot na drugih malih čolnih... rit čez rob...

Ali pa plavanje na obalo... ali pa samo plavanje...
klemn
Admiral

OdgovorNapisal/-a klemn » To Feb 10, 2015 13:36

H2O napisal/-a:Eno resno vprašanje (upam da me ne boste spet obtožili, da sem posral temo :wink: ). Kako je pa s sranjem na gumenjakih? Jaz si ne predstavljam bit dva tedna brez sekreta :shock:

Tko, da čim manj kompliciraš!

file:///C:/Users/klemenj/Pictures/t2%20printi/GIF-list-Steve-Buscemi-weird-weird-shit-WTF-GIF.gif
snezak
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a snezak » To Feb 10, 2015 15:06

Pozdravljeni Exclusive!

Ko sprašuješ za velikost gumenjaka moraš najprej povedati na kolikšno številu oseb misliš, ko govoriš o spanju na čolnu.

Za enega je lahko dolžina cca 4m, za dva bi bila lahko dolžina 4,5m dovolj, za štiri osebe pa razmišljaj o 5.5m dolžini čolna.
Smatram, da mora biti čoln opremljen z zadosti močnim motorjem za glisiranje polno otovorjen + 30% rezerve.

Poleg same dolžine čolna je zelo pomembna njegova razporeditev, da boš lahko vso prtljago ustrezno pospravil med plovbo. Poleg tega ti mora čoln nuditi možnost priprave ležalnih površin. Nekateri imajo tako možnost že nakazano pred volansko konzolo.

Druga zelo pomembna stvar, katero moraš urediti vnaprej je ustrezna senca čez vse. Glede na izkušne ta senca ne sme biti iz belega materiala ampak temnega (modrega). Sam imam neprijetno izkušnjo zaradi pregrevanja pod senco, ki jo je ustvarjala tenda velikosti 150*180cm bele barve. V mirnem zalivu na opoldanskem soncu pri brezvetrju je lahko zelo vroče.

Kuhanje sem po možnosti izvajal na obali razen kakšno mleko ali pa kavo sem pripravil kar v čolnu.

LP Snežak
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » To Feb 10, 2015 15:38

Rok-11 napisal/-a:Enako kot na drugih malih čolnih... rit čez rob...

https://youtube.com/watch?v=CXCLt3jLD3s
https://vodovod-rh.si/
klemn
Admiral

OdgovorNapisal/-a klemn » To Feb 10, 2015 15:51

Roberth1 napisal/-a:
Rok-11 napisal/-a:Enako kot na drugih malih čolnih... rit čez rob...

https://youtube.com/watch?v=CXCLt3jLD3s

Točn tkole jap :D ...ta ga še zakoplje :)
Uporabniški avatar
Harry
Poročnik korvete
Kraj: Ljubljana, Stinica

OdgovorNapisal/-a Harry » To Feb 10, 2015 21:09

Exclusive, če misliš resno in imaš denar za avto srednjega razreda, si poglej gumenjake Formenti for sea - ZAR, ki so pripravljeni za navtično kampiranje, rabljeni znajo biti sedaj (Februar), v Italiji dokaj ugodni.

Če pa ni "špage" ti svetujem gumo 5m, 50ks, čim lažjo in prazno, da boš lahko natovoril vso kramo skupaj z dvemi igluji!
Dobra stran; če pihne preveč, lahko pustiš vse, in ni prevelike zgube, pa še nobenega ni treba reševat.
Ne boš se drenjal, vsi bodo imeli dovolj prostora, srali boste po želji.
Na večini dalmatinskih otokov so le goži in podgane, tolažiš se s tem, da kjer ni gožev, so podgane in obratno, če pa jih ni, bo nadlogo nadomestil kak domoljub!

Vsekakor pa v obeh primerih svetujem vsaj dober vodootporen telefon in pakirano enkratno cinkovo baterijo za polnenje v sili.
Morski vuk
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » To Feb 10, 2015 22:49

Harry napisal/-a:Exclusive, če misliš resno in imaš denar za avto srednjega razreda, si poglej gumenjake Formenti for sea - ZAR, ki so pripravljeni za navtično kampiranje, rabljeni znajo biti sedaj (Februar), v Italiji dokaj ugodni.

Če pa ni "špage" ti svetujem gumo 5m, 50ks, čim lažjo in prazno, da boš lahko natovoril vso kramo skupaj z dvemi igluji!
Dobra stran; če pihne preveč, lahko pustiš vse, in ni prevelike zgube, pa še nobenega ni treba reševat.
Ne boš se drenjal, vsi bodo imeli dovolj prostora, srali boste po želji.
Na večini dalmatinskih otokov so le goži in podgane, tolažiš se s tem, da kjer ni gožev, so podgane in obratno, če pa jih ni, bo nadlogo nadomestil kak domoljub!

Vsekakor pa v obeh primerih svetujem vsaj dober vodootporen telefon in pakirano enkratno cinkovo baterijo za polnenje v sili.

ne vem no a nisi nekaj govoril o italjanskih jajcih pa to, zdaj pa predlagaš ta ista italijanska jajca nekomu???
:roll: :roll:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov