Starejši gumenjaki (Maestral, Beograd Sport)
Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino
Starejši gumenjaki (Maestral, Beograd Sport)
Zdravo,
Kot že naslov pove, me zanimajo podatki o starejših "naših" gumenjakih. Predvsem me zanimajo Maestral in Beograd Sport.
Malo sem brskal po internetu, vendar so informacije dokaj skope.
Kar sem uspel najti sta pri Maestralih predvsem modela 9 (3m) in 18 (3,4m). Potem so pa še izvedenke s (tubusi zaključeni navzgor) in pa sd. Ali je razliika samo v dolžini, ali tudi širini in velikosti tubusov.Ali Kaj ta sd pomeni?
Kdaj so bili ti gumnjaki delani, okoli leta 1980?
Kaj pa barve? V čem je razlika med rumenimi in sivimi?
Delali so jih na Hrvaškem (Ris?)?
Imajo Beogad Sport in Maestral kakšno povezavo?
Če so te informacije že kje zbrane, bom vesel... Mal sem mislil kupit enega za nas tri (poleg naju še dvoletnik). Sicer bi bila 9-ka povsem dovolj, vendar mal razmišljam, da bi vzel raje 18-ko, ker so verjetno večji tubusi in posledično ne šprica toliko voda notri. Drži?
Kot že naslov pove, me zanimajo podatki o starejših "naših" gumenjakih. Predvsem me zanimajo Maestral in Beograd Sport.
Malo sem brskal po internetu, vendar so informacije dokaj skope.
Kar sem uspel najti sta pri Maestralih predvsem modela 9 (3m) in 18 (3,4m). Potem so pa še izvedenke s (tubusi zaključeni navzgor) in pa sd. Ali je razliika samo v dolžini, ali tudi širini in velikosti tubusov.Ali Kaj ta sd pomeni?
Kdaj so bili ti gumnjaki delani, okoli leta 1980?
Kaj pa barve? V čem je razlika med rumenimi in sivimi?
Delali so jih na Hrvaškem (Ris?)?
Imajo Beogad Sport in Maestral kakšno povezavo?
Če so te informacije že kje zbrane, bom vesel... Mal sem mislil kupit enega za nas tri (poleg naju še dvoletnik). Sicer bi bila 9-ka povsem dovolj, vendar mal razmišljam, da bi vzel raje 18-ko, ker so verjetno večji tubusi in posledično ne šprica toliko voda notri. Drži?
-
Daki
Maestrale je delal Ris Zagreb, najbolj popularna sta bila res modela 9 in 18 v dimenzijah, ki so v grobem take, kot si jih navedel. Razlike v dimenzijah pri različnih letnikih niso bile omembe vredne, 18 je imel vedno precej večje tubuse in omejitev motorja 18 KM, 9 pa 10 KM. Razlika je v opremi (vetrobran, lesen klopca, SD še napihljivi sedež). Med barvami so razlike le v barvah, kasneje so bili v glavnem sivi, mogoče je bila takrat tudi kakšna razlika v materialu. Te čolne so delali od 1976 pa tudi še kasneje, v samostojni Hrvaški.
Gumenjake Sport je delala istoimenska tovarna v Beogradu, najbolj popularni so bili modeli Sport II (3.42 m) in Meteor ter Meteor Specijal (3,3m). Ti čolni so sloveli po kvalitetnejših materijalih, leseni kobilici, pa tudi krmna deska je bila močnejša in debelejša, zato si na Sport II lahko obesil do 30 KM, seveda 2t konjev, na Meteorja pa 18 KM. Modela Sport II in Meteror Specijal sta imela Vetrobran, štiri zračne komore in dodatne vrvi in gumijaste ščitnike na tubusih. Sport II ima večje tubuse, premera 40 cm.
Gumenjake Sport je delala istoimenska tovarna v Beogradu, najbolj popularni so bili modeli Sport II (3.42 m) in Meteor ter Meteor Specijal (3,3m). Ti čolni so sloveli po kvalitetnejših materijalih, leseni kobilici, pa tudi krmna deska je bila močnejša in debelejša, zato si na Sport II lahko obesil do 30 KM, seveda 2t konjev, na Meteorja pa 18 KM. Modela Sport II in Meteror Specijal sta imela Vetrobran, štiri zračne komore in dodatne vrvi in gumijaste ščitnike na tubusih. Sport II ima večje tubuse, premera 40 cm.
- Marcel_Mastnak
- Admiral
- Kraj: Celje
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti