Težave tomos 4.5

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

vilija
Desetnik

Težave tomos 4.5

OdgovorNapisal/-a vilija » Pe Avg 21, 2015 08:06

Pozdravljeni
Imam motor tomos 4,5 in sledeči problem. Nemorem ga prestaviti iz lera v prvo. Ročica za menjavo se premika normalno samo ne prestavi. Morda kakšna rešitev. En mojster mi je rekel da ga zrihta da bi delal direkt... brez lera. Se to splača? Hvala za nasvete.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Pe Avg 21, 2015 08:30

.

Ta mojster ni mojster, navaden šalabajzer. Če bi bil mojster, bi naredil tako kot mora bit! Naprej in prosti tek.

Najprej poglej, če je vzvod za prestavljanje na ročici.
Če ni odziva in nič ne "ropota", klika, potem je verjetno težava na vzvodu do pete. Tam pa v bistvu z ročico samo odmika dva zobnika, ki sta, kot temu rečemo menjalnik.
Lahko je tudi osovina , ki gre od motorja do pete. Pobere ji "ripne", samo to se ne zgodi naenkrat. Pomalem že nekaj časa preskakuje in občutiš kot cukanje, ko obremeniš motor.
Boš dobil še sigurno dovolj navodil od ostalih članov.

Sam bi se odločil, da ga spravim v stanje kakršen mora bit, tak kot je odšel iz tovarne.

Le tak motor bo ostal legenda!

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Pe Avg 21, 2015 09:28

Ni tako preprosto. Bila sta dva modela 4.5 s popolnoma drugačnim sistemom pretikanja. Vilija, imaš model z belim pokrovom in ročko za pretikanje desno od čoka ?
vilija
Desetnik

OdgovorNapisal/-a vilija » Pe Avg 21, 2015 10:05

Piki, ja beli pokrov menjalnik desno od čoka. Pa naenkrat je nehalo delovat. Smo se vozli, počakali da še enega poberemo med tem smo motor ugasnili... čez pet min. pa ni več šel v prvo.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » Pe Avg 21, 2015 10:16

Počila ti je vzmet med motorno gredjo in spojno gredjo, ki prenaša moč na propeler. Te vzmeti se zelo težko dobijo in kmalu spet počijo, sploh če je minimum previsok. Treba je ločiti agregat od noge in zamenjati vzmet, če se jo sploh še dobi, ali pa predelati na T 4 z zamenjavo motorne gredi, ki je spodaj ozobljena in pa klasične T 4 polosovine, ki je tudi zgoraj ozobljena.
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Pe Avg 21, 2015 11:20

Nasmejal si me že z naslovom. Od 35 let starega Tomosa res ne moreš pričakovati drugega, kot težave.
Vidiš, tokrat tudi Pajer1 nima prav, strokovnjak za Tomose, kot je piki ti iz izkušenj pove, da bo težka. bo potrebna predelava in adijo ler :(
Želim ti, da čim prej usposobiš zadevo. 8)
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
lme
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a lme » Pe Avg 21, 2015 12:06

Imel identični problem,počila vzmet.Dobil sem jo pri izdelovalcu vzmeti,ki se nahaja nekje v Dragomlju pri Domžalah naslova ne vem.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » Pe Avg 21, 2015 12:21

Pa drži, ni več počila ?
vilija
Desetnik

OdgovorNapisal/-a vilija » Pe Avg 21, 2015 12:43

Vsem lepa hvala... bojo pa vesla delala do konca dopusta...😄😄😄
bats
Kapitan
Kraj: Gorenjska

OdgovorNapisal/-a bats » To Avg 25, 2015 11:22

ne vem, če nisem 1x nekje zasledil ,da ima te vzmeti Nahtigal v Kranju, če ja, potem jih je verjetno nekam dal narediti.
vilija
Desetnik

OdgovorNapisal/-a vilija » Če Feb 25, 2016 14:59

Pozdravljeni
Vem, da je že pretekla cela večnost, od te objave, ja ampak šele pred kratkim smo (oz. je) ugotovil kaj je bil vzrok, da nisem mogel dati v brzino.Lokalni mojster bi mi ga priklopil direkt in vzel lepe denarce, vzrok pa je bila medeninast sornik ki poči, če nasedeš oz. kam zadaneš s propelerjem. Mi nismo nikamor zadeli, smo pa verjetno hoteli dati v brzino pri prevelikem gasu. Mojster je rekel, da tudi pri takšnem manevru lahko poči in pol nič več ne gre. Najhujše pa je to, da smo imeli sornike v rezervi, mi pa smo samo lahko gledali naš čoln.
:D :oops:
mile
Admiral
Kraj: Ljutomer
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mile » Če Feb 25, 2016 16:53

Ha, ha, ha... Kaka brezvezna. Ampak, da ne boš mislil, da se vsem ne dogajajo taki bzv defekti. Od malih škafof pa tistih, ki majo cele apartmaje na vodi. Polno takih zgodb poznam, samo eni jih ne povejo, ker jih je sram in jih je kar nekaj stalo.
Vozili smo se ob Kornatskem otočju proti Piškerii. Naenkrat zasveti lučka za olje in panika. Pa ni bilo prvič. Probam kurblat, pa nič, kurblam rezervnega in komaj živ kresne, ko smo že v skalah. Se odšlepamo v marino Piškera in pri enem poljaku dobim 3 l olja in dolijem. Kurblam in spet nič. Študiram, grem s familijo na pivo, pa mi kresne...seveda če pa nisem nataknil varnostnega zatiča. Vso olje ki sem ga dolil je bilo potem viška, ker pri odsevu sonca nisem videl v paniki, da je olja zadosti. Pač je računalnik nekaj zbluzil in je bilo treba resetirati.
Od takrat že tri sezone brez problemov.
mile
muzičar iz Prlekije
ljubitelj dobre kapljice,kulinarike in morja
"boljše litrca v roki kot gajbica na strehi"
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Če Feb 25, 2016 17:13

Ne moreš verjeti. Samo kajla praviš. Ja, včasih je rešitev res enostavna. Mi je pa čudno, da ni tega noben pogledal.
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Če Feb 25, 2016 17:15

kolega je prnesu motor na popravilo - razlog po dveh dneh, ni imel bencina več v kestlu.
plagiator
Kontraadmiral
Kraj: Maribor - Pašman

OdgovorNapisal/-a plagiator » Če Feb 25, 2016 17:57

Pri plavanju pred leti mi je Yamahin gumenjak ter Suzukija 8 zaneslo k obali, še srečen sem bil saj sem lažje na teh algah prišel na čoln kod po skalah. Nisem pa pogledal, da so se namotale ravno toliko na propeler, da je bilo dovolj pri prestavljanju za zlom tega sornika. Res sem veslal pa preklinjal, vendar na koncu bil jezen nase, saj sem vse potrebno za popravilo imel pri sebi, popravljeno pa imel v dobrih 30 min.
Če ni v moji moči da ti pomagam, ti tudi slabega ne želim

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost