Napihljiv gumenjak

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

Farty

Napihljiv gumenjak

OdgovorNapisal/-a Farty » Sr Maj 10, 2017 09:47

Pozdravljeni vsi,

razmišljam o nakupu napihljivega gumenjaka od 3 do 3,5m, pretežno za podvodni ribolov.

Med brskanjem po internetu ugotavljam da je ponudba zelo pestra, cene pa zelo različne. Gledal sem od parsunov do honwave, ...

Želim gumico ki bo z dvema osebama zlahka zglisirala. Registracija ni problem, imam izpit.

Koliko star gumenjak se še splača kupiti?
Trdo ali napihljivo dno?

Čim več informacij prosim.

hvala in Lp,

M
aleks09
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a aleks09 » Sr Maj 10, 2017 10:05

Če ti evrčki .. no mislim samo na razliko v ceni.. niso problem potem vzemi trdo dno in po metraži bližje 3.5 pa motor 10 do 15 KM in boš mel malo več miru in premiki bodo hitrejši.. pa tudi malo stabilnejše je trdo dno.. stopiš bolj na sigurno in potapljaška oprema nardi manj škode. Edino pri prevozu je trdo dno problem če nimaš prikolice ali kombija.
Farty

OdgovorNapisal/-a Farty » Sr Maj 10, 2017 10:53

Hvala za odgovor!
Vsekakor želim čolnič katerega bi prevažal v avtomobilu, se pravi brez prikolice.
Kot trdo dno sem mislil te majhne čolniče kateri imajo 'trdo' dno iz alu plošč.
Kako se to obnese?

Hvala!
Uporabniški avatar
Zmago1
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Zmago1 » Sr Maj 10, 2017 11:00

Odvisno spet od cene,..recimo imel sem 3m Zodiaca Kadeta z Francije , dno iz vezanih plošč, trd ko "kamen", ravno dno, guma držala brez napihovanja cel dopust , krmna stena bp, super izkušnja, pa sem kupil10 let starega in ga imel 5 let,...
Kolega je za isto ceno nabavil novega kitajca Z ray, že takoj se je dno začelo zvijati, deske so bile čist krive, ko si stopil gor si mislil da bo kar počila,... in čez dve leti so se začeli krmna in spoji nekaj odlimavati,...slab nakup vglavnem.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Maj 10, 2017 11:07

Nazadnje spremenil H2O, dne Pe Jun 02, 2017 12:20, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » Sr Maj 10, 2017 12:26

H2O napisal/-a:
Zmago1 napisal/-a:Kolega je za isto ceno nabavil novega kitajca Z ray, že takoj se je dno začelo zvijati, deske so bile čist krive, ko si stopil gor si mislil da bo kar počila,... in čez dve leti so se začeli krmna in spoji nekaj odlimavati,...slab nakup vglavnem.

Malo denarja, malo muzike :roll:

.... made in PRC
https://vodovod-rh.si/
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Maj 10, 2017 12:28

Nazadnje spremenil H2O, dne Pe Jun 02, 2017 12:19, skupaj popravljeno 1 krat.
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Sr Maj 10, 2017 13:49

Znanec je kupil kitajsko gumico za res majhen denar. Žal je bila takšna tudi kvaliteta. Že nova je spuščala.

Farty, glede transporta je bolj priročna zložljiva gumica, in sicer alu dno. Honwave so kar v redu za ta denar. Svetujem ti pa nakup nove. Pa vzemi vsaj 3,5m, če ne 4m zaradi prostora, ki ga je vedno premalo.
Saso_P
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Saso_P » Pe Maj 12, 2017 11:26

Jaz sem imel lani zložljivo gumico 4.2m s 25km motorjem. Gre kot raketa, prostora je kar dovolj , glavni problem, ki je bil pa je, da je čoln prevelik za transport. Na morje sem ga pripeljal z dvema polnima karavanoma. Samo čoln.
Za moje pojme je pri zložljivi gumici pomembno tudi to, da ni prevelika. Kdor hoče imeti prostor na čolnu, pa naj raje nabavi takšnega s prikolico.
cvile
Višji vodnik
Kraj: Črnomelj

OdgovorNapisal/-a cvile » Pe Maj 12, 2017 11:38

tako izgleda moja starina spakirana v avtu. Beograd sport 3,5m in Tomos 18.
So pa res zadnji sedeži podrti

Slika
ELAN666
Kontraadmiral

se

OdgovorNapisal/-a ELAN666 » Pe Maj 12, 2017 13:00

men gre maestral sport 2,99 direkt v strešni kovček +tomos 4 .........če ga rabm vzamem ven če ne ga sploh ne jemljem ven.

sem pa tudi jaz bil ves navdušen nad nekim sivim vragom ( z-ray se mi zdi) še dobro da ga nisem vzel ga ima oz je mel eno sezono kolega ......
Ta star šlauf mi služi kot treba ......je vsaj 10x močnejši od pvc zadev, res da se mu leta poznajo ampak se veliko bolj sigurnega počutim na hypalonu.

pa še en čar tega je, da ga zavežem za prvi večji kamen na morju pa tud ukradu ga ne bo nobeden.........pa tud če ga kakšen revež ( še večji od mene ) ukrade .....mu želim mirno morje
Saso_P
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Saso_P » Pe Maj 12, 2017 15:45

Jaz sem imel prvo leto 3.6m kitajca z Tohatsu 9.8 (4-taktni).
To je bilo še vse sprejemljivo. Motor sem lahko tudi sam dvignil in kaj počel z njim. Kljub temu, da je bil kitajc (mislim da Visol) je zelo lepo služil. Star je bil 6 let in po tolikem času je bil praktično kot nov. Nobenih težav.

Seveda je bil čoln premajhen (kot je vsako leto), zato sem potem kupil Brig 4.2m z Yamaho 25km. Pri tem Brigu so tube že večje, zaradi česar je tudi motor z dolgo nogo. Na približno ima ta gumenja slabih 100kg, motor pa ravno toliko. To pomeni, da ko hočeš zmontirat motor na gumenjaka, morata biti dva kar močna, še najlažje pa se vse skupaj počne, ko so trije. Tudi ko sem motor peljal na servis pred sezono, sva ga s serviserjem komaj dobila ven iz avta. Skratka, takšen čoln za moje pojme ne bi smel biti več zložljiv. Ker sem imel čoln dlje časa na morju, sem imel zraven še sestavljivo prikolico, čoln pa seveda tudi tendo, potem je še ostala navlaka kot je tuba, rešilni jopiči, boja, zaščitna prevleka itd... No ko poskusiš vse to spraviti v avto, to pomeni dva polna karavana :)

Sedaj sem kupil Olympic 400CC (4m plastični čoln) z yamaho 30KM na prikolici. Na čolnu je dvakrat več prostora, čoln ima globlji V-izrez, v avtu pa mi ne pobere nič prostora med transportom.
matej_ce
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a matej_ce » Ne Maj 14, 2017 17:57

jas sem imel Z-RAY 2.70 cm 360 eur 3 leta mi je služil OK, pol sem ga prodal. Po sezoni sem ga opral kar za avtošamponom in dobro splaknil. problem tega čolna je, ker nima kobilice ima ravno dno. to pa je velika pomankljivost. uporabljal sem ga z motorjem 5 KS. MAksimalno 5-6 km ob obali iz izhodiščne točke levo-desno.
Saso_P
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Saso_P » Po Maj 15, 2017 00:19

To da ima ravno dno je res nenavadno... običajno imajo takšni čolni napihljivo kobilico, kar je načelom čisto OK, da drži smer in reže manjše valove.

Brig B420, ki je bil moj prejšnjič čoln je imel to napihljivo kobilico dosti agresivno narejeno - za takšen tip čolna kar visok premec - in je posledično dobro prenašal tudi malo bolj razburkano morje.

Seveda pa se je pri čolnih takšnega tipa še vseeno dobro zavedati, da so namenjeni le za mirno morje.[/img]
zviz
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a zviz » Če Maj 18, 2017 10:08

Kaj pa zložljivi čoln? Veliko prostora v sestavljenem, zložen pa je kot en srf za na streho. Plovne lastnosti so pa tudi solidne (tukaj predvsem mislim na to, da ima nizek hidro upor). Sam cena je malo huda. Sem imel priložnost plut z njim po Savi.

https://www.porta-bote.com/

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov