Pozdravljeni,
namen imam kupiti gumenjak katerega se lahko vozi brez izpita in registracije (do 3m in do 5KM), imam pa nekaj vprašanj:
- kako vem ali potrebujem dolgo ali kratko peto?
- tomos, ali yamaha, tohatsu... predvsem me zanima če je tomos po moči primerljiv z ostalimi?
- 2 ali 4 takt? Razlika?
- gumenjak sem imel v mislih tale http://www.parsun.si/trgovina/colni-in- ... /view/12/5, samo je sumljivo poceni.
Gumenjak do 3m in 5KM
Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino
-
Daki
Dobrodošel med nami.
Za 3m zložljivi gumenjak potrebuješ kratko nogo. Te podatke boš tudi dobil pri prodajalcu, še zmeraj pa lahko izmeriš tudi krmno ploščo (38cm za kratko nogo, dolga 13 cm daljša).
Kateri motor vzeti je čisto tvoja odločitev (Yamaha, Suzuki, Honda Tohatsu, Mercury...). Tomos ima 60 ccm, ostali novejši kar nekaj več, ampak tudi s temi boš zelo težko glisiral z dvema osebama.
Pri 2t motorju je višja poraba, kar je v tvojem primeru zanemarljivo, malo lažji je, vseeno je kako ga trasportiraš, moraš pa delati mešanico. Jaz bi vseeno vzel novejšega 4t, je tehnološko bolj napreden.
Kar se pa čolna tiče, kot si tudi sam omenil. Ponavadi gre to kar skupaj: cena+kvaliteta.
Za 3m zložljivi gumenjak potrebuješ kratko nogo. Te podatke boš tudi dobil pri prodajalcu, še zmeraj pa lahko izmeriš tudi krmno ploščo (38cm za kratko nogo, dolga 13 cm daljša).
Kateri motor vzeti je čisto tvoja odločitev (Yamaha, Suzuki, Honda Tohatsu, Mercury...). Tomos ima 60 ccm, ostali novejši kar nekaj več, ampak tudi s temi boš zelo težko glisiral z dvema osebama.
Pri 2t motorju je višja poraba, kar je v tvojem primeru zanemarljivo, malo lažji je, vseeno je kako ga trasportiraš, moraš pa delati mešanico. Jaz bi vseeno vzel novejšega 4t, je tehnološko bolj napreden.
Kar se pa čolna tiče, kot si tudi sam omenil. Ponavadi gre to kar skupaj: cena+kvaliteta.
Re: Gumenjak do 3m in 5KM
Nejc23 napisal/-a:Pozdravljeni,
namen imam kupiti gumenjak katerega se lahko vozi brez izpita in registracije (do 3m in do 5KM), imam pa nekaj vprašanj:
- kako vem ali potrebujem dolgo ali kratko peto?
- tomos, ali yamaha, tohatsu... predvsem me zanima če je tomos po moči primerljiv z ostalimi?
- 2 ali 4 takt? Razlika?
- gumenjak sem imel v mislih tale http://www.parsun.si/trgovina/colni-in- ... /view/12/5, samo je sumljivo poceni.
To si prečitaj glede izpita za čoln.
IZPIT ZA VODITELJA ČOLNA - MORJE
Oseba, ki upravlja čoln na morju (razen čolna z motorjem do 7.35 kW in do 7 m dolžine ali vodni skuter, za katere mora imeti najmanj preizkus znanja za upravljanje s čolnom) mora imeti potrdilo o usposobljenosti za voditelja čolna. Oseba, ki upravlja čoln dolžine do 12 metrov, mora biti stara najmanj 16 let. Oseba, ki upravlja gliser ali čoln dolžine nad 12 metrov 12 metrov, mora biti stara najmanj 18 let.
Kandidat, ki želi opravljati izpit, mora biti star najmanj 16 let. Prijavo za pristop k izpitu za voditelja čolna s prilogami vloži na Upravi.
Tako, da brez izpita ali preizkusa znanja ne moreš nič vozit na morju kar ima motor za pogon, ne glede na moč motorja.
lp.
-
NOVI FOSIL
- Admiral
- Kraj: LJ-CRES
- Kontakt:
Kdo je na strani
Po forumu brska: Google [Bot] in 5 gostov