Brig vs Grand
Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino
Brig vs Grand
Pozdravljeni, ker je moj brig baltic 420 že nekoliko v letih bi nabavil nov gumenjak, saj se 15 let starega, ki je sicer še uporaben verjetno ne splača popravljati. Verjetno bi ponovno kupil zložljivega, saj tako odpade prikolica. Ko gledam brige in grande se mi zdijo identični. Ali lahko kdo napiše kaj več ? Grandi so nekoliko cenejši. Zanimajo me tudi vaše izkušnje.
Re: Brig vs Grand
Oprosti, ker ti bom malo temo ukradel
, a ker praviš, da si dolgo uporabljal Brig Baltic 420, bi te prosil, če kaj več poveš o tvojih izkušnjah s tem čolnom.
Kakšne so plovne lastnosti? Se da pluti tudi po malo slabšem morju (da ne čakaš vedno ravno na bonaco), ala rahla burja oz. jugo? Ti močno pljuska notri med plovbo? Je to sposobno kolikortoliko udobno in varno tudi kakšen malo daljši izlet opravit, recimo kakih 10 milj na odprto oz do otoka? In vse take in podobne stvari me zanimajo.
Ker je ženski admiral rekel, da ni šanse, da bi dopustovali na pasari s kabino, tudi jaz zdaj gledam po nečem takem. Gledam ravno tega Brig-a B420, pa 20 ks motor bi gor dal. Tudi Grand mi je padel v oči, pa Honwave T40 (Italjani majo ponudbo Honwave T40 z motorjem BF20 za 4.050 €). Mora pa biti zložljivo, tako da gre skupaj s kamp opremo na tamalo prikolico + karavan.
Da pa se vrneva na original temo, tudi mene zanima kaj bo kdo rekel o teh dveh čolnih.
LP Uroš
Kakšne so plovne lastnosti? Se da pluti tudi po malo slabšem morju (da ne čakaš vedno ravno na bonaco), ala rahla burja oz. jugo? Ti močno pljuska notri med plovbo? Je to sposobno kolikortoliko udobno in varno tudi kakšen malo daljši izlet opravit, recimo kakih 10 milj na odprto oz do otoka? In vse take in podobne stvari me zanimajo.
Ker je ženski admiral rekel, da ni šanse, da bi dopustovali na pasari s kabino, tudi jaz zdaj gledam po nečem takem. Gledam ravno tega Brig-a B420, pa 20 ks motor bi gor dal. Tudi Grand mi je padel v oči, pa Honwave T40 (Italjani majo ponudbo Honwave T40 z motorjem BF20 za 4.050 €). Mora pa biti zložljivo, tako da gre skupaj s kamp opremo na tamalo prikolico + karavan.
Da pa se vrneva na original temo, tudi mene zanima kaj bo kdo rekel o teh dveh čolnih.
LP Uroš
Pozdravljen Uroš, nisem rekel, da sem uporabljal briga vseh 15 let, vendar lahko rečem, da je za ceno v rangu 2000 evrov soliden čoln (prej sem imel Beograd sport 420 in yamaho 25). Seveda ima kot vsak zložljiv gumenjak svoje pomankljivosti. Pri večji hitrosti ga zlasti po valovih malo zvija ampak na to se navadiš. Ker so tube velike (48 cm), si v njem dokaj zašćiten pred špricanjem, kar pa ima seveda spet svoje meje. Odvisno tudi kako voziš, z nekoliko močnejšim motorjem lahko hitro spreminjaš hitrost (pospešuješ in upočasnjuješ). Načelno ni nek problem tudi neka daljša vožnja ob obali. Kar se tiče udobnosti je stvar tvoje presoje, varno pa po moje je. Seveda pa je gumenjak s trdim dnom boljši za plovbo po valovih a če so veliki nad pol metra pa tudi njih premetava. Tako velik gumenjak tudi ni prijetno vedno znova sestavljati in razstavljati, saj im okoli 90 kg. Se pa seveda da in tako se izogneš prikolici. Enkrat letno še gre.
Kar se tiče motorja je pa odvisno od obremenitve. Letos na čoln nisem dal "ta velikega " motorja (Suzuki 40 dvotakten) ampak sem uporabljal mariner 6 konjev 4 takten, kupljen lani. Pa sem sam brez težav glisiral, GPS je kazal okoli 20 km/h (11 vozlov). Z ženo sva nekje na pol glisirala. Tako da mislim, da je 20 konjev za normalno uporabo več kot dovolj.
Kar se tiče motorja je pa odvisno od obremenitve. Letos na čoln nisem dal "ta velikega " motorja (Suzuki 40 dvotakten) ampak sem uporabljal mariner 6 konjev 4 takten, kupljen lani. Pa sem sam brez težav glisiral, GPS je kazal okoli 20 km/h (11 vozlov). Z ženo sva nekje na pol glisirala. Tako da mislim, da je 20 konjev za normalno uporabo več kot dovolj.
Super, hvala za informacije. Sem nekaj takega tudi predvideval. Torej je zadeva za dnevne izlete čisto uporabna. Misliš, da bi bila za večinoma 3 (oz. 2 in "pol") osebe vozit dovolj tudi 3.8 m varianta?
To, kar glede motorja praviš, pa potem sklepam, da bi za 2 in pol osebi vozit bilo čisto dovolj tudi 10 - 15 ks? Se pri nakupu vsak jurček pozna
Ne rabim za dirkat, bi pa vseeno rad imel cca. 10-12 vozlov potovalne hitrosti.
To, kar glede motorja praviš, pa potem sklepam, da bi za 2 in pol osebi vozit bilo čisto dovolj tudi 10 - 15 ks? Se pri nakupu vsak jurček pozna
Tudi brig 380 bi po moje bil za 3 ljudi popolnoma dovolj velik. Tube so siver 2 cm manjše a to ne bi smel biti tak problem. Glede motorja, pa nikoli ni slabo imeti malo rezerve, za 380 ko bi bilo 15 konjev morda dovolj, za 420 ko pa mislim, da že potrebuješ 20 ko.
-
tyson
Pozdrav,
samo omenim, da če le lahko, potem kupit 4 metre in ne 3,8 metra, ker je na vodi tudi 5 metrov premalo.
Tu ne šparat...vsak centimeter se pozna...
Vozim honwave T40 in 20 KM 4T yamaho, na čolnu sva z ženo, valove pa jahava tudi 2 m visoke, le znat je treba.
samo omenim, da če le lahko, potem kupit 4 metre in ne 3,8 metra, ker je na vodi tudi 5 metrov premalo.
Tu ne šparat...vsak centimeter se pozna...
Vozim honwave T40 in 20 KM 4T yamaho, na čolnu sva z ženo, valove pa jahava tudi 2 m visoke, le znat je treba.
urosm napisal/-a:Super, hvala za informacije. Sem nekaj takega tudi predvideval. Torej je zadeva za dnevne izlete čisto uporabna. Misliš, da bi bila za večinoma 3 (oz. 2 in "pol") osebe vozit dovolj tudi 3.8 m varianta?
To, kar glede motorja praviš, pa potem sklepam, da bi za 2 in pol osebi vozit bilo čisto dovolj tudi 10 - 15 ks? Se pri nakupu vsak jurček poznaNe rabim za dirkat, bi pa vseeno rad imel cca. 10-12 vozlov potovalne hitrosti.
Moja izkušnja (sicer res prvo leto) z Grand 380 in Yamaha 20 je odlična. Trije (2 in pol) leti s preko 30km/h (po GPS). S štirimi odraslimi in otrokom (pa vsi malo težji kalibri) pa je na meji glisiranja in gre še vedno 12km/h. Špricanje sicer je, ampak ne zaradi čolna ampak zaradi vetra (ko val razprši, veter ti pa vodo prinese po zraku). Ni pa kakšnega zalivanja ipd. kar sem doživljal z Zodiac Zoom.
Edina slabost (če temu lahko tako rečem) je bilo razstavljanje podna, ki je lesen. In kot kaže, se les v 14 dneh nekoliko napije in gre potem malo tesno narazen.
sem se pa tudi odločal med 380 in 420, pa sem na koncu vzel manjši (lažji) model, ker 5 nas je gor res zelo redko, za 3 pa je prostora na pretek.
Super, me veseli slišat izkušnje iz prve roke. Zaradi teže in transporta se nagibam k manjšemu, na morju pa vem, da so metri precej krajši kot na kopnem.
Še nekaj me zanima:
1.
Kako je s praznjenjem vode iz čolna, če slučajno kaj več notri pride? Kolikor vidim, je med napihljivo kobilico in podnom prazen prostor. Ima to kak čep za izpust (samopraznenja verjetno ne, saj je to pod vodno gladino)?
2.
Transport motorja. Se ti motorji lahko transportirajo tudi v ležečem položaju? Ker če ne, potem mi z*ebe cel koncept zložljivost. Za tamale Suzukije 2.5 - 6 ks piše, da se lahko shranjuje/transportira tudi na boku oz. na nosu, za te večje pa nisem nikjer zasledil.
3.
Grand 380 - koliko je zadeva velika, ko je zložena? Saj pišejo mere, a pri napihljivih stvareh je navadno tako, da jih nikdar več ne zložiš na tovarniško dimenzijo. Prevoz v Cliu karavan, 3 osebe, dva manjša kovčka in tale komplet čolna. Je izvedljivo ob podrtih 2/3 zadnjih sedežev + če je potrebno kufer na strehi?
LP
Še nekaj me zanima:
1.
Kako je s praznjenjem vode iz čolna, če slučajno kaj več notri pride? Kolikor vidim, je med napihljivo kobilico in podnom prazen prostor. Ima to kak čep za izpust (samopraznenja verjetno ne, saj je to pod vodno gladino)?
2.
Transport motorja. Se ti motorji lahko transportirajo tudi v ležečem položaju? Ker če ne, potem mi z*ebe cel koncept zložljivost. Za tamale Suzukije 2.5 - 6 ks piše, da se lahko shranjuje/transportira tudi na boku oz. na nosu, za te večje pa nisem nikjer zasledil.
3.
Grand 380 - koliko je zadeva velika, ko je zložena? Saj pišejo mere, a pri napihljivih stvareh je navadno tako, da jih nikdar več ne zložiš na tovarniško dimenzijo. Prevoz v Cliu karavan, 3 osebe, dva manjša kovčka in tale komplet čolna. Je izvedljivo ob podrtih 2/3 zadnjih sedežev + če je potrebno kufer na strehi?
LP
- torpedo
- Višji praporščak
- Kraj: Maribor-Betina-Ždrelac
Pozdrav !
Imam BRIG Baltic 350, mehko dno in lesene podnice ter Hondo BF20D , motor transportiram ležeče na predelanem vozičku (rudl) , za praznjenje vode ima nepovratni ventil na krmni steni , da se kar se da zmanjša velikost gume ob transportu , se zrak izsesa, vse skupaj transportiram v Škodi Fabia combi brez zadnjih sedežev , saj je poleg še kup dodatne opreme in pa prtljaga.
Na strehi pa bicikla , saj vsak dan ni primeren za vožnjo take gumice.
Imam BRIG Baltic 350, mehko dno in lesene podnice ter Hondo BF20D , motor transportiram ležeče na predelanem vozičku (rudl) , za praznjenje vode ima nepovratni ventil na krmni steni , da se kar se da zmanjša velikost gume ob transportu , se zrak izsesa, vse skupaj transportiram v Škodi Fabia combi brez zadnjih sedežev , saj je poleg še kup dodatne opreme in pa prtljaga.
Na strehi pa bicikla , saj vsak dan ni primeren za vožnjo take gumice.
Kolk pa mate rezervoarje na teh 20 ks zverinicah, 12 l, 25 l, da nisi 2x dnevno na pumpi? Kolko ma to sploh porabe?
Je varno z 3,5 m tudi na kak daljši izlet?
Je varno z 3,5 m tudi na kak daljši izlet?
- torpedo
- Višji praporščak
Jaz imam 12.5 l rezervoar , če je vremenska napoved OK tudi kar dolgi izleti padejo, no takrat pa je poleg še kantica 10l rezerve, Najdaljša ruta je bila iz Pašmana skozi Tisno mimo Šibenika ,do Skradina in nazaj , fantastično vreme ,skoraj celodnevna bonaca, no malo mazohizma mora biti tudi poleg , ker se to kar vleče , potovalka cca 30km/h , računj razdalja 155 km , s postanki za kopanje in hrano, pa je celodnevni izlet , res pa ,da so tako lepi dnevi s tako gladkim morjem redki, no ker pa sva avantur vajena še malo težjih kot pa je samo sedenje na klopci nama gre to gladko skozi,letos sem v skupno 32 dnevih plovbe preplul 1610 km in potrošil cca 185 l goriva......
-
tyson
25L rezervoar + 10L rezerve.
praznjenje kalužne vode je enostavno...odpreš ventil na krmni steni in voda sama odteče med vožnjo...to imajo dandanašnji vsi gumački (vključno z mojim), z napihljivo kobilico ali trdim dnom.
praznjenje kalužne vode je enostavno...odpreš ventil na krmni steni in voda sama odteče med vožnjo...to imajo dandanašnji vsi gumački (vključno z mojim), z napihljivo kobilico ali trdim dnom.
Lep izlet, ni kaj. Jaz sicer takih razdalj nimam v mislih, pa čeprav se 100 km tja in nazaj hitro nabere. Sem zdaj malo po googlovih mapah razdalje meril in je ogromno na dosegu enodnevnega izleta.
Kaj pa za navigacijo uporabljaš? Kam jo na gumici zmontiraš? Tu priseski verjetno ne primejo.
Kaj pa za navigacijo uporabljaš? Kam jo na gumici zmontiraš? Tu priseski verjetno ne primejo.
tyson napisal/-a:25L rezervoar + 10L rezerve.
Ja, logično, med vožnjo ... na to nisem prej pomislil.
- torpedo
- Višji praporščak
Ker je to večinoma priobalna plovba oziroma je v severni Dalmaciji ogromno otočkov , glede navigacije ne kompliciram in uporabljam ročni Garmin 60CSx , ki je vodoodporen in ga nimam nikjer fiksno pritrjenega , tako ali tako ga samo občasno pogledam, se pa na ruto vedno pripravim ali ob papirnati karti ali tablici in ker se včasih tura zavleče v noč , je vedno s seboj krmna svetilka in ena ultra močna leedka, pa plastificirane karte se tudi vedno najdejo v torbah pod klopmi...
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta