Privez gumenjaka na muring

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

Uporabniški avatar
RokF
Kapitan fregate

Privez gumenjaka na muring

OdgovorNapisal/-a RokF » Po Jul 27, 2020 10:18

Ker imam letos prvič privez ob obali na muring-u (končno brez jutranjega plavanja do boje) se sprašujem kako privezati gumenjak ki nima priveznikov. Ok spredaj imam U rinko ker je rib ampak zadaj so samo držala (ta držala ne gledam kot priveznik) in ob motorju na krmi 2x U rinko. Kako privezati gumenjak da bo kar se da varno?
bozo
Kapitan
Kraj: Sežana

Re: Privez gumenjaka na muring

OdgovorNapisal/-a bozo » Po Jul 27, 2020 12:55

Kašen čoln... imaš zadevo v mandraču, zavetju ali bolj na izpostavljenem?

Jaz na muring vežem prav tako gumenjaka (5m) s premcem naprej in sicer iz rinke dve vrvi levo in desno, če je varen pristan lahko zapneš kar z gambetom ali ali eventualno kakšnim pametnim karabinom (da imaš razdaljo vedno enako), zadaj pa na vrv ki ti gre iz obale - pomola na bojo oziroma na korpo morto lahko ponovno navežeš kakšen gambet ali dovolj močan karabin (jaz uporabljam dve vrvi levo in desno ter karabine 12mm, ki jih vežem na vrv z osmico) Enkrat nastaviš... in imaš mir do konca dopusta. Pa ne veži preveč na tesno... pusti čolnu vsaj kakšen meter hoda naprej nazaj. V skrajni legi proti pomolu pa naj ostane še vsaj pol metra lufta.

Če pa narobe vežem me bo že kdo popravil, vendar za enkrat, v kar nekaj letih nikakršnih težav ;)
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kraj: Izola
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » To Jul 28, 2020 07:45

Pametno je dati en amortizer na prednjo rinko.. Če imaš čoln vezan kjer je možnost močnejšega vetra in valov. Sicer ne vem kakšen gumenjak imaš (teža).. Jaz tako vežem svojega 5.3 mt... Če je samo špaga na rinki in so valovi in veter postane vseskupaj togo in če nimaš dobrih vrvi, rink itd se lahko vseskupaj potrže. Amortizer dobiš v vsaki malce boljše založeni trgovini z navtiko.. Vzami tistega na "feder"...

Slika
bozo
Kapitan
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a bozo » To Jul 28, 2020 09:16

Sem pozabil pripisat..... vsekakor pametno dodati amortizer, jaz imam sicer Guma-amortizer vrvi, glede na to, da imam dobro zaščiten mandrač povsem dovolj, sicer pa ja amortizer vsekakor boljša rešitev

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot] in 2 gosta