Sem nov na forumu in se že nekaj časa navdušujem nad navtiko, tako da sem si rekel, da si letos tudi jaz kupim čoln in sprobam.
Imam namen kupiti gumenjaka do 3m in motor 5km, da ni potrebna registracija in da vidim, če je to sploh zame. Skratka potrebujem nasvet pri nakupu čolna. S čolnom se bom večino časa peljal sam, bolj ali manj za kratkočasenje in uživanje v vožnji, kdaj pa kdaj bo šla pa tudi moja zraven na kakšen izlet.
Skratka gledam čolne in sem malo v dilemi tako da me zanima:
1.) Ali kupiti (vsaj) 2,7m (2,5m se mi zdi res malo) ali 3m čoln, glede na to, da bom večino časa sam? Kdaj bi se tudi zasidral ob obali, ležal in bral v čolnu, tako da bi znalo biti 2,7m premalo ali je dovolj prostora?
2.) Ali se kaj bistveno pozna pri hitrosti npr. 2,7m čoln napram 3m? Je sploh kaj razlike ali preveč kompliciram? Vem, da bo motor samo 5km ampak vseeno mi je najpomembneje, da dosežem maks. hitrost kot se jo da doseči.
3.) Ali ima kdo izkušnje z Yam275S in Yam275STi, skratka kateri bi šel hitreje s 5km motorjem ali preveč dlakocepim? Kolikor vidim ima Yam275S lesene plošče in te naj ne bi bile v redu?
4.) Gledam tudi gumenjak Honda Honwave T-30 AE, lahko kdo priporoči še kakšen podobn čoln in trgovino, ki se ga da kupit v Sloveniji, podobnega cenovnega ranga?
5.) Katere aplikacije so v redu za spremljanje vremena, stanje morja preden greste na plovbo (za Istro me zanima)?
Hvala v naprej za odgovor, če se kaj spomnim še vprašam.