Nakupa gumenjaka do 3m in 5km

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

Gozdar
Desetnik

Nakupa gumenjaka do 3m in 5km

OdgovorNapisal/-a Gozdar » Sr Mar 03, 2021 18:53

Pozdravljeni,

Sem nov na forumu in se že nekaj časa navdušujem nad navtiko, tako da sem si rekel, da si letos tudi jaz kupim čoln in sprobam.

Imam namen kupiti gumenjaka do 3m in motor 5km, da ni potrebna registracija in da vidim, če je to sploh zame. Skratka potrebujem nasvet pri nakupu čolna. S čolnom se bom večino časa peljal sam, bolj ali manj za kratkočasenje in uživanje v vožnji, kdaj pa kdaj bo šla pa tudi moja zraven na kakšen izlet.

Skratka gledam čolne in sem malo v dilemi tako da me zanima:

1.) Ali kupiti (vsaj) 2,7m (2,5m se mi zdi res malo) ali 3m čoln, glede na to, da bom večino časa sam? Kdaj bi se tudi zasidral ob obali, ležal in bral v čolnu, tako da bi znalo biti 2,7m premalo ali je dovolj prostora?

2.) Ali se kaj bistveno pozna pri hitrosti npr. 2,7m čoln napram 3m? Je sploh kaj razlike ali preveč kompliciram? Vem, da bo motor samo 5km ampak vseeno mi je najpomembneje, da dosežem maks. hitrost kot se jo da doseči.

3.) Ali ima kdo izkušnje z Yam275S in Yam275STi, skratka kateri bi šel hitreje s 5km motorjem ali preveč dlakocepim? Kolikor vidim ima Yam275S lesene plošče in te naj ne bi bile v redu?

4.) Gledam tudi gumenjak Honda Honwave T-30 AE, lahko kdo priporoči še kakšen podobn čoln in trgovino, ki se ga da kupit v Sloveniji, podobnega cenovnega ranga?

5.) Katere aplikacije so v redu za spremljanje vremena, stanje morja preden greste na plovbo (za Istro me zanima)?

Hvala v naprej za odgovor, če se kaj spomnim še vprašam. :)
NASA
Admiral
Kraj: Dobrova pri LJ

Re: Nakupa gumenjaka do 3m in 5km

OdgovorNapisal/-a NASA » Sr Mar 03, 2021 19:05

Ne kompliciraj, kupi, pali, vozi, uživaj...
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Mar 03, 2021 19:13

Gozdar napisal/-a:Katere aplikacije so v redu za spremljanje vremena, stanje morja preden greste na plovbo (za Istro me zanima)?

Windy in Aladin (DHMZ).
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Sr Mar 03, 2021 20:33

Jaz bi rekel, da je razlika med 2,5 metra in 3m kot med 5 in 8 metri, torej ogromna.
Na taki dolzini se pozna vsak centimeter.
Honda 30 je zagotoco ok v tej kategoriji, dolga 2.99, sirša kot kaki drugi podoben, pa vecje tubuse ima, v glavnem v kategoriji do 3 metre za neko znosno ceno je med boljsimi.
Zagotoco so bistveno cenejsi kaki 2,7 z ray in podobni z letvicami na dnu, teh bi se sam raje izogibal.
Zelo komot pa zna bit kak z napihljivim dnom, podobno kot so supi....ti so lahki in dovolj togi. Tisti z alu dnom tako kot honda, pa so primeeni tudi za kako ribicijo in bolj grobo obutev...
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » Sr Mar 03, 2021 20:39

Gozdar napisal/-a:Pozdravljeni,

Sem nov na forumu in se že nekaj časa navdušujem nad navtiko, tako da sem si rekel, da si letos tudi jaz kupim čoln in sprobam.

Imam namen kupiti gumenjaka do 3m in motor 5km, da ni potrebna registracija in da vidim, če je to sploh zame. Skratka potrebujem nasvet pri nakupu čolna. S čolnom se bom večino časa peljal sam, bolj ali manj za kratkočasenje in uživanje v vožnji, kdaj pa kdaj bo šla pa tudi moja zraven na kakšen izlet.

1.) Ali kupiti (vsaj) 2,7m (2,5m se mi zdi res malo) ali 3m čoln, glede na to, da bom večino časa sam? Kdaj bi se tudi zasidral ob obali, ležal in bral v čolnu, tako da bi znalo biti 2,7m premalo ali je dovolj prostora?

2.) Ali se kaj bistveno pozna pri hitrosti npr. 2,7m čoln napram 3m? Je sploh kaj razlike ali preveč kompliciram? Vem, da bo motor samo 5km ampak vseeno mi je najpomembneje, da dosežem maks. hitrost kot se jo da doseči.

3.) Ali ima kdo izkušnje z Yam275S in Yam275STi, skratka kateri bi šel hitreje s 5km motorjem ali preveč dlakocepim? Kolikor vidim ima Yam275S lesene plošče in te naj ne bi bile v redu?

4.) Gledam tudi gumenjak Honda Honwave T-30 AE, lahko kdo priporoči še kakšen podobn čoln in trgovino, ki se ga da kupit v Sloveniji, podobnega cenovnega ranga?

5.) Katere aplikacije so v redu za spremljanje vremena, stanje morja preden greste na plovbo (za Istro me zanima)?

s kakšnimi dilemami se ukvarjaš :lol: :lol:
kupiš kar je ugodno, v tem cenovnem razredu in dolžini je vse en ku..c kaj kupiš, kot t ti je rekel Nasa, kupi kar ti pride pod roko in se furaj
dj75
Kapitan

OdgovorNapisal/-a dj75 » Sr Mar 03, 2021 21:19

Če že zdaj kompliciraš, kaj bo šele na vodi. . . Kupi kolker tujk ohranjeno in gasa bo tko takoj premajhen, ampak mali čoln male težave, večji večje....
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Sr Mar 03, 2021 21:26

Gozdar, ne poslušaj preveč teh, ki pravijo da ni vazno kaj nabaviš. So razlike in ne majhne. Tudi nekateri ne nameravajo menjati čolna za vecjega itd.
Sicer pa nekateri denimo v neki drugi temi komplicirajo kaksnonzarnico dati na jambor.....in delajo znanost iz tega.....vsak ima pač svoje prioritete, probleme, zelje in munje tista stvar pac pomembna, pa cetudinje to samo kako smrdi prdec.
Uporabniški avatar
franc5e
Admiral

OdgovorNapisal/-a franc5e » Če Mar 04, 2021 12:34

Honda 30 bo super, gor motor in gasa. Izpit moraš imet, za registracijo pa mislim da je HR 3m, SLO 2,5m(naj me kdo popravi, če ni tak), tako da si malo na tekočem. S takim čolnom si itak vedno bolj pri obali kot ne in že na oko vidiš, da vreme ni stabilno. Če je sila, ga pač ven na obalo potegneš. Je pa fajn imeti kako aplikacijo.
Uporabniški avatar
sova
Admiral
Kraj: Solkan

OdgovorNapisal/-a sova » Če Mar 04, 2021 12:39

Registracija obratno.

lp.
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Če Mar 04, 2021 14:33

ne rabiš registracije na cro.....moraš pa plačat neke pristojbine na kapetaniji za čolne daljše od 2,5 metra....mislim, da zadevo tam prijavljaš z računom za čoln in motor, ker pač vpisnega lista nimaš.
sem pa prepričan, da jih večina s temi čolni nima nič.
Uporabniški avatar
franc5e
Admiral

OdgovorNapisal/-a franc5e » Če Mar 04, 2021 20:08

sova napisal/-a:Registracija obratno.

lp.

Ups, ja torej SLO 3m in HR 2.5m... :cry:
Uporabniški avatar
franc5e
Admiral

OdgovorNapisal/-a franc5e » Če Mar 04, 2021 20:11

weta napisal/-a:ne rabiš registracije na cro.....moraš pa plačat neke pristojbine na kapetaniji za čolne daljše od 2,5 metra....mislim, da zadevo tam prijavljaš z računom za čoln in motor, ker pač vpisnega lista nimaš.
sem pa prepričan, da jih večina s temi čolni nima nič.

Možno, o tem smo že debatirali, jaz si nisem upal, sem raje registriral, ...
Darh
Admiral
Kraj: Tu bolje- Pula

OdgovorNapisal/-a Darh » Če Mar 04, 2021 20:39

Pa sej ti imas daljsega od 3m? Itak mores.
Uporabniški avatar
stajerc9
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a stajerc9 » Če Mar 04, 2021 21:43

Gozdar napisal/-a:Pozdravljeni,

1.) Ali kupiti (vsaj) 2,7m (2,5m se mi zdi res malo) ali 3m čoln, glede na to, da bom večino časa sam? Kdaj bi se tudi zasidral ob obali, ležal in bral v čolnu, tako da bi znalo biti 2,7m premalo ali je dovolj prostora? Kupi 3m, ker verjemi, da vsak cm na taksnem colnu steje. Morda se slisi 30cm malo, ampak v praksi pomeni ogromno. In s tem pridobiva tudi sirina ter stabilnost colna pa tudi tubusi so ponavadi malo sirsi. Pri transportu se pa ne bo to tako poznalo kot na vodi.

2.) Ali se kaj bistveno pozna pri hitrosti npr. 2,7m čoln napram 3m? Je sploh kaj razlike ali preveč kompliciram? Vem, da bo motor samo 5km ampak vseeno mi je najpomembneje, da dosežem maks. hitrost kot se jo da doseči. Razlika bo, ampak ne bo pa taksna, da bi se splacalo zaradi tega obracati po 2,7m gumenjaku.

3.) Ali ima kdo izkušnje z Yam275S in Yam275STi, skratka kateri bi šel hitreje s 5km motorjem ali preveč dlakocepim? Kolikor vidim ima Yam275S lesene plošče in te naj ne bi bile v redu? Nevem kako je trenutno z temi gumicami, v preteklosti pa vem, da se jih je veliko pritozevalo, da pokajo po spojih. Lesene plosce so super dokler so nove, meni so se pa zacele lusciti po parih letih uporabe in sem jih moral prebarvati.. alu podn je meni cisto super.

4.) Gledam tudi gumenjak Honda Honwave T-30 AE, lahko kdo priporoči še kakšen podobn čoln in trgovino, ki se ga da kupit v Sloveniji, podobnega cenovnega ranga? Ce bi moral zbirati med yam275 in t-30 bi vedno izbral t-30, po slisanem in lastnih izkusnjah (imel sem t-40, vse super razn llamanja podna na valovih, kar pa naj pr t-30 ne bi bilo tako izrazito).

Glede na tvojo dolzino colna je bolj obkopenska voznja, tako da nekih hudih aplikacij ne bos rabil. Hrt meteo ali podobno bi lahko cisto zadostoval.
Kad' smo se kao deca igrali nemci-partizani, niko nije 'teo da bude nemac.. A sad :)
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Mar 04, 2021 22:05

Gozdar napisal/-a:5.) Katere aplikacije so v redu za spremljanje vremena, stanje morja preden greste na plovbo (za Istro me zanima)?

viewtopic.php?f=8&t=13332

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov