Zanima me vaše mnenje oz. vaše izkušnje: ali kombinacija gumenjaka Viamare 380 cm in Tohatsu 9.8 (4taktni) glisira pri normalni obremenitvi (2 odrasla + otrok)? Je kombinacija OK, ali je čoln prevelik za ta motor or. motor prešibek za to dolžino čolna? Odločam se za nakup te kombinacije (oboje novo). Izkušnje dobrodošle
Viamare 380 + motor 9.8??
Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino
Viamare 380 + motor 9.8??
Pozdravljeni!
Zanima me vaše mnenje oz. vaše izkušnje: ali kombinacija gumenjaka Viamare 380 cm in Tohatsu 9.8 (4taktni) glisira pri normalni obremenitvi (2 odrasla + otrok)? Je kombinacija OK, ali je čoln prevelik za ta motor or. motor prešibek za to dolžino čolna? Odločam se za nakup te kombinacije (oboje novo). Izkušnje dobrodošle

Re: Viamare 380 + motor 9.8??
To bo glisiralo. Šlo bo 12-14 vozlov, je pa pojem "odrasle osebe" precej širok, kot so tudi osebe lahko različno široke; dva taka kot sem jaz, otrok gor ali dol bi najbrž bolj švoh glisiralo ker je to 200kg. Iskreno povedano bi bila 15ka optimum. Po izkušnjah. LP
Xilinx Vivado HLx trainee
V mislih sem imel enega normalnega moškega, žensko in malega otroka, skupaj cca. 180 kg 
Bi z vidika glisiranja k motorju Tohatsu 9.8 bolj "pasala" Honda Howave T35 - 350 cm? Ta gumenjak ima 73 kg, medtem ko gledam pri Viamare 380 cm, da ima 89 kg. Ima kdo idejo, kateri gumenjak bi bilo smiselno kupiti zraven tega motorja?
Na Viamare 380 gre lahko 20 konjski motor. S Tohatsu 9,8 boste trije bolj švoh glisirali... tudi če bo na krajšem gumenjaku. To je v bistvu enak motor, kot Tohatsu 8.
H2O napisal/-a:Na Viamare 380 gre lahko 20 konjski motor. S Tohatsu 9,8 boste trije bolj švoh glisirali... tudi če bo na krajšem gumenjaku. To je v bistvu enak motor, kot Tohatsu 8.
9.8 enak motor kot 8? 2 KM je vseeno razlike, ali?
V osnovi sta oba motorja enaka (primerjaj tehnične podatke, če mi ne verjameš). 9,8 je pač malo bolj odprt.
Mi smo na Beograd sport, ki je sigurno težji, z 2t Tohatso 9.9 lepo glisirali. Morda je res ob valovih rabil do 10sek za manever do glisiranja ampak je vedno zglisiral. Naša enačba je bila 95+55+25+15 kg + nemalokrame.
Midva sva pa s takim motorjem (4T Tohatsu 9,8) na 75 kilskem 2,5m gumenjaku (tenderju s trdim dnom in volanom) komaj zglisirala (brez krame). S tremi ni bilo šans. Tudi, če je bil tretji otrok.
Mali tender gumenjaki se zelo vkopljejo v vodo, 3.8 ali 4m sestavljivi gumenjaki so super plovni in glisirajo ko keks dokler ni preveč teže gor. Dva lažja odrasla + otrok s Tohi 9.8 z lahkoto. Hitrosti pa seveda ne bo prav velike, glisiralo pa bo, ker je tudi potrebna hitrost glisiranja nizka.
Xilinx Vivado HLx trainee
Jaz bi vseeno raje vzel vsaj Tohatsu MFS 9.9, ki ma 333 ccm (enako kot Tohatsu MFS 15 in MFS 20), kar je 124 ccm več, kot MFS 9.8, pa elektronsko vbrizgavanje goriva in samo 6kg je težji od MFS 9.8.
Zdaj sem videl, da Tohatsu MFS 9.9 ni naprodaj v Sloveniji: https://www.seawave-marine.si/images/Tohatsu_1.1.2021_MPC_bvf.pdf
Torej bi vzel MFS 15.
Torej bi vzel MFS 15.
-
stangarbojan
- Kapitan bojne ladje
- Kraj: TURJAK
Imel sem Viamare 330 in Parsun15,prijatelj pa Viamare 380 in Honda20,tako da imam primerjavo...
9.8 bo verjetno "prešvoh",svetujem ti 20,ker preveč je malokdaj in boš v gumenjaka vzel še koga.
Pa srečno !
9.8 bo verjetno "prešvoh",svetujem ti 20,ker preveč je malokdaj in boš v gumenjaka vzel še koga.
Pa srečno !
Coastliner
Bi pri Tohatsu 9.8 bilo bolj smiselno kombinirati s Honwave T35 (350cm) namesto Viamare 380?
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost