Kdaj sprati motor

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

andrej
Desetnik

Kdaj sprati motor

OdgovorNapisal/-a andrej » Sr Avg 19, 2009 13:00

Pozdravljeni morjeplovci.

Letos sem prvič latnik gumenjaka z 20 KM motorjem.

Sem lepo preživel 3 tedenski dopust, sedaj me pa zanima kdaj motor sprati na slušalke. Nameravam ga še ene dva vikenda uporabljati.
Kdaj pa je potrebno opraviti konzervacijo? Po enem mesecu, dveh?

LP Andej
uroš.r
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a uroš.r » Sr Avg 19, 2009 13:25

Zdravo

Jaz svojga sperem vsakič ko ga dam iz vode, sol je le sol.

LP
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Sr Avg 19, 2009 13:33

Konzervacijo ponavadi opraviš na koncu sezone, ko se motor tudi spere. Lahko ga spereš tudi vmes, ampak večjega smisla pa to nima, če se boš spet vozil po morju. Konzervacijo z zato namenjenim sredstvom pa se naredi na koncu sezone, saj takrat notranje dele motorja in svečko zalije konzervacijsko olje, motor pa se s tem pripravi na mirovanje.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Avg 19, 2009 18:44

Konzervacija seveda samo na koncu sezone, ko bo motor 6 in več mesecel miroval.
Izpiranje s slušalkami, pa VSAKIČ in to TAKOJ, ko ga potegneš po klančini!!! Če ga spiraš naslednji dan, si naredil e krepko škodo, ko motor stoji suh... Potem pa vsako leto ali dve zaštekani termostati in podobno...

LP
plinko
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a plinko » Sr Avg 19, 2009 20:11

Kaj pa če je čoln v vodi od 1.5. do 30.9.? Jaz ga imam celo sezono v vodi in ga uporabljam recimo na vsake 14 dni za vikende. Je to za motor kaj slabše?
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » Sr Avg 19, 2009 22:10

Če je v motorju voda potem ni take panike, če ga pa dvigneš ( pri izvenkrmnih motorjih) voda steče iz motorja in notri pride zrak, ki v kombinaciji s soljo lepo "gricka" motorjeve zadeve... zato motor imet v vodi če pa ga dvigneš speri s sladko vodo!!! kot je admin reku TAKOJ in PREC!!!!
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
andrej
Desetnik

OdgovorNapisal/-a andrej » Če Avg 20, 2009 13:22

Uf, bom pazil v bodoče.
Sicer ga zdaj vsak vikend vozim na različne konce in ga nisem spiral, tako da ga sedaj bom.

Hvala za odgovore.

LP Andrej
plinko
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a plinko » Če Avg 20, 2009 15:34

To je že, da je na vodi, samo malokdo, ga ima dejansko v vodi. Običajno so pete dvignjene iz vode. Jaz jo imam dvignjeno zaradi sidranja v nizki vodi, ker bi ob oseki peta drgnila po tleh, pa tudi zaradi alg.
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Pe Avg 21, 2009 08:50

motorja ne bo konec, če ga ne boš vsakič spiral z vodo. je pa treba na koncu sezone delo temeljito oppraviti, treba je spirati toliko časa, da termostat odpre in se vse lepo prečisti....med sezono, pa ni potrebe. mogoče, če je prilika ga spereš, tako bolj zaradi dobrega občutka, da lepo skrbiš za motor..

kot že rečeno, bolj pomembno je opravilo konec sezone, spiranje, konzervacija oz. podmazanje motorja in pa najpomembneje, prostor za hrambo, da ne deneš motrja v kako vlažno klet, ga zaviješ v pvc, skraniš mokrega itd....to pa zna skrajšat življenje motorju.

še to....cink protektorji.....ti morajo opravljat svojo vlogo. sicer bo motor hitro razžrlo, prej kot bo sol zafilala kanale.

sem videl take primerke, ko misliš, da so z avtogenom talili litino, jo je pa morje razžrlo, ker noben ni gledal cinkov.
DREAMS
Kapitan

OdgovorNapisal/-a DREAMS » To Avg 25, 2009 16:20

Ja vsakič takoj ko ga potegneš na kopno pa res ne moreš še spirat z vodo ker jo tudi rampe nimajo. Pa še čolniček potegnem ponavadi bolj pozno zvečer ven in sperem ga nato naslednji dan VEDNO!! Tko da mislim da tako potrebno pa spet ni TAKOJ. PA še čez noč je motor večinoma dvignen.

Lp
Uporabniški avatar
stojko
Viceadmiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a stojko » Sr Avg 26, 2009 04:10

Zanimive izjave :D Sedaj vemo od koga ne bomo kupovali. Ha, ha...

No, jaz ga pa vedno operem takoj, ko gre iz vode. Pa saj ni to nič posebnega. Istočasno splahnem še prikolico in čoln sam. Vse skupaj traja 15 minut. Več časa se porabi za privez na prikolico in ostale malenkosti...
joeloe
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a joeloe » Če Avg 27, 2009 07:34

Jaz motor sperem, ko gre čoln iz morja. Glede na to, da je treba do rampe, ki je v sosednjem zalivu, še priplut, se motor ogreje, termostat je odprt in zato spiranje krajše, ker ogretega motorja ni potrebno ponovno ogrevat.
Predvsem zaradi tega motor spiram, ko gre čoln na prikolico in tako prihranim čas.
Sve će to narod da pozlati!
Uporabniški avatar
BLISS
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a BLISS » So Avg 29, 2009 17:59

Jaz sem danes doma izpiral motor (2 taktno jamaho, 70 KM). Potopil sem jo v 200 lit sod in pustil laufat dobre pol ure. Ampak ne vem, kdaj je motor dovolj ogret, da odpre termostat!? Ko položim roko na cilindre, se mi zdi, da se motor sploh nič kaj ne ogreje, saj lahko držim gor roko kako dolgo hočem. Po čem torej vem, da se je termostat odprl in da lahko preneham z izpiranjem?
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » So Avg 29, 2009 21:22

Ne vem sicer, kako je to pri yamahi, ampak evinrude 2T letnik 98 doseže v prostem teku pri minimalnem plinu okrog 70 st. C
Slika

ko dodaš plin, pa temperatura pade na okrog 60 st. C, ker se takrat zaradi povišanega tlaka hladilne vode odprejo bypass ventili.

Slika

Nič od tega ne moreč preveč dolgo držati z roko.
dule
Admiral

OdgovorNapisal/-a dule » So Avg 29, 2009 22:05

In koliko časa ti je motor laufov, da je dosegel temperaturo 70 st. C?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost