Kdaj sprati motor
Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino
Kdaj sprati motor
Pozdravljeni morjeplovci.
Letos sem prvič latnik gumenjaka z 20 KM motorjem.
Sem lepo preživel 3 tedenski dopust, sedaj me pa zanima kdaj motor sprati na slušalke. Nameravam ga še ene dva vikenda uporabljati.
Kdaj pa je potrebno opraviti konzervacijo? Po enem mesecu, dveh?
LP Andej
Letos sem prvič latnik gumenjaka z 20 KM motorjem.
Sem lepo preživel 3 tedenski dopust, sedaj me pa zanima kdaj motor sprati na slušalke. Nameravam ga še ene dva vikenda uporabljati.
Kdaj pa je potrebno opraviti konzervacijo? Po enem mesecu, dveh?
LP Andej
Konzervacijo ponavadi opraviš na koncu sezone, ko se motor tudi spere. Lahko ga spereš tudi vmes, ampak večjega smisla pa to nima, če se boš spet vozil po morju. Konzervacijo z zato namenjenim sredstvom pa se naredi na koncu sezone, saj takrat notranje dele motorja in svečko zalije konzervacijsko olje, motor pa se s tem pripravi na mirovanje.
Če je v motorju voda potem ni take panike, če ga pa dvigneš ( pri izvenkrmnih motorjih) voda steče iz motorja in notri pride zrak, ki v kombinaciji s soljo lepo "gricka" motorjeve zadeve... zato motor imet v vodi če pa ga dvigneš speri s sladko vodo!!! kot je admin reku TAKOJ in PREC!!!!
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
motorja ne bo konec, če ga ne boš vsakič spiral z vodo. je pa treba na koncu sezone delo temeljito oppraviti, treba je spirati toliko časa, da termostat odpre in se vse lepo prečisti....med sezono, pa ni potrebe. mogoče, če je prilika ga spereš, tako bolj zaradi dobrega občutka, da lepo skrbiš za motor..
kot že rečeno, bolj pomembno je opravilo konec sezone, spiranje, konzervacija oz. podmazanje motorja in pa najpomembneje, prostor za hrambo, da ne deneš motrja v kako vlažno klet, ga zaviješ v pvc, skraniš mokrega itd....to pa zna skrajšat življenje motorju.
še to....cink protektorji.....ti morajo opravljat svojo vlogo. sicer bo motor hitro razžrlo, prej kot bo sol zafilala kanale.
sem videl take primerke, ko misliš, da so z avtogenom talili litino, jo je pa morje razžrlo, ker noben ni gledal cinkov.
kot že rečeno, bolj pomembno je opravilo konec sezone, spiranje, konzervacija oz. podmazanje motorja in pa najpomembneje, prostor za hrambo, da ne deneš motrja v kako vlažno klet, ga zaviješ v pvc, skraniš mokrega itd....to pa zna skrajšat življenje motorju.
še to....cink protektorji.....ti morajo opravljat svojo vlogo. sicer bo motor hitro razžrlo, prej kot bo sol zafilala kanale.
sem videl take primerke, ko misliš, da so z avtogenom talili litino, jo je pa morje razžrlo, ker noben ni gledal cinkov.
Jaz motor sperem, ko gre čoln iz morja. Glede na to, da je treba do rampe, ki je v sosednjem zalivu, še priplut, se motor ogreje, termostat je odprt in zato spiranje krajše, ker ogretega motorja ni potrebno ponovno ogrevat.
Predvsem zaradi tega motor spiram, ko gre čoln na prikolico in tako prihranim čas.
Predvsem zaradi tega motor spiram, ko gre čoln na prikolico in tako prihranim čas.
Sve će to narod da pozlati!
Jaz sem danes doma izpiral motor (2 taktno jamaho, 70 KM). Potopil sem jo v 200 lit sod in pustil laufat dobre pol ure. Ampak ne vem, kdaj je motor dovolj ogret, da odpre termostat!? Ko položim roko na cilindre, se mi zdi, da se motor sploh nič kaj ne ogreje, saj lahko držim gor roko kako dolgo hočem. Po čem torej vem, da se je termostat odprl in da lahko preneham z izpiranjem?
Ne vem sicer, kako je to pri yamahi, ampak evinrude 2T letnik 98 doseže v prostem teku pri minimalnem plinu okrog 70 st. C
ko dodaš plin, pa temperatura pade na okrog 60 st. C, ker se takrat zaradi povišanega tlaka hladilne vode odprejo bypass ventili.
Nič od tega ne moreč preveč dolgo držati z roko.
ko dodaš plin, pa temperatura pade na okrog 60 st. C, ker se takrat zaradi povišanega tlaka hladilne vode odprejo bypass ventili.
Nič od tega ne moreč preveč dolgo držati z roko.
motorni
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost