Gumenjak z napihljivo kobilico VS guma z trdnim dnom

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

oklof
Štabni vodnik

Gumenjak z napihljivo kobilico VS guma z trdnim dnom

OdgovorNapisal/-a oklof » Sr Nov 11, 2009 22:41

Zanima me kakšne so prednosti in slabosti če primerjamo gumenjak z alu dnom in napihljivo kobilico in gumenjak z trdim poliesterskim dnom oz. RIB gumenjak.Za katerega bi se odločili vi pri dolžini okoli 4 m.Hvala za odgovor! :D
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Nov 11, 2009 22:43

Če ti prostor ni problem, potem sploh ni dileme in je edina prava odločitev kombiniran gumenjak, se pravi trdo dno s tubusi.
Prednost tistih z napihljivo kobilico in napihljivim dnom pa je samo v tem, da jih lahko povsem zložiš in daš v prtljažnik avta...

LP
oklof
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a oklof » Sr Nov 11, 2009 22:53

ja sem v bloku doma in je prostor problem, kako se pa stvar obnaša na vodi če primerjamo, kaj so prednosti in kaj slabosti?Hvala admin za prebijanje ledu :D
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Nov 11, 2009 22:57

Jah na vodi se čista guma obnaša precej slabše, samo pri čolnu dolžine okrog 3 ali 3,5 metra ni bekih strašanskih razlik, če ne misliš montirati kakšnega posebno močnega motorja.

Ker pa praviš, da je prostor problem, potem nimaš kaj razmišljat. Plovne lastnosti bodo sicer nekaj slabše, vendar še vedno ti bo tak čoln nudil obilo veselja, kar pa je tudi njegov namen!

LP
Uporabniški avatar
CC
Admiral
Kraj: Veleje~Dunat

OdgovorNapisal/-a CC » Sr Nov 11, 2009 23:24

oklof pozdravljen na forumu-na našo žalost oz.tistih ki imamo malo sredstev je tako,da vedno začnemo,z malim in mislimo,da imamo velikega :!:
kar nekaj debat,kaj je bolje smo imeli glede tega-uporabi iskanje-
vsekakor ti bo na vodi lepše z daljšim in tršim-
zato se odloči za gumico-oz.kot reče naš admin-kombiniran gumenjak-
in boš na vodi zadovoljil svojim potrebam-in prostoru
za dodatne info.kontaktiraj našega člana skiper1,on ima veliko izkušenj z gumenjaki
ampak vseeno oprosti -oklof-čeprav imaš danes praznik-guma je za v postlo ne za na vodo
Lp CC
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Če Nov 12, 2009 08:30

Daj Lipnik ne fantaziraj o gumi, ker niti za posteljo ni. :D
Glede razlik pri omenjenih gumenjakih pa je tako, da z čolnom okrog 4m in trdim dnom lahko prepluješ in to čisto normalno (seveda če niso preveliki valovi) kar lep del obale, dočim z ravnim podnom kar fejst nabija in glih primerno za neke velike razdalje. Če pa niste preveč občutljivi na nabijanje pa je tudi ta zadeva zelo vredu in je vožnja pravi užitek.

P.S. Lipnik ti pa boš v petek dobil svojo. :D
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
sacs
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a sacs » Če Nov 12, 2009 08:40

dejstvo je da se da tud na čolnu brez trdnega dna lepo uživat
kar se pa valov tiče pa ob velikih valovih ne plujejo ne eni ne drugi ravno z užitkom marsikdo rajš ostane na obali in benti nad naravo
mam prjatla k je mel tak čoln z napihljivim dnom in vam morm povedat da je morje in užitke z njim izkoristil maximalno

ja tko da če maš probleme s prostorom si kr tazga nabav sej se je bolje magoče malo slabš vozt kakor dobr plavat
ne se đalabajat
oklof
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a oklof » Če Nov 12, 2009 08:57

Ok hvalka, točno to, ne bom se vozil ob slabem vremenu, velikih valovih, sem se zdaj odločil da bom vzel gumenjaka okoli 3,6 do 4,2 m in motor tam nekje od 15 do 20 KM.
Še to sem bil letos na morju in je bla burja pa valovi, jaz sem svojo gumico dolžine 2,9 m lepo odvezal in jo pripeljal na obalo ter jo pustil na plaži, medtem ko so lastniki plastičnih čolnov in gumenjakov z trdim dnom lahko samo upali da bo privez zdržal oz. da bo narava prizanesljiva. :D
ALI
Kapitan
Kraj: Notranjska

OdgovorNapisal/-a ALI » Ne Nov 15, 2009 13:27

Zdravo,

sam sem imel gumenjaka Yam 430 S s zložljivim alu dnom, napihljivo kobilico in motorjem Yamaho 25 2-taktno. Poraba za 14 dni ( panula , tuba in izleti ) 50l bencina in 1,2l olja za mežanico. Čolniček je po bonaci krasno glisiral vendar sem moral krmilo, kar močno držati saj ti pri končni hitrosti cca 19 - 20Nm/h vsak valček, kar pošteno spremeni smer plovbe. Teh težav je manj pri 3/4 gasa. Pri večjih valovih si pa glisiranja s to dolžino in napihljivo kobilico ne moreš privoščiti.
To je bil moj prvi čoln in sem bil z njim zadovoljen saj je za plovbo okoli otočkov v lepem vremenu čisto primeren.

lp, Ali
Uporabniški avatar
skiper1
Kontraadmiral
Kraj: Velenje - Krk

OdgovorNapisal/-a skiper1 » Ne Nov 15, 2009 14:19

Ojla Oklof !!!

Jaz sem imel kar nekaj gumenjakov. Od Maestrala 8, Sport beograd, Sevilorja. Vmes sem nekaj sezon plu z plastičnimi čolni vendar sem se vrnil na gumenjake. do Maestrala 490 kar imam trenutno.
Jaz pravim tako, vedno se je dobro vprašati, za kaj in koliko ter z kom boš polovilo uporabljal. In seveda, koliko si pripravljen za to reskirati, beri financirati. Če se želiš sam voziti iz zaliva v zaliv je seveda primeren manjši gumenjak. Če pa želiš z otoka na drugi otok potrebuješ že večjega. Če boš poleg družine prevažal še kakšne prijatelje in to po bljižnih otokih je dolžina in s tem seveda tudi moč motorja večja.
O prednosti in pomanjkljivosti gumenjakov je bilo že kar nekaj napisano. Jaz v njih vidim prednost za svoje potrebe zato jih oziroma ga uporabljam za užitke na vodi.
Ja to je podobno kot pri avtomobilih Če ste štirje člani v družini in imaš do mesta makedamsko pot si verjetno ne boš kupil športnega dvoseda, razen, če ti gre za prestiž.
Skratka na koncu kupiš plovilo ki ga še prenese tvoja denarnica in ki je všeč tvoji ženi. Ha, ha, ha, upam ,da boš dobro izbral.

Toliko bolj na splošno, če pa boš rabil še kakšno bolj konkretno informacijo, se pa javi.:D

Lp Zvone
Morje da in morje vzame.
Uporabniški avatar
Fisherman
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Fisherman » Ne Nov 15, 2009 16:39

Imel sem gumenjaka z napihljivo kobilico, gumenjaka s trdim dnom, trenutno pa imam plastičen čoln.
Osebno več ne bi kupil čolna z napihljivo kobilico. Res je nekoliko cenejša zadeva, lahko ga prezimiš zloženega v kleti, tudi za prevoz na morje ga lahko stlačiš v avto. Seveda ti potem zmanjka prostora za ostalo prtljago. Zato za prevoz skoraj gotovo potrebuješ prikolico (enako kot pri kombinirani varianti oziroma plastičnem čolnu). Vožnja pa je v primerjavi z alternativnima variantama blago rečeno bolj žalostna.

Gumenjak s trdim dnom: lahko že rečem, da gre za plovilo. V primerjavi s plastičnim čolnom pa ima relativno malo prostora zaradi tubusov. Če že ravno sam nimaš prostora za zimovanje pa kakšnemu kmetu ponudiš kakšen € in ti ga bo z veseljem sprejel pod kozolec ali v skedenj pa še skrb bo imel zanj.

Ko sem kupil v celoti plastični čoln je to edina alternativa, ki še pride v poštev. Pa še cenejši je od gumenjaka s plastičnim dnom, oziroma je cena pribljižno enaka, če računaš, da moraš vzeti nekoliko močnejši motor.
Povsod je lepo, na morju je najlepše.
Uporabniški avatar
sacs
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a sacs » Ne Nov 15, 2009 17:38

Gumenjak s trdim dnom: lahko že rečem, da gre za plovilo. V primerjavi s plastičnim čolnom pa ima relativno malo prostora zaradi tubusov.[/b] Če že ravno sam nimaš prostora za zimovanje pa kakšnemu kmetu ponudiš kakšen € in ti ga bo z veseljem sprejel pod kozolec ali v skedenj pa še skrb bo imel zanj.

Ko sem kupil v celoti plastični čoln je to edina alternativa, ki še pride v poštev. Pa še cenejši je od gumenjaka s plastičnim dnom, oziroma je cena pribljižno enaka, če računaš, da moraš vzeti nekoliko močnejši motor.

in zdej boš reku da si na 5m fišermenu bolj komot kot na 5m dolgi gumi
pa ne ga žgat :oops:
ne se đalabajat
Uporabniški avatar
Fisherman
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Fisherman » Ne Nov 15, 2009 17:44

sacs napisal/-a:in zdej boš reku da si na 5m fišermenu bolj komot kot na 5m dolgi gumi
pa ne ga žgat

Tako zadevo občutim.
Povsod je lepo, na morju je najlepše.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Nov 15, 2009 20:15

Ja fantje, tole mi pa ni jasno... A komu ni jasno, da je slabost gumenjakov ravno v tem, da izgubiš ogroooomno prostora na račun tubusov?
In ja, v 5 metrskem fishermanu je bistveno več prostora kot v 5 metrskem gumenjaku.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Po Nov 16, 2009 08:16

Misliš prostor za kramo ali prostor za ljudi?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta