Obnova maestral 9 in servis tomos 4,5
Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino
Obnova maestral 9 in servis tomos 4,5
Pozdravljeni;
V dar sem dobil maestral 9 z motorjem T4,5. Že nekaj časa razmišljam o nakupu gumenjaka, vendar bi vseeno letos rad ˝testiral˝ še ostale člane družine, ker sem zaenkrat za čoln navdušen samo jaz. Zato sem se odločil, da bi obnovil starega maestrala in bi letos z njim dopustovali. Če bi se stvar obnesla, bi šel v nakup nekaj daljšega gumenjaka z močnejšim motorjem.
Zdaj pa problem. Maestral je na videz zelo lepo ohranjen v primerjavi s tistim, kar se prodaja na internetu. Je pa problem da pušča in kar mi je najmanj všeč, na šivu (na boku med tubo in črno, zaščitno gumo). Na forumu sem bral, da zelo priporočate lepilo Cement SC 2000, nisem pa zasledil, kje se da to lepilo kupit. Zanima me tudi, kako bi se leplenja na tem mestu lotil in kje bi lahko kupil zaščitno gumo, da bi ojačal še nekatere spoje. Preventivno bi zamenjal tudi tesnila na ventilih in bi me zanimalo, kje bi jih lahko kupil.
Druga stvar pa je motor. Ker sem že marsikatero mašinco ˝prešraufal˝, bi tudi na Tomosu 4,5 sam naredil servis. Zanima pa me, katere stvari je treba pri servisu narediti in na kaj moram biti pozoren oziroma pazljiv. V mislih sem imel menjavo svečke, menjavo olja v peti, menjavo impelerja in seveda tesnil. Tudi za ta material bi vas prosil, da mi napišete, kje se ga najbolj splača nabavit. Je morda še katera stvar, ki se pri servisu tega motorja zamenja?
Za vse odgovore se vam najlepše zahvaljujem.
Bull
V dar sem dobil maestral 9 z motorjem T4,5. Že nekaj časa razmišljam o nakupu gumenjaka, vendar bi vseeno letos rad ˝testiral˝ še ostale člane družine, ker sem zaenkrat za čoln navdušen samo jaz. Zato sem se odločil, da bi obnovil starega maestrala in bi letos z njim dopustovali. Če bi se stvar obnesla, bi šel v nakup nekaj daljšega gumenjaka z močnejšim motorjem.
Zdaj pa problem. Maestral je na videz zelo lepo ohranjen v primerjavi s tistim, kar se prodaja na internetu. Je pa problem da pušča in kar mi je najmanj všeč, na šivu (na boku med tubo in črno, zaščitno gumo). Na forumu sem bral, da zelo priporočate lepilo Cement SC 2000, nisem pa zasledil, kje se da to lepilo kupit. Zanima me tudi, kako bi se leplenja na tem mestu lotil in kje bi lahko kupil zaščitno gumo, da bi ojačal še nekatere spoje. Preventivno bi zamenjal tudi tesnila na ventilih in bi me zanimalo, kje bi jih lahko kupil.
Druga stvar pa je motor. Ker sem že marsikatero mašinco ˝prešraufal˝, bi tudi na Tomosu 4,5 sam naredil servis. Zanima pa me, katere stvari je treba pri servisu narediti in na kaj moram biti pozoren oziroma pazljiv. V mislih sem imel menjavo svečke, menjavo olja v peti, menjavo impelerja in seveda tesnil. Tudi za ta material bi vas prosil, da mi napišete, kje se ga najbolj splača nabavit. Je morda še katera stvar, ki se pri servisu tega motorja zamenja?
Za vse odgovore se vam najlepše zahvaljujem.
Bull
http://www.jurec.hr/tomos-dijelovi-izva ... otori.html
http://www.tomos-autousluga.hr/
2 naslova za motor
kar se pa čolna tiče, bi jaz verjetno dal popravit čoln k kakemu mojstru
http://www.tomos-autousluga.hr/
2 naslova za motor
kar se pa čolna tiče, bi jaz verjetno dal popravit čoln k kakemu mojstru
Tomos 4.5 nima impelerja, hlajenje motorja je zračno, izpuha pa vodno, preko rešetke skozi katero propeler potiska vodo. Jaz ne bi kar vsevprek menjaval tesnil. Preglej, če peta tesni, če je v njej voda bo olje mlečne barve. Če je olje v redu, ga zamenjaj in ne menjavaj tesnil. Preglej svečko in jo po potrebi zamenjaj. T 4.5 ima elektronski vžig, zato pregl ed in nastavitve platin odpadejo. Očisti še vplinjač in črpalko za gorivo, pri obeh preveri še tesnenje. Nato zaženi motor, če bo hitro vžgal in normalno deloval si na dobri poti.
Sem imel Maestrala 9 s podobnimi težavami kot ti.Tisto lepilo (cement) sem kupil v Ljubljani.Na Drenikovi ulici je podjetje, ki to prodaja, pa se zdaj ne spomnim imena.
Ventile boš pa teško sam zamenjal.Jaz sem pred leti mojega peljal v Cerknico h Gumarju, mi je dal gor profi zadevo (veliko boljši kot original).
Na žalost je moj Maestral postal popolnoma preperel in ni več za uporabo
.Ventili so pa še gor in so dobri.
Želim ti veliko uspeha
Ventile boš pa teško sam zamenjal.Jaz sem pred leti mojega peljal v Cerknico h Gumarju, mi je dal gor profi zadevo (veliko boljši kot original).
Na žalost je moj Maestral postal popolnoma preperel in ni več za uporabo
Želim ti veliko uspeha
Motor lahko vžgeš brez vode, vendar ne smeš ga predolgo kurblati, sicer se na izpuhu preveč segreje.
Ne razumem kako bi lahko peljal napihnjen čoln na strehi, potem je bolje da ga zložiš, spodaj daš deske in potem zrolan čoln gor in privežeš, je veliko manj upora in varneje. Vsaj jaz sem ga tako vozil.
Ne razumem kako bi lahko peljal napihnjen čoln na strehi, potem je bolje da ga zložiš, spodaj daš deske in potem zrolan čoln gor in privežeš, je veliko manj upora in varneje. Vsaj jaz sem ga tako vozil.
Guma je guma, zaenkrat.
Bull napisal/-a:Hvala za pojasnilo glede motorja janadino.
Čoln bi se vozil na strehi avtomobila izključno zaradi pomanjkanja prostora v prtljažnem prostoru. Veš mogoče, če so kakšne omejitve glede prevažanja stvari na strehi (razen teže seveda)?
Pri nas smo na strehi vozil kanuje in nekajkrat tudi maestrala. Vedno samo do naše obale, pa nikoli ni bilo problema. Vedet pa moraš, da je to strašanski zračni upor in guma mora bit privezana vsaj dvojno dvakrat počez z gurtnami in ne z elastikami ker ti jih bo potrgal zadaj pa lahko ubil avtobus ljudi. In še kljun fiksiraj na odbijač ali karkoli že imaš spredaj. Hitrost nikakor ne čez 110 ker avto manj pritiska ob tla zaradi vzgona čolna in v določeni situaciji avto postane nestabilen.
Izpit za čoln sedaj imam, kaj pa zdaj... na morje seveda.
-
koki koruza
- Poročnik fregate
Bull, če še nisi našel lepila, meni so priporočili Neostik TB. Je dvokomponentno lepilo, v Belinki stane 13€. Pazi samo, da ne dobiš strjenega trdilca, kot jaz
. Naslednji teden ga bom sprobal, ti sporočim kako drži.
http://www.lepljenje.si/profesionalna-u ... lo-colnov/
LP Miha
http://www.lepljenje.si/profesionalna-u ... lo-colnov/
LP Miha
Hvala lepa za pomoč vendar gumenjaku ni bilo več pomoči. Bil je namreč shranjevan na podstrešju, kjer se je poleti temperatura dvignila precej precej visoko. Ni bil problem v materialu ampak v lepilu, ki je pri tej temperaturi začelo popuščati. Pa seveda so tudi leta naredila svoje. Tako da sem nabavil zelo lepo ohranjen in precej mlajši Maestral 9. Sedaj pa samo še čakam na dopust
.
Kdo je na strani
Po forumu brska: Google [Bot] in 5 gostov